Deel dit bericht

Campagnolo Potenza: Italiaans Design met Japanse Kwaliteit

29 Juni 2016

Met de presentatie van de nieuwe Potenza groepset blijft Campagnolo trouw aan haar kenmerkende strakke design. Maar ze leveren wel een groepset af die zich uitstekend kan meten met vergelijkbare sets uit de middenklasse zoals de Shimano Ultegra 6800.

Volgens Campagnolo zelf brengen ze de technische snufjes van de duurdere groepsets zoals de Super Record nu binnen het bereik van de gemiddelde fietser. Wiens ogen nu meteen gaan glunderen bij de gedachte aan carbon moeten we helaas teleurstellen. Het is vooral aluminium wat de klok slaat, aangevuld met staal en composiet. Het is vooral het design van de Super Record waar we veel van terug zien komen. Maar dan wel met het belangrijke verschil dat er dus echt geen vezel carbon terug is te vinden in de Potenza-set. Maar de Campagnolo Potenza is met 2303 gram maar 19 gram zwaarder dan de Ultegra.

campagnolo potenza

Grote range

De 11-speed dubbel crankset is gemaakt van aluminium waarvan de vier armen hol zijn om gewicht te besparen. Qua prestaties doet hij absoluut niet onder voor de carbon-cranks van de high-end groepen van Campagnolo. Bovendien kan er probleemloos en snel gewisseld worden tussen dubbel en compact. Er is ruimte voor 53/39, 52/36 en 50/34 en daarmee kan bijna iedereen prima uit de voeten op elk terrein. Ideaal dus voor het middensegment waar de Campagnolo Potenza op gericht is.
Het snelle wisselen wordt mogelijk gemaakt door de slimme positionering van de bladbouten die alles bij elkaar houden. Deze bladbouten zorgen er niet alleen voor dat je moeiteloos wisselt tussen dubbel en compact, ze zorgen ook voor extra stijfheid in de hele set. Zoveel zelfs dat Campagnolo volgens eigen zeggen significant betere resultaten boekt met de Potenza dan vergelijkbare sets zoals de Ultegra en de Force 22 van SRAM. Een win-win situatie dus. De crankarm is overigens verkrijgbaar in 170, 172,5 en 175mm varianten en ziet er erg strak uit.
De crankset wordt afgemaakt met een geüpdate versie van de Power Torque, niet heel origineel Power Torque Plus genoemd. De kwaliteit van de Power Torque is gehandhaafd met als enige toevoeging dat je de hele crankset met een moersleutel los kan draaien.

campagnolo potenza

Preciezer schakelen

De voorderailleur bestaat grotendeels uit aluminium en heeft een kooi die uit een enkel stuk staal bestaat. De langere arm zorgt er voor dat het schakelen net dat beetje lichter verloopt, ook met wat meer druk. De kooi is ook wat groter om bijgeluiden van de ketting te voorkomen, zelfs als de ketting helemaal scheef staat. Samen met enkele aanpassingen aan de vorm van de kooi zorgt dit volgens Campagnolo voor maar liefst vijftig procent preciezer schakelen dan bij vergelijkbare sets.

campagnolo potenza

Omarming

De achterderailleur beweegt niet in een statische rechte lijn als je schakelt, maar gaat een heel klein beetje scheef staan naarmate je dichter bij het kleinste verzet uitkomt. Deze techniek, door Campagnolo 'Embrace Technology' genoemd, zou een betere krachtoverbrenging geven. Een groter gedeelte van je ketting blijft in contact met de cassette zodat die als het ware omarmd wordt. Duidelijk dus waar ze die naamgeving vandaan hebben.
Maar er is niet alleen meer grip, ook je voor- en achterderailleur liggen - ongeacht welke versnelling je erop hebt liggen - beter in één lijn. Dat voorkomt dus ook nog eens onnodige slijtage waardoor alles een stuk langer meegaat voor je het moet vervangen. Dit alles samen maakt het schakelen tien procent soepeler dan bij de Ultegra. Afhankelijk van de versnellingen die je erop wil hebben kun je kiezen tussen een medium of een korte kooi.

campagnolo potenza

Bij de hele Potenza-groep hoort natuurlijk ook een gloednieuwe cassette. Campagnolo heeft er hier voor gekozen een hele nieuwe range aan cassettes te leveren onder de naam Campagnolo 11. Voor twijfelaars breken er dan slechte tijden aan, want er kan gekozen worden voor 11-25, 11-27, 11-29, 11-32 en 12-27.

Powershift

En dan komen we alweer aan bij de shifters. Die mogen er uiteraard ook zijn met een uiterlijk dat eigenlijk een aluminium kopie is van de Super Record. Zelfs de hoods hebben een mooie styling meegekregen. Opvallend is natuurlijk meteen de duimshifter voor afschakelen die kenmerkend is voor Campagnolo. De ergonomische vorm is afgeleid van de elektronische schakelsystemen uit het duurdere segment en voelt stevig aan en schakelt uiterst precies. De powershift laat je met een beweging tot snel drie kransjes opschakelen en kransje per kransje weer afschakelen. Door het aanpassen van het interne mechanisme is schakelen nu lichter dan ooit. De remmen zelf ten slotte mogen er natuurlijk ook zijn. Met twee scharnierpunten kan er goed, gedoseerd en waar nodig krachtig geremd worden.

campagnolo potenza

Italiaanse verwennerij

De Potenza is, zoals we al zeiden, mooi. Een beetje jammer dat er geen carbon is gebruikt, maar dat zou de groep weer een heel stuk duurder hebben gemaakt. De prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend en het zal moeilijk kiezen zijn voor kopers in het segment waar Campagnolo zich op richt. Voor ongeveer hetzelfde geld als een Ultegra krijg je nu namelijk een strak gestyled Italiaans design van minstens dezelfde kwaliteit. En aangezien het oog ook wel wat wil zou de Campagnolo Potenza best wel eens een populaire groep kunnen worden.

Hij is bovendien in twee kleuren leverbaar: zwart en zilver. Wel zo fijn om daar in ieder geval keuze in te hebben. Dankzij het brede spectrum aan cassettes - en het feit dat het verwisselen van je chainring een fluitje van een cent is - valt ook de flexibiliteit op.

campagnolo potenza

Wie overweegt een nieuwe groep aan te schaffen en al naar de Ultegra aan het kijken was moet zeker ook even de Potenza meenemen. Maar ook vaste Ultegra gebruikers die wel eens wat nieuws willen proberen kunnen zeker een uitstapje maken naar Campagnolo. Wie houdt van het design van de Italianen maar zeker wil zijn van de kwaliteit van de Ultegra kan bijna niet om de Potenza heen. En daar hoopt Campagnolo waarschijnlijk op. Want eenmaal een Campagnolo...

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...