Deel dit bericht

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?

Stel dat je een nieuw kettingblad nodig hebt voor je racefiets, mountainbike of crosser. Het eerste wat je natuurlijk doet is even contact opnemen met de klantenservice van Mantel. Om het nog makkelijker te maken, hebben we deze blog geschreven over de steek van het buitenblad, zodat jij het juiste blad voor jouw crankstel kan vinden. 

Kettingblad – cranktype

Eerst ga je uiteraard even kijken wat voor crankstel je hebt. Hierin heb je vier mogelijkheden:

 • Single: Eén blad voor. Je vindt ze voornamelijk op de MTB of Crossfiets.
 • Dubbel: Het klassieke crankstel waar je kunt kiezen uit de grote plaat of het lekkere pielverzetje (53 of 52 en binnenblad van 39 tanden)
 • Compact: De middenweg van de triple en Dubbel, hier heb je 50/34 kettingbladen op zitten.
 • Triple: Biedt je drie keuzes: groot, middel en klein verzet. Hiermee kun je alle terreinen aan, zowel de steile bergen op onze to do list als de vlakke wegen in Nederland.

Voor de tweede stap ga je kijken hoeveel versnellingen je hebt. 9-, 10- of 11-speed bijvoorbeeld. Je kunt dit controleren door de kransjes van je cassette te tellen.

BCD

Vervolgens kijk je wat de steek is van je crankstel. Dit is eigenlijk vrij simpel: Het is de diameter van de cirkel die door het hart van de bladbouten loopt. Dit wordt ook wel BCD genoemd, wat staat voor Bolt Circle Diameter.

Het is natuurlijk soms lastig om te meten, daarom links op onderstaande afbeelding wat verduidelijking.

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?
Let bij het meten goed op of jij een 5-arm (links) of 4-arm (rechts) crankstel hebt!

Kettingblad – meten is weten

Links op de bovenstaande afbeelding is de BCD van het kettingblad 110mm. Nu is dat soms een beetje lastig meten, hoewel het al wel snel duidelijk is of het om een 130 BCD kettingblad of een 110 BCD gaat.

Toch volgt hieronder een extra hulpje / controle om het makkelijker te maken. Let wel goed op of het om een 4-arm of een 5-arm crank gaat! Heb je een crank met 4 armen, kijk dan naar het rechterplaatje. Heeft jouw crank 5 armen, kijk dan naar het linker plaatje!

Meet je nu afstand “x” (zie bovenstaande afbeelding) dan kom je uit op het volgende:

 • Race: x = 76mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 130
 • Race: x = 64mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 110
 • ATB: x = 74mm (bij een 4-arm cranstel), dan is de BCD 104

Voor Campagnolo geldt het volgende:

 • x = 77mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 135
 • x = 65mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 113

Dan ga je kijken hoeveel tanden je nodig hebt: dit is echt een gevoels/omgeving kwestie. Want als er veel bergen zijn ga je minder tanden gebruiken dan als je vlak rijdt.

Bijvoorbeeld 53/39 kan prima als je vlakke wegen rijdt, echter als je in Limburg rijdt is een compact 50/34 soms fijner.

Onderstaande afbeeldingen vind je terug aan linkerkant van de webshop wanneer je zoekt op kettingbladen. Met het aanvinken van deze keuzemogelijkheden kom je direct bij de kettingbladen die op jouw fiets passen.

blog kettingbladen menu
Stap 1: Merk, Stap 2: Cranktype, Stap3: Steek, Stap 4: Aantal tanden

Budget

Dan komt uiteindelijk het budget, want je portemonnee moet het immers ook aankunnen. Stel je hebt Dura-ace buitenbladen, dat wil niet altijd zeggen dat er geen Ultegra en 105 kettingbladen op kunnen.

Het ziet er echter minder gesoigneerd uit. Daarnaast kun je ook ‘B -merken’ gebruiken, dit is goedkoper en net zo sterk. Echter is de uitstraling aanzienlijk minder. Maar dat zijn uiteraard keuzes ;)

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Gijs Vierling

Gijs Vierling

Als klantenservice medewerker van Mantel adviseer ik je over het fietsvirus. Het heeft mij al een tijdje te pakken en ik kom er niet meer vanaf. Hoe erger het virus, hoe meer fietsen ik moet hebben. Het liefst berijd ik ze in wedstrijdverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 fietsers over “Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?”

 1. Volgens mij klopt er het een en ander niet m.b.t. de BCD maten van Campagnolo.
  Zo wie zo zit er verschil in dubbel of compact crankstel en dat zie ik hier helemaal niet terug.
  zie onderstaande.

  Bolt Circle Diameter (B.C.D.)
  On a crankset, the diameter of the circle formed by the stack bolts.
  Common 5-bolt double-chainwheel sets use 130 mm or 110 mm diameters.

  Modern triple chainwheel sets have two diameters, a large one for the two outer chainrings, and a smaller diameter, with a separate set of bolts, for the granny ring.

  Full-size triples usually use 110 mm/74 mm, or 130 mm/74 mm for newer “road triples.” Campagnolo uses 135 mm/74 mm. Compact triples commonly use 94 mm/58 mm.

  Some crank sizes:

  “C-C” is the distance between adjacent stack bolts.
  This is usually easier to measure directly than the actual Bolt Circle Diameter.
  Measuring Bolt Circle Diameter

  Measuring BCD: This 110 mm BCD ring measures 64.7 mm center-to-center
  (or, from left side to left side, or right side to right side –easier to measure).

  Multiplying this dimension by 1.701 will give you the actual BCD for a 5-bolt chainring. Use 1.155 for 3-bolt chainrings.

  If there is an even number of holes, diameter can be measured directly unless something is in the way — usually, the crank. Then measure at two adjacent bolt holes, and multiply by 1.414 for 4-bolt chainrings and 2.000 for 6-bolt chainrings.

  For dimensions of specific models, see my Bicycle Crank/Chainring Bolt Circle Diameter Crib Sheet.

  De url waar ik dit vandaan heb is: http://www.sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html#bcd

  Volgens jullie berekening bij een 5 armig crankstel van campagnolo met x=65 zou dit een BCD opleveren van 113 mm.
  Echter moet dit geen 113 mm maar 110 mm zijn.

  1. Dank voor je reactie en toevoeging aan de blog! Ik heb het even uitgezocht en kwam op de volgende maten van Campagnolo:
   Bij Campagnolo is er inderdaad een onderscheid tussen de kettingbladen met 4 of 5 bladbouten (wat nog niet in de blog is opgenomen):
   4 bladbouten BCD: buitenblad = 145 mm / binnenblad = 112 mm
   5 bladbouten BCD: buitenblad = 135 mm / binnenblad = 113 mm

   De ‘oude’ triple en compact crankstellen van Campagnolo hebben een BCD van 110 mm (de hedendaagse cranks en kettingbladen zoals hierboven beschreven komen in de vertandingen 53/39 of 52/36).

   Hoop je vraag hiermee te beantwoorden!

   Daan | Mantel

 2. Goede morgen,
  Ik ben van plan om over te stappen op sram red etap groep 11 speed.
  Past een 11 speed ketting op 10 speed kettingbladen, past een 11 speed cassette op de body van een 10 speed.

 3. Hallo, ik meet zelf de x van mijn buitenblad en deze is 104 mm, hart-hart.
  In de tekst staat: ATB: x = 74mm (bij een 4-arm cranstel), dan is de BCD 104

  Als de BCD de cirkel is met een diameter van 104 en door het hart van alle 4 de gaten loopt, dan snap ik niet dat x in het rechter plaatje 74mm kan zijn.

  Kunt u uitleggen wat ik verkeerd zie of staat bij het rechter plaatje de lijn x verkeerd en moet deze tussen de 2 naast elkaar liggende gaten gemeten worden ?

  Groet,
  Jeroen.

 4. volgens mij klopt er helemaal niets van dit artikel.
  de maat X is bij 4 schroeven, de afstand tussen twee opeenvolgende schroeven en niet de diameter van de cirkel zoals op de afbeelding. BCD is bolt circel diameter!

  Vervolgens wordt er in de selectiediagram gesproken over de ‘steek’. Aha of haha, ik heb een BCD, een X en ook nog een een steek?

  Ik snap er geen steek van, of zit er bij mij een steekje los?
  De steek is hetzelfde als de BCD, zie steekmaat.nl

  het lijkt wel mantel tweewielers.

 5. Goedenavond Mantel,

  Ik hoop dat jullie mij met het volgende kunnen helpen. Ik heb een Merida Crossline 8300 met versleten tanden. Deze wil ik graag vervangen. De crank heeft 3 schijven en de pignon heeft 7 schijven. Ik zou dit graag willen vervangen door een single crankstel en 7 schijven.

  Hieronder de specificaties die ik kon vinden:
  Het betreft een crank met 3 schijven en een pignon met 7 schijven.
  – De voorste derailleur is een Shimano C101.
  – Het is een 4 arm crankstel met 24-34-42 tandwielen.
  – Het onderste derailleurwiel heet de Shimano Megapulley 15T en het bovenste derailleurwiel heeft 13 tanden (geen naam of type).
  – Op de grootste schijf van de cassette staat ‘mf zh 37-7 sis cy 34t’ met als kleinste schijf 13 tanden.

  Ik heb foto’s maar ik weet zo niet hoe ik die toe kan voegen. Als jullie nog wat van mij moeten weten, dan hoor ik dat graag.

  Ik ben benieuwd wat jullie mij kunnen aanbevelen.

  1. Beste FJA,

   De klantenservice heeft het even voor je uitgezocht. Helaas is het niet mogelijk een triple 7-speed omte bouwen naar single 7-speed. Je kunt het beste losse kettingbladen voor je 7-speed zoeken, dan blijft het wel een triple. Maar die hebben wij niet in het assortiment.
   Als je echt wilt ombouwen dan moet je de hele groep vervangen, dus cranks, cassette, shifters, ketting en body en misschien ook de wielen zelf. Dat wordt dan een redelijk kostbare ombouw. Waarschijnlijk is een nieuwe fiets in jouw geval handiger en goedkoper.

   groetjes, Olle

  1. Beste Theo,

   Hoe en of je jouw fiets om kunt bouwen hangt sterk af van welke Trek jij precies hebt. Maar je moet sowieso bijna je hele groep vervangen, alleen de cassette kun je misschien houden. De Trek SLR 6 is ook in meerdere types te krijgen (o.a. Domane, Emonda, Madone), dus wat jij precies nodig hebt kan ik niet zo zeggen.

 6. Hi,
  Bedankt voor de uitleg.
  Nu heb ik zelf even gemeten en Pythagoras toegepast en kom ik op een BCD van +- 167 mm uit (oude racefiets). Hier kan ik alleen geen bladen voor vinden.

  Ik ben toch niet gek?

  Mvg,
  Joost

 7. Beste medewerker,

  Ik heb een mtb Eagle (GX boost) aandrijving met een 34T rond kettingblad. Nu wilde ik voor de bergen een rond 32T blad maar las vervolgens de voordelen van een ovaal blad. Moet ik bij een ovaal blad dan ook een 32T blad bestellen (immers die heeft 30, 32 en 34 tanden) of kan ik dan bij een ovalen 34T blad blijven. Het mooiste is uiteraard dat ik door de voordelen van een ovaal blad ik geen klimblad hoef te kopen.

  Alvast bedankt voor jullie hulp

  Dennis Schmitz

  1. Hallo Dennis,

   een 32T ovaal kettingblad zal in krachtfase als een 34 voelen en in je dode punt als een 30. Feitelijk blijft het een 32 dus zal het lichter zijn dan je huidige 34T kettingblad. Qua overbrenging zit er geen verschil tussen een 32T rond of ovaal, het zal alleen anders aanvoelen.

   Als je verder nog vragen hebt kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice

   Groet, Remi

 8. Hoi,
  Ik heb een Shimano 105 5800 compact met 50-34 voorbladen.
  In Noord-Holland is dat 34 binnenblad niet echt handig.
  Welk binnenblad zou het best bij dat buitenblad 50 passen?

  Groet van Bas

  1. Hallo Bas,

   bij jouw groepset horen het 50t en 34t blad bij elkaar. Deze twee bladen zijn op elkaar afgestemd zodat ze zo goed mogelijk schakelen. Een 39/50 combinatie is dan ook niet aan te raden omdat dit minder goed kan schakelen. Mocht je met een 39t binnenblad willen rijden dan is het dus aan te raden om de 53/39 combinatie te monteren.

   Groet, remi

 9. Hallo,

  Ik heb een tweedehandse racefiets Ridley gekocht. Ik ben geen kenner dus als ik iets raars vraag dan is dat de reden.
  Op het kettingblad staat Shimano SG A-52-42-30. Ik moet deze vervangen.
  Ik heb stad en land afgezocht maar kan iemand mij informeren waar ik deze kettingbladen kan kopen of een alternatief aanbieden.
  Ik zal toch niet een fiets hebben aangeschaft waar geen kettingbladen voor te krijgen zijn.

  Bedankt voor uw bericht.

  1. Jules, aan de binnenkant van de rechtercrank staat het typenummer, waarschijnlijk FC 5503. Met dat typenummer vindt je eenvoudig de juiste bladen. Gezien de tandwielen is het een oudere set, maar dat mag geen probleem zijn. Je kunt ze per stuk vervangen, vaan is er maar 1 echt versleten. Succes

 10. Ik moet bladen voor een deore lx crankstel hebben. Zo’n hollowtech met een buis er aan. Maar ik kan nergens een fc nummer vinden.
  Of zijn die bladen allemaal standaard?

  1. Beste Toine,

   Voor een passend antwoord op jouw vraag zouden we graag even mee kijken met je!
   Zou je een foto van je huidige kettingblad willen sturen naar service.nl@mantel.com?
   Dan kunnen we je op die manier het beste advies geven!
   Groetjes, Milan | Mantel

  1. Hoi Jelle,

   Bedankt voor je vraag.

   Een origineel blad hebben wij niet, maar het TA Specialites Nerius 9/10 Speed Kettingblad past er als vervanging op. Deze hebben we in een 34 tands binnenblad zilver. Hoop je hiermee vooruit geholpen te hebben en veel fietsplezier gewenst!
   Groetjes Laura | Mantel

 11. Shimano XT FC-M8100, Boost, 32T, 175mm heb deze in combinatie met Shimano XT RD-M8100-SGS, ShadowPlus, 12-Speed en wil over naar 34T of 36T om op de echte stukken wat harder te kunnen met de cube reaction pro. Wat raad je aan?

 12. Op dit moment heb ik een gewone fiets met 7 versnellingen (Shimano Acera). Hij heeft een single crankwiel met één 4 arm kettingblad van 42 tanden. De steek “X” is 104 mm. Als ik in Limburg ga fietsen moet ik ong. 1/4 deel van de afstand te voet afleggen omdat ik in de eerste versnelling niet tegen een berg of helling op kan fietsen. Ik ben 81 jaar oud en dat is me te zwaar. Als oplossing heb ik bedacht om het kettingblad te vervangen door een blad met b.v. 32 tanden. Temeer omdat ik doorgaans alleen de eerste drie versnellingen gebruik. Zodoende heb ik eigenlijk nog genoeg groot verzet over als ik het kettingblad verklein.
  Mijn vragen zijn: Is dit een mogelijke oplossing? Hebben jullie daar een geschikt kettingwiel voor?
  Vermoedelijk moet de ketting dan ingekort worden en hebben jullie daar ook spullen voor?
  Mvg en dank,
  Nick Verjans.

  1. Beste Nick,

   Allereerst excuses voor de late reactie maar de combinatie 7 speed met 32 of 34 tanden en 104 mm hebben wij niet. We hebben bij de 7-speed alleen kettingbladen met 48 tanden.
   Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geinformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Yvonne

 13. Dag allemaal
  Ik heb een zannata veldrijfiets of cyclocross gekocht via marktplaats,en hij mist een van voorbladen,op dit moment zit er een blad van 42 tanden en 30 tanden en een voorderailleur van deore xt en achter is 9 speed van tiagra.
  Mijn vraag is .
  Mist hij een voor blad van 52 tanden of iets anders?
  En als ik de 52 voorblad zet werkt de voorderailleur deore xt goed samen
  Ik hoop dat ik hier een goede antwoord krijg
  Groeten
  Halim

 14. Hallo,
  Ik heb een Cannondale CAAD 10 racer met een FSA crankstel 10 speed triple.
  Ik heb een nieuw middenblad nodig; (370-0239C) BDC 130 39t (WB084B) zwart.
  Ik kan dit niet vinden in jullie webshop.
  Dit is voor mij als trouwe klant een negatieve verrassing.
  Kunnen jullie dit wel leveren?
  Groet,
  Henk

 15. Maakt het wat uit voor de kettingbladen of het 9 of 10 speed is? Ik heb een 9 speed triple en wil graag de kettingbladen vervangen. de steek is 130 mm. Ik dacht in eerste instantie aan de Shimano 5703 kettingbalden, maar zie dat die 10 speed zijn. Ze passen echter wel goed op de al wat oudere Ultegra cranck. Wat is de goede oplossing?

  1. Hey Patrick,

   Op zich is het mogelijk om met 10 speed bladen te rijden met een 9 speed groep.
   Alleen wordt het vanuit Shimano niet aangeraden.
   Dit heeft te maken met het verschil in breedte van de tandwielen, waardoor de aandrijflijn wat sneller zal gaan slijten.
   Maar het is wel een optie die gaat werken.

   Robbert|Mantel

    1. Hey Patrick,

     De hele aandrijflijn gaat minder lang mee.
     Dit merk je als eerste aan de ketting natuurlijk
     Voor je crankstel hebben wij geen alternatief helaas.
     Wellicht dat je via Google nog een alternatief kunt vinden, je kunt dan het beste zoeken op FC6503 kettingblad.

     Robbert|Mantel

     1. Ok, bedankt. Google levert niks op. Even wachten tot de zilveren uitvoering er weer is bij jullie.

 16. Ik overweeg de Rotor Aldhu kettingbladen + Coverset R8000 / R9100 Kettingbladen aan te schaffen. Ik heb nu Ultegra R8000 compact. Kan ik op een compact crankstel zondermeer ook een semicompact kettingblad combinatie monteren?

  Alvast bedankt voor uw reactie

 17. halle vraagje,
  ik heb een race face turbine 2x 11 cranck 104 bcd kan ik hier zomaar naar een enkel blad voor gaan.
  of moet ik een offset behouden van 3 mm ivm ketting lijn ?

  hoe kan ik dat evt oplossen zonder nieuwe cranck

 18. Ik heb een oude fiets ca 25-30 jaar oud met een 7-Speed Shimano 600 groep. Nu is er een tandje afgebroken van de buitenblad (52 tands) wat adviseren jullie als vervanging?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen