Deel dit bericht

Welke Oakley bril is geschikt voor mij? Koopgids

20 September 2016

Oakley heeft in 1984 de revolutionaire Eyeshades sportbril op de markt gebracht en dit was gelijk een groot succes. Toen verschillende profs zoals Phil Anderson, Andy Hampsten en in een later stadium Lance Armstrong met dit model, en de opvolger Shades, gingen rijden werd Oakley gebombardeerd tot hét sportbrillenmerk. Tot op de dag van vandaag hebben ze door innovativiteit de producten verbeterd, waardoor ze die leidende positie nooit meer hebben afgestaan. Nederlands bekendste wielrenster rijdt ook al jaren rond met een Oakley.

Oakley bril met HDO lens

Eén van die innovaties is het HDO lens principe. HDO staat voor High Definition Optics, oftewel de bolling van de lens. Deze bolling zorgt ervoor dat de lens altijd gelijk staat aan de bolling van het oog. Hierdoor kan je altijd scherp zien en nooit een vertekend beeld krijgen. Verder bevatten de lenzen een Plutonite laag zodat de lens nooit zal versplinteren of breken. Een andere game changer is het O-Matter systeem: Het O-Matter systeem zorgt ervoor dat het frame super flexibel/schokabsorberend is zodat je frame altijd goed op je hoofd kan zetten en dat hij ook ten alle tijden goed blijft zitten. Ook heeft Oakley Unobtainium zweetafstotende neus- en oorstukjes ontworpen. Dit zorgt ervoor dat de bril altijd een goede grip heeft en altijd op dezelfde positie op je hoofd blijft zitten. Alle onderstaande brillen maken gebruik van deze features.

Radar

Toen Oakley in 2006 na het populaire M-Frame en de Radar in het peloton introduceerde, werd dit de volgende hit van Oakley. De Radar werd meteen omarmd door de wielerwereld. Deze bril wordt met 1 vaste lens geleverd maar de kleurencombinaties en de verschillende lenzen die je voor deze bril kon gebruiken waren ongekend. Bij deze bril heeft Oakley zowel het frame als de lens volledig nieuw ontworpen. Het frame is zo aangepast dat er bepaalde gaten aan de zijkant van het frame zitten, zodat je tijdens het fietsen voorzien bent van een extra ventilatie. Verder is de vorm van de lens aangepast om het zichtveld verder te verbeteren.

M2 Frame

Oude glorie vergaat niet. Het M-Frame is al jarenlang populair en Oakley blijft deze dan ook voeren en verbeteren. Hierdoor is het M2-frame ontstaan. Vooral de lens is verbeterd bij deze tweede versie, maar ook het frame is van de beste kwaliteit van O-matter materiaal. Daarnaast is er ook nog de XL uitvoering. Hierbij is de lens een stuk groter waardoor je ogen nog beter zijn afgeschermd.

Oakley bril M2

Radarlock

Velen dachten dat de Radar niet meer te overtreffen zou zijn, maar Oakley heeft het tegendeel bewezen. De Radarlock die erop volgde werd nóg beter een model dat gebaseerd is op de Radar en beschikt over enkele nieuwe features. Een van die features is het Switchlock systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de lens veel makkelijker te wisselen is. De vorm van de bril is een klein beetje getweakt. Een ander voordeel van deze bril is dat je bij de Radarlock bijna altijd een tweede lens meegeleverd krijgt (alleen niet bij de brillen met fotochromatische glazen). Een lens voor zonnige omstandigheden en eentje voor donkere omstandigheden.

Oakley Radarlock

Radar EV

Na deze versie kwam er wéér een verbeterde bril de Radar EV. Dit is de opvolger van de legendarische Radar, maar dan met vele upgrades. Een klacht die we bij de Radar nog wel eens hoorden was dat je tegen het frame aankeek. Om dit te voorkomen heeft Oakley een grotere lens ontwikkeld waardoor je een beter zicht krijgt. De Radar EV is geboren. De Radar EV is verkrijbaar in een Path en een Pitch lens. Het verschil tussen deze lenzen lees je hier.

Oakley Radar EV

Jawbreaker

Na de successen die Oakley al heeft gehad kwamen ze toch weer met een nieuwe bril die de vorige brillen lijkt te overtreffen; de Jawbreaker. Deze bril is tot stand gekomen tijdens een etentje tussen Marc Cavendish en het designteam van Oakley. Cavendish gaf aan dat hij op zoek was naar een nieuw type bril. Hij wilde de bescherming en de pasvorm van een Racing Jacket, maar dan wel met het lenstype en alle andere gemakken van een Radarlock. Oakley is hiermee aan de slag gegaan en na vele ontwerpen is de nieuwe senstatie Jawbreaker ontstaan. Kun jij niet kiezen tussen een Racing Jacket of een Radarlock? Dan is de Jawbreaker de bril voor jou!

Oakley Jawbreaker

EV Zero

Dit jaar is Oakley gekomen met de EV Zero. Een Oakley bril met een totaal ander design. Waar de Jawbreaker een volledig frame heeft is de EV Zero frameloos waardoor je een heel andere look krijgt. Toch is het duidelijk een Oakley met dezelfde vorm lens en uiteraard alle kwaliteiten die je van een Oakley kunt verwachten. Het frameloze design zorgt ervoor dat je nooit meer tegen de rand van de bril aankijkt. De grote lens sluit volledig aan en biedt je volledige bescherming. Enige nadeel is dat de lens niet verwisselbaar is waardoor je de bril minder allround kunt inzetten dan de overige modellen van Oakley. Let dus bij het kopen van een Oakley EV Zero goed op de lens die meegeleverd is en dat die geschikt is voor jouw fietsritten. Aan het kiezen van de juiste lens hebben we al een blog gewijd.

Oakley EV Zero

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...