Deel dit bericht

Zo kies jij de beste gravelbanden voor jouw rit!

Gravel bikes worden steeds populairder. Je ziet steeds meer gravel bikes omdat het vaak wordt gezien als de perfecte combinatie tussen een racefiets en een MTB. Een gravel bike kun je namelijk gebruiken op vrijwel alle ondergronden. Of je nu op asfalt rijdt, op gravel of op trails door het bos fietst, met een gravelbike kan het allemaal. Het is daarbij wel belangrijk dat je daar de juiste gravelbanden voor gebruikt. Een band die lekker rolt op asfalt, heeft immers te weinig grip op modderige paden in het bos. Daarom hebben wij een handig overzicht voor je gemaakt, zodat je de juiste band voor jouw gravel bike kunt vinden! 

Verschillende ondergronden

Een gravel bike kun je gebruiken op verschillende ondergronden met elk hun specifieke vereisten. In zeer natte en modderige omstandigheden heb je bijvoorbeeld weer andere banden nodig dan op een droog schelpenpaadje. Om het simpel te houden, hebben wij een indeling gemaakt in drie categorieën waarop je de banden in kunt delen: 

Contactoppervlak en grip van jouw gravelband

Het belangrijkste aan een gravelband is dat deze een goed contactoppervlak heeft en daarbij voldoende grip heeft. Over het algemeen geldt daarvoor, hoe breder de band, hoe beter. Echter, een bredere band past niet in elke fiets. Daarnaast brengt een bredere band ook een hoger gewicht met zich mee.

Voor een goed contactoppervlak en grip zijn er verschillende profielen ontwikkeld. Het profiel van een band is de samenstelling van het rubber. Simpel gezegd heeft een band met veel grove nopjes veel profiel en een band met kleine of zonder nopjes weinig profiel. Een band  voor op asfalt en fijn, hard gravel heeft weinig profiel, terwijl een band die je op natte bospaden gebruikt veel meer profiel nodig heeft. Deze band voor natte omstandigheden zal bijvoorbeeld veel meer of hogere noppen hebben dan een band voor droge omstandigheden.

Hier zie je twee gravelbanden met verschillende profielen. Welke band geschikt is voor jou ligt aan de omstandigheden en de ondergrond waar je fietst.

Gravelbanden voor asfalt en fijn, hard gravel

Een gravel band voor asfalt en hard gravel heeft een glad profiel of hele kleine nopjes. Hierdoor heeft de band een zo laag mogelijke rolweerstand, maar toch voldoende grip en is het contact met de ondergrond optimaal. Sommige van deze banden hebben kleine nopjes aan de zijkant. Dit heeft het voordeel dat je op gravel in de bochten meer grip hebt. Op het asfalt heeft het daarentegen als nadeel dat je net iets minder soepel door de bochten rijdt.

De Vittoria Terreno Zero is een perfecte gravelband voor wanneer je veel over asfalt en fijn, hard gravel fietst.

Gravelbanden voor losser gravel en droge bospaden en single tracks

Als je veel rijdt op losser gravel of op droge bospaden dan kun je beter voor gravelbanden gaan met iets meer grip. Hierdoor rijd je gemakkelijk over wisselend terrein en kun je de fiets ook lekker door de bocht smijten. Het loopoppervlak van deze band heeft kleine nopjes. Hierdoor heb je voldoende grip op losse ondergrond, maar wordt de rolweerstand niet al te hoog. 

Met de Schwalbe G-one gravelbanden kun je op single tracks en droge bospaden goed uit de voeten!

Ook deze banden hebben soms nopjes aan de zijkant. Het voordeel van nopjes aan de zijkant is dat je meer grip hebt in de bochten. Het nadeel is dat de band voor je gevoel minder vloeiend door de bochten rijdt en zich soms vast kan grijpen. Iedere fietser heeft zo zijn of haar eigen keuze, wat het beste is, zal dus per gravelfietser verschillen.

Gravelbanden voor natte omstandigheden op bospaden, singletracks, en modder

Een band voor natte bospaden, single tracks en modder zul je vooral gebruiken in de late herfst en in de winter. Deze gravel banden hebben een zogenaamd grof profiel. Dit betekent dat deze banden hogere noppen hebben waar meer ruimte tussenzit.

Hierdoor grijpen deze banden stevig aan in de natte ondergrond, maar is er ook voldoende ruimte op de band om vuil en modder af te voeren. Hierdoor lopen je banden minder snel vol modder dan banden met een lichter profiel. Het heeft echter wel als nadeel dat de rolweerstand hoger is. Op asfalt of in drogere omstandigheden zullen deze banden dus trager zijn. 

Op dit soort paden wil je een setje banden met een grof profiel zodat je door de modder heen komt!

Combinatie gravelbanden

Is er dan een perfecte allround gravelband? Dé ultieme allround gravel bike band bestaat helaas niet. Gravelbanden die zeer geschikt zijn voor modderige omstandigheden zijn weer minder geschikt voor droge weersomstandigheden. Wij kunnen ons echter ook voorstellen dat je het liefst een set banden koopt die je in meerdere weersomstandigheden kunt gebruiken. Daarom zou je ook eens een combinatie van banden kunnen overwegen. Dit is in het mountainbiken al erg gebruikelijk, maar wordt in gravel biken nog een stuk minder gedaan.

Een gravelbanden combinatie kan ervoor zorgen dat je in bijna alle weersomstandigheden goed uit de voeten komt.

Voor een zo breed mogelijke inzetbaarheid, heb je het liefste een band met een grof modderprofiel voor en een gladdere band achter. Op het achterwiel steunt het meeste gewicht, daar wil je dus een gladdere band met een zo laag mogelijke rolweerstand. Op het voorwiel steunt minder gewicht, dus heeft een grovere band minder invloed op de rolweerstand. Door hier een band met grof profiel te kiezen, heb je in natte weersomstandigheden meer grip in de bochten en dus meer controle!

Tubeless gravelbanden

Tijdens het gravel biken kom je veel verschillende ondergronden tegen. Je kunt tijdens het gravelen lekrijden. Om deze kans te verkleinen kan je er voor kiezen om je gravelbanden tubeless te maken. Tubeless banden zijn gevuld met een vloeibare latex die de gaatjes in je band automatisch opvullen.

Het tubeless maken van je banden is een klus die je makkelijk zelf kunt doen.

Hoe je je gravelbanden tubeless maakt lees je in deze blog. Naast het feit dat je de kans op lekrijden verkleint, zorgen tubeless banden ook voor dat je comfortabeler en sneller fietst. Gravelbanden die geschikt zijn voor tubeless rijden vind je hier.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 fietsers over “Zo kies jij de beste gravelbanden voor jouw rit!”

 1. Erg handig al deze info.
  Nou fiets ik al vanaf mijn 14 op een racefiets en in het begin op zakgeld verslindende tubes.
  Later op draadbandjes 18 mm en kneiterhard.Nu al jaren op 23mm
  Het ene bandje ging wat makkelijker om de velg dan de andere.liefst zonder (plastic)
  bandenlichters.Hield in de gaten ,bij welke velg een merk band hoorde.(ja .ik ben een zelfbouwer en materiaalfreak)
  Pas een wieltje gespaakt voor het al jaren hangende frame,waar ik een soort winterfiets van wil maken.Blijkt dus nu een naam te hebben .Gravelbike.What ever.
  Dt r 470 disc + Hope rs4 disc ,revolution spaken. Bandje erbij .Panaracer Gravel King .tubeless set gekocht.Mijn eerste tubeless wiel.(Mtb wielen zijn nog steeds 26 inch( wielen zat ). met binnenband.
  Had al gelezen dat de tubeless band er strak om moet zitten.
  Nou deze band past er dus niet bij
  Dus voortaan goed op de erd of etrto maat letten Wil er ook geen binnenband in doen.Voorlopig uit nijd het wiel maanden opzij gelegd en project stil gelegd.
  Dus op zoek naar een passende band 32 mm.

  1. Hallo Cor, mooi dat je ons even mee neemt hoe jij de jaren van innovatie hebt ervaren. Het kan kloppen dat de tubeless banden er wat stugger en moeizaam op gaat. Bij de ene velg moeilijker dan bij de ander. Wij hebben echter geen ervaring met Panaracer banden maar hebben gelukkig wel genoeg andere keuze https://bit.ly/3kBykRu Hopelijk kan je jouw wielen snel tubeless maken en van deze nieuwe techniek gaan genieten.

   Antoine I Mantel

 2. Hoi ff een vraagje ik heb nu 40 mm g- one bite achter en een g-one ultra bite voor haalt het nog iets uit als ik beide in 50 mm neem of is dit niet nodigen wat voor banden druk zou je adviseren op gravel Paden en single tracks voor de 40 mm Mvg Dennis merbis

  1. Hey Dennis,

   Bredere banden zorgen voor meer grip en comfort, maar ook meer rolweerstand.
   Het is dus afhankelijk van waar je ze voor wilt gebruiken of het zin heeft.
   Voor Nederland is 40 mm meer dan genoeg, of je moet technische parcoursen gaan rijden.
   Bandendruk is ook afhankelijk van je gewicht, terrein, type velg en of je tubeless rijdt.
   Dit is dus vooral uitproberen wat voor jou fijn aanvoelt.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen