Deel dit bericht

Trapas en bottom bracket vervangen – Bottombrackets en trapassen [How-To]

De bottom bracket van een fiets is de plaats in het frame waar de trapas is gemonteerd. De bottom bracket en de trapas vormen de basis van de verbinding van je aandrijflijn met je racefiets of mountainbike. Door alle standaarden is het soms lastig te bepalen welke bottom bracket of trapaslager jij nodig hebt en hoe je überhaupt kunt zien welk trapas en bottom bracket jouw frame heeft. In deze uitgebreide how-to vertellen we je precies wat je moet weten om zelf je trapaslagers of ‘bottom bracket’ te vervangen.

Een bottom bracket werd vroeger ook wel eens de bracketpot genoemd. Het is de plaats in het frame waar de trapas in vastzit. Als er wordt gesproken over het vervangen van de bottom bracket wordt altijd het vervangen van de trapas en trapaslagers bedoeld. De crankas verbindt de twee crankarmen en loopt door de bottom bracket en de trapas heen.

De bottom bracket, traps en crankarm in een overzicht
De bottom bracket, trapas en crankas in een overzicht

Vroeger bestond de trapas nog uit een enkele cartridge, de lager en de as bestonden dan uit een stuk. Maar dat komt bijna niet meer voor bij nieuwe fietsen. De meeste moderne fietsen hebben trapaslagers in de bottom bracket of aan de buitenzijde van de bottom bracket. De as zit dan vast aan één of beide crankarmen.

Trapaslagers slijten

Je trapaslagers zijn slijtageonderdelen van je racefiets of mountainbike. En zoals voor alle andere slijtageonderdelen geldt dat deze niet alleen onderhoud nodig hebben, maar ook op termijn vervangen moeten worden.

Allemaal verschillende 'standaarden' voor bottom brackets...
Allemaal verschillende ‘standaarden’ voor bottom brackets…

Door de vele standaarden is het bepalen van wat je nodig hebt als je deze klus zelf gaat doen erg lastig geworden. Sterker nog, veel standaarden zijn onderling ook nog eens gedeeltelijk uitwisselbaar. Daar heb je dan weer speciale adapters voor nodig. Maar welke trapaslagers passen dan op welke bottom bracket?

Zelf je trapassen en bottom brackets vervangen

Deze uitgebreide how-to bottom brackets en trapassen is opgedeeld in een aantal handige stappen. We beginnen met hoe je kunt bepalen of jouw trapas aan vervanging toe is. Daarna kijken we naar hoe je zelf je bottom bracket en trapas kunt herkennen en welke je dus als vervanging kunt halen.

Ook kijken we natuurlijk even naar de verschillende converters voor bottom brackets en trapassen. Daarmee kun je dan de verschillende standaarden combineren.

Met schroefdraad, zonder schroefdraad, alles is mogelijk.
Met schroefdraad, zonder schroefdraad, alles is mogelijk.

Kom je er toch niet uit of wil je voor de zekerheid even met een specialist checken of je de goede onderdelen hebt? Kom dan langs in een van onze superstores of neem contact op met de klantenservice.

Bottom brackets en trapassen vervangen

Inhoudsopgave

Hoe weet ik of ik mijn trapassen moet vervangen?

Je bottom bracket of trapas moet je vervangen als je merkt dat het allemaal niet meer soepel ronddraait. Kraken, piepen en speling of een stroef gevoel tijdens het trappen zijn allemaal indicatoren dat het tijd wordt er eens goed naar te kijken.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je je fiets een fijne upgrade wilt geven. Als je bijvoorbeeld van groepset verandert haal je vaak al bijna alles eraf en kan het lonen meteen even naar je bottom brackets en trapassen te kijken.

Zelf je bottom bracket en trapas vervangen is makkelijk, zolang je weet welke jij nodig hebt voor jouw fiets.
Zelf je bottom bracket en trapas vervangen is makkelijk, zolang je weet welke jij nodig hebt voor jouw fiets.

Mocht je merken dat er wel wat slijtage is dan zou je in eerste instantie ook kunnen kijken of het vervangen van de lagers bij jou misschien al genoeg is. Dit kun je controleren door je crankarm stevig vast te pakken en zijwaarts te wiebelen. Voel of zie je speling? Dan zijn in ieder geval je lagers aan vervanging toe.

Als je eenmaal hebt besloten dat je je trapaslagers gaat vervangen of upgraden wordt het tijd om te kijken wat er precies op jouw racefiets of mountainbike gemonteerd is. Daarvoor kijken we eerst naar welke bottom bracket je hebt om vervolgens je trapas te bepalen.

Welke trapas en bottom bracket heb ik?

Het herkennen van je bottom bracket kan een hele klus zijn. Hieronder hebben we per type bottom bracket aangegeven hoe je deze kunt herkennen. Het is het makkelijkst als je je bottom bracket eerst uit je frame haalt.

Zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant kunnen codes staan die het herkennen vergemakkelijken. Als je een schuifmaat hebt is het ook handig om die er meteen bij te pakken.

Soorten Bottom Brackets

BSA

De BSA en Italiaanse draad kom je vooral tegen op fietsen van voor 2010. Deze twee bottom brackets zijn de zogenaamde Threaded bottom brackets en hebben een schroefdraad aan beide kanten.

Een frame met een BSA passing kom je heel veel tegen. Er zijn vier soorten breedtes die je tegen kunt komen bij een BSA bottom bracket; 68mm, 73mm, 83mm of 100mm.

Op deze bottom bracket en trapas is duidelijk te zien aan de buitenkant welke er op dit moment in de fiets zit.
Op deze bottom bracket en trapas is duidelijk te zien aan de buitenkant op de trapaslagers welke er op dit moment in de fiets zit.

Bij racefietsen is een BSA Bottom Bracket altijd 68mm. De andere maten, en dan vooral de 73mm komen zie je terug bij mountainbikes. De 83mm en 100mm kom je nog maar zelden tegen.

Een BSA bottom bracket is verder te herkennen aan de tekst op de bracket zelf. Op de trapaslagers staat: 1.37 * 24. Dit betekent dat de diameter van de schroefdraad 1.37 inch is en 24 wentelingen maakt per inch. De diameter van een BSA Bracket ligt tussen de 33.6mm en 33.9mm.

De schroefdraad van het linker-deel (non-driveside) is een normale schroefdraad. Je draait die met de klok mee vast. Het rechter deel (driveside) is tegendraads en moet je tegen de klok in vastdraaien. In een BSA frame kun je bijna alle cranks monteren.

Welke crankstellen passen op een BSA Bracket?

 • Vierkante as
 • ISIS
 • Octalink
 • Shimano Hollowtech II
 • Sram GXP
 • BB30
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Rotor 3D+
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

ITA

Bottom Brackets met een Italiaanse schroefdraad (ITA) kom je een stuk minder tegen dan de BSA. Het zijn vaak fietsen van Italiaanse fabrikant. De breedte is altijd 70mm. Verder, en dat is het opvallendste, moet je beide kanten van de bracket naar rechts toe vast draaien. Vandaar de naam Italiaanse draad.

Een bottom bracket met Italiaanse draad. Niet geheel verrassend op een Pinarello racefiets.
Een bottom bracket met Italiaanse draad. Niet geheel verrassend op een Pinarello racefiets.

Het voordeel van deze opvallende manier van vastdraaien is dat de lagers perfect uitgelijnd zijn. Maar daar staat als groot nadeel tegenover dat de rechtercup weer makkelijker loskomt. Dit is ook gelijk de reden dat je deze standaard nog maar weinig ziet op moderne fietsen.

Het belangrijkste kenmerk dat op de trapas staat is 36 x 24. Dit betekent dat de diameter van de schroefdraad 36mm is en 24 omwentelingen maakt per inch.

Welke crankstellen passen op een Italiaanse draad?

 • Vierkante as
 • Shimano Hollowtech II
 • Sram GXP
 • FSA Megaexo
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

BB30

De BB30 bottom bracket is sinds 2006 veel gebruikt. De crankas is altijd 30mm dik. Dankzij die dikke as krijg je veel stijfheid en een laag gewicht.

Het schematische overzicht van een BB30 Bottom Bracket
Het schematische overzicht van een BB30 Bottom Bracket

De lagers zijn direct in het carbon of aluminum van het bottom bracket geperst in de lagerschalen. Het is wel een klus die erg precies komt. Al bij de minste of geringste fout draait het geheel niet lekker. Ook als de BB30 Bracket versleten raakt ontstaat er al heel snel speling en gekraak. Daarom zie je de BB30 ook steeds minder vaak terug.

De breedte van de bottom bracket bij een BB30 is 68mm of 73mm. Op de racefiets is het altijd 68mm. Op mountainbikes komt 68mm ook het meeste voor, maar soms is er daar voor de bredere variant gekozen van 73 mm.

De diameter van de bottom bracket is 41.96mm en de lagers worden altijd los in het frame geperst. Om een Shimano crank heb je een adapter of een lager nodig die in een speciale lagerbus zit. Dit voorkomt ook gelijk dat het snel gaat kraken. Vanaf de buitenkant zie je trouwens niets van het lager.

Naast de maten kun je zien of je BB30 bottom bracket hebt omdat er geen cups zijn gebruikt maar lagerschalen in het frame. Op de meeste frames met een BB30 Bottom Bracket zit trouwens ook een sticker met BB30.

Welke crankstellen passen op een BB30?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • BB30
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

BB30A

De BB30A bottom brackets worden alleen gebruikt op Cannondale racefietsen. Het verschil met de normale BB30 is dat de diameter van de bottom bracket 42mm is in plaats van 41.96mm. De breedte is altijd 73mm.

Welke crankstellen passen op een BB30A?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • BB30
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO

BB86-89.5-92 Press Fit

Dit is een veelgebruikte standaard op zowel racefietsen als mountainbikes. De lagers liggen niet direct in het frame maar in een aluminium of kunststof schaal die in het frame geperst is.

Het schematische overzicht van een BB86/92 bottom bracket
Het schematische overzicht van een BB86/92 bottom bracket

Dit geeft een flink voordeel als het gaat om slijtage. De lagers zullen namelijk niet snel het frame beschadigen en de schalen vangen een beetje speling op. Als de lagers echt heel ver versleten zijn dan bestaat de kans dat ze vastslaan, maar dan heb je het wel heel erg bont gemaakt.

Een BB86-89.5-92 Press Fit bottom bracket op een Giant racefiets
Een BB86-89.5-92 Press Fit bottom bracket op een Giant racefiets

De uiterlijke kenmerken zijn beperkt, het lager zit namelijk bijna helemaal in het frame. Er is alleen een klein randje te zien. De bracket is op een racefiets altijd 86.5 mm breed. Daar komt de naamgeving ook vandaan. In mountainbike frames is deze bracket 89.5mm of 92mm. De diameter van de bottombracket in het frame is 41mm.

Welke crankstellen passen op een BB86-89.5-92 Press Fit?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • BB30
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

PF30

Naast BB86/92 pressfit is er Press Fit 30. Die is gebaseerd op de BB30 Bottom Bracket. Het snelle kraken bij BB30 behoort met PF30 tot het verleden omdat de lagerschalen speling veel beter opvangen.

Om die kunststof cups ruimte te geven hebben PF30 bottom brackets een diameter van 46mm (in vergelijking met de 42mm bij BB30). Voordeel is wel dat PF30 trapassen compatibel zijn met BB30 cranks. Bovendien zijn ze veel makkelijker te monteren.

De breedte van PF30 is op racefietsen 68mm en op mountainbikes 73 mm. Van de buitenkant zie je hier alleen maar een dunne kunststof rand. Op de meeste frames zit overigens een sticker met BB30.

Welke crankstellen passen op een PF30?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • BB30
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

BBright

BBright is de bottom bracket-standaard van Cervélo. Als je het goed bekijkt is BBright een extra brede BB/PF30 variant. De BBright bottom bracket komt in twee verschillende maten voor.

BBright Direct Fit.
BBright Direct Fit.

BBright Direct Fit is 79mm breed en heeft een diameter van 42mm. De BBright Press Fit is ook 79mm breed, maar heeft een diameter van 46mm.

BBright Press Fit.
BBright Press Fit.

Opvallend verschil met andere bottom brackets is dat BBright bottom brackets sterk asymmetrisch zijn. De non-driveside is veel dikker uitgevoerd en het wiel zit niet midden in de bracket. Dit zou extra stijfheid geven..

Welke crankstellen passen op een BBright?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

BB90\BB95

BB90 vind is de bottom bracket standaard van Trek. BB90 vind je terug op racefietsen. De diameter is 37mm en de breedte is 90,5mm.

BB90/95 is de eigen standaard voor racefietsen en mountainbikes van Trek.
BB90/95 is de eigen standaard voor racefietsen en mountainbikes van Trek.

Op mountainbikes vind je de BB95 variant. Die heeft ook een diameter van 37mm maar is met 95,5mm significant breder.

Welke crankstellen passen op een BB90/BB95?

 • Shimano Hollowtech II
 • Sram GXP
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

BB386EVO

De laatste bottom brackte standaard van deze lijst is de BB386EVO. Deze is ontwikkeld door FSA en zou het beste van twee werelden combineren. De bottom bracket is 86.5mm breed en heeft een diameter van 46mm.

BB386EVO is een standaard van FSA die de ideale combinatie zou zijn van een laag gewicht en stijfheid.
BB386EVO is een standaard van FSA die de ideale combinatie zou zijn van een laag gewicht en stijfheid.

Hiermee is het een combinatie van de gewilde stijfheid van de 30mm assen met de stijfheid van het 86.5mm bottom bracket.

De uiterlijke kenmerken beperken zich tot een kleine kunststof rand. Gelukkig doen de meeste framefabrikanten een sticker op de frames die deze standaard gebruiken.

Welke crankstellen passen op een BB386EVO?

 • Shimano Hollowtech II
 • Rotor 3D+
 • Sram GXP
 • FSA Megaexo
 • BB386EVO
 • Campagnolo Ultra Torque en Power Torque

Welke trapassen passen op jouw bottom bracket?

Nu je kunt achterhalen welke bottom bracket jouw frame heeft is het een makkelijke klus te kijken welke trapassen passen op jouw bottom bracket.

Welke trapas je kiest hangt af van het type bottom bracket en crankstel dat je gebruikt of wilt gebruiken. Omdat vrijwel ieder merk eigen lagers maakt hebben we dit voor het gemak even opgedeeld per merk.

Shimano trapas

Shimano maakt Hollowtech II spindles op haar cranks. Deze spindles hebben een diameter van 24mm. Heb je een Shimano crank en weet je om welk type bottom bracket het gaat? Kijk dan hieronder om te zien welk type lager je nodig hebt.

De verschillende Shimano Hollowtech II trapassen.
De verschillende Shimano Hollowtech II trapassen.

Campagnolo Trapas

Bij Campagnolo kom je twee verschillende type cranks tegen. De Ultra-torque en Power-Torque.

Het verschil tussen de twee soorten trapassen van Campagnolo.
Het verschil tussen de twee soorten trapassen van Campagnolo.

Bij een Ultra-Torque crankstel zit aan ieder crankarm een as. Op ieder crankarm/spindle is een lager geperst. De trapas bestaat dus uit een cup, zonder lager, die je in het frame draait.

De trapassen die passen op Campagnolo Ultra-Torque.
De trapassen die passen op Campagnolo Ultra-Torque.

Een Power-Torque crankstel heeft een as uit één stuk. Op de rechter crankarm (aandrijfzijde) is een lager op de crank geperst. De trapas bestaat uit een cup zonder lager (aandrijfzijde) en een cup met lager (niet aandrijfzijde).

De trapassen voor Campagnolo Power-Torque. Een zijde met en een zijde zonder lager.
De trapassen voor Campagnolo Power-Torque. Een zijde met en een zijde zonder lager.

SRAM Trapas

SRAM heeft cranks in twee uitvoeringen: GXP en BB30. De SRAM GXP cranks hebben een asdiameter van 24mm aan de aandrijfzijde en 22mm aan de niet aandrijfzijde. Een GXP crank betekent dat je ook een GXP (compatible) lager moet gebruiken.

De verschillende SRAM GXP trapassen.
De verschillende SRAM GXP trapassen.

Daarnaast maakt SRAM ook BB30 cranks met een 30mm crankas. Die cranks moet je gebruiken in combinatie met BB30 of PF30 lagers.

SRAM BB30 trapassen.
SRAM BB30 trapassen.

FSA Trapas

FSA maakt onderscheid tussen de vier verschillende cranks. De BB386 Evo, Mega Exo, BB30 en Mega Exo 19mm cranks. Je ziet met name de Mega Exo cranks veel terug.

BB386 cranks hebben een as diameter van 30 mm en een lengte van 103.8mm.

De FSA BB386 cranks hebben veel verschillende passingen. (Klik voor groot)
De FSA BB386 cranks hebben veel verschillende passingen. (Klik voor groot)

Mega Exo cranks hebben een as diameter van 23,5 mm en een lengte van 103.8mm

De FSA Mega Exo heeft een heel breed bereik aan verschillende passingen. De FSA BB386 cranks hebben veel verschillende passingen. (Klik voor groot)
De FSA Mega Exo heeft een heel breed bereik aan verschillende passingen. De FSA BB386 cranks hebben veel verschillende passingen. (Klik voor groot)

FSA’s BB30 cranks hebben een as diameter van 30mm en een lengte van 84.2mm

FSA BB30 en PF30 trapassen.
FSA BB30 en PF30 trapassen.
FSA Mega Exo 19mm voor een as met een diameter van 19mm.
FSA Mega Exo 19mm voor een as met een diameter van 19mm.

Mega Exo 19 mm – FSA brengt ook een racefiets en mountainbike cranksets op de markt met een asdiameter van 19 mm.

Voor racefietsen heet dit type Omega. In de mountainbikeserie heten deze crankstellen Comet en V-Drive.

Rotor trapas

Rotor heeft een aantal verschillende type cranks in het assortiment. Allereerst de 3DF cranks. Die hebben een asdiameter van 30mm en zijn te gebruiken in nagenoeg alle frames. Ook in frames met een BSA bottom bracket. De verschillen in breedte worden vul je op door een bus te plaatsen. Deze serie gebruikt ook de UBB30 lagers.

De tweede type Rotor cranks is de 3D crank. Deze heeft een asdiameter van 24 mm en is daarin gelijk met Shimano Hollowtech II.

De Rotor 24mm cranks zijn vergelijkbaar met Shimano Hollowtech II
De Rotor 24mm cranks zijn vergelijkbaar met Shimano Hollowtech II

Het derde type crank van Rotor is de 3D+ crank. De asdiameter is 30 mm. De 3D+ cranks zijn daarmee een lichtere en daardoor ook duurdere uitvoering van de 3DF cranks.

Voor de volledigheid even de compatibiliteits-tabel van Rotor zelf.

De compatibiliteit volgens Rotor zelf.
De compatibiliteit volgens Rotor zelf.

Converters en adapters voor bottom brackets, trapassen en cranks

En dan nu de hamvraag: Kun je de ene ‘standaard’ met de ander combineren? Het goede nieuws; ja dat kan. Maar helaas niet altijd. Hieronder een overzicht van de huidige mogelijkheden met converters en adapters voor bottom brackets en trapassen.

Van BB30 of PF30 naar een andere standaard

De bussen die je op de onderstaande afbeelding ziet moet je in je bestaande BB30 trapaslager duwen.

Van BB30 en PF30 naar een andere standaard. (Klik voor groot)
Van BB30 en PF30 naar een andere standaard. (Klik voor groot)

Je krijgt dan dus als je hem erin drukt een soort van dubbele lager. Dit is normaal, al ziet het er misschien even gek uit.

Trapassen en bottom brackets - - Een dubbele lager? Ja, dat kan!
Een dubbele lager? Ja, dat kan!

Let erop dat je met een threaded adapter risico’s neemt. Het lijkt in eerste instantie een goede optie, maar bedenk dat de bus moet er met loctite ingeperst moet worden. Dat is een handeling die alleen door gespecialiseerde monteurs verricht kan worden.

Het risico van een threaded adapter is dat die meer geneigd zijn tot kraken en het kan zelfs ervoor zorgen dat de garantie op je frame vervalt. Lees daarom goed of informeer bij de fabrikant van je frame of de garantie geldig blijft als je voor deze conversie kiest.

Rotor Adapters zijn op dit moment de beste oplossing voor een BB30 conversie. Het in elkaar schroeven van beiden helften – of erin persen bij een PressFit 30 bracketpot – is de veiligste conversie.

Van BSA naar BB30

Tegenwoordig is het mogelijk om te profiteren van de stijfheid van een BB30 Rotor crankstel in een frame met een BSA draad bracketpot.

Trapassen en bottom brackets - De speciale trapas van Rotor waar je wel Rotor cranks voor nodig hebt.
De speciale trapas van Rotor waar je wel Rotor cranks voor nodig hebt.

Rotor heeft hiervoor een trapas ontwikkeld die je in de threaded bottom bracket schroeft zodat je ook met Rotor BB30 cranks kan rijden. Let wel op dat deze conversie alleen moet uitvoeren als je met Rotor cranks rijdt of gaat rijden. Rotor gebruikt namelijk een langere spindle (as)dan andere merken voor hun cranks.

Vragen over bottom brackets en trapassen of cranks?

Heb je na het lezen van deze handleiding bottom brackets en trapassen nog vragen? De Mantel Klantenservice helpt je graag met het uitkiezen van de goede trapas, crankstel of bottom bracket.

Liever even in levende lijve met iemand praten? Kom dan langs in een van onze Superstores. Dan kun je onder het genot van een kopje koffie overleggen wat voor jou de beste optie is.

Meteen aan de slag? In ons blog ‘Hoe moet ik een trapas monteren en demonteren?‘ loodsen we je door alle stappen heen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

275 fietsers over “Trapas en bottom bracket vervangen – Bottombrackets en trapassen [How-To]”

 1. Prima overzichtsartikel
  Vooral voor de handige doe het zelver en de fervente sleutelaar de moeite waard
  Meteen uitprinten en raadplegen indien je een Bottom bracket moet bestellen
  Eigenlijk is het vreemd dat er nauwelijks standaardisatie is
  Iedere fabrikant komt met zijn eigen ontwerp, aslengte en diameter
  Dit artikel biedt richting, advies en overzicht
  Graag meer van dit!!

 2. prachtig overzicht, mag ik dit gebruiken in mijn lessen voor de startende fietsenherstellers in opleiding? Ik zou je heel dankbaar zijn.
  groetjes, Jan

 3. Hoi,
  Leuk en leerzaam artikel.
  Nu heb ik een Cannondale F29-5 met een Shimano Deore crank in een BB30 bracket. Dit is dmv een adapter gedaan. Kan ik hier ongestraft een SRAM X9 crankstel in plaatsen?
  Spec’s bottom bracket is: FSA BB30 w/wheels mfg adapter
  Graag advies en bij voorbaat dank.

  Groeten Ralph

  1. Beste Ralph,

   De FSA BB30 adapter die Cannondale gebruikt is een bus die BB30 omzet naar BSA draad. Indien je dus SRAM GXP Lagers gebruikt, http://www.mantel.com/sram-gxp-team, kun je hierin een GXP X9 crank gebruiken.Een sram crank past in ieder geval . niet in de shimano lagers. De as aan de non-driveside kant heeft namelijk een dunnere as van 22 mm in plaats van de 24mm van Shimano.

   1. Bedankt voor je uitleg. Ik had gedacht een BB30 crank aan te schaffen (BB30 Pressfit SRAM X9) maar dat gaat hem zeker niet worden, omdat de adapter van FSA met BSA draad in de bottom bracket is aangebracht. Ik snap het niet helemaal, het is toch een BB30 adapter? Of verwijder ik de adapter en kan ik dan de BB30 lagers in de bottom bracket kwijt.

    1. In het F29-4 model (ook een alu model) zit een SRAM S1400 BB30 crank. Ik denk dat ik de binnenzijde van de bracketpot moet opmeten om te achterhalen of het BB30 of PF30 is. Maar het crankstel past zowieso, toch? Ik wil van die adapter af namelijk.

     1. Beste Ralph,

      In je frame zit een BB30, geen Press Fit BB30. Die dus zit erin ‘gelijmd’ met loctite. Daar kun je in principe vanaf, maar ik zou adviseren dat door een geautoriseerde Cannondale dealer te laten doen. Die moet er namelijk uitgeperst worden en mocht dat mis gaan is je garantie weg. Daarna kun je inderdaad losse BB30 lagers erin legger en je X9 BB30 crank gebruiken.

 4. Hallo, ik heb op mijn ATB een truvativ crank met Gxp bottem bracket (bsa) en ik wil de crank vervangen met een fsa k force light bb30. Welke adapter kan ik hiervoor gebruiken om te kunnen rijden met de fsa kforce crank ?

  Alvast bedankt.

  Groet,
  YS

 5. Hallo,

  Dit is een leerzaam maar best wel ingewikkeld artikel. Vandaar mijn directe vraag: Ik heb een Campa Triple comp cranckstel uit 2009(?). Volgens mij een BSA trapas. Is het mogelijk deze te vervangen door een FSA SK-L Triple BB30. Het artikel lezend niet, maar even voor de zekerheid…..

  Alvast bedankt,

  Joost

 6. Ik heb een oudere Sparta transportfiets, krijg de trapas niet los, alle tandjes van de cranck zijn al afgebroken, kan ik deze nu uitboren en hier een adapterbus in zetten? De originele trapas/ bracket as is een Sparta Jive 3.0 120L/BSA JIS. Zo ja wat past hier dan in?

  1. Beste Ad,

   volgens mij is dit niet mogelijk. in een bottombracket met schroefdraad zul je altijd een met schroefdraad terug moeten schroeven. Eruit halen van de oude is de enige oplossing.

   1. Heb hem er uit gekregen Simon, was eigenlijk vrij simpel, de randen van de kunststof opsluitringen afsnijden en te tikt hem er zou uit, dan het restant van de kunststof opsluitringen verwijderen en klaar is Kees. Volgens de fietsenmaker zou er, als dit niet zou lukken, en de schroefdraad was beschadigd een “persas” in geperst kunnen worden. Bedankt voor je reactie.

 7. Voor mijn nieuwe frame wil ik graag Ultegra DI2 11-speed aanschaffen.
  Ik heb een Rotor crank en inmiddels een Rotor Pressfit BBright trapas besteld.
  Hoe zit het eigenlijk met de installatie hiervan? Ik moet nu toch eerst de groepset helemaal aansluiten en daarna pas de trapas monteren? Hoe kan ik dan controleren of alles wel naar behoren werkt.. Of zit ik nu helemaal verkeerd te denken?

  1. Beste Koen,

   Het verstandigste is inderdaad om eerst de hele groep aan te sluiten en dan te controleren of overal stroom op staat en alle componenten werken. Daarna pas de trapas te monteren. Dan weet je zeker dat alles werkt.

 8. Hallo, ik heb een Merckx frame gekocht en wil er een ultegra 6700 groep op zetten. Maar 6700 bottombracket past niet! oude Campa cups passen wel. Is er een campa bracket waar ik de ultegra crank op kan zetten? of moet ik de hele 6700 groep wegdoen en een Campaset aanschaffen?

  1. Beste Gerard, wat past er niet precies? Is het Merckx frame misschien voorzien van een Italiaanse draad in de bracket? Wil je hem eens opmeten?

   1. Hallo Kees. De draad is te smal. Ik heb een maand geleden de breedte van de bracket bus opgemeten, en dat was iets minder dan 69 mm. Daarom dacht ik dat het zondermeer BSA moest zijn ( 68 mm). Ik heb gisteren nog eens goed gekeken naar de trapas en de cups…. En die zijn inderdaad allebei rechtsdraaiend. Het moet dus wel een Italiaanse draad zijn. Ik wist alleen niet dat de draadbreedte anders was, deze meet ik op 36 mm. Het zou wel mooi zijn als ik alleen een ITA bracket hoef te bestellen en de ultegra crank kan houden.
    Overigens zat de bracket bus en het balhoofd helemaal volgepropt met vet. Moet dat echt zoveel vet zijn, en welk vet kan ik het best voor de bracketbus gebruiken?

    1. Beste Gerard, Als de draad te fijn is en vanaf één kant getapt dan is het een Italiaanse draad. De bracket zou dan 70mm breed moeten zijn maar een afwijking is mogelijk. Als dit zo is dan kan je alleen de lagers te vervangen voor de Dura Ace 9000 lagers.
     Een beetje vet is goed maar te veel vet zal alleen maar vuil vasthouden. De Morgan Blue Aquaproof paste is hier zeer geschikt voor.

 9. Mijn frame heeft een bottom bracket sleeve van 81mm lang en diameter van 44mm.
  De sleeve is van koolstofvezel versterkt kunststof en er zal een bus in gelijmd worden om een bottom bracket in te monteren dus de diameter van 44 zal iets kleiner worden. Welke bottom bracket zou daar in passen? Wil graag een Shimano 105 5800 groepset monteren welke bottombracket zou het beste daarvoor geschikt zijn?

 10. Mijn, al wat oudere, ligfiets heeft een press fit bottom bracket met een inpers breedte van 68mm en persbussen van 35mm.
  Ik zie deze maatvoering niet in het overigens zeer duidelijke overzicht.
  Ik zou graag van de vierkante as afwillen als dit mogelijk is en octalink of hollowtec willen monteren.

   1. Hallo Simon,

    Het lijkt meer op deze: Home / Bicycle Parts City Bike / Bottom Bracket / Bottom Bracket Complete / Sunrace Bottom Bracket 127/35 Press-Fit

    Komt op hetzelfde neer zo te zien.
    OK, helaas. Wordt weer hobbyen. Bedankt voor je reactie.

 11. Heb een Specialized Marathon Stumpjumper waar Bottom Bracket van defect is. Nu staat er op de zijkant PF-46AC/18. Nu zijn de binnenlagers er makkelijk uit te halen maar haal je de rest ook eraf?

  1. Beste,

   Bij pressfit (PF) lagers moet en het lager en het omhulsel uit de bracket komen. Ik denk dat bij jou het lager in het omhulsel is gesleten en nu is het vast blijven zitten. Hier zijn geen tools voor dus je zal het voorzichtig moeten proberen met een hamer en schroevendraaier.
   Ik kan je niet adviseren in de lagers, daar heb ik nu te weinig informatie voor. Als je de lagers verwijderd hebt kan je de bracket goed opmeten. Volg dan het menu op onze website om het juiste setje te kiezen. Mocht het niet lukken neem dan even contact met ons op via service@mantel.com Het kan namelijk ook zijn dat je Specialized specifieke lagers nodig hebt.

  1. Beste Johan,

   Aan de maat te zien is het frame niet PF30 maar BB30. Hierbij liggen de lager direct in het frame. Als jouw crankstel een 30mm as heeft heb je alleen de BB30 lagers nodig. Indien je crankstel een 24/22mm as heeft (GXP) dan zal je een adapter moeten gebruiken. De Rotor BB30 converter in combinatie met Hope GXP adapter is dan een optie. Mijn advies zou een BB30 crank zijn. Deze zal minder snel kraken dan een GXP crankstel met een adapter.

 12. Ik heb een cervelo soloist frame (de bekende rood met zwarte ergens rond 2006),
  Weet iemand wat voor bracket hier in past, moet ik kijken naar een bsa, bb30 of gxp?
  Bij voorbaat dank!

   1. Ik meet 34 mm als het goed is, zou dus 33,9 zijn denk ik.
    Breedte meet ik 68 mm. Er zit schroefdraad in.
    Wat zijn de mogelijkheden en waar moet ik op letten?
    En wat is aan te raden wat betreft mogelijkheden.. sram, campa, rotor?

    1. Beste Niels,
     Je frame is geschikt voor een BSA bracket. Nu is het zaak om de goede bracketlagers bij je crankstel te zoeken. Wat voor crankstel gebruik je of wil je gaan gebruiken?

     1. Ik zit aan een complete groep red te denken of crankstel van rotor. Verschil in kwaliteit??

     2. Beste Niels,
      De verschillen zijn minimaal. Het zijn allebei hi-end cranckstellen. De Rotor crank heeft een 24mm Hollowtech II passing en de Sram Red een GXP passing. Deze zijn niet met elkaar uitwisselbaar dus kijk hier goed naar als je je bracketlagers kiest.

 13. Ik heb een Jan Janssen fiets met BSA bracket. Momenteel zit er een Ultegra 6600 double crankstel op met dito bracketcups. Ik overweeg een ombouw naar triple, zonder de cups te veranderen. Welke mogelijkheden zijn er behalve Shimano? Alleen FSA? Bij voorbaat dank voor een reactie!

  1. Beste Henk,
   Er zijn niet zo veel triple crankstellen met een 24mm as naast Shimano. Niet alle FSA crankstellen hebben een 24mm as. Mijn advies is het Shimano 6700 triple crankstel.

 14. Beste ik heb een Yeti 575 uit 2008, nu wil ik hier een bb30 crank van sram XO in monteren, mijn fiets heeft echter bsa draad, is hier een oplossing voor of gaat dit niet?

   1. Beste Mantelblog bedankt voor jullie snelle reactie, ik heb alleen nog een vraag,kom ik dan niet in de problemen doordat de as van het crank te kort is? In de omschrijving hierboven staat dat het alleen met een rotor crank gaat omdat deze een langere as hebben.
    alvast bedankt, Patrick

 15. Vanavond de trapas(met losse kogels) van een Peugeot Ventoux gedemonteerd. Hij is van mijn schoonvader geweest en een van mijn zonen fietst er nu op. Echter de trapas vertoont speling en inderdaad zijn de lagerschalen ingevreten. De schroefdraad , zowel links als rechts, met rechtse draad heeft een diameter van 34,6 mm . Dan denk je Italiaanse draad. Maar er wordt met stelligheid beweert op internet dat bij Italiaanse draad de breedte altijd 70 mm is en die is opgemeten 68 mm.
  Welke vervanger kan ik nu het beste nemen. BSA is te klein, namelijk 33,6 – 33,9 mm

 16. Ik probeer mijn campagnolo athena groep op mijn giant tcx te monteren. Echter ben ik erachter gekomen dat er een pressed bottom bracket inzit. mijn bottom bracket is 89mm breed en de diameter is 44mm ( kan dit kloppen? ) Zou ik mijn campanolo Cranck er in kunnen zetten? zo ja, wat heb ik daar voor nodig?

 17. Hallo, ik heb een Trek SL T van 2015 maar wil daar een ander crankstel op monteren (Shimano) maar welk type Bottom Bracket moet ik dan monteren.

 18. Ik ben een nieuwe AM fiets aan het opbouwen op basis van een Liteville 301 frame met BSA bottom bracket. In eerste instantie was ik van plan om met Sram X01 (1×11) te gaan rijden. Nu hoor ik veel slechte berichten over (met name) de GXP lagers. Welke alt mogelijkheden heb ik (bijv met Hope) in combinatie met een Sram X01 (1×11) achterderailleur en Sram cassette. Of maakt de keuze van het crankstel niet uit.

 19. Ik heb momenteel een SRAM X9 cranckstel op mijn Mountainbike gemonteerd (GXP, single speed 38 t) en zou graag een groter voorblad willen monteren voor de strandraces (42 of 44t). Ik ben echter nog geen single speed voorbladen tegengekomen voor vier arm cranks met meer Dan 38 tanden. Ik vroeg me af wat de opties Zijn om een groter single speed voorblad (42-44 t) op mijn mountainbike te monteren?

  1. Beste Bert,
   Het grootste dat nu met een MTB crank mogelijk is is de 40t direct mount kettingbladen van Sram. Groter is niet mogelijk omdat je dan te dicht bij je achterbrug komt.

 20. Ik ga een DA9000 crankstel op een specialized Venge frame monteren. Venge geeft op een bracketuitsparing van 46x 61 mm . Wat moet ik daarvoor kopen?

   1. Zou jullie ” problem solvers pressfit bb30 spacer kit” geen oplossing kunnen zijn?
    Menno

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Op 26 jan. 2016 om 09:14 heeft Disqus <notifications@disqus.net> het volgende geschreven:
    “Beste Menno, Hiervoor zal je bij een Specialized dealer een lagerset van Specialized zelf moeten bestellen.”
    [Disqus] [http://a.disquscdn.com/1453501454/images/email/icon-gear.gif] Settings [http://a.disquscdn.com/1453501454/images/noavatar92.png]

    A new comment was posted on Mantel Blog

 21. Dank jullie voor dit heldere overzicht.
  Ik ben mijn fiets een Defy composite 2014 aan het upgraden. Ik kan over het bracket niet iets vinden welk type het is. Ziet er uit als pressfit, maar verder kom ik niet.
  Enig idee julie zijds?

 22. In jullie overzicht zou mijn rotor 3D30 cranck moeten passen op mijn bb86 met de 4130 lagers.
  De as past ook netjes in de lager, maar is niet lang genoeg. Dit scheelt wel 2 cm.
  Zijn er meerdere aslengtes bij de 3D30 trapassen van Rotor?
  Kan ik de as verlengen?
  BVD.

 23. Hoi mantel.

  Ik zou graag op mijn Dedaccai k19 met bsa bracket een sram crankstel monteren. Waarschijnlijk gxp maar dat is nog open. Wat raden jullie aan en welke lagers daarbij? Dank!

  1. Hallo Sanne,
   In een frame met BSA zou ik je een Sram crank met gxp adviseren. BB30 is ook mogelijk maar de lagers bevatten kleinere kogeltjes en deze zijn kwetsbaarder voor vocht en vuil. Je hebt die opties: 1. Sram GXP met stalen lagers, 2. Sram GXP met Keramische lagers en 3. Hope lagers met een adapter. Voor- en nadelen: 1. goedkoop maar slijt sneller, 2. duurder, loopt heel soepel maar slijt ook sneller en 3. Duurder maar ook duurzaam.

 24. Hallo Mantel,

  Ik heb een Trek 9.7 carbon frame. Op het brackethuis van dit frame zit
  een ring aan de kant van de kettingbladen, waarschijnlijk als bashguard. Ik ben deze RING kwijtgeraakt met
  onderhoud. Weet u hoe dit onderdeel heet en of het verkrijgbaar is? Zie
  de foto.
  Kunt u mij tevens vertellen welke balhooflagers ik nodig heb voor de Trek elite 9.7 2009 ?

 25. Hallo Mantel,
  Ik heb een Trek 9.7 carbon frame. Op het brackethuis van dit frame zit
  een ring aan de kant van de kettingbladen, waarschijnlijk als bashguard. Ik ben deze RING kwijtgeraakt met
  onderhoud. Weet u hoe dit onderdeel heet en of het verkrijgbaar is? Zie
  de foto. Kunt u mij tevens vertellen welke balhooflagers ik nodig heb voor de Trek elite 9.7 2009 ?

  1. Hallo Gerard,
   De chaincather voor je Trek 9.7 carbon is helaas niet los te bestellen, omdat deze normaal om je bottombracket huis is gekrompen.
   Maar we hebben geluk, want Trek had er toevallig nog 1 liggen.
   Deze wordt nu opgestuurd naar ons.
   Als je even contact op neemt met onze klantenservice en dan vraagt naar het team fietsen, dan zorgen wij er voor dat deze bij je thuis wordt afgeleverd.

   Het balhoofd van de Trek Elite 9.7 is over het algemeen uitgerust met een 1 1/8 Cane Creek balhoofd lagering.
   Wanneer dit ook bij jouw fiets van toepassing is dan zijn de Cane Creek 40-series lager benodigd.
   De lager hoek bevind zich op 45 graden.
   Hieronder staat de link van het benodige product:
   https://www.mantel.com/cane-creek-40-serie?r=L3NlYXJjaC8/cT1iYWxob29mZCZjYXRlZ29yeT02OTMjc3RhcnQy

 26. Hallo Mantel,
  Ik wil nog even mijn enorme waardering uitspreken voor de inspanning om uit te zoeken welk onderdeel ik nodig heb, en er ook nog een voor me gevonden hebben. Ik noem dat een staaltje van perfecte service en dan krijg je vanzelf een review als deze. Jullie mogen ‘m ook gebruiken.

 27. Hallo mantel,

  Ik heb in het verleden wel een aan fietsen gesleuteld!. Maar nu heb ik een Panasonic frame (mc 4500) gekregen met de nodige emotionele waarde! Nu wil ik zelf alles opbouwen alleen vraag ik me af waar ik de verschillende maten kan vinden? (Voorvork, stuur, bracket, schakelsysteem enz)

  Alvast bedankt!

  Gr Bas

  1. Hallo Bas,
   Leuk om zo’n fiets op te bouwen. Onze blogs kunnen je van veel informatie voorzien maar met zo’n oude fiets kan je waarschijnlijk meer informatie vinden op de website van Sheldon Brown: http://www.sheldonbrown.com . Met een schuifmaat en deze website zal je een eind komen.
   Voor (originele) onderdelen kan je contact opnemen met Jeroen van het Mountainbike Museum http://www.mountainbikemuseum.nl hij heeft veel van dit soort fietsen en heeft er ook veel verstand van.

 28. Hallo Mantel,

  Ik zie door de bomen het bos niet meer :)

  Ik heb een nieuwe cervelo P2 gekocht met een BBright, maar ben niet super enthousiast over de FSA crank. Nou zou ik deze graag naar een 105 of Ultegra willen upgraden maar ik kom er niet uit welke Bottom bracket ik daarvoor nodig zou hebben.

  1. Hallo Mark, Om een Shimano crank te gebruiken in een BBright heb je een Rotor BBright Converter nodig. Het artikelnummer is C04-019-01010A-0.

 29. Hallo mantel,

  Ik wil mijn oudere trek MTB upgraden/onderhouden. Ik dacht doe ik even maar wist niet dat er zoveel keuze was voor type assen e.d. Jullie site geeft mij al stukken meer inzicht.
  MTB is van voor 2010 en heeft een threaded bottom bracket (na meten). Kan ik ik hier een deore hollowtech m590 cranckstel in plaatsen en wat moet ik dan als extra mee bestellen om het passend te krijgen?

  Dank alvast

  Grt Ton

  1. Hallo Ton,
   Je Trek heeft een BSA bottom bracket. Je kan een Deore XT BB70 gebruiken in combinatie met het M590 crankstel.

 30. Hallo mantel,
  Ik heb een bianchi sempre pro frame.
  Ik wil van mijn oude fiets (trek) de bottom bracket overzetten. Hollowtech
  Wat heb ik nodig.

  1. Hallo Maarten,
   Met de informatie die ik voor handen heb denk ik dat het frame een PF30 bottom bracket heeft. Als je daar een Shimano crank in wilt plaatsen kan je de PF30–>24mm van Wheels Manufactering Inc. gebruiken. Deze heeft als artikelnummer: PF30-OUT-1 en is op het moment van schrijven voldoende op voorraad. Veel plezier met opbouwen!

 31. Ik heb mijn oude BB TS30 as (113mm breed, 68mm brede Bottom bracket) vervangen door een Shimano UN55 (113mm breed, 68mm BB) Echter bij het aandraaien (eerst rechts, en dan de losse cup links) gaat de linkercup net niet helemaal tegen het frame aan, er blijft een speling van een halve mm (ik kan mijn nagel er net tussensteken) over. Is dat erg of moet ik iets anders er tussen plaatsen?
  Alvast bedankt!

  1. Hallo Frank,
   Die speling moet er wel uit. Kan het zijn dat de cup er niet helemaal recht in zit? Zie je de ruimte russen de cup helemaal rondom? Misschien zit er lak tussen waardoor je hem niet helemaal aan kan draaien? Of misschien moet je hem strakker aandraaien? Zoals je ziet zijn er best veel mogelijkheden.

   1. Dank voor de reactie. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar de cup zit recht en de ruimte is rondom overal even groot. De cup zit nog niet tegen de lak aan maar ik kan hem met behoorlijk veel kracht niet vaster draaien, dan ben ik bang er iets stuk gaat. Wel alles goed gereinigd. Lijkt wel alsof de lengte schroefdraad op de linkercup kleiner is. Enige wat ik me afvraag, er zat links een plastic cup op de oude trapas, deze past echt nu sowieso niet met de nieuwe cup. De nieuwe trapas is met een aluminium cup geleverd.

 32. Ik begrijp er hemelaal niets meer van :-(
  Ik heb zojuist een Bianchi Sempre Pro frame BB30 aangeschaft. Deze is afgemonteerd met Shimano Tiagra en is voorzien van FSA BB30-ALM3 adapter cups.
  Nu wil ik van mijn oude Bianchi Via Nirone 7 de Campagnolo Record groep overzetten op de Sempre Pro.
  Als ik de adapter cups eruit haal, hoef ik dan alleen nog maar de Campagnolo Record Ultra-Torque Cups in het frame te draaien?

   1. Ok, bedankt, ik kom al steeds verder, maar ik ga toch maar langs de fietsenmaker, aangezien ik niet het gereedschap heb om dit uit te voeren.
    Hebben jullie overigens geen service afdeling om dit soort zaken uit te laten voeren?

 33. Hoi, Ik ben blij deze blog gevonden te hebben. Ik zit nl. met het de vlgd uitdaging. Ik heb een Bianchi X4 Argentin frame dat ik ooit in 1992 kocht. Nu ben ik met een project bezig om het frame weer op te bouwen en te gaan fietsen. Destijds heb ik een Shimano trapas gemonteerd. Het is een Shimano systeem dat toen nieuw was en waarbij de trapas geintegreerd was met de lagers in een “pot” dus onderhoudsvrij. Het is nu allemaal oud en ik wil het vervangen. Ik heb nog een campagnolo lager en trapas liggen (Chorus) uit 1996 en wil dat overzetten. Kan dit kwa maatvoering en schroefdraad? Ik heb nog niets gedemonteerd of gemeten dus kan weinig vertellen. Weet iemand iets kwa ervaring?

  1. Hiervoor adviseren wij om de buitenmaat van het Bottom Bracket frame opmeten en buiten maat van de vierkante trapas. Dan kan je onderstaande via onderstaande link de maat aanvinken. Dan blijven enkel de Trapassen met de juiste maat over. Dan is nog enkel de vraag welk schroefdraad er gebruikt wordt. Wanneer u de huidige trapas verwijder staat daar op vermeld M36 ( Italiaans) of 1.37 ( BSA/ Engels). Je moet wel de juiste schroefdraad gebruiken in het frame.

 34. ik heb onlangs mijn Trek Domane met een BB90 press fit bottom bracket voorzien van een nieuwe Ultegra groep. Een van de redenen was het kraken van het bottom bracket tijdens het fietsen (uiteraard waren er wel meer redenen). Na ca. 100km fietsen met de nieuwe groep is het kraken terug. Volgens mij is de enig mogelijke verklaring speling van het lager in het frame. Is hier een oplossing voor of wellicht een alternatief voor het bestaande bottom bracket?

  1. Hallo Jo,
   De lagers van je Trek zijn geen pressfit maar liggen direct in je frame. Hier kan het kraken ook vandaan komen. De passing is zeer nauwkeurig en gevoelig voor vuil. Als alles perfect gemonteerd is en het is uitgesloten dat het kraken niet uit de crank, pedalen of kettingbladen komt. Dan is er nog een lager dat 0.1mm groter is. Je kan het beste even langsgaan bij je Trek dealer om dit te laten beoordelen.

 35. Ik ben van plan om een nieuw frame te kopen met een BB386 EVO bottom bracket. Hierop wil ik een zo goed als nieuwe SRAM Red 22 groep met een BSA bracket monteren. Zijn daar adapters voor?

  1. Hallo Gerard,
   Het kan werken maar een adapter is nooit ideaal. FSA adviseert de BB-PF6000 te gebruiken met de Road EE084 (BB386 EVO 24 Reducer). Beide zijn op het moment van schrijven op voorraad.

 36. Hallo. Ik heb onlangs bij Mantel een Fulcrum Racing Torque Carbon Crankstel gekocht i.c.m. Campa Super Record cups (italiaanse draad). Gaat dat in mijn frame passen (Gios Compact Pro, van staal)? Heb ik verder ook nog een aparte trapas nodig? Of zijn die twee onderdelen voldoende?

  1. Hallo Ro,
   Hopelijk heb je alles al gemonteerd maar mocht je het je nog afvragen dan hierbij de bevestiging dat er verder niks meer nodig is. Veel plezier met deze Italiaanse schoonheid!

 37. Beste, ik heb een specialized tarmac sl4 elite frame en een rotor 3d+ crank, met bb8692 65,5×41 lagers erin zitten alleen blijft er nog een redelijk grote ruimte over, welke adapters moet ik hier voor gebruiken?

  1. Hallo Thijs,
   De spacers die je nodig hebt zitten bij je Rotor crank. Zo niet neem dan even contact op met de klantenservice.

 38. Goedemiddag, Ik ben bezig met het opbouwen van een carbon fiets en heb bij jullie de Assembly compound Carbon gekocht. Nu lees en hoor ik dat je geen montagepasta hoeft te gebruiken voor de bracket (BB72) in een volledig carbon frame met carbon cup, zodat je deze er ‘droog’ in presst. Raden jullie dit ook aan?

  1. Beste Roland,
   Bij een montage van plastic in carbon is een montagepasta niet verplicht. Er is namelijk geen kans op oxidatie. Als je dit wel doet is er een kans dat de cups van je lager in de bottom bracket gaat bewegen. Dit veroorzaakt slijtage aan je frame en is onherstelbaar. Dit neemt niet weg dat veel mensen er wel montagepasta op gebruiken en zelfs lagervet. Dat laatste zou ik afraden want dan gaat het alleen maar makkelijker bewegen.

 39. goedemiddag,

  momenteel heb ik een crank FSA K-force light 24mm icm een PRESTINE PF30 lager. Ik ga over naar een FSA Energy Gossamer Pro. Zoals ik het nu zie op jullie site heb ik daarvoor een Rotor UBB30 bottom lager voor nodig maar het liefst hoor ik van jullie welke dat wordt zodat ik in één keer de juiste kan bestellen.
  Alvast dank voor jullie antwoord,
  Groet ,
  Frits

 40. Goedemorgen,

  Ik heb een Cannondale Caad12 frameset gekocht met een BB30a bottom bracket waar ik mijn huidige Campagnolo Comp Ultra Over Torque 11 Speed crankset in wil monteren. Welke trapas moet of kan ik hier het best voor gebruiken.?
  Alvast bedankt voor jullie reactive.
  met vriendelijke groeten,
  Raymond.

  1. Hoi Raymond,

   Wij hebben geen oplossing helaas, omdat wij niet de spacer hebben om het gat van 5mm op te vullen. Want hiervoor heb je een BB30A (73MM) DIRECTFIT CAMPAGNOLO ULTRATORQUE nodig.
   Groet, Gijs

 41. Hallo, Ik rijd een Trek 6300 uit 2011. Nu wil ik de bottom bracket vervangen. Maar welke is geschikt als vervanging? Op de huidige (Shimano) staat geen type aanduiding.
  Alvast bedankt voor jullie antwoord.
  M.vr.gr. Mike

 42. Hallo Mantel,
  Ik heb een Bianchi Coast2Coast uit 2008 afgemonteerd met Shimano 105. Nu wil ik de bottom bracket gaan vervangen, maar weet niet zeker welk type ik moet hebben. Het is een FSA MegaExo, BC 1.37″ × 24T. Welk model moet ik hiervoor bestellen zodat ik straks niet voor verrassingen kom te staan?
  Met vriendelijke groet,
  Dennis

  1. Hoi Dennis,
   Wat wij begrijpen is dat je een ander crankset wilt, waardoor je van bottom bracket verandert. Echter is het lastig te bepalen welke bottom bracket je nodig hebt zonder het crankstel. Zou je ons hier over willen contacten, zodat we de juiste trapas kunnen aanbevelen?
   Groet Gijs

   1. Hallo,
    Nou eigenlijk zijn de lagers versleten van de bracket en zal deze vervangen moeten worden. Wilde alleen even weten welke ik moet bestellen. Straks bestel ik er een en dan blijkt er een ander type schroefdraad op te zitten.
    Denk dat ik met jullie product: https://www.mantel.com/fsa-4000-megaexo het juiste type heb, maar wilde het even aan de kenners vragen.
    Alvast bedankt.

 43. Nu kan ik mij natuurlijk vergissen, maar bij BSA is de rechterzijde, drive side, linksdraad en de nondrive side is het ‘gewone’ rechtsdraad.

  1. Hoi Damian,
   De schroefdraad van het rechter deel (driveside) is een normale schroefdraad en het linker deel (non-driveside) is tegendraads. De non-driveside draai je naar het achterwiel toe. Dus je hebt je niet vergist.
   Groet,
   Gijs

   1. Hoi Gijs,
    Je bent ervan bewust dat normaal schroefdraad rechtsdraad, d.w.z. met de klok mee is vast, is?
    Ik ben zelf fietsmonteur en zowel in het artikel hierboven als in jouw antwoord staat het niet goed.
    De drive-side, de kant met de kettingbladen en de ketting, is tegendraads, dus linksdraad, tegen de klok in monteren en de nondrive-side heeft normale schroefdraad, dus met de klok mee monteren.

    1. Hoi Damian,

     Je hebt inderdaad helemaal gelijk. We hebben ons een beetje vergist, maar alles is goed aangepast. We zullen voortaan eerst even onze koffie op drinken ;)
     Groet,
     Gijs

 44. He Mantelboys,
  Voorheen reed ik met Shimano crancks en buitenlagers, nooit gedoe gehad met vervangen. Nu heb ik een stalen Ritchey frame met 68mm bracket en had bij jullie hiervoor een GX 1X11 cranckset met bijbehorende lagers laten komen. Er zaten 2 vulringen bij, maar dit was niet genoeg, ik heb er nog een van 2,5 en een van 1mm bij moeten doen om de boel op te vullen. Het draait en schakelt prima, maar het tandwiel staat vrij ruim nar buiten waardoor de kettinglijn wat scheef is op de binnenste versnelling achteraan. Ik begrijp dat hier nu weinig aan te doen is, tenzij ik alle vulringen links doe hahaha! Had ik hiervoor beter een andere cranck genomen of is dit de manier?

  groeten Bjorn

  1. Hoi Bjorn,
   Bij racefietsen is een BSA Bottom Bracket altijd 68mm. De andere maten, en dan vooral de 73mm, zie je terug bij mountainbikes. Gezien je een crankstel gebruikt voor een MTB heb je ook de lengte van een MTB trapas nodig. Dit betekend dat je 5mm aan spacers nodig hebt of een racefiets crank overwegen. Anders zouden we je graag telefonisch te woord staan voor specifieke informatie (026-4450945), zodat je toch soepel de crankarmen kunt ronddraaien.
   Groet,
   Gijs

  1. Hoi JW Weeda,
   Het type trapas, is afhankelijk van je frame. Moment dat je een BSA trapas hebt, kun je niet wisselen naar pressfit.
   Groet,
   Gijs

 45. Hey, heeft er iemand tips voor welke (nieuwe) bottombracket ik in men Peugeot Ventoux PH501 van 85 of 86 moet steken voor singlespeed projectje? micha? stronghold? zijn deze frames trouwens gewoon BSC? greets

  1. Hoi Toon,
   Hiervoor heb je een vierkante as nodig, als je nog met de originele bladen rijdt. Echter kunnen wij geen gegevens meer vinden wat voor soort een gepreste as of draaiende as is. Daarnaast weten we de maten hiervan ook niet. Wel willen we je graag met deze gave retro fiets helpen in onze werkplaats omdat het fysiek makkelijker op te lossen is.
   Groet,
   Gijs

 46. Hoi Mantel,
  Vraagje hopelijk kunnen jullie mij daarmee helpen. Ik heb een racefiets met Shimano Press fit 86.5M 41MM bottom bracket – BB72-41B , met een Shimano 105 crankstel. Kan ik deze 105 crankstel vervangen met een Ultegra en/of SRAM red crankstel zonder de bottom bracket te vervangen met een ander type. in andere woorden, past dat gewoon?

  Vriendelijke groet,

  1. Hoi Jeroen,

   Dit kan vervangen als het een asdiameter heeft van 24mm worden met alle Shimano Cranks omdat dit Hollowtech is. Deze kun je hier vinden incl. de Ultegra variant; https://www.mantel.com/crankstellen-race&brand%5B%5D=61&order=price_a
   Helaas kun je de Sram Red niet uitwisselen omdat dit BB30 en GXP astype heeft. Wel heb ik je een link gestuurd met crankstellen voor Hollowtech fitting; https://www.mantel.com/crankstellen-race&spec%5B%5D=5751

   Groet,
   Gijs

   1. Hallo Gijs,
    Bedankt voor t snelle antwoord, nog 1 vraag: Begrijp ik goed dat Rotor 3D24 ook past op bovenstaande bottom bracket?
    (ik ga alle opties even na :))

    Bij voorbaat bedankt voor je advies.

    Groet,

    1. Hoi Jeroen,

     Jazeker! De as van deze crank is hetzelfde als die van Shimano-cranks, namelijk 24 mm. Die gaat dus in trapassen gemaakt voor een 24mm crank ;)

     Groet,
     Hidde

 47. Hoi mantel, zeer mooie uitleg!

  Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen/adviseren.
  Ik heb een subsin/btwin dirtjumper met rotte trapaslagers. (Decathlon)
  Dit zijn lagers van het Indiase merk ISK type R12_2rs.
  Deze lagers zitten gewoon in de onderste buis geperst en daar gaat de as doorheen (19mm)
  Nu ben ik al bij een stuk of bij fietsenwinkels geweest maar niemand heeft deze lagers..en Decathlon verkoopt deze onderdelen niet.(op de site)
  De maten van het lager zijn 41,2x19x11 . De maten van het bracket zijn 41 x 73 breed.
  Kan ik hier bijvoorbeeld de bb30 pressfit voor gebruiken? Daar is de inbouwmaat ook 41. Alleen breder en een andere asmaat als ik het goed heb.
  Als dit niet kan , kan ik evt nog wel zelf een adapter draaien, of ander bracket in het frame lassen, ben metaalbewerker :)

  1. Hoi Tom,

   Dit is inderdaad een lastige! Zeker gezien de maten. Echter kunnen we met je meekijken of we het kunnen vinden voor je, zou je foto’s van je trapas en je crank kunnen sturen naar ons e-mailadres: service.nl@mantel.com. Zo kunnen we even kijken of je snel kunt genieten van een nieuwe trapas.
   Ps. ik raad je niet aan om een trapas vast te lassen
   Groet,
   Gijs

   1. Ik ben ondertussen al iets verder gelukkig. Schijnt een typisch bmx maatje te zijn… echter moet je daar voor bij een fietsenwinkel zijn die daar in thuis is. :) En dat zijn er niet veel. Bedankt voor je reactie ! Als ik er verder niet uit kom horen jullie van mij :)

 48. Hallo beste mensen van Mantel,

  Ik heb onlangs een Commencal Meta HT AM Origin gekocht.

  vanaf het begin wilde ik al het frame hebben afmontage vond ik minder belangrijk omdat ik zelf wil kijken wat ik nu werkelijk wil hebben.

  hebben jullie missien advies welke cranks ik eventueel kan gebruiken met huidige bb?

  Huidige crankset en BB (ik wil in de toekomst wel overstappen naar 1×11 32T 11/??
  CRANKSET TRUVATIV BLAZE, 2 x 9, 24/36 T, 170 mm

  BOTTOM BRACKET SRAM Powerspline

  1. Hallo Hylja,

   Dit is een trapas van FAG, hier zijn speciale sleutels voor. Wij hebben deze echter niet in ons assortiment. Als je op Google zoekt op “FAG bottom bracket tool” vindt je al een aantal sleutels en opzetstukken die hiervoor geschikt zijn. Als je een nieuwe trapas wilt kopen heb je een BSA trapas nodig, bijvoorbeeld de UN55 (https://www.mantel.com/shimano-un55), waarbij je wel op de maten moet letten. Wil je ook een nieuwe crank dan kun je uit de volgende trapassen kiezen: https://www.mantel.com/bsa-ita&spec%5B%5D=2030&spec%5B%5D=5751

   Groet,
   Evan

 49. Hoi, ik heb een Giant Defy 5. Nu lijkt het er op dat mn voor tandwiel krom is, of mn crankset.
  Eigenlijk wil ik gewoon het gehele setje, dus crank, tandwielen en lager vervangen. Ik heb een 8 speed cassette. Het huidige voor crankset is een FSA Tempo 34/50 bij bottom bracket staat in de specs van de fiets cardridge.

  Hoop dat iemand mij op weg kan helpen wat ik moet aanschaffen.

  Groet Michel

  1. Hoi Michel,

   Ik zie dat jij een traparm hebt met een vierkante trapas, deze traparm hebben wij niet meer in het assortiment. Wel kan je mogelijk deze traparm vervangen voor een Hollow-tech variant, hier zal je dan ook de trapas voor moeten vervangen. Zou je mogelijk contact kunnen opnemen per e-mail om zo te kijken hoe we jou fiets kunnen updaten ?

   Groeten, Antoine

 50. Hai, Ik wil op de fiets van mijn zoon een FSA Gossammer crankstel BB30 monteren, er zit een SM-BB6700 trapas in zijn fiets. Past de FSA hier op?

 51. Hallo team Mantel,

  Ik rij momenteel met een Trek Madone 3.1 uit 2012. nu wil ik graag een ander crankstel op mijn fiets gaan monteren. Op dit moment zit er een Crankstel van Sram(Sram S350 GXP) op de fiets. nu wil ik de bottom bracket en trapas ook meteen maar gaan vervangen.

  Nu is mijn vraag welk type Bottom bracket, trapas en Crankstel heb ik nodig.

  Groet, Sybrand

  1. Hallo Sybrand,

   Ik kon niet alle specificaties van de fiets terugvinden. De door jou gegeven informatie is onvoldoende om te kunnen vaststellen welke je nodig hebt. Het beste kun je onze Keuzehulp Trapassen gebruiken. Zo kom je stap voor stap bij de juiste trapas! https://bit.ly/2pxZ7SK

   Vervolgens kun je voor het volgende crankstel gaan, deze past op je GXP-passing: https://bit.ly/2ILqIbf

   Groet, Freek

 52. Goedendag beste mensen,

  Ik heb een Sparta toerfiets met een 3×7 versnelling, waarvan de trapaslagers versleten zijn. Er zit een oude trapas (een soort Thun) in. Aslengte is ong 117 mm. De breedte van de bracket is 68 mm. Bracket diameter is 40 mm. Hij zat erin geperst. Dus ik heb em eruit gemept met een hamer. Wat kan ik doen om dit weer goed te krijgen. https://uploads.disquscdn.com/images/d3d8f378cb0ee8a21beee938ec38e415e2fb37b7157dbecc12df73acf54ea22f.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/b423e665bc7562f09cda4c37aaaadf309e7c94e6c72aeb340bdc526364c90999.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/af9f9b850c5edebc67df2a164bf89eee0f57c9fb3c76247e37d0325701f3cd29.jpg

  1. Hoi Jo,

   Dit is een mooi oud beestje!
   Wij zouden graag kijken of we iets passends voor je hebben, maar daarvoor moeten we wel wat dingen opmeten.
   Je zou dus het beste even langs kunnen komen met de fiets, zodat we kunnen kijken wat we voor je hebben.
   Tot snel!

   Groeten,
   Hidde

 53. Goedenavond Mantel,
  Ik heb een dura-ace crankstel(9000) met pressfit 86 en bladen 50-34 maar wil het crankstel vervangen door een Sram rival of force met een enkel voorblad 46 tands.Kan ik dit vervangen zonder toepassing van hulpmiddelen(spacers) en past een Shimano ketting op een voorblad van Sram?
  met vriendelijke groet,
  Fred

  1. Hoi Fred,

   Ik heb je vraag even bij de klantenservice voorgelegd en we hebben de fietsonderdelen die je zoekt voor je gevonden:

   Wanneer je van een Dura Ace 9000 crankstel naar Sram Force single speed wilt gaan heb je de volgende trapas nodig: Wheels Manufacturing Inc. BB86/92 Enduro Bearings Abec 3. (GXP)

   Het crankstel dat je daarbij kan aanschaffen is de Sram Force 1 Crankstel (GXP)

   Enige nadeel is dat we dit crankstel niet met een 46-tands kettingblad hebben. We raden je aan dan te kiezen voor het 50 tands crankstel.

   1. Hartelijk dank voor je antwoord,maar dan moet ik eerst dus de pressfit lagers BB86 eruit halen dan de nieuwe lagerbus erin,het crankstel monteren.
    Maar kan ik dan wel met een Shimano ketting gebruik maken van het Sram crankstel?

    1. Hoi Fred,

     Je moet inderdaad alles vervangen. En wat de ketting betreft kun je Shimano en Sram gewoon uitwisselen. Let er wel op dat je een ketting gebruikt die past bij het aantal versnellingen van je cassette. (dus 9/10/11-speed).

 54. Goedemorgen,

  Op dit momentheb ik een Giant TCR 0 (2014) met FSA crankstel, volgens Giant zit op deze fiets een Shimano pressfit bottom bracket. Graag zou ik willen weten of ik hier zonder moeite een Shimano R6800 crankstel voor zou kunnen gebruiken of dat ik ook het bottom bracket moet vervangen?

  Met vriendelijke groet,
  Jeffrey de Smit

  1. Hoi Jeffrey,

   De klantenservice heeft het voor je uitgezocht. Voor zover die je fiets terug kunnen vinden heeft de FSA Gossamer Pro een BB386 as. Dit is een andere maat dan een Shimano 6800 as, deze heeft namelijk een Hollowtech 2 as. Om met de Shimano crank te gaan rijden heb je dus een andere trapas nodig. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kijken naar de Shimano BB72. Wel wil ik je adviseren om de maat van je bracket pot op te meten. Daar hebben we ook een uitgebreid blog over geschreven.

 55. Hallo,
  Kan ik de Sh. bracket SM BB 51 (Shimano Deore FC-M 590) vervangen voor een SM BB 52 / SM BB 70 / SM BB 9000. Tevens moeten 2 kettingbladen 44 en 32 tands vervangen worden. Kan ik gelijk welke (mits de boor afstanden kloppen) monteren van Shimano Deore?

  1. Hoi Frank,

   Onze klantenservice heeft het voor je uitgezocht. De SM-BB51 is te vervangen voor de SM-BB52. Bij de kettingbladen is het wel van belang dat de steek, het aantal bevestigingspunten en het aantal speed hetzelfde zijn. Op basis hiervan kun je de geschikte bladen bestellen.

 56. Hoi Mantel,

  Ik had een FSA Gossamer crank (met power2max powermeter) op mijn canyon zitten (met een SM BB72/41 bottom bracket). Toen ik deze eruit wilde halen om over te zetten op mijn tt fiets zat de crank muurvast, en met veel geweld heb ik de crank eruit geslagen waarbij de lagers mee kwamen.
  Om dit in de toekomst te voorkomen wil ik zeker weten dat ik de juiste bottom bracket heb voor mijn FSA Gossamer crank. Welke heb ik dan nodig?

  Alvast bedankt!
  Gr Job van Leeuwen

 57. Beste Mantel,

  Met veel pijn en moeite ivm corrosie van het aluminium frame heb ik de bottom Bracket van mijn oude Giant Chromoly los gekregen. Welke bottom bracket moet ik kopen om de oude te vervangen? Het was een Shimano BC 1.37 x 24. Er staat ook het volgende op: BB LP 26
  Het interne schroefdraad van het frame is ook gecorrodeerd. Wat kan ik daar nog aan doen?

  Vriendelijk groeten,
  Carolien

 58. Hallo,

  Heb een Giant Defy 2 van 2017 met schijfremmen, wil er een crankset opzetten van shimano 105 5800 53/39 met een cassette van 11/28.
  Wat en welke onderdelen ben ik nog meer nodig om de crankset te vervangen door genoemde crankset, dus trapas, bottom bracket enz?

  Mvg, Bob

 59. Hallo,

  Mijn fiets is uitgerust met Shimano Sora 8s tripple. Bottom bracket is Shimano un40 (vierkante as). Fiets is van 2002 net als waarschijnlijk de groepset. Nu wil ik deze groepset vervangen voor een Shimano 105 (compact, 11s, 175mm cranks). Wat voor bottom bracket moet ik plaatsen? Origineel volgens fabrikant zit er een Shimano.abb-un40b13 in.

  Ik hoor graag van jullie!

  Mvg J de Boer

  1. Beste J,

   We zouden je graag verder helpen maar hebben dan wat meer informatie nodig. Met de diameter en de breedte van je bottom bracket kunnen we het vast voor je uitzoeken. Als je die voor ons opmeet en mailt naar de klantenservice, gaan wij voor je op zoek.

   ^Olle

 60. Mijn fiets is uitgerust met een Shimano Ultegra set. Wat is de levensduur van een trapas / trapas-lagers? Ik heb inmiddels ongeveer 25.000 km gereden en nu hoor ik een min of meer continue ruis als er kracht op uitgeoefend wordt. Als ik m’n benen stil houd hoor ik niets. (Ketting, derailleur, kransjes en bladen zijn volgens mij allemaal ok).

  1. Beste Joop,

   Trapaslagers kunnen, afhankelijk van het onderhoud, en gebruiksomstandigheden tussen de 10000 en 30000 km meegaan. Met de 25000 die jij al hebt weggetrapt zouden je lagers misschien best eens vervangen mogen worden.

   ^Olle

 61. Beste,
  Ik heb een cube acid uit 2014 (29’er) waarvan de trapas lagers versleten zijn.
  Als ik de specificaties van de fiets nalees zit er een schimano BB ES25 113mm in.
  Ik kan deze nergens vinden.
  Waarvoor kan ik deze vervangen?

  mvg.
  Paul

 62. Op het plaatje boven de tekst ‘De verschillende Shimano Hollowtech II trapassen’ lijken de Italiaanse en Engelse draad precies op elkaar. Hoe zie je of je ita of bsa nodig heb. Ik heb nu SM-BB70 in mijn mountainbike (bottecchia stelvio). Met welke kan ik deze het best vervangen? Dank!

  1. Beste Niels,
   Met een schuifmaat kan je de breedte van de bottom bracket (het frame) opmeten. Is dit 68 of 73mm dan is het BSA, is het 70mm dan is het Italiaans. Ook hebben beide meestal de maat van de schroefdraad op de trapaslagers staan: BSA 1.37*24 en ITA 36*24
   Kees

 63. Ben in het bezit van een Koga Twintraveller tandem.
  Een hoogwaardig afgemonteerde tandem met weinig kilometers die al jaren stil staat omdat het botombrackethuis van de machinist (de voorste man op een tandem) is gescheurd. Helaas een probleem wat meer voorkomt, een kennis van mij heeft hetzelfde euvel.
  Door mij onbekende redenen (de grote krachten tijdens het fietsen, door het niet exact gelijk aandraaien van de bouten om de verstelbare cranck vast te zetten, door metaalmoeheid, door een ontwerpfout) is dit wellicht ontstaan.
  Is het mogelijk om dit te lassen?
  Eventueel moeten we afzien van de kwetsbare verstelbare cranck en een andere voorziening treffen om de ketting op spanning te houden.
  Is er voor dit probleem een betaalbare oplossing?
  Met vr gr Roel

 64. Hallo,
  Blijkbaar wordt de Shimano XTR bottom bracket BB-M952 BC1.37×24 L=112.5 niet meer gemaakt, alles is geseald dus lagers vervangen is niet mogelijk.
  Wat is het alternatief, bij voorbaat dank.
  Sjoerd Wagenaar

  1. Beste Sjoerd,
   Helaas zijn de Octalink 1 trapassen niet meer in productie en kan ik je geen alternatief aanbieden. Probeer het eens via Ebay daar kom ik ze nog tegen.
   Let op: Octalink 1 en Octalink 2 zijn niet uitwisselbaar:
   Image

 65. Beste mensen,
  Ik heb een oude oma fiets van minimaal 40 jaar oud ,daar zit nog een trapaslager in met losse kogels voor cranks met crank spie.
  De lengte van deze as is 136 mm.
  Ik wil nu een nieuwe trapas lager met vierkante as en met bijbehorende cranks.
  Welke lengte word mijn as dan nu. En waar moet ik op letten dat alles past en op maat komt. (Bracket maar 68 mm)
  Met vriendelijke groet,

  Chris Sluiters.

  1. Beste Chris,
   Dit soort trapassen hebben wij niet in de webshop en ik kan je niet op afstand adviseren. Er zijn namelijk in de loop der jaren veel soorten bottom bracket gemaakt en nog veel meer soorten trapassen. Bij deze leeftijd en 68mm breedte kan het BSA, French of Swiss zijn.
   In onze werkplaats helpen we je graag.
   Kees

 66. Beste,

  Ik heb vandaag een trek Madone sl7 afgemonteerd met een crankstel van campagnolo super record.
  Ik heb zo’n campagnolo adapterset BB90 gebruikt
  Graag had ik hier geweten of ik goed te werk ben gegaan. Ik heb ook een beetje zoekwerk gedaan via google.
  Ik heb geen dealer en ga nooit naar een fietswinkel vandaar mijn vraag!
  Hieronder zal ik kort vertellen hoe ik te werk ben gegaan, graag antwoord of ik het juist heb gedaan?

  Om te beginnen heb ik de lagers op mijn campagnolo crankset afgedaan en deze vervangen door lagers die worden gebruikt voor een shimano ultegra crankset…deze waren er al in geperst vooraf! Die heb ik uiteraard er weer uitgehaald uit het frame!
  Dan heb ik de zwarte ringen die in het adapterset aanwezig waren aan beide zijden van het frame aangedrukt.
  Daarna heb ik de twee plastieken grijze bussen in het frame geduwd , dus zowel links als rechts.
  Hierna heb ik de kant met de twee tandwielen geduwd in het frame aan de hand van een beetje hulp van een plastiek hamer. Hierna heb ik de andere kant, die ik eerst nog voorzien heb van de gebruikelijke spring washer er ook ingeduwd.
  Goed gekeken of ze mooi over elkaar stonden en dan aangespannen met de voorziene titanium crank montage bout en klaar was kees!
  Naar mijn gevoel een toch wat stroef gevoel toen ik het crankstel es goed ronddraaide;.;maar dit loopt misschien nog wat los bij het fietsen.

  Kunt u me zeggen of ik dit goed heb gedaan of niet? Soms vond ik terug dat ik een primer en een bepaalde loctite moest gebruiken, maar nooit werd beschreven welke delen ik dan moest behandelen en welke loctite en primer dit was en waarom dit nodig was?!

  Alvast bedankt en hopend op een antwoord sluit ik hier af,

  Rudy

  1. Beste Rudy,
   De adapterset die je hebt gebruikt moet gebruikt worden met de originele Campagnolo lagers. De combinatie van de lagers met de crank zijn niet voor elkaar gemaakt dus het is niet gek dat het stroef loopt. Mijn advies is om de lagers weer te vervangen en het opnieuw te monteren.
   Kees

 67. Een dikke maand geleden vroeg ik je naar een oplossing voor onderstaand probleem:
  A. de Backer
  15 Oktober 2018 om 19:50
  Ben in het bezit van een Koga Twintraveller tandem.
  Een hoogwaardig afgemonteerde tandem met weinig kilometers die al jaren stil staat omdat het botombrackethuis van de machinist (de voorste man op een tandem) is gescheurd. Helaas een probleem wat meer voorkomt, een kennis van mij heeft hetzelfde euvel.
  Door mij onbekende redenen (de grote krachten tijdens het fietsen, door het niet exact gelijk aandraaien van de bouten om de verstelbare cranck vast te zetten, door metaalmoeheid, door een ontwerpfout) is dit wellicht ontstaan.
  Is het mogelijk om dit te lassen?
  Eventueel moeten we afzien van de kwetsbare verstelbare cranck en een andere voorziening treffen om de ketting op spanning te houden.
  Is er voor dit probleem een betaalbare oplossing?
  Met vr gr Roel
  Beantwoorden
  jean paul
  30 Oktober 2018 om 11:07
  ga terug naar je koga dealer je hebt levenslange garantie op het frame.
  Beantwoorden

  Ik heb in het verleden aangeklopt bij Koga en ik ben in het bezit van mijn aankoopbon.
  Helaas zij geven niet thuis.
  De tandem is uit 2001 en ik heb er maar 5 jaren/seizoenen op gefietst. Max. 6000 km.
  Hij heeft jaren onder een lakentje gestaan in de garage en de hoogwaardige onderdelen: zadels, wielen, achterwielophanging, aandrijflijn, wielen, enz. zijn verder nog z.g.a.n.
  In 2007 hebben we een Santos aangeschaft welke tandem beter voldeed aan onze wensen.
  VRAAG
  Is reparatie mogelijk?

  1. Beste Addie,
   Koga heeft inderdaad levenslange garantie op de frames en telefonisch vertelden ze mij net dat ze graag met je op zoek gaan naar een oplossing. Bel aub even met Koga op 051-3630111 . Succes en mochten wij als Koga dealer iets voor je kunnen betekenen neem dan even contact op met onze klantenservice via service.nl@mantel.com
   Kees

 68. Beste Olle, de buiten diameter van de BSA cups met bc1.37″x24T zou dus theoretisch 34.798mm moeten zijn. ik meet 34.7 met de schuifmaat. Neem ik aan dat je met die 33.6mm-33.9mm de binnendiameter van de BB lugdraad bedoeld.
  Ik heb de VP-BC55(bc1.37x24T, 68×118) vervangen door de Shimano BB-UN55.

  1. Hoi Mathijs,

   Als je het om zou rekenen zou dat inderdaad precies die maat zijn. Maar die maat in inches is afgerond en dus niet extreem precies. Het is ook niet meer dan een referentie om de trapassen te kunnen indelen. Het kan dus zijn dat je daar in millimeters een net iets andere maat krijgt dan wanneer je de maat in inches omrekent. De 33,6/33,9 maat is inderdaad de binnenmaat van de BB.
   ^Olle

 69. Ik heb in Thailand een mountainbike gekocht welke ik daar gebruik. De trapas en de cranks zijn uit een stuk geplooid de bracket is een dikke buis van 73mm lengte en volgens ik kan meten 57mm diameter. Op you tube zag ik een Amerikaan die dit veranderd heeft in een BMX naar huidige stijl trapas.
  Bij mij is er links en rechts een cup (shel) in waar de kogellagers in draaien. De trapas met aan bevestigd kamwiel en overgeschoven rechter cup worden lang de aandrijf zijde in het bracket geschoven en nadien langs de linkerzijde voorzien van linker cup, kogellagers en sluitring uiteindelijk bijeen gehouden door een moer over een op de as voorziene schroefdraad bijeen getrokken. Daarna kan men de pedalen aanbrengen.
  Heel dit geval zou ik willen vervangen zoals gezien op You tube.
  Welke trapas zou ik hiervoor kunnen gebruiken eventueel met aanpasstukken?
  DANK U
  Daniel

  1. Hoi Daniel,

   De 73 mm breedte is typisch voor een BB30 Bottom bracket of een PF30. Maar ik kom de diameter van 57 mm nergens tegen. De maximale breedte bij een BB30 is 42 mm en bij PF30 46 mm. Maar dan zit je dus nog ruim een centimeter minder breed dan jouw bottom bracket. Het beste kun je kijken of er op je bottom bracket ergens de maten staan. Met ene beetje pech moet je hem er dan uithalen, maar dan weet je wel precies wat je moet hebben. Vooralsnog kunnen wij je niet verder helpen omdat wij niet een dergelijk bottom bracket hebben.
   ^Olle

 70. Beste klantenservice,
  Ik rijd een trek domane 5.2 uit 2013 met bb90 bracket en wil deze vervangen.
  Ik denk erover om dan ook een crankstel met vermogensmeter te monteren (L&R meten).
  Welke combinatie kan ik dan toepassen?

  1. Hoi Willem-Jan,
   Bij jouw Trek Domane kun je een willekeurige Shimano Hollowtech crank met dubbelzijdige powermeter gebruiken. Een logische keuze is een Stages powermeter. Dit is een voordelige dubbelzijdige powermeter die erg gebruiksvriendelijk is. Een tweede optie is het monteren van een dubbelzijdige powermeter in je pedalen. Dan kun je je huidige cranks dus houden maar vervangen je je pedalen voor powermeters.
   https://www.mantel.com/stages-ultegra-r8000-lr-dubbelzijdige-powermeter
   https://www.mantel.com/garmin-vector-3-powermeter
   ^Olle

 71. Dag,

  Graag jullie advies. Ik heb een Cannondale Caad 10 uit 2013 met een FSA BB30 Triple 10 crankstel (52, 39 beide BCD 130mm, 30 BCD 74mm). Lengte 170mm. Deze wil ik graag vervangen voor een nieuwe, maar helaas wordt deze niet meer verkocht, ook niet als losse bladen.

  Wel is er een optie om te vervangen voor een Shimano 105 FC-5703 Hollowtech II (complete triple). Welke adapter of lager moet ik hierbij monteren? Dit is me niet duidelijk, omdat er 3 BB86-92 worden vermeld.

  1. Hoi Anne-Hans,
   De Rotor BB30 Converter is voor jou een goede optie. Deze trapaslager is geschikt voor Shimano (Hollowtech2) assen, maar dan met een bracketpassing van een BB30.
   We is het zo dat de je even moet kijken of je bracket maten overeenkomen met de Rotor BB30 Converter. Cannodale hanteert, net als Specialized, nog wel eens andere maten dan standaard.
   Twijfel je, kom dan met je fiets langs een van onze superstores of servicepunten. Een van mijn collega’s helpt je dan graag verder.
   ^Olle

   1. Dag olle, ik voel me nog niet helemaal comfortabel eronder.

    1. ik het liefst bij 1 leverancier alles afneem. Jullie verkopen wel de geadviseerde Rotor converter, maar niet de S 105 FS-5307-crankstel.
    2. ik niet alle gereedschap in huis heb om deze conversie uit te voeren.
    3. op internet toch wel wordt gewaarschuwd voor de risico’s van dit werk (advies specialist) en alsnog kraakgeluiden.
    4. ik toch losse FSA bladen heb kunnen vinden. Voor nu is dat een goedkopere tussenoplossing. Tzt wellicht toch laten uitvoeren en investeren in of upgrade crankset of nieuwe fiets. Bedankt iig voor advies.

 72. Fantastisch en duidelijk artikel, helder uitgelegd en veel informatie. Hiervan kun je voor jezelf een duidelijk naslagwerk van maken zodat je als hobbyist zelf een keuze kunt maken in aanschaf en je onderhoud zelf kunt uitvoeren.
  Graag meer van dit soort informatie !

 73. Beste ,

  inderdaad mooi overzicht , doch ik zit met een krankas van Shimano DI2 ( oud model ) op een oude koga fiets . Ben al even op zoek naar documentatie en hoe deze te verwijderen , daar de kader net boven de krankas gebroken is , en we deze professioneel willen laten lassen . Dan moet natuurlijk alles gedemonteerd worden .

 74. Mooi artikel !
  Ik heb het volgende issue: Ik heb een nieuwe frameset (racefiets) waar ik conform de instructie van de fabrikant (Votec, per e-mail contact gehad) een pressfit bb (SM-BB71) in heb gezet. Echter: De bladboutjes van de crank (Shimano FC 5800) raken de liggende achtervork.
  Ik kan nergens vinden wat ik hier aan kan doen.
  Alvast bedankt voor jullie advies.

 75. Dag, Ik heb een frame met bb86 lagers en een sram gxp crankset. Crankas is links te smal en in de breedte heb ik ongeveer 4 mm speling. Is daar een adapter voor beschikbaar?

 76. Beste,

  Ik wil/moet de bottom bracket van van mijn Cube streamer 2008 vervangen Shimano triple ultegra 6603. Welke hollowtech 2 bottombracket heb ik hier voor nodig ??

 77. goedendag kan goedkoop aan een mooie klassieke Trek multitreck 7900 komen het is een hybride van Carbon uit de jaren 90 het enig mankement aan de fiets is dat de schroefdraad waar normaal de trapas zit ,deze is beschadigt ,in hoeverre is zoiets te repareren ? nieuw schroef draad tappen of een ander soort trapas waarbij het schroefdraad niet nodig is ? hoor graag een reactie

  1. Hallo Geert,

   afhankelijk van de precieze staat van het frame is dit te repareren. Het is dan mogelijk om het schroefdraad in het frame “op te frissen” door er opnieuw schroefdraad in te tappen. Zou je dit beoordeeld willen hebben dan kun je altijd eens langskomen bij een van onze werkplaatsen.

   Een geperste trapas zal niet passen in je frame vanwege de afwijkende maten.

   Groet, Remi

 78. Hallo, ik heb deze fiets https://www.giant-bicycles.com/nl/fathom-29-2-ltd-2017; daar zit dus een Shimano PF BB op met een Shimano Deore, 22/36T crankset. Ik zou graag deze crankset erop willen zetten: https://praxiscycles.com/product/cadet-m30/ . Echter, ik weet niet welke praxis Cadet M30 bottom bracket ik dien te selecteren hierbij (zie de link van praxiscycles). Ik weet ook niet hoe breed mijn huidige bottom bracket is. Graag jullie reactie.

  1. Hallo Piet,

   zo te zien heb je een vierkante as trapas met BSA draad. Je kan hiervoor naar de BB-UN55 kijken. Deze is niet in een 117,5 te krijgen maar wel in een 118, dit scheelt maar een halve millimeter dus dat mag geen probleem zijn.

   Groet, Remi

 79. Hallo, Ik heb een Ridley Fenix met Campagnolo Centaur 10 speed groep.
  Probleem is crankbout laat los en geheel blijft kraken.
  BB is Press fit 30, 68×46 as diam 24 mm power torq.

  Kan ik crank uitwisselen met bv Shimano crank 10 speed?

 80. beste

  vorig jaar een quarq powermeter aangeschaft op men mtb bracket was dub. nu nieuwe mtb gekocht met een boost frame wat kan ik doen om de powermeter toch te kunnen monteren. want gaat maar over mm volgens mij.

 81. Ik ben in het bezit van een Cervelo S3 en wil daar een Chorus crankstel in monteren. De Pressfit maat van het frame is 46 mm en de asmaat van de Chorus as is 25 mm. Is dat mogelijk?

 82. Dankje. Prima artikel. Ik rijd zelf op een 2018 trek fuel ex 8 29 ´ die begint te kraken (heb al zo’n 8000 km op de teller) en ik wil hier zelf mee aan de slag. Het gekraak komt mogelijks van de trapas of van het centrale scharnier punt van de achtervering. Onderdelen en bijbehorend gereedschap voor de trapas zijn besteld. Het blijkt echter heel moeilijk voor een amateur klusser om aan de juiste onderdelen voor de achtervering (i.e. lagers, et.) van een fuel ex 8 te raken. Heeft iemand hier ervaring mee? Mvg

 83. Hoi Mantel,

  Fijn artikel!
  Ik heb een vreselijk oude Gazelle Leeuwarden gedemonteerd, ergen 1970-1980 denk ik. Daar zit denk ik een stronglight crank op, zo’n 23,5 mm. Ik ben nog op zoek naar de cranktrekker hiervoor.
  Kunnen jullie zeggen of, als ik het bottom bracket eruit heb, of ik daarvoor een nieuwe bottombracket en crankstel voor in de plaats kan monteren?

 84. Geachte lezer,
  Een zeer leerzaam artikel maar dat geldt voor alle blogs met technische uitleg over onderdelen en montage.
  Twee opmerkingen over deze blog betreffende bottom brackets.
  1e). In deze blog staat helaas niets over het demonteren en monteren van respectievelijk de oude nieuwe lagers en welk gereedschap hier voor nodig is. Overigens zijn de benodigde gereedschappen zeer prijzig en voor de enkele keer dat je ze nodig hebt is dit een afweging om dit te laten uitvoeren door iemand die over deze gereedschappen beschikt. Een optie zou zijn deze gereedschappen te kunnen lenen c.q. huren.
  2e). In deze blog staat bij de uitleg over de BB86-89.5-92 Press Fit dat de bracket op een racefiets altijd 86.5 mm breed is. Ik rij op een Apex Onyx racefiets en hier is de bracket breedte 91.5 mm.
  Verder alleen maar complimenteren voor de blogs van Mantel.

 85. Ik heb nu een GXP race BB, met een 1×11 gxp trapas op mijn crosser. Als ik dit artikel goed begrijp kan ik er dus een andere BB inzetten, maar gewoon mijn GXP trapas blijven gebruiken?

  Zo ja, wat zijn de alternatieven? En kan ik dan een langer leven van mijn lagers verwachten?

  1. Hallo Kris
   Het Bottom Bracket is het gat in het frame. Dit kun je niet gemakkelijk vervangen. Je kan de trapaslagers wel vervangen en daarbij je huidige GXP trapas gebruiken.
   Je kan ook je trapas vervangen, om dit te doen moet je weten wat voor BB je hebt en ook wat de breedte en diameter is. De trapassen van Wheels Manufacturing is een van de beste en meest duurzame lagers.
   Groeten Bart

 86. Hallo,

  Goed blog, maar helaas nog niet volledig. Wellicht dat mijn vraag bijdraagt aan het volledig maken van het stuk. Ik heb onlangs een stalen Concorde Cyclo-cross frame op de kop getikt waar ik een reisfiets van wil maken. De trapas die eruit komt is een Shimano BB UN-52 70×180 met vierkante as. Italiaanse draad dus. Deze trapas wil ik vervangen en de crank hergebruiken. Nergens vind ik een passende vervanger. Heeft iemand ideeën of tips? Shimano ge ruikt JIS, kun je met met ISO inderdaad een kortere as gebruiken? Zo ja, hoeveel korter?

  Ik hoor graag.

  1. Hey Roel,

   Bedankt voor je bericht.
   Helaas kunnen wij je niet aan een dergelijke of alternatieve trapas helpen.
   Ik denk dat je via een vintage fietsenzaak hier nog aan kunt kopen, vanuit Shimano worden er geen dergelijke trapassen meer geleverd.
   Succes met de zoektocht!

   Robbert|Mantel

 87. Hallo

  Ik heb een Fuel EX 5 uit 2017 en ik moet de bottom bracket vervangen. Op de documentatie staat PF92.

  Hierop is een raceface crankstel op gemonteerd. Welke bottom bracket zou passen en heb ik nog adapters nodig om deze te doen werken met het raceface crankstel ?

  Alvast bedantk voor jullie antwoord.

  1. Hey Edo,

   Bedankt voor je bericht.
   Van deze crankstellen zijn verschillende (as)uitvoeringen.
   Weet je of dit om een 30 mm of een 24 mm as gaat?

   Robbert|Mantel

 88. Beste,
  ik heb een MTB trek excalibur 7 van 2015, met een vierkante trapas BC73 lengte 124.5mm. Dit is voor een 9-speed, triple.
  Ik vind dat niet terug, doorwat kan ik dit eventueel vervangen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord

  1. Hey Yiannos,

   Dat gaat helaas niet, ondanks dat de as 24 m is is dit geen Hollowtech en daarom niet uitwisselbaar.
   Voor het GRX crankstel heb je dus een andere (Hollowtech) trapas nodig.

   Robbert|Mantel

   1. Hallo Robbert,

    Dank voor je antwoord. Zou jij mij alleen kunnen aangeven welke trapas ik dan wel nodig heb bij de GRX RX600?
    En welk gereedschap heb ik nodig bij montage?

    Alvast dank!

    Mvg
    Yiannos

     1. Hey Robbert,

      Ja, die had ik al gezien. Top!
      Alleen nog even benieuwd welk gereedschap ik nodig heb, zodat ik straks lekker aan de slag kan.

      mvg
      Yiannos

 89. Ik heb een bottom Bracket waar geen bsa, geen bb30 en geen bb68 cubs op passen en een Campa ultra torque crank….
  de bb30 is te groot en de bb68 is net te klein en valt ook nagenoeg helemaal in de Bracket…
  Is hier een converter voor?

 90. Hallo,
  Ik heb een trapas (cartridge) van shimano die vervangen moet worden, maar wanneer ik het nummer in typ kan die hem niet vinden.
  code is : shimano BB-UN40-K (zj) , BC1.37×24, LR.
  Is hier misschien onder tussen een andere code voor aangemaakt ?
  hopelijk kunnen jullie mij hier bij helpen.

  mvg: johan

 91. Bij de press fit staat dat racefietsen altijd 86.5 hebben. De 92 zou voor mountainbikes zijn. Ik heb een racefiets en zonder twijfel een 92.

  1. Hallo Richard, er zijn inderdaad wat uitzonderingen op de regel. We zullen de blog aanpassen.
   Bedankt voor je toevoeging. Boudewijn I Mantel

 92. Ik heb nu een Shimano SM-BB72 trapas maar ga een Campagnolo groep monteren (Ultra-Torque). Volgens mij moet ik dan een BB86 86,5 x 41 trapas hebben dat geschikt is voor deze crank. Deze zie ik niet in jullie assortiment? Klopt dat? Of is er een alternatief?

 93. Hallo,

  Ik bezit momenteel over een TRUVATIV Power Spline trapas, maar deze is aan vervanging toe. Dit model is helaas niet meer voorradig.
  Welke trapas zou ik kunnen nemen als vervang model?
  Moet ik ook de krank mee vervangen?
  Fiets is een Trek xcaliber 8 groepset van SRAM X7 10spd.
  118mm spindle
  68mm shell W/E Type der or chainguide
  73mm shell no spacer
  Model BB-06-PSPL 118/86E
  (00.6400.005.230)
  BC 1.37″X24TPI

  1. Hallo Gerard,

   In dit blog richtten we ons alleen op de producten die wij zelf aanbieden.
   Dit product is niet binnen ons assortiment en daarom niet opgenomen in deze blog.

   Robbert|Mantel

 94. Dag,
  Er zit nogal een gat in jullie informatie over bottom brackets en trapassen, én in de kieswijzer daarover én in jullie assortiment. Voor mij was het hele onderwerp nieuw en complex, en door jullie website werd dat nog eens extra ondoorzichtig en heb ik inmiddels ook al een verkeerde trapas besteld en veel tijd verloren.

  Lang verhaal kort: waar ik inmiddels wel zeker van ben, is dat ik een BSA bottom bracket heb. En jullie schrijven wel dat die vooral voorkomt op fietsen ‘van voor 2010’, maar hij zit dus ook op mijn Trek X-Caliber 8 model 2021 (bij jullie gekocht). Mijn trapas is een Truvativ Powerspline 73 mm BB-breedte/ 118 mm trapaslengte en die moet ik vervangen. Ik denk dat dat type ISIS genoemd wordt; de as en lagers zijn één geheel, 12 nokjes aan het einde. En jullie hebben zoiets NERGENS op de website staan, noch in de informatie, noch in de Kieswijzer, noch in het assortiment.

  Wat ik vervelend vind: jullie hebben een infopagina die pretendeert uitgebreid te zijn en je ‘precies’ te vertellen wat je moet weten om je trapas of bottom bracket te vervangen. Nou, BSA als BB staat er nog wel op – waarbij jullie dus vinden dat dat iets van voor 2010 is – en daar staat in een lijstje ook nog ergens ISIS als mogelijke trapas vermeld (de enige plek op jullie hele website). Maar als het verderop op die infopagina over trapassen gaat komt ISIS helemaal niet meer voor. En ook als ik een product zoek in de Kieswijzer komen ISIS trapassen niet voor, terwijl het wel lijkt alsof zo’n kieswijzer alle opties laat zien (die twee van Campagnolo staan bv doorgestreept, dus die zullen wel niet voorradig zijn). Dat is misleidend, want dan weet ik niet dat het bestaat, en dat dat mogelijk mijn trapas kan zijn, en kom ik ook niet op het idee om elders verder te zoeken. Ik maak een keuze uit de mogelijkheden die wel worden getoond, en bestel uiteindelijk de totaal verkeerde as.

  Ik snap dat in deze schaarse tijden sommige onderdelen moeilijker leverbaar zijn en daar heb ik begrip voor. Maar als zo’n onderdeel op de hele website in het aanbod, in de keuzehulp én in de informatiepagina’s niet bestaat, dan maak je het klanten wel heel erg moeilijk.

  P.S. Geef ook even antwoord op David L hierboven die blijkbaar met hetzelfde probleem zit met een rotte Spline/ISIS-as in een nieuwe Trek-fiets en al ruim 2 weken op antwoord wacht.

  1. Hallo Jules,
   Bedankt voor je vraag. Helaas is het heel moeilijk om volledig te zijn in blogs over trapassen omdat de systemen vrijwel onbegrensd zijn!
   BSA is een al heel lang gebruikt systeem van montage, maar het wordt inderdaad ook nu nog veel gebruikt.
   Wij hebben de genoemde ISIS trapassen niet op voorraad, vandaar dat ze niet voor komen in onze site. Door de grote hoeveelheid verschillende systemen proberen wij ons (net als andere aanbieders) te beperken tot wat regelmatig verkocht wordt.

   Op basis van jouw beschrijving: Truvativ ISIS met BSA draad, inbouwbreedte van 73 mm en aslengte van 118 mm kom je uit op de
   Truvativ Trapas ISIS Giga Pipe Team DH 68/68E/73-118mm, met EAN nummer 710845412424
   Deze wordt door verschillende aanbieders uit voorraad aangeboden.

   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben, en David L ook.
   Met vriendelijke groeten,
   Boudewijn I Mantel

 95. Naar ik begrijp zijn de Campagnolo Super Record Ultra-Torque Cups inmiddels uitverkocht en komen die ook niet meer terug op voorraad. Welke andere cups (68 mm, Engelse draad) kan ik gebruiken waarop de campa SR 11s crankset (2014) past?

 96. Beste Mantel,

  Hiervoor graag toch uw aanvullende advies.
  Ik heb een ligte kraak in de bottom bracket van mijn Specialized Epic FSR van bj. 2016.
  Heeft u ervaring welk type bottom bracket er af fabriek in dit type fiets zitten, en met welk type bracket ik deze kan upgraden?

  Mijn voorkeur gaat uit naar een threaded bracket zodat deze zichzelf klem zet, en duurzame kwaliteitslagers die tegen een stootje kunnen (keramisch?).
  Of is het mogelijk/ eenvoudiger/ aan te bevelen, alleen het lager te vervangen van huidige systeem?

  Ik zie uit naar uw advies.
  Eventueel link naar uw site t.b.v. plaatsen bestelling.

  1. Hey Peter,

   Ik heb even gekeken voor je, maar de informatie is niet snel zichtbaar bij Specialized.
   Aangezien wij geen dealer zijn kunnen we ook niet hun technische documenten inzien.
   Specialized wil nog wel eens Bottom Brackets van hun eigen merk plaatsen, die zijn lastig verkrijgbaar buiten dealers om.
   In dit geval wil ik je het advies geven om bij een Specialized dealer langs te gaan.

   Ombouwen van een pressfit naar een BSA systeem is mogelijk, hiervoor moet schroefdraad in het bottom bracket getapt worden.
   Overigens zorgt dat niet altijd voor een verbetering van het geluid/slijtage.

   Robbert|Mantel

 97. Hallo,
  ik heb een Specialized racefiets en mijn trapas en crankstel is aan vervanging toe.
  Ik heb nog een ultegra crankstel liggen, maar er zit nu een trapas in van Praxis works M30.
  Welke trapas kan ik bestellen zodat het ultegra crankstel past (breedte bottombracket = 68mm, diameter ongeveer 33,3 mm)
  Alvast bedankt
  Ludwig

 98. Ik heb een stalen Bongiorno racefiets met cups en losse kogels.
  Ik had ooit al eens gemerkt dat nieuwe trappers slecht in de originele crank gaan en ook dat een nieuwe crank slecht op de originele as past.
  Is er een moderne as in de fiets te zetten en kunt u zo zeggen welke?
  Ik hou van de reacties als je een toertocht met een oude fiets fietst.

  1. Hey Wouter,

   In principe kan het wel, maar dat is afhankelijk van je frame en de as die je wilt monteren.
   Je zult de opening waar de as in moet komen moeten nameten.
   Daarna moet je kijken of er in de maat die jij wilt een passende as is.
   Wij kunnen dit uiteraard ook voor je nakijken in een van onze werkplaatsen.

   Robbert|Mantel

   1. hallo Robert,
    Ik ben weer iets wijzer, de draad in de bracketpot is 1.370x24T (geprobeerd met de linkercup van een BSA as)
    Echter, beide kanten van de bracketpot is rechts schroefdraad zodat ik er niet een standaard BSA as in kan doen (deze heeft rechts en links draad).
    Bestaan er trapassen met aan beide kanten rechts schroefdraad?
    ITA is beide rechts maar volgens mij is die diameter te groot
    mvg
    Wouter

    1. Hallo Wouter,

     Het klopt dat dat ITA 2 x rechtste draad heeft. En ITA is zo’n 1 mm groter dan BSA.
     Als je het niet ziet zitten moet je kijken of je ergens nog een fietsenmaker kan vinden met ervaring met dit soort frames.
     Zij kunnen vaak op het zicht zo zien hoe de trapas in de fiets steekt.

     Antoine I Mantel

     1. Opgelost, de fietsenmaker heeft links draad getapt aan de rechterkant. Nu zit er een standaard bsa as in.

 99. Hoi Ik heb een 68mm bottom bracket standaard shimano waarvan de draad zwaar beschadigd is (alu frame). Sindsdien gebruik ik threadless bottom brackets die je er in klemt. Die zijn alleen vanuit Engeland te bestellen (YST of Oxford) en het probleem is dat ze binnen 10.000km en vaak eerder al stuk gaan. Kan de schroefdraad hersteld worden als je er een ITA campagnolo draad in laat tappen? Maar kan ik dan nog Shimano spul er op gebruiken met zo’n vierkante as? Want als ik alle onderdelen moet vervangen dan kan ik beter een nieuw frame zoeken.

  1. Hey Marc,

   In sommige gevallen kan dat inderdaad, maar dat zou een werkplaats voor je moeten beoordelen.
   Ook Shimano levert bottom brackets voor Italiaans draad, dit is niet alleen voor Campagnolo, maar meer gebruikelijk bij Italiaanse framebouwers.

   Robbert|Mantel

   1. Bedankt. Ik zie dat de italiaanse variant van de BB-un55 momenteel nergens leverbaar is. Het lijkt er op alsof Shimano ze (un55) niet meer produceert en vervangen heet door BB-UN300 waarvan ik nog geen ITA Square tapered as kan vinden. Ander merk wellicht.. Of ik moet naar octolink gaan, maar ik probeer in het budget 8 speed segment te blijven ivm met vervangingskosten die snel oplopen naarmate je hoger komt en het gaat echt niet langer mee. Prestatie is voor mij als kilometervretende tourfietser niet belangrijk. Duurzaamheid en onderhoudsvrijheid wel.

 100. Hoi, mooi artikel.
  Maar hoe zit het met SRAMs nieuwe racestandaard DUB?
  Zelf heb ik een BMC URS 2022 waarvan ik de crank van Apex GXP vervang naar 12sp Force met DUB
  Dus moet een nieuwe bb plaatsen, frame is BB86.
  Nou heb ik een Lagerpers gekocht en passen de cups weer niet. Want die zijn 30mm en de as is 29mm bij dub toch?
  Misschien een mm afdraaien in de freesbank.

  1. Hey Thomas,

   Vaak zijn er wel adapters voor lagerpersen te vinden.
   De meeste zijn inderdaad niet geschikt voor de Dub trapassen.
   Als je dit via Google zoekt kom je wel een aantal adapters tegen.

   Robbert|Mantel

 101. Wat een goed artikel zeg.
  Ik ben onderdelen aan het verzamelen om een oude Gazelle Champion Mondial te restaureren, het vroeg model met de ‘vlinder’ voor de achterrem en een kruisje bij het begin vd achtervork. Kunt u mij zeggen of de bracket standaard BSA engelse draad was? Ik zou een oude Batavus Professional met 2e generatie dura ace voor de onderdelen kunnen gebruiken, kan het zijn dat die dezelfde bracketmaat gebruikte? Het gaat om frames uit begin ‘70 (batavus) en eind ‘70 (gazelle) de eerste zou ik dan aanschaffen, de laatste is onderweg.

  1. Hallo Cor, mooi dat je deze oude stalen fiets de nodige aandacht geeft.
   Wij hebben helaas geen inzicht welk type trapas dit is. Het beste kan je de trapas eruit halen.
   Op de trapas staan vaak de maten aangegeven. Mocht je er niet uitkomen dan kan je ons altijd een e-mail sturen met foto’s.
   We helpen je graag verder indien nodig.

   Antoine I Mantel

 102. Hallo,
  Momenteel heb ik een Shimano Triple Crankstel type Ultegra FC-6600/6603. Deze wil ik graag vervangen (er zit een flinke tik in, de as is beschadigd).

  Is de Shimano Tiagra 4700 & 4703 Crankstel Triple een goede vervanger?

  Mijn huidige trapas lager is type SM-BB52. Is dan SM-BB60 de goede vervanger?

  Ik neem aan dat ik de bestaande kettingbladen nog kan overzetten.

  Mvg,
  Gerrit

 103. Heel fijn artikel!
  Ik ben echter nog niet helemaal zeker van mijn zaak en hoop dat jullie mij verder kunnen helpen:
  Mijn frame heeft een type bottom bracket BB386 of T47 geeft de fabricant aan (breedte 46 mm en lengte 86,5 mm) en zou daar graag een shimano groepset installeren (105 of Ultegra). Uit jullie artikel maak ik op dat ik dus een Shimano Hollowtech II crankstel zou moeten passen. Zou ik dan klaar zijn met alleen deze bottom bracket (https://www.mantel.com/praxis-t47-24mm-shimano-hollowtech-ii-inboard-bottom-bracket) of mis ik dan nog onderdelen?
  Hebben jullie eventueel advies voor een andere combinatie van onderdelen?

  Ik hoor het graag en alvast bedankt!

  Gr,
  Bram

  1. Hey Bram,

   Het is goed om zeker te weten welk type bottom bracket je hebt.
   Normaal hebben de nieuwere Treks een T47, andere merken gebruiken dit (nog) niet.
   Deze zijn ook een mm korter, dus ik verwacht dat je een BB386 hebt.
   Voor dergelijke frames is het al wat lastiger omdat je met adapters moet gaan werken.
   Er zijn ook directe oplossingen, je zou dan kunnen kijken naar de Rotor PF4624.

   Robbert|Mantel

 104. Wat een geweldige site zeg!
  Ik heb een vraag. Mijn trapas heeft speling waardoor er een vervelende ‘knak’ te horen is.
  Ik wil nu de trapas en de losse kogeltjes vervangen door een nieuwe as met vaste lagers.

  Het bottom bracket is 68 mm lang en de trapas 125 mm lang.
  De ‘schroefdoppen’ waarmee de kogels worden opgesloten in het bracket is 30 mm doorsnee dus lijkt mij dat ook de binnenzijde van de draad in het bottom bracket.
  De fiets is een echte retro MBK waar ik gesteld op ben.

  Voor mij is het lastig om het type draad te kunnen beoordelen maar voor Franse fietsjes zal er wel een standaard zijn…

  Vragen:
  Past er een kogellager of lagerring in de op de plek links en rechts in de bottom bracket?
  Kunnen jullie het type draad zo beoordelen om alles weer mee op te sluiten?
  Wat raden jullie me aan te bestellen?

  1. Dankjewel Hans,

   Helaas zijn er geen standaarden in de fietswereld (wel om je fiets neer te zetten dan).
   Dus wat er voor jouw fiets passend is kunnen we niet op deze manier aangeven.
   Het beste is om met de fiets langs te komen in een van de vestigingen, dan kunnen we de opties en mogelijkheden met je bekijken.

   Robbert|Mantel

 105. Erg handig artikel.
  Ik heb een Cube X-race uit +/- 2010.
  Ik wil de lagers vervangen van de bottombracket vanwege het gekraak dat ze nu geven.
  Op de extrene lager staat BSA de de getallen 29-07.
  De crank is een Truvativ GXP Elita.

  Mijn vraag is kan ik alleen een SRAM GXP bottom bracket monteren of ook een shimano bottom bracket?

  Pas deze: https://www.mantel.com/sram-gxp-team&spec%5B%5D=18477

  Of past deze ook https://www.mantel.com/shimano-rs500&spec%5B%5D=18477

  Ik hoor het graag van je!

  Groet, Michel

   1. Beste Robbert,
    Bedankt voor je antwoord.
    Ik ben begonnen met het demonteren van de crank aan non-drive side en heb alles losgedraaid wat de crank verbind aan de trapas aan die zijde.
    Alleen krijg ik nu niet de non-drive side crank los van de as.
    Er is geen beweging in die crank te krijgen.
    Kan ik daar de Trivio cranktrekker voor gebruiken die op jullie site staat?
    Ik hoor het graag van je!
    Groet, Michel

    1. Hallo Michel, voor alle trap armen met Octalink of vierkante as verbindingen kan je gebruik maken van deze Trivio Cranktrekker.
     Zowel de aandrijfzijde als de niet aandrijf moet je hier mee verwijderen.

     Antoine I Mantel

     1. Antoine,
      Maar het is dus een Truvative Elita GPX arm die ik met geen mogelijkheid van de as krijg.
      Kan ik daar die Trivio Cranktrekker ook voor gebruiken?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen