Deel dit bericht

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?

Stel dat je een nieuw kettingblad nodig hebt voor je racefiets, mountainbike of crosser. Het eerste wat je natuurlijk doet is even contact opnemen met de klantenservice van Mantel. Om het nog makkelijker te maken, hebben we deze blog geschreven over de steek van het buitenblad, zodat jij het juiste blad voor jouw crankstel kan vinden. 

Kettingblad – cranktype

Eerst ga je uiteraard even kijken wat voor crankstel je hebt. Hierin heb je vier mogelijkheden:

 • Single: Eén blad voor. Je vindt ze voornamelijk op de MTB of Crossfiets.
 • Dubbel: Het klassieke crankstel waar je kunt kiezen uit de grote plaat of het lekkere pielverzetje (53 of 52 en binnenblad van 39 tanden)
 • Compact: De middenweg van de triple en Dubbel, hier heb je 50/34 kettingbladen op zitten.
 • Triple: Biedt je drie keuzes: groot, middel en klein verzet. Hiermee kun je alle terreinen aan, zowel de steile bergen op onze to do list als de vlakke wegen in Nederland.

Voor de tweede stap ga je kijken hoeveel versnellingen je hebt. 9-, 10- of 11-speed bijvoorbeeld. Je kunt dit controleren door de kransjes van je cassette te tellen.

BCD

Vervolgens kijk je wat de steek is van je crankstel. Dit is eigenlijk vrij simpel: Het is de diameter van de cirkel die door het hart van de bladbouten loopt. Dit wordt ook wel BCD genoemd, wat staat voor Bolt Circle Diameter.

Het is natuurlijk soms lastig om te meten, daarom links op onderstaande afbeelding wat verduidelijking.

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?
Let bij het meten goed op of jij een 5-arm (links) of 4-arm (rechts) crankstel hebt!

Kettingblad – meten is weten

Links op de bovenstaande afbeelding is de BCD van het kettingblad 110mm. Nu is dat soms een beetje lastig meten, hoewel het al wel snel duidelijk is of het om een 130 BCD kettingblad of een 110 BCD gaat.

Toch volgt hieronder een extra hulpje / controle om het makkelijker te maken. Let wel goed op of het om een 4-arm of een 5-arm crank gaat! Heb je een crank met 4 armen, kijk dan naar het rechterplaatje. Heeft jouw crank 5 armen, kijk dan naar het linker plaatje!

Meet je nu afstand “x” (zie bovenstaande afbeelding) dan kom je uit op het volgende:

 • Race: x = 76mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 130
 • Race: x = 64mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 110
 • ATB: x = 74mm (bij een 4-arm cranstel), dan is de BCD 104

Voor Campagnolo geldt het volgende:

 • x = 77mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 135
 • x = 65mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 113

Dan ga je kijken hoeveel tanden je nodig hebt: dit is echt een gevoels/omgeving kwestie. Want als er veel bergen zijn ga je minder tanden gebruiken dan als je vlak rijdt.

Bijvoorbeeld 53/39 kan prima als je vlakke wegen rijdt, echter als je in Limburg rijdt is een compact 50/34 soms fijner.

Onderstaande afbeeldingen vind je terug aan linkerkant van de webshop wanneer je zoekt op kettingbladen. Met het aanvinken van deze keuzemogelijkheden kom je direct bij de kettingbladen die op jouw fiets passen.

blog kettingbladen menu
Stap 1: Merk, Stap 2: Cranktype, Stap3: Steek, Stap 4: Aantal tanden

Budget

Dan komt uiteindelijk het budget, want je portemonnee moet het immers ook aankunnen. Stel je hebt Dura-ace buitenbladen, dat wil niet altijd zeggen dat er geen Ultegra en 105 kettingbladen op kunnen.

Het ziet er echter minder gesoigneerd uit. Daarnaast kun je ook ‘B -merken’ gebruiken, dit is goedkoper en net zo sterk. Echter is de uitstraling aanzienlijk minder. Maar dat zijn uiteraard keuzes ;)

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Gijs Vierling

Gijs Vierling

Als klantenservice medewerker van Mantel adviseer ik je over het fietsvirus. Het heeft mij al een tijdje te pakken en ik kom er niet meer vanaf. Hoe erger het virus, hoe meer fietsen ik moet hebben. Het liefst berijd ik ze in wedstrijdverband.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

113 fietsers over “Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?”

 1. Volgens mij klopt er het een en ander niet m.b.t. de BCD maten van Campagnolo.
  Zo wie zo zit er verschil in dubbel of compact crankstel en dat zie ik hier helemaal niet terug.
  zie onderstaande.

  Bolt Circle Diameter (B.C.D.)
  On a crankset, the diameter of the circle formed by the stack bolts.
  Common 5-bolt double-chainwheel sets use 130 mm or 110 mm diameters.

  Modern triple chainwheel sets have two diameters, a large one for the two outer chainrings, and a smaller diameter, with a separate set of bolts, for the granny ring.

  Full-size triples usually use 110 mm/74 mm, or 130 mm/74 mm for newer “road triples.” Campagnolo uses 135 mm/74 mm. Compact triples commonly use 94 mm/58 mm.

  Some crank sizes:

  “C-C” is the distance between adjacent stack bolts.
  This is usually easier to measure directly than the actual Bolt Circle Diameter.
  Measuring Bolt Circle Diameter

  Measuring BCD: This 110 mm BCD ring measures 64.7 mm center-to-center
  (or, from left side to left side, or right side to right side –easier to measure).

  Multiplying this dimension by 1.701 will give you the actual BCD for a 5-bolt chainring. Use 1.155 for 3-bolt chainrings.

  If there is an even number of holes, diameter can be measured directly unless something is in the way — usually, the crank. Then measure at two adjacent bolt holes, and multiply by 1.414 for 4-bolt chainrings and 2.000 for 6-bolt chainrings.

  For dimensions of specific models, see my Bicycle Crank/Chainring Bolt Circle Diameter Crib Sheet.

  De url waar ik dit vandaan heb is: http://www.sheldonbrown.com/gloss_bo-z.html#bcd

  Volgens jullie berekening bij een 5 armig crankstel van campagnolo met x=65 zou dit een BCD opleveren van 113 mm.
  Echter moet dit geen 113 mm maar 110 mm zijn.

  1. Dank voor je reactie en toevoeging aan de blog! Ik heb het even uitgezocht en kwam op de volgende maten van Campagnolo:
   Bij Campagnolo is er inderdaad een onderscheid tussen de kettingbladen met 4 of 5 bladbouten (wat nog niet in de blog is opgenomen):
   4 bladbouten BCD: buitenblad = 145 mm / binnenblad = 112 mm
   5 bladbouten BCD: buitenblad = 135 mm / binnenblad = 113 mm

   De ‘oude’ triple en compact crankstellen van Campagnolo hebben een BCD van 110 mm (de hedendaagse cranks en kettingbladen zoals hierboven beschreven komen in de vertandingen 53/39 of 52/36).

   Hoop je vraag hiermee te beantwoorden!

   Daan | Mantel

 2. Goede morgen,
  Ik ben van plan om over te stappen op sram red etap groep 11 speed.
  Past een 11 speed ketting op 10 speed kettingbladen, past een 11 speed cassette op de body van een 10 speed.

 3. Hallo, ik meet zelf de x van mijn buitenblad en deze is 104 mm, hart-hart.
  In de tekst staat: ATB: x = 74mm (bij een 4-arm cranstel), dan is de BCD 104

  Als de BCD de cirkel is met een diameter van 104 en door het hart van alle 4 de gaten loopt, dan snap ik niet dat x in het rechter plaatje 74mm kan zijn.

  Kunt u uitleggen wat ik verkeerd zie of staat bij het rechter plaatje de lijn x verkeerd en moet deze tussen de 2 naast elkaar liggende gaten gemeten worden ?

  Groet,
  Jeroen.

 4. volgens mij klopt er helemaal niets van dit artikel.
  de maat X is bij 4 schroeven, de afstand tussen twee opeenvolgende schroeven en niet de diameter van de cirkel zoals op de afbeelding. BCD is bolt circel diameter!

  Vervolgens wordt er in de selectiediagram gesproken over de ‘steek’. Aha of haha, ik heb een BCD, een X en ook nog een een steek?

  Ik snap er geen steek van, of zit er bij mij een steekje los?
  De steek is hetzelfde als de BCD, zie steekmaat.nl

  het lijkt wel mantel tweewielers.

 5. Goedenavond Mantel,

  Ik hoop dat jullie mij met het volgende kunnen helpen. Ik heb een Merida Crossline 8300 met versleten tanden. Deze wil ik graag vervangen. De crank heeft 3 schijven en de pignon heeft 7 schijven. Ik zou dit graag willen vervangen door een single crankstel en 7 schijven.

  Hieronder de specificaties die ik kon vinden:
  Het betreft een crank met 3 schijven en een pignon met 7 schijven.
  – De voorste derailleur is een Shimano C101.
  – Het is een 4 arm crankstel met 24-34-42 tandwielen.
  – Het onderste derailleurwiel heet de Shimano Megapulley 15T en het bovenste derailleurwiel heeft 13 tanden (geen naam of type).
  – Op de grootste schijf van de cassette staat ‘mf zh 37-7 sis cy 34t’ met als kleinste schijf 13 tanden.

  Ik heb foto’s maar ik weet zo niet hoe ik die toe kan voegen. Als jullie nog wat van mij moeten weten, dan hoor ik dat graag.

  Ik ben benieuwd wat jullie mij kunnen aanbevelen.

  1. Beste FJA,

   De klantenservice heeft het even voor je uitgezocht. Helaas is het niet mogelijk een triple 7-speed omte bouwen naar single 7-speed. Je kunt het beste losse kettingbladen voor je 7-speed zoeken, dan blijft het wel een triple. Maar die hebben wij niet in het assortiment.
   Als je echt wilt ombouwen dan moet je de hele groep vervangen, dus cranks, cassette, shifters, ketting en body en misschien ook de wielen zelf. Dat wordt dan een redelijk kostbare ombouw. Waarschijnlijk is een nieuwe fiets in jouw geval handiger en goedkoper.

   groetjes, Olle

  1. Beste Theo,

   Hoe en of je jouw fiets om kunt bouwen hangt sterk af van welke Trek jij precies hebt. Maar je moet sowieso bijna je hele groep vervangen, alleen de cassette kun je misschien houden. De Trek SLR 6 is ook in meerdere types te krijgen (o.a. Domane, Emonda, Madone), dus wat jij precies nodig hebt kan ik niet zo zeggen.

 6. Hi,
  Bedankt voor de uitleg.
  Nu heb ik zelf even gemeten en Pythagoras toegepast en kom ik op een BCD van +- 167 mm uit (oude racefiets). Hier kan ik alleen geen bladen voor vinden.

  Ik ben toch niet gek?

  Mvg,
  Joost

 7. Beste medewerker,

  Ik heb een mtb Eagle (GX boost) aandrijving met een 34T rond kettingblad. Nu wilde ik voor de bergen een rond 32T blad maar las vervolgens de voordelen van een ovaal blad. Moet ik bij een ovaal blad dan ook een 32T blad bestellen (immers die heeft 30, 32 en 34 tanden) of kan ik dan bij een ovalen 34T blad blijven. Het mooiste is uiteraard dat ik door de voordelen van een ovaal blad ik geen klimblad hoef te kopen.

  Alvast bedankt voor jullie hulp

  Dennis Schmitz

  1. Hallo Dennis,

   een 32T ovaal kettingblad zal in krachtfase als een 34 voelen en in je dode punt als een 30. Feitelijk blijft het een 32 dus zal het lichter zijn dan je huidige 34T kettingblad. Qua overbrenging zit er geen verschil tussen een 32T rond of ovaal, het zal alleen anders aanvoelen.

   Als je verder nog vragen hebt kun je altijd even contact opnemen met onze klantenservice

   Groet, Remi

 8. Hoi,
  Ik heb een Shimano 105 5800 compact met 50-34 voorbladen.
  In Noord-Holland is dat 34 binnenblad niet echt handig.
  Welk binnenblad zou het best bij dat buitenblad 50 passen?

  Groet van Bas

  1. Hallo Bas,

   bij jouw groepset horen het 50t en 34t blad bij elkaar. Deze twee bladen zijn op elkaar afgestemd zodat ze zo goed mogelijk schakelen. Een 39/50 combinatie is dan ook niet aan te raden omdat dit minder goed kan schakelen. Mocht je met een 39t binnenblad willen rijden dan is het dus aan te raden om de 53/39 combinatie te monteren.

   Groet, remi

 9. Hallo,

  Ik heb een tweedehandse racefiets Ridley gekocht. Ik ben geen kenner dus als ik iets raars vraag dan is dat de reden.
  Op het kettingblad staat Shimano SG A-52-42-30. Ik moet deze vervangen.
  Ik heb stad en land afgezocht maar kan iemand mij informeren waar ik deze kettingbladen kan kopen of een alternatief aanbieden.
  Ik zal toch niet een fiets hebben aangeschaft waar geen kettingbladen voor te krijgen zijn.

  Bedankt voor uw bericht.

  1. Jules, aan de binnenkant van de rechtercrank staat het typenummer, waarschijnlijk FC 5503. Met dat typenummer vindt je eenvoudig de juiste bladen. Gezien de tandwielen is het een oudere set, maar dat mag geen probleem zijn. Je kunt ze per stuk vervangen, vaan is er maar 1 echt versleten. Succes

 10. Ik moet bladen voor een deore lx crankstel hebben. Zo’n hollowtech met een buis er aan. Maar ik kan nergens een fc nummer vinden.
  Of zijn die bladen allemaal standaard?

  1. Beste Toine,

   Voor een passend antwoord op jouw vraag zouden we graag even mee kijken met je!
   Zou je een foto van je huidige kettingblad willen sturen naar service.nl@mantel.com?
   Dan kunnen we je op die manier het beste advies geven!
   Groetjes, Milan | Mantel

  1. Hoi Jelle,

   Bedankt voor je vraag.

   Een origineel blad hebben wij niet, maar het TA Specialites Nerius 9/10 Speed Kettingblad past er als vervanging op. Deze hebben we in een 34 tands binnenblad zilver. Hoop je hiermee vooruit geholpen te hebben en veel fietsplezier gewenst!
   Groetjes Laura | Mantel

 11. Shimano XT FC-M8100, Boost, 32T, 175mm heb deze in combinatie met Shimano XT RD-M8100-SGS, ShadowPlus, 12-Speed en wil over naar 34T of 36T om op de echte stukken wat harder te kunnen met de cube reaction pro. Wat raad je aan?

 12. Op dit moment heb ik een gewone fiets met 7 versnellingen (Shimano Acera). Hij heeft een single crankwiel met één 4 arm kettingblad van 42 tanden. De steek “X” is 104 mm. Als ik in Limburg ga fietsen moet ik ong. 1/4 deel van de afstand te voet afleggen omdat ik in de eerste versnelling niet tegen een berg of helling op kan fietsen. Ik ben 81 jaar oud en dat is me te zwaar. Als oplossing heb ik bedacht om het kettingblad te vervangen door een blad met b.v. 32 tanden. Temeer omdat ik doorgaans alleen de eerste drie versnellingen gebruik. Zodoende heb ik eigenlijk nog genoeg groot verzet over als ik het kettingblad verklein.
  Mijn vragen zijn: Is dit een mogelijke oplossing? Hebben jullie daar een geschikt kettingwiel voor?
  Vermoedelijk moet de ketting dan ingekort worden en hebben jullie daar ook spullen voor?
  Mvg en dank,
  Nick Verjans.

  1. Beste Nick,

   Allereerst excuses voor de late reactie maar de combinatie 7 speed met 32 of 34 tanden en 104 mm hebben wij niet. We hebben bij de 7-speed alleen kettingbladen met 48 tanden.
   Hopelijk heb ik je hiermee voldoende geinformeerd.

   Met vriendelijke groet,
   Yvonne

 13. Dag allemaal
  Ik heb een zannata veldrijfiets of cyclocross gekocht via marktplaats,en hij mist een van voorbladen,op dit moment zit er een blad van 42 tanden en 30 tanden en een voorderailleur van deore xt en achter is 9 speed van tiagra.
  Mijn vraag is .
  Mist hij een voor blad van 52 tanden of iets anders?
  En als ik de 52 voorblad zet werkt de voorderailleur deore xt goed samen
  Ik hoop dat ik hier een goede antwoord krijg
  Groeten
  Halim

 14. Hallo,
  Ik heb een Cannondale CAAD 10 racer met een FSA crankstel 10 speed triple.
  Ik heb een nieuw middenblad nodig; (370-0239C) BDC 130 39t (WB084B) zwart.
  Ik kan dit niet vinden in jullie webshop.
  Dit is voor mij als trouwe klant een negatieve verrassing.
  Kunnen jullie dit wel leveren?
  Groet,
  Henk

 15. Maakt het wat uit voor de kettingbladen of het 9 of 10 speed is? Ik heb een 9 speed triple en wil graag de kettingbladen vervangen. de steek is 130 mm. Ik dacht in eerste instantie aan de Shimano 5703 kettingbalden, maar zie dat die 10 speed zijn. Ze passen echter wel goed op de al wat oudere Ultegra cranck. Wat is de goede oplossing?

  1. Hey Patrick,

   Op zich is het mogelijk om met 10 speed bladen te rijden met een 9 speed groep.
   Alleen wordt het vanuit Shimano niet aangeraden.
   Dit heeft te maken met het verschil in breedte van de tandwielen, waardoor de aandrijflijn wat sneller zal gaan slijten.
   Maar het is wel een optie die gaat werken.

   Robbert|Mantel

    1. Hey Patrick,

     De hele aandrijflijn gaat minder lang mee.
     Dit merk je als eerste aan de ketting natuurlijk
     Voor je crankstel hebben wij geen alternatief helaas.
     Wellicht dat je via Google nog een alternatief kunt vinden, je kunt dan het beste zoeken op FC6503 kettingblad.

     Robbert|Mantel

     1. Ok, bedankt. Google levert niks op. Even wachten tot de zilveren uitvoering er weer is bij jullie.

 16. Ik overweeg de Rotor Aldhu kettingbladen + Coverset R8000 / R9100 Kettingbladen aan te schaffen. Ik heb nu Ultegra R8000 compact. Kan ik op een compact crankstel zondermeer ook een semicompact kettingblad combinatie monteren?

  Alvast bedankt voor uw reactie

 17. halle vraagje,
  ik heb een race face turbine 2x 11 cranck 104 bcd kan ik hier zomaar naar een enkel blad voor gaan.
  of moet ik een offset behouden van 3 mm ivm ketting lijn ?

  hoe kan ik dat evt oplossen zonder nieuwe cranck

 18. Ik heb een oude fiets ca 25-30 jaar oud met een 7-Speed Shimano 600 groep. Nu is er een tandje afgebroken van de buitenblad (52 tands) wat adviseren jullie als vervanging?

 19. Hallo,

  Mijn crosser heeft een dubbel (Dura ace 42/39) begint door te trappen wil beide bladen graag vervangen, cassette is volgens mij nog goed.
  Kunnen jullie mij vertellen wat de kosten ongeveer zijn?
  Dus twee nieuwe voorbladen, ketting en monteren/afstellen?
  Bedankt voor info.

  Martijn.

  1. Hey Martijn,

   De precieze kosten kan ik je niet vertellen, de bladen zullen namelijk speciaal voor je besteld moeten worden.
   Ik raadt je aan om voor een indicatie van de kosten met je fiets langs te gaan bij een van onze werkplaatsen.
   Dan kijken we even mee naar de opties.

   Robbert|Mantel

 20. Er zijn 2 vragen gesteld ten aanzien van de BCD 4-armig cranckstel, die niet zijn beantwoord.
  Daar had ik mijn antwoord tussen kunnen vinden, want het is mij ook niet duidelijk.

  De BCD wordt aangegeven als diameter van de cirkel waar de boutjes doorlopen.
  Bij een vierarmig cranckstel zou de steekdiameter (afstand tussen tegenover elkaar liggende gaten) gelijk moeten zijn aan de BCD.
  Blijkens dit blog is dat niet het geval. Een steekdiameter van 74 mm levert een BCD op van 104 mm.
  Op andere sites worden andere richtlijnen aangehouden.
  Op dit moment zit op mijn SI cranckstel van Cannondale een 32 tands XX1 Sram voorblad.

  De vraag is of de bovenstaande bewering in het blog over de maat X bij 4 armige tandbaden juist is.

  1. Hey Hans,

   De steekdiameter is iets anders dan hetgene wat je meet als je de tegenoverliggende gaten meet.
   De steekdiameter gaat namelijk uit van een cirkel door het hart van alle bladbouten.
   In het geval van een afstand van 74 mm kom je dus uit op een kettingblad met een BCD van 104 mm.

   Robbert|Mantel

 21. Hoi,
  kan ik ‘n Shimano Sora FC-R3000 50 T 110mm buitenblad op ‘n Tiagra crankarm met compact monteren of zijn er nog andere passende mogelijkheden?
  Grtjs Sjon

  1. Hey Sjon,

   Als het goed is moet dat gewoon passen, tenzij het een crankstel voor een ander modeljaar is.
   Als de passing overeen komt is het geen probleem.

   Robbert|Mantel

 22. Beste Gijs,

  Ik heb een Cube cyclocrosser van +/- 10 jaar oud met een Truvativ Elita Crankstel 50-34.
  Nu wil ik de kettingbladen gaan vervangen en vraag ik mij af welk merk kettingbladen hierop kan monteren, is dat SRAM en van welke serie? Kunt u mij helpen?

  Alvast bedankt,

  Michel

  1. Hi Michel,
   Goed dat je de kettingbladen wilt vervangen! Zoals ik kan zien heb je een 5-armig crankstel met een bcd van 110. Als binnenblad kun je dan bijvoorbeeld https://www.mantel.com/sram-road-v1-racefiets-kettingblad&spec%5B%5D=2292&spec%5B%5D=1980&spec%5B%5D=1751 gebruiken, en als buitenblad https://www.mantel.com/sram-road-v2-kettingblad&spec%5B%5D=2292&spec%5B%5D=1996&spec%5B%5D=1751 Check wel even of deze overeenkomen met de bladen die er nu opzitten.
   Paul|Mantel

   1. Beste Paul,

    Bedankt voor je antwoordI
    Ik heb het crankstel op de fiets eens beter bekeken en het is toch anders dan waar ik eerst vanuit ging.
    Het is een 5 armig krankstel maar met een BCD van 130, de 2 bladen die erop zitten zijn een 50 en 42 tands.
    Is dat eigenlijk geen vreemde combinatie en alleen geschikt voor vlak terrein?
    Wat is het kleinste blad wat ik aan de binnenkant kan monteren?
    Is dit nu een dubbel crankstel?

 23. Beste lezer,

  Ik wil op mijn MTB mijn SRAM EAGLE GX tandwielen en ketting vervangen.
  Momenteel zit er een voor blad op met 32 tanden en type: SRAM X-Sync 2 ST Direct Mount
  Achter zit de SRAM GX_Eagle 12 speed gemonteerd.

  Ik ben aan het overwegen om de uitvoering met 30 tanden te nemen omdat ik veel in het heuvelland fiets.

  Maar dan veranderd de Offset en Boost?
  Wat betekend Offset en Boost?
  Wat raadt u mij aan?

  Mvg,

  Roger

 24. Momenteel fiets ik op MTB met Sram X sync 2 AXS met 32T voor en 10-50 achter. Nu wil ik voorste blad vergroten naar 34T of 36T. Wat adviseren jullie als voorblad? Welke offset is belangrijk?

  1. Hoi Ruijs, Het is lastig om je een advies te geven zonder jouw rijstijl te kennen en het type tochten die je maakt. Als ik je zo zou adviseren zou ik als een 34T adviseren omdat de overgang naar een 36T best een grote stap is. Met een 34T voor heb je denk ik een mooie allround setup. Maar als je jezelf onder de echte krachtpatsers rekent, of bijvoorbeeld weinig echt steile beklimmingen fietst, dan zou de 36T weer een mooie uitkomst zijn. Voor een persoonlijk advies kan je ons altijd mailen! Om de juiste offset te bepalen is het vooral belangrijk om te weten of je een boost frame hebt of niet. Je kan bij ons op de website aangeven of je een boost frame hebt of niet, dan selecteren wij automatisch de juiste offset. Als je hier verder nog vragen over hebt staat de klantenservice voor je klaar.
   ^Erik

 25. Ik ben op zoek naar een 46t buitenblad voor Shimano 6800 crank(binnenblad 36 t MA versie)
  Ik lees dat er verschillende versies zijn( MA , MB en MD) welke het schakelen( buiten en binnenblad moeten dezelfde codering hebben beïnvloeden . Ik zie op de site deze echter nergens bij staan.

  Maakt het echt een groot verschil of ik een MA binnenblad met een MB buitenblad combineer?

  1. Dag Roald,
   Die versies zijn er inderdaad om het juiste binnenblad met het juiste buitenblad te combineren. Wij geven dit op de productpagina aan via de ‘aanbevolen combinatie’. Daar zie je bijvoorbeeld dat je bij een Shimano 36T binnenblad zowel een 46T als een 52T buitenblad kan kiezen. Achter de schermen hebben deze dan dezelfde versie-aanduiding.
   Weet je trouwens wel zeker dat je 36T binnenblad de MA markering heeft? Shimano geeft deze markering normaal gesproken namelijk aan een 34T binnenblad, 36T binnenbladen hebben eigenlijk altijd de MB markering.
   Vriendelijke groet,
   Pelle | Mantel

 26. Hoeveel kost het om bij een bmc fourstroke 2 mtb om te zetten naar een een blad voor en 12 achter mag ook een B merk zijn.

  1. Hoi Ron,
   Om jouw mooie BMC om te bouwen naar een zogenaamde 1×12 aandrijving zou je kunnen kijken naar een SRAM NX Eagle upgrade kit.
   Hier zitten in: een single crankstel, de 12 -sp ketting, de 12 sp. cassette en een 12 sp. derailleur en shifter. Bij deze groep zit een cassette met een verhouding van 11/50 of 11/52. Deze cassettes passen op de body die nu aan je achterwiel zit.
   Kosten voor de NX groep zijn ongeveer 280 euro. Het enige dat je verder nodig hebt is een lager voor je trapas, omdat je over stapt van Shimano (24 mm) naar SRAM Dub (29 mm). Om te bepalen welke bracket je hier voor nodig hebt zouden we moeten weten wat er nu gemonteerd is. Kosten voor de bracketlagers zijn ongeveer 50 euro. Totale kosten dus grofweg 350 euro.
   Mocht je naar een 10-50 of 10-52 cassette willen dan moet ook de body van het achterwiel vervangen worden door een SRAM XD body, die kost voor jouw DT Swiss wielen ongeveer 60 euro.
   Het grootste probleem op dit moment is helaas de beschikbaarheid van deze onderdelen, de groepsets verwachten we pas weer medio augustus.
   Mochten er nog vragen zijn dan hoor ik dat graag.

   Boudewijn I Mantel

 27. Hallo, ik heb een Shimano Tiagra 6600 serie. Nu wil het middelste kettingblad vervangen. Dit zou dan de FC-6603 zijn.
  Kenmerken: 39T, BCD 130 mm, 10-speed, triple
  Deze is niet meer leverbaar. Wat is een goed alternatief?

  1. Hoi Gerrit,

   We hebben inderdaad niet de originele Tiagra bladen, we hebben nog wel de 105 5703 bladen op voorraad.
   Je kan ook eens naar de TA Specialites Alize bladen kijken. Dat is ook een prima alternatief.

   Met vriendelijke groet,

   Erik | Mantel

   1. Ik had de 105 5703 besteld en gemonteerd. Maar nu valt de ketting tussen het voorblad en het middenblad. Dus dat is geen goed alternatief. Het originele tandwiel is ook helemaal plat. De 105 5703 niet. Daardoor is de afstand tussen de bladen nu groter geworden. Is de TA Specialites Alize alternatief wel plat?

    PS het is Ultegra ipv Tiagra

    1. Dag Gerrit,
     Jammer om te horen dat het 5703 middenblad niet goed lijkt te passen. Onze ervaring is dat dit blad compatibel is met de FC-6603 crank en kettingbladen, vandaar dat deze werd aangeraden. Het TA Specialites Alize middenblad is ook compatibel, en heeft inderdaad een plat ontwerp. Ik durf je alleen niet verzekeren dat deze dan wél gaat werken, aangezien het 5703 blad ook al niet lijkt te passen.
     Daarom wil ik aanraden om je fiets even langs te brengen bij één van onze werkplaatsen of bij je lokale fietsenmaker, zodat daar even naar jouw crankstel gekeken kan worden.
     Vriendelijke groet,
     Pelle | Mantel

 28. Voor tochten in Limburg en Berg en Dal wil ik van mijn racefiets het binnenblad van de kettingbladen vervangen. Nu 52/39 wil naar 52/36. Is dit mogelijk en blijft dan toch soepel schakelen. Shimano Dura Ace 6600. Kan ik dan ook een goedkoop alternatief plaatsen?

  1. Dag Ton,
   Voor het FC-6600 crankstel zijn helaas geen binnenbladen beschikbaar met minder dan 39 tanden. Wil je toch wat lichter kunnen schakelen, dan zou ik kijken naar een cassette met een bergverzet. Kijk daarvoor wel even of je derailleur geschikt is. Meer hierover vind je in deze blog: https://www.mantel.com/blog/derailleur-capaciteit
   Een andere optie zou zijn om het hele crankstel te vervangen door een ander Shimano 10-speed compact crankstel zoals het FC-4700 Tiagra crankstel.
   Vriendelijke groet,
   Pelle | Mantel

 29. Hoi Mantel,

  Heb nu een tijdrit fiets met Ultegra 52/36 uit 2020.
  Wil een groter buitenblad. Dus een 53 of 54. Hoe kan ik dit het beste realiseren

 30. hi
  mijn vrouw heeft een wat oudere CUBE aerial met Sora/Tiagra derailleurs en een FSA Vero crankstel.
  aangezien de triple kettingbladen voor zwaar versleten zijn wil ik die vervangen maar helaas zijn deze nergens meer te krijgen.
  waarmee kan ik ze vervangen?

  dank!

 31. Ik heb een Shimano SLX crankstel (FC-M675) waar ik nieuwe kettingbladen op wil monteren. Momenteel zitten er Shimano SLX 38-24 (AM), 10-speed bladen op. Mijn vraag is als ik mijn bladen en cassette wil upgraden naar XT welke types moet ik dan aanschaffen en klopt het dat de aantal tanden dan meer is.

 32. Ik ben op zoek naar een 5 blad binnenblad 34t of 36 t, steek 130, liefst zwart voor een Shimano 105 crank die op mijn cyclocross fiets zit
  Ik heb nu 46-39
  Kunt u mij daar aan helpen

  1. Hey Bert,

   Helaas hebben wij deze bladen ook niet.
   Wij verwachtten die ook niet op korte termijn binnen te krijgen.
   Wellicht dat je via Hollandbikeshop, Bikecomponents of Marktplaats nog een goed blad kunt vinden.

   Robbert|Mantel

 33. Beste org,

  Ik heb een shimano tiagra crank+ kettingbladen.
  Kan ik deze vervangen door de fsa compact 50-34 , 110 steek, 4 gaats ?
  Loopt de ketting soepel over van bi naar buitenblad en andersom?

  1. Hallo T Bouman,

   In sommige gevallen kan dat,dit is echter afhankelijk van het type dat je hebt.
   Als je hiervan een foto kunt sturen met een foto van de binnenkant van de crank, waar het typenummer staat, kunnen we met je meekijken.
   Dit mag je sturen naar service.nl@mantel.com

   Robbert|Mantel

  1. Hey Job,

   Dat licht eraan welke je precies hebt.
   Bij de R8000 en R6800 kan dit.
   Houdt er rekening mee dat je ook je buitenblad moet aanpassen naar een 53, anders krijgt je voorderailleur er veel moeite mee.

   Robbert|Mantel

 34. Mijn MTB heeft een 2 x 10 set met een kettingblad met een steek van 64 en een buitenblad met steek 104 (24 38)

  Welke bladen moet ik dan hebben?

  1. Hey Dick,

   Dat hangt van het merk en type cranks af.
   Dit vind je aan de binnenkant van je crankarm.
   Ook het aantal bevestigingspunten (4 of 5) is van belang.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Henny,

   Dat kan inderdaad, het is wel verstandig dan een narrow wide blad te gebruiken, die voorkomt dat je ketting eraf loopt.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Krijn,

   Dat is helaas niet mogelijk, de combinaties 53/39 52/36 en 50/34 zijn zo op elkaar afgesteld dat dit goed schakeld.
   Daar is in het design van de bladen en de tanden rekening mee gehouden.
   Ga je dit vervangen voor een ander blad zal de voorderailleur moeite krijgen met de verspringing van de tanden en het grotere verschil qua hoogte.
   De kans op een aflopende ketting wordt daardoor een stuk groter.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Alan,

   Dat is helaas niet mogelijk, de passing van deze bladen is anders.
   Voor de 6800 serie kun je eventueel wel een 5800 (105) blad gebruiken.

   Robbert|Mantel

 35. Beste,

  Binnenkort ontvang ik mijn racefiets met Shimano 105, 36/52 compact, icm 11-34 cassette.
  Mijn vraag: ik wil wat lichter bergop kunnen trappen.
  Kan ik dan alleen het 36 voorblad vervangen door een los 34 voorblad, en het 52 blad laten zitten?
  (Of moet ik een heel nieuw 34/50 crankstel nemen?).

  Met vriendelijke groet,
  Marc Nio

  1. Hey Marc,

   De voorderailleur kan de stap van een 52 naar 34 niet goed aan, waardoor je grote kans hebt op een aflopende ketting.
   Mocht je vrijwel alleen op het binnenblad fietsen heb je dit probleem niet en zou het kunnen.
   In andere gevallen is het niet aan te raden.
   Ons advies zou inderdaad zijn om een apart crankstel voor de klimdagen te hebben.
   Je kunt uiteraard ook beide bladen vervangen op het standaard crankstel.

   Robbert|Mantel

 36. Goedendag, mijn Ultegra R8000 52T blad is versleten. Nu is deze niet te verkrijgen. Hebben jullie een alternatief blad met 52T hiervoor?
  Het liefst verwissel ik meteen ook het binnenblad (36T)

  groeten,
  Dirk

  1. Hey Dirk,

   Momenteel zijn de voorraden qua Shimano onderdelen erg moeilijk te verkrijgen, dus kan het voorkomen dat sommige onderdelen een langere levertijd hebben. Een alternatief voor deze bladen is de R7000 van Shimano, alleen zijn deze ook niet voorradig. Van Rotor zou je nog deze bladen kunnen monteren: https://www.mantel.com/rotor-aldhu-noq-r8000-r9100-kettingblad&spec%5B%5D=1972&spec%5B%5D=4511
   Deze zijn wel op voorraad in 52 en 36.

   Robbert|Mantel

 37. Ik heb nu 50/34 kettingbladen icm 28/11 cassette.
  Nu heb ik 53/39 kettingbladen aangeschaft, echter vraag ik me nu af of mijn ketting ook langer moet zijn?

 38. Dag,
  Ik heb onlangs nieuwe wielen gekocht met een 11 speed hub.
  Op mijn fiets zat een 10 speed groep (Ultegra 11-28) en vóór een 10 speed Ultegra 53/39 (5 bolt en 130 mm steek). De wielen erop gezet met de oude cassette inclusief een spacer.

  Dat loopt soepel maar wil er nu een 11 speed 12-25 cassette op zetten.
  Ik vraag me nu af of het voorblad daar goed bij past. Klopt het dat er niet veel meer mogelijkheden zijn voor de kettingbladen dan uitsluitend een 52 of 53?
  Ik rijdt overigens voornamelijk vlakke ritten.
  Mvg Edwin

  1. Hey Edwin,

   Een 11 speed cassette met 10 speed kettingbladen werkt niet goed.
   Dit omdat de kransjes van de cassette dunner zijn dan die van de kettingbladen.
   Een 10 speed ketting zal dus voor meer overslaan zorgen en een 11 speed ketting zal zorgen voor sneller slijtende kettingbladen.
   Om alles goed te laten schakelen zou je dan ook nog naar een 11 speed shifter en derailleur moeten gaan.
   Persoonlijk zou ik je aanraden met een 10 speed cassette te blijven rijden of over te stappen naar een complete 11 speed groep.

   Als je voornamelijk vlak rijdt is een 52 of 53 prima in combinatie met een 12-25, wil je ook een keer klimmen wordt dat wel zwaar en zou een 28 of 30 achter beter zijn.

   Robbert|Mantel

 39. Hallo, ik ben op zoek naar een vervanger voor een fc-t300s 24 34 42 zilver crankstel. Met welk crankstel kan ik een op een vervangen? Hopelijk zonde versnellingen op nieuw in te stellen?

 40. Ik heb een vraag: op mijn tandwiel lijkt het alsof tweetal tandwielen zijn afgebroken.

  Ik ging kijken naar vervangende tandwielen en als je inzoomt op de foto (bijv. de TA Alize 39T) van een nieuw tandwiel zie je dat dit wellicht met opzet is.
  Klop dit en waarom is dit eigenlijk?

  1. Hallo Rutger,

   Bedankt voor je vraag. Ik heb zowel op het zwarte / zilveren van dichtbij bekeken en zie een kettingblad wat geen oneffenheden heeft.
   Je maakt me wel erg nieuwsgierig ,dus je mag altijd een e-mail sturen naar service.nl@mantel.com

   Antoine I Mantel

  1. Hallo Paul, bedankt voor je vraag.
   Jammer dat jouw kettingbladen versleten zijn.
   Om een passend advies te geven, hebben we meer informatie nodig.
   De informatie over het type crankstel, het aantal speed of een aantal foto’s kunnen ons helpen.
   Je kunt het beste contact opnemen met service.nl@mantel.com

   Antoine I Mantel

 41. Dag,
  ik heb een nieuw buiten-kettingblad nodig voor mijn Shimano Ultegra R8000 11s 50-34 Ms. De 50T lijkt uitverkocht te zijn en pas over enkele maanden weer beschikbaar te zijn. Kan ik ook probleemloos een 52T monteren?
  Gijs

  1. Hey Gijs,

   Qua passing is dat mogelijk, alleen zit je met een grote overgang tussen je 34 en 52 kettingblad.
   De kans dat de derailleur dan misschakelt is vrij groot, met alle gevolgen van dien.
   Ons advies is om dan ook meteen een 36 binnenblad mee te vervangen.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Trudo,

   In principe kan dat, je zult dan wel de voorderailleur moeten aanpassen.
   Let wel op dat de nieuwe kettingbladen dezelfde serie zijn als je huidige.

   Robbert|Mantel

  1. Hey Adriaan,

   Normaal gesproken niet, de 53.39 bladen hebben een grotere steek dan de 52 en 50 bladen.
   Dit geldt alleen niet voor de 12 speed groepsets, daarbij kun je dit wel doen.

   Robbert|Mantel

  1. Hallo Jan, mooi dat je opzoek bent naar een nieuw kettingblad.
   De steekas van 100 mm is bij mij echter onbekend.
   De afmetingen zijn dan ook op de mm nauwkeurig.
   Het kan dus een 104 mm steek zijn of een 98 mm.
   Je kan ons ons altijd mailen met meer informatie naar service.nl@mantel.com voor een goed advies.

   Antoine I Mantel

 42. Hoi Gijs,

  ik zoek een goedkoop alternatief voor een Shimano Ultegra 6800 11S 50 34 MA, mag ook single speed zijn.
  De huidige crank is kapot, maar ik wil de racefiets wel graag houden.

  Bij voorbaat dank!

  William

  1. Hallo William, de voordeligste keuze is de R7000 op dit moment.
   Dit crankstel in de 50-34 variant verwachten we binnen enkele weken weer binnen.

   Antoine I Mantel

 43. Ik ben op zoek naar een nieuw buitenblad. Ik heb een beetje rondgekeken, maar kom er niet helemaal uit.

  Specs:
  groepenset: Tiagra
  Versnellingen: 10-speed
  Steek: 110
  Aantal bladbouten: 5
  Tanden: 50

  Wat zouden jullie mij aanbevelen?

Gerelateerde berichten


Meest gelezen