Deel dit bericht

Techcenter: Bottom bracket monteren van je racefiets of mountainbike

26 April 2017

Een bottom bracket of trapas is een slijtage onderdeel. Dat betekent dat je deze vroeg of laat moet vervangen. Dat kun je natuurlijk laten doen. Maar eigenlijk is het best een eenvoudige klus die je best zelf zou kunnen doen. Simon helpt je graag op weg met zijn uitgebreide 'Bottom bracket monteren'-blog.

Inhoudsopgave Bottom bracket monteren

In deze Techcenterblog behandelen we vier typen assen: 1. Bottom bracket met vierkante as2. Bottom bracket met externe lagercups met schroefdraad3. Pressfit Bottom brackets (BB86 en PF30)4. BB30 Bottom bracket

Als je niet weet welk type as of bottom bracket je hebt kun je dat opzoeken met behulp van onze handleiding bottom brackets en trapassen. Hieronder gaan we dieper in op hoe het monteren van een bottom bracket.

Monteren van een vierkante as

Nog even om het geheugen op te frissen, zo ziet de vierkante as eruit:

Shimano Vierkante as
Shimano Vierkante trapas met Italiaanse draad

Let wel op dat de vierkante as twee types heeft:

 • De BSA of Engelse draad. Die kun je herkennen aan de de tekst BC1.37x25. Die staat vaak op de buitenkant van de as.
 • De Italiaanse as. Dan staat er op de zijkant of op de bottom bracket zelf de tekst 36x24. Bij de Italiaanse as heb je rechtsdraaiende schroefdraad. Dat wil zeggen dat je aan beiden kanten dezelfde kant op moet draaien om de as los te krijgen of weer vast te zetten.

Gereedschap

voor het demonteren en monteren van je vierkante as heb je het volgende fietsgereedschap nodig.

Stappenplan monteren vierkante as

 1. Maak de schroefdraad schoon en droog met een schone doek.
 2. Breng royaal montagepasta aan op beide zijden. Dan krijg je hem makkelijker in elkaar geschroefd en is hij ook makkelijker weer uit elkaar te halen.
 3. Laat de losse ring nog even liggen, maar pak nu de gehele as. Deze moet er aan de aandrijfzijde ingeschroefd worden. Bij BSA draai je de as tegen de klok in vast. Bij de Italiaanse as draai je met de klok mee.
 4. Draai de as eerst zo ver mogelijk met de hand erin. Voel je meteen al weerstand, dan zit of je as er scheef in of zit er nog vuil in je schroefdraad. Forceer de as nooit, aangezien je anders de schroefdraad beschadigt.
 5. Draai de bottom bracket verder vast met de juiste sleutel. Omdat deze nog al makkelijk los kan schieten kun je bij de Trivio sleutel het losse dopje aandraaien. Heb je dit niet bij de hand? Dan kun je er ook een snelspanner door heen steken om de sleutel op zijn plek te houden. Draai de as flink vast. Niet overdrijven. Vast is vast.
 6. Draai non-driveside erin.
 7. Nu de aandrijfzijde erin zit, moet je nog de de losse bus aan de linkerkant er nog indraaien. Herhaal dezelfde stappen, maar houdt er rekening mee dat je de de losse cup met de klok mee vast draait. Dit is zowel bij Italiaanse als bij BSA draad.
Non-drive side
''Righty Tighty Lefty Loosey''

Wil je het allemaal nog even in een filmpje zien? Dat kan. In onderstaande video zie je precies hoe je een bottom bracket met vierkante as kunt vervangen.

Monteren van externe lager cups

Externe lagercups worden zo genoemd, omdat het lager buiten het frame valt. Door de grotere diameter is het mogelijk een holle as te gebruiken die ook weer groter is van diameter, en zorgt voor meer stijfheid.

bottom bracket montage externe lager cups
Shimano externe lagercups

Gereedschap voor het vervangen van externe lager cups

Stappenplan monteren externe lager cups

 1. Maak de schroefdraad schoon en droog met een schone doek.
 2. Breng royaal montagepasta aan op beide zijden. Dan krijg je hem makkelijker in elkaar geschroefd en is hij ook makkelijker weer uit elkaar te halen.
 3. Bij mountainbikes is het gebruikelijk dat er spacerringen gebruikt worden. In de onderstaande tabel zie je welke spacer je moet gebruiken. Dit geldt voor zowel Shimano, SRAM, RaceFace en FSA cranksets.
  Spacers voor de MTB bottombracket
  Spacers voor de MTB bottombracket
 4. Laat de losse ring nog even liggen, maar pak nu de gehele as. Deze moet er aan de aandrijfzijde ingeschroefd worden. Bij BSA draai je de as tegen de klok in vast. Bij de Italiaanse as draai je met de klok mee.
 5. Draai de as eerst zo ver mogelijk met de hand erin. Voel je meteen al weerstand, dan zit of je as er scheef in of zit er nog vuil in je schroefdraad. Forceer de as nooit, aangezien je anders de schroefdraad beschadigt.
 6. Zet nu de bottom bracket sleutel op de externe cup. Let goed op dat deze goed erop zit. Door de kracht die je erop zet kan de sleutel eraf springen. Draai de as flink vast. Niet overdrijven. Vast is vast.
  externe cups indraaien
  Drive-side Italiaanse draad: met de klok mee is vast
 7. Nu de aandrijfzijde erin zit, moet je het externe lager er aan de linkerkant er nog indraaien. Herhaal dezelfde stappen, maar houd er rekening mee dat je de de losse cup met de klok mee vast draait. Dit is zowel bij Italiaanse als bij BSA draad.
 8. Ook voor het monteren van de externe lager cups hebben we een duidelijke video:

  Monteren van press fit lagers (BB86 en PF30)


  Press fit, oftewel perspassing, is een lager systeem dat sinds de laatste jaren veel wordt toegepast. In de gids helpen we je op weg bij het monteren van een press fit trapas.
  bottom bracket montage pressfit BB86 en PF30
  GXP Pressfit lagers voor de MTB

  Benodigd gereedschap

  Stappenplan monteren press fit lagers

  1. Maak de schroefdraad schoon en droog met een schone doek.
  2. Breng royaal montagepasta aan op beide zijden. Dan krijg je hem makkelijker in elkaar geschroefd en is hij ook makkelijker weer uit elkaar te halen.
  3. Alleen voor mountainbikes: Kijk goed in de bijgeleverde handleiding, of op de site van de fabrikant, of je eventueel ringen links en rechts moet plaatsen.
  4. Schuif het lager op de press fit pers, steek daarna de tool door je bottom bracket. Schuif nu de andere kant erop, en als laatste de ring van de tool. Als het goed is zit het dan als volgt uit:
   Pressfit tool
   Met een pressfit tool zijn er geen excuses meer om niet regelmatig onderhoud te plegen aan de fiets
  5. Draai nu rustig de lagers vast in het frame. Zorg om te beginnen dat de lagers enigszins recht op het bottom bracket staan. Zo pers je ze er meteen goed recht in. Draai nu de de pers helemaal aan totdat je niet meer verder kunt. Je kunt de pers nu verwijderen.

  Monteren van BB30 lagers


  Als je een BB30 ready frame hebt liggen de trapaslagers los in het frame. Niet te verwarren met een Press Fit BB30 as. Dat ziet er als volgt uit:
  BB30 trapas
  BB30 trapas

  Benodigd gereedschap


  Voor het monteren van je BB30 trapaslagers heb je nodig:

  Stappenplan monteren BB30 lagers

 9. De lagers bij een BB30 bottom bracket worden op hun plek gehouden door zogenaamde circlip ringen. In het bottom bracket zitten twee groeven. In iedere groef moet zo’n clip. Deze zorgt ervoor dat het lager niet naar binnen wordt gedrukt. Door de ring met een tangetje naar elkaar toe te knijpen, kun je deze erin laten klikken.
  Circlip BB30
  Vergeet de circlip niet!

  Mocht je een ring hebben zonder gaatjes dan kun je deze ook gewoon met je handen erin drukken. Zet de ring eerst aan een kant in de groef en druk dan de andere kant erin. Breng hierna montage pasta aan in de bus.

 10. Schuif het lager op de BB30 pers, steek daarna de tool door je bottom bracket. Schuif nu het andere lager op de as, en als laatste de ring van de tool. Als het goed is zit het dan als volgt uit:
  Bottom bracket monteren BB30 pers
  De BB30 pers
 11. Draai nu rustig de lagers vast in het frame. Zorg om te beginnen dat de lagers enigszins recht op het bottom bracket staan. Zo pers je ze er meteen goed recht in. Draai nu de de pers langzaam aan, totdat je niet meer verder kunt. De lagers zitten nu goed vast. Breng voor het monteren van je crankset royaal montage pasta aan, dat voorkomt kraken in de toekomst.

BBB Cycling Lockplug

Vanaf € 9,95

BBB Cycling BTL-27L

€ 26,95

Park Tool BBT-30.4

€ 48,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...