Deel dit bericht

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?

3 Januari 2017

Stel dat je een nieuw kettingblad nodig hebt voor je racefiets, mountainbike of crosser. Het eerste wat je natuurlijk doet is even contact opnemen met de klantenservice van Mantel. Om het nog makkelijker te maken, hebben we deze blog geschreven over de steek van het buitenblad. Zodat jij het juiste blad voor jouw crankstel kan vinden. 

Kettingblad - cranktype

Eerst ga je uiteraard even kijken wat voor crankstel je hebt. Hierin heb je vier mogelijkheden:

  • Single: Eén blad voor. Je vind ze voornamelijk op de MTB of Crossfiets.
  • Dubbel: Het klassieke crankstel waar je kunt kiezen uit de grote plaat of het lekkere pielverzetje (53 of 52 en binnenblad van 39 tanden)
  • Compact: De middenweg van de triple en Dubbel, hier heb je 50/34 kettingbladen op zitten.
  • Triple: Bied je drie keuzes: groot, middel en klein verzet. Hiermee kun je alle terreinen aan, zowel de steile bergen op onze to do list als de vlakke wegen in Nederland.

Voor de tweede stap ga je kijken hoeveel versnellingen je hebt. 9-, 10- of 11-speed bijvoorbeeld. Je kunt dit controleren door de kransjes van je cassette te tellen.

BCD

Vervolgens kijk je wat de steek is van je crankstel. Dit is eigenlijk vrij simpel: Het is de diameter van de cirkel die door het hart van de bladbouten loopt. Dit wordt ook wel BCD genoemd, wat staat voor Bolt Circle Diameter.

Het is natuurlijk soms lastig om te meten, daarom hieronder een afbeelding zodat jij het ook visueel voor je hebt.

Welk kettingblad moet ik hebben voor mijn crankstel?

Kettingblad - meten is weten

Bij de bovenstaande afbeelding is de BCD van het kettingblad 110mm. Nu is dat soms een beetje lastig meten, hoewel het al wel snel duidelijk is of het om een 130 BCD kettingblad of een 110 BCD gaat.

Toch volgt hieronder een extra hulpje om het makkelijker te maken. Let wel goed op of het om een 4-arm of een 5-arm crank gaat!

Meet je nu afstand "x" (zie afbeelding 2) dan kom je uit op het volgende:

  • Race: x = 76mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 130
  • Race: x = 64mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 110
  • ATB: x = 74mm (bij een 4-arm cranstel), dan is de BCD 104

Voor Campagnolo geldt het volgende:

  • x = 77mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 135
  • x = 65mm (bij een 5-arm crankstel), dan is de BCD 113

Dan ga je kijken hoeveel tanden je nodig hebt dit is echt een gevoels/omgeving kwestie. Want als er veel bergen zijn ga je minder tanden gebruiken als je vlak rijdt.

Bijvoorbeeld 53/39 kan prima als je vlakke wegen rijdt, echter als je in Limburg rijdt is een compact 50/34 soms fijner.

Onderstaande afbeeldingen vind je terug aan linkerkant van de webshop wanneer je zoekt op kettingbladen. Met het aanvinken van deze keuzemogelijkheden kom je direct bij de kettingbladen die op jouw fiets passen.

blog kettingbladen menu
Stap 1: Merk, Stap 2: Cranktype, Stap3: Steek, Stap 4: Aantal tanden

Budget

Dan komt uiteindelijk het budget, want je portemonnee moet het immers ook aankunnen. Stel je hebt Dura-ace buitenbladen, dat wil niet altijd zeggen dat er geen ultegra en 105 kettingbladen op kunnen.

Het ziet er echter minder gesoigneerd uit. Daarnaast kun je ook 'B -merken' gebruiken, dit is goedkoper en net zo sterk. Echter is de uitstraling aanzienlijk minder. Maar dat zijn uiteraard keuzes ;)

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Gijs Vierling

Gijs Vierling

Gerelateerde berichten

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...

Winter fietshandschoenen - Welke fietshandschoenen heb ik nodig deze winter? [Koopgids]

28 November 2022

We kennen het allemaal wel: je stapt de deur uit om lekker een stuk te gaan wielrennen of mountainbiken en je komt er ...