Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Wie een elektrische fiets gaat kopen kan soms een beetje overdonderd worden door het grote en veelzijdige aanbod. Welke elektrische fiets is nu geschikt voor jou en wat voor soort motor en accu moet je bijvoorbeeld hebben? Moet je een middenmotor, voorwielmotor of achterwielmotor kiezen. En hoe groot moet de accu zijn voor jouw fietsritten? We zetten de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische fiets of e-bike voor je op een rij.

Het hart van elke elektrische fiets is de motor. Er zijn drie opties voor de soort motor. Je kunt een voorwiel aangedreven motor kiezen, eentje met aandrijving in het achterwiel en tenslotte ook een met aandrijving in de trapas, de middenmotor.

Maar welke motor moet je kiezen? We laten je alles weten over de voor- en nadelen van elk type motor voor de elektrische fiets.

Elektrische fiets met motor in voor- of achterwiel

De elektrische fietsen met aandrijving in het voorwiel of achterwiel zie je steeds minder vaak terug. Dat betekent niet dat dit meteen slechte fietsen zijn.

Kopen van een elektrische fiets - Een e-bike met achterwielaandrijving en een derailleur
Een e-bike met achterwielaandrijving en een derailleur

Omdat er uitsluitend een gesloten systeem is rond de motor kan er minder makkelijk vuil naar binnen bij een wielmotor. En hoe schoner het blijft, hoe beter hij blijft functioneren.

Daarom is een motor in een van je wielen ook een stuk goedkoper in het onderhoud. Een ander voordeel is vaak de prijs. Het is meestal een heel stuk goedkoper om een fiets met een wielmotor te kopen dan een fiets met een middenmotor.

Nadelen voorwiel- en achterwielaandrijving

Maar wielmotoren hebben twee grote nadelen. Allereerst zijn ze lang niet zo sterk en krachtig als elektrische fietsen met een middenmotor.

Kopen van een elektrische fiets - Een e-bike met middenmotor voelt natuurlijk aan dan een elektrische fiets met een voorwiel- of achterwielmotor
Een e-bike met middenmotor voelt natuurlijker aan dan een elektrische fiets met een voorwiel- of achterwielmotor

Daarnaast voelt het versnellen van de fiets onnatuurlijk aan. Bij een voorwielmotor krijg je bijvoorbeeld het gevoel dat je vooruit wordt getrokken. Extra nadeel van een voorwielmotor is bovendien dat je zwaarder stuurt door het gewicht van de motor in je voorwiel.

Een ander nadeel is dat een voorwiel met motor veel gevoeliger is voor slippen bij natte omstandigheden. Dus als je al wat onzeker bent op de fiets is een voorwielmotor zelfs af te raden.

Bij een glad wegdek moet je bij een voorwielmotor je stuur goed vasthouden aangezien deze veel gevoeliger is voor slippen.
Bij een glad wegdek moet je bij een voorwielmotor je stuur goed vasthouden aangezien deze veel gevoeliger is voor slippen.

Bij een achterwielmotor kun je juist weer het gevoel krijgen alsof iemand je ineens een harde duw geeft. Het voelt wel een stuk natuurlijker dan een voorwielmotor.

Een fiets met achterwielmotor is altijd voorzien van een open derailleur voor de versnellingen. En die wordt natuurlijk veel makkelijker vies en heeft meer onderhoud nodig.

Een elektrische fiets met achterwielmotor is ook relatief zwaar en het kan best een gewicht zijn om te verplaatsen.


Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

De middenmotor heeft eigenlijk de eerste voorwielmotor en de achterwielmotor verslagen. Allereerst trapt een elektrische fiets met een middenmotor veel fijner en het hele fietsgevoel wordt over het algemeen als veel echter en meer ontspannen ervaren.

Een middenmotor is krachtiger dan een voorwielmotor of achterwielmotor.
Een middenmotor is krachtiger dan een voorwielmotor of achterwielmotor.

Daarnaast zijn de nadelen van een voorwiel- of achterwielmotor helemaal verdwenen. Dankzij de positionering van de motor in het midden van de fiets voelt alles veel stabieler aan. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwe Bosch Active Line plus middenmotor.

De trapondersteuning zelf voelt erg natuurlijk, het trapt veel lichter zonder dat je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Daarnaast is ook je zwaartepunt lekker laag bij de grond, wat de stabiliteit weer ten goede komt.

Let bij het kopen van een elektrische fiets ook op de extra's zoals geïntegreerde en automatische fietsverlichting. Wel zo handig!
Let bij het kopen van een elektrische fiets ook op de extra’s zoals geïntegreerde en automatische fietsverlichting. Wel zo handig!

En wil je zelf nog wel eens een keer een band vervangen? Dan kan je je dat in principe gewoon makkelijk zelf mocht je daar zin in hebben.

Het enige nadeel van een middenmotor is dat hij wel iets meer geluid maakt. Maar hoeveel geluid, dat hangt weer sterk af van de fiets en welk merk motor.

Tot voor kort waren elektrische fietsen met een middenmotor vaak wel wat duurder dan de andere motorvarianten. Maar dat prijsverschil is door populaire merken zoals Katarga een heel stuk kleiner geworden.

Welke middenmotor moet je hebben?

Er zijn vier verschillende merken die een hele goede middenmotor aanbieden. Bafang, Bosch, Shimano Steps en Brose. Uiteraard heeft elk merk zo zijn sterke punten waarmee ze zich onderscheiden van de rest.

De meeste elektrische fietsen met een middenmotor hebben een handig display waarop je alle gegevens in kan zien.
De meeste elektrische fietsen met een middenmotor hebben een handig display waarop je alle gegevens in kan zien.

Je vindt de verschillende merken middenmotoren terug bij vrijwel alle grote producenten van fietsen zoals Gazelle, Batavus, Sparta, Trek, Scott, Cortina en Pegasus.

Bafang middenmotor

De Bafang middenmotoren voor elektrische fietsen onderscheiden zich door een enorm goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ze zijn dus niet alleen erg voordelig, maar leveren echt topprestaties.

Naast een van de sterkste middenmotoren wordt er bij veel e-bikes met Bafang middenmotoren ook een enorme sterke accu meegeleverd. Daarmee krijg je dus een erg groot bereik, met erg veel kracht.

Onze favoriete elektrische fietsen met Bafang middenmotor


Bosch middenmotor

De Bosch middenmotor was de eerste elektromotor voor elektrische fietsen. Sinds Bosch een paar jaar geleden met dit type motor op de markt kwam is hij door velen gekopieerd. En dat is niet voor niets.

De Bosch middenmotoren staan bol van de techniek. Zo zijn er drie sensoren die precies in de gaten houden hoe snel je trapt (aantal omwentelingen per minuut), hoe hard je trapt (je kracht) en natuurlijk ook hoe hard je gaat.

Een fiets met middenmotor fietst (en staat) vaak een stuk stabieler.
Een fiets met middenmotor fietst (en staat) vaak een stuk stabieler.

De combinatie van die drie factoren wordt automatisch door het regelsysteem verwerkt waardoor de motor altijd precies de kracht geeft die jij nodig hebt.

Omdat je natuurlijk zelf ook zoveel mogelijk controle wilt houden heeft Bosch een mooi display voor op het stuur. Daarmee kun je precies zien in welke modus de fiets staat en kun je zelf kiezen voor mee of minder trapondersteuning.

De display heeft zelfs een mini-USB aansluiting waardoor je makkelijk je fietsnavigatie of je smartphone op kunt laden.

Onze favoriete elektrische fietsen met Bosch middenmotor


Shimano steps middenmotor

De Shimano Steps motor is ook een van de toppers onder de middenmotoren voor e-bikes.

Dankzij de automatisch interne versnellingen van de Di2-naaf op sommige modellen hoef je je echt nergens meer druk om te maken.

De Shimano Steps motor vind je onder andere terug op de Trek LM 500+
De Shimano Steps motor vind je onder andere terug op de Trek LM 500+

Omdat het systeem volledig zelf schakelt fiets je altijd in de goede versnelling, of je nu bergop als een profrenner omhoog knalt of je moet stoppen voor een stoplicht in de stad, de naaf zorgt er altijd voor dat je precies in de juiste versnelling zit.

Zelfs als je na een stoplicht even weer op gang moet komen helpt de Shimano Steps met Di2 je even door wat extra kracht te leveren. Wel zo fijn!

Het display op je stuur laat alle informatie zien die je nodig hebt zoals lading van de accu, welke versnelling je fiets en hoe hard je gaat. Er is zelfs een indicator of je lampen branden of niet.


Brose middenmotor

De Brose middenmotor is pas een paar jaar op de markt maar is al wel een van de meest favoriete middenmotoren voor elektrische fietsen. Waar Brose misschien nieuw is op de fietsenmarkt is de techniek van het bedrijf dat niet. Sterker nog, Brose levert al decennia lang elektromotoren aan bijvoorbeeld de autoindustrie.

Alle kennis die ze daar hebben opgedaan komt nu samen in de Brose middenmotor en dat merk je. Hij is stil, heeft een grote kracht en is ook nog eens erg duurzaam.

Bij de Bulls Lacuba EVO is de accu geïntegreerd in het frame voor een laag zwaartepunt en dus beter weggedrag.
Bij de Bulls Lacuba EVO is de accu geïntegreerd in het frame voor een laag zwaartepunt en dus beter weggedrag.

Bijzonder is daarnaast dat een variant van de Brose middenmotor werkt met een getande riem. Dus geen ratelende fietskettingen meer, maar een aandrijfriem die betrouwbaarder is en minder onderhoud nodig heeft dan een ketting.

Deze techniek is trouwens alleen beschikbaar in combinatie met een naaf waar het schakelen in geïntegreerd is, dus geen derailleur. Verder zegt Brose zelf dat ze de stilste motor hebben voor e-bikes die er te krijgen is.

Hoe sterk is een elektrische middenmotor?

Soms wordt de kracht van een middenmotor weergegeven als een wattage. Maar die zegt niet alles over hoeveel ondersteuning je krijgt. De allerbeste indicatie is een waarde in Newton Meters (Nm).

De Nm geeft aan hoe groot de koppel is. En de koppel is de daadwerkelijke kracht die de middenmotor kan leveren.

Rij je alleen wel eens naar het terras? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een lichte motor en een kleine accu.
Rijd je alleen wel eens naar het terras? Dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een lichte motor en een kleine accu.

Voor af en toe een ritje in de stad kun je al volstaan met een Nm van 25. Hoe hoger je eisen, hoe hoger de koppel. Wil je wel eens een dagtochtje maken en kom je dan heuvelachtig terrein tegen, dan ben je beter af met een koppel tussen de 40 en 60 Nm.

Fiets je vaak heuvels en wil je op vakantie misschien ook nog eens een bergje bedwingen? Dan is een elektrische fiets met een koppel van boven de 60 NM aan te bevelen.

Welke accu moet ik hebben voor mijn elektrische fiets?

De keuze voor een accu is net zo belangrijk als de keuze voor de motor en de fiets zelf. Het belangrijkste is om te kijken hoe vaak en hoe ver je wilt fietsen. De meeste e-bikes worden met een standaard-accu geleverd waar je vaak meer dan genoeg aan hebt voor de dagelijkse boodschappen.

Een grote accu betekent automatisch een groter bereik. Let hierop bij het kopen van een elektrische fiets.
Een grote accu betekent automatisch een groter bereik. Let hierop bij het kopen van een elektrische fiets.

De standaardaccu heeft vaak geen astronomisch hoge capaciteit. Maar weinig mensen hebben namelijk zo’n grote capaciteit nodig en accu’s zijn een van de duurste onderdelen van je elektrische fiets.

Standaard is vaak een accu met een capaciteit van 300wh, zoals bijvoorbeeld bij de elektrische fietsen van het gewilde Katarga. Dat is dus ruim voldoende voor de meeste mensen. Je kunt daarmee met gemak boodschappen doen en in het weekend een dagje fietsen lukt ook met gemak.

Het upgraden van je accu is vaak niet echt nodig.
Het upgraden van je accu is vaak niet echt nodig.

Maar wil je je fiets vaak gebruiken voor langere ritten of voor woon-werk-verkeer? Dan is een upgrade van je accu vaak aan te raden. Je moet dan ook rekening houden met het feit dat alle accu’s een kleiner bereik krijgen bij bijvoorbeeld vrieskou.

Je kunt het het beste jouw wensen voorleggen aan een van onze fietsexperts in de superstores omdat dit per elektrische fiets en accu sterk kan verschillen.

Welke elektrische fiets moet je kiezen?

Een elektrische fiets met een middenmotor is over het algemeen betrouwbaarder, voelt natuurlijker aan en geeft je meer het gevoel dat je alles onder controle hebt.

Bij de keuze van de soort fiets en soort middenmotor moet je je vooral niet blindstaren op welk merk motor. Alle bekende a-merken leveren uitstekende motoren en accu’s waar je echt jaren mee vooruit kan.

Automatisch schakelen of toch liever zelf alles in de hand houden?
Automatisch schakelen of toch liever zelf alles in de hand houden?

Een van de punten waar je op moet letten is het schakelsysteem. Wil je alles zelf in de hand houden of geef je de voorkeur aan automatisch schakelen? En hoeveel versnellingen heb je nodig? En wil je een derailleur of niet?

Daarnaast is het belangrijk om naar het vermogen van de motor te krijgen. Voor de meeste mensen is een fiets met een Nm van rond de 40-60 voldoende. Maar jij kan net wat meer eisen stellen aan een fiets dan een ander.

Advies bij kopen van een elektrische fiets

Zoals eigenlijk voor alle vragen over fietsen geldt dat je altijd welkom bent in een van onze superstores voor een advies op maat van onze experts. Zij vertellen je graag de voor- en nadelen van elke elektrische fiets. En je kan natuurlijk ook meteen even proefrijden, dan kun je het zelf ervaren.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 fietsers over “Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?”

 1. Nadeel van de middenmotor wat hier niet genoemd wordt is de verhoogde slijtage aan ketting en tandwielen. Dit is met deze krachtige motoren aanzienlijk, wat dus ook verhoogde onderhoudskosten met zich meebrengt. Daarnaast krijgt de versnellingsnaaf het hierdoor ook flink voor zijn kiezen. Zeker de nexus 7 naven willen hierdoor nogal eens sneuvelen. Slippen met een voorwielmotor? Dan moet het haast al ijzelen om dat voor elkaar te krijgen (en dan moet je dus met elke fiets goed uitkijken). Maar dat moet je gewoon eens uit proberen met een proefrit (lukt je waarschijnlijk nooit).
  Inderdaad, de middenmotor geeft wel meer kracht, maar alles is uiteindelijk begrenst op zo’n 25km/u. Dan merk je het verschil alleen als er flinke heuvels overwonnen moeten worden. O ja, en in de portemonnee ;-)

  1. Hoi Jelrik.

   Uit ervaring kunnen wij spreken dat een voorwielmotor het gevaar op slippen ernstig verhoogt. Daarnaast geeft het ook een onnatuurlijke fietservaring. Deze nadelen wegen bij lange na niet op tegen de door jou genoemde voordelen van het onderhoud bij een voorwielmotor. Daarom raden wij een elektrische fiets met een middenmotor dan ook ten zeerste aan.

   Groet,

   Hidde | Mantel

 2. Dankjewel voor dit artikel over het bestellen van elektrische fietsen. Ik denk dat inderdaad een astronomisch hoge capaciteit van de accu in de meeste gevallen niet nodig is. Ik vraag me wel af waarom de middenmotor zo geliefd is. Zijn er daar bepaalde voordelen die voor- of achterwielaandrijving niet hebben?

 3. Nadeel van de Bosch actjve line plus middenmotor is dat wanneer je stopt met trappen de pedalen verder willen en dat niet fijn aanvoelt, een soort “klap”. Daar is volgens de dealer niets aan te doen en moet je maar aan wennen.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen