Deel dit bericht

Wahoo Indoor Wahooligan Bundel - Dé ultieme set voor je indoor training! [Review]

11 Februari 2022

De winter is nog in volle gang. Dat betekent dat veel fietsers hun fiets liever nog even in de schuur laten staan. Gelukkig kun je met een fietstrainer nog steeds je kilometers blijven maken. Toch kon ik met een basic fietstrainer niet altijd de motivatie opbrengen om te blijven fietsen. Hopelijk komt daar nu verandering in, want ik mag de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel gaan testen! Met het testen van deze set stel ik mijzelf twee vragen: is de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel de ultieme set voor je indoor trainingen? En zou ik de hele winter door kunnen blijven fietsen op een fietstrainer?

Zo! Dat was mijn eerste indruk toen ik de Wahoo bundel op ging halen. Er stonden drie grote dozen en een langwerpige doos met daarin de trainermat voor me klaar. Na wat tilwerk en passen en meten in de auto kon ik de set mee naar huis nemen. Toen ik thuiskwam heb ik de set natuurlijk meteen uitgepakt!

Wahoo Indoor Wahooligan Bundel
Met de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel heb je een pain cave om jaloers op te zijn!

Waar bestaat de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel uit?

Als eerste haalde ik de trainermat uit de verpakking: een mooie stevige mat die je gemakkelijk uitrolt. Dit wordt de basis van de set-up, dus ik heb ‘m meteen op de plek uitgerold waar ik de pain cave bundel ga plaatsen. De mat is een paar millimeter dik en kun je licht indrukken, dit zou de trillingen die vrijkomen bij het fietsen moeten dempen. Daarnaast beschikt de mat over een stevige bovenkant zodat je zweet gemakkelijk opgevangen wordt en je na je rit de mat gemakkelijk schoonmaakt. Scheelt weer een dweilbeurt na iedere training!

Naast de Wahoo KICKR Trainermat bestaat de Wahoo Indoor Wahooligan bundel uit de Wahoo KICKR V6 Fietstrainer, de Wahoo KICKR Climb en de Wahoo KICKR Headwind.

Wahoo KICKR

€ 69,95

Wahoo Kickr V6

€ 949,-

Wahoo KICKR Headwind

€ 249,-

Virtuele meters maken met de Wahoo KICKR V6

Na de trainermat was het tijd om de grote doos van 25 kg uit te pakken, de Wahoo KICKR Power Trainer V6 fietstrainer. De trainer zat netjes verpakt tussen piepschuim en in een plastic zak met de pootjes ingevouwen. Naast de fietstrainer vond ik in de doos ook een handleiding, een aantal adapters in zakjes, een spacer voor 8, 9 en 10 speed cassettes, een remblokspreider, verschillende Axis feet adapters en de voedingskabel.

De Wahoo KICKR V6 installeren

De Shimano compatible 11-speed cassette die wordt meegeleverd bij de fietstrainer was al voorgemonteerd. Hier had ik dus geen tools meer voor nodig. In het instructieboekje vind je meteen op de eerste bladzijde een quick start guide, waardoor ik de fietstrainer makkelijk kon installeren. Vervolgens moet je de voedingskabel voor netstroom aansluiten, de pootjes van de trainer uitvouwen, de Axis Feet uitdraaien, de hoogte van de trainer instellen voor de soort fiets die je gebruikt en de juiste adapters in de trainer zetten voor de inbouwbreedte van jouw fiets.. Dan is je Wahoo KICKR V6 klaar om je fiets erop te zetten. Dat ging makkelijker dan ik dacht!

Wahoo KICKR V5
Het installeren van de Wahoo bundel ging makkelijker dan ik dacht!

Mijn fiets met steekassen past gemakkelijk op de fietstrainer en na de steekas aan te hebben gedraaid zit de fiets muurvast in de trainer. Vergeet niet om de remblokspreider tussen je remblokken te stoppen wanneer je een fiets met schijfremmen hebt. Wahoo raadt in de quick start guide aan om de Wahoo Fitness App te downloaden. Hiermee kun je al je Wahoo apparaten instellen en kalibreren op je telefoon. Dit heb ik meteen gedaan en een Wahoo-profiel aangemaakt.

Til je training naar een hoger niveau met de Wahoo KICKR Climb

Nadat ik de fietstrainer heb gemonteerd, was het tijd voor de volgende doos: de Wahoo KICKR Climb! Ook dit apparaat is niet de lichtste, met 12,3 kg is de KICKR Climb een flink apparaat. In de doos vond ik de KICKR Climb, verschillende netstroomadapters, een instructieboekje en verschillende adapters om je voorvork te laten passen. Helaas ontbrak er een remblok spreider, die was wel handig geweest voor mijn fiets met schijfremmen.

KICKR Climb
Met de KICKR Climb breng je jouw training letterlijk naar een hoger niveau.

Even de juiste adapters voor de inbouwbreedte van je fiets toevoegen en je kunt je voorvork met je eigen steekas of snelspanner vastzetten op de Wahoo Climb. De Wahoo KICKR Climb is compatibel met Quick Release, 12 x 100 mm, 15 x 100 mm en 15 x 110 mm assen. Ook het installeren van de KICKR Climb werkt erg gemakkelijk. Aan de Climb zit een stuurbediening vast met een flexibele kabel, deze kun je op je stuur vastmaken om de Wahoo Climb te kunnen bedienen. Nog even de stroomkabel aansluiten op het netstroom en ook de Wahoo KICKR Climb is klaar om getest te worden.

Blijf koel met de Wahoo Headwind

Alleen de Wahoo Headwind nog. Hier hoeft eigenlijk weinig aan te gebeuren. Je haalt ‘m uit de verpakking, zet ‘m op de positie waar je hem wilt hebben en doet de stroomkabel in het stopcontact. Je kunt de Wahoo Headwind op de grond voor je zetten of op een tafel in de buurt van jouw set-up. Via de Wahoo Fitness App kun je instellen hoe snel de luchtstroom uit de Headwind komt. Je kunt de Headwind namelijk koppelen aan je hartslagmeter, fietstrainer, snelheidssensor of je kunt handmatig de intensiteit instellen. Daarnaast kun je instellen bij welke waarden de Wahoo KICKR Headwind op volle snelheid gaat blazen, bijvoorbeeld wanneer je hartslag 170 is of wanneer je 35 km/h fietst.

Wahoo Headwind
Met de Wahoo Headwind hou je je hoofd altijd koel.

Ready, set, Zwift!

Nu ik de Wahoo Bundel heb geïnstalleerd, is het tijd om deze te testen! Ik ben van plan om mijn eerste ritten met het programma Zwift te rijden. Alle apparaten kun je aansluiten op je pc via bluetooth of een ANT+ verbinding. Zelf gebruik ik mijn laptop met een bluetooth verbinding om te kunnen zwiften. Maar je kunt ook gebruikmaken van een tablet, telefoon of Apple TV met bluetooth. Ik heb gelezen dat een bluetoothverbinding niet altijd even sterk is, dus wanneer je hier problemen mee hebt raad ik je aan om gebruik te maken van een ANT+ verbinding. Je kunt een ANT+ USB Dongle aansluiten op je pc of laptop indien je hier gebruik van wil maken. Zelf heb ik met de bluetoothverbinding helemaal geen problemen gehad.

Zwift en Wahoo bundel
Met Zwift maak je je indoor trainingen een stuk leuker en realistischer!

De Wahoo KICKR trainer heeft ook nog een mogelijkheid om een netwerkkabel achterin aan te sluiten waardoor de verbinding van je trainer nog stabieler zal zijn, omdat de trainer dan op het internet aangesloten is. Maar op dit moment kunnen de meeste trainingsprogramma’s hier (nog) niet mee werken.

Je sensoren koppelen

Nadat ik Zwift heb opgestart op mijn laptop kan ik de apparaten koppelen. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een powermeter of snelheidssensor. Daarnaast kun je je hartslagmeter, cadansmeter en ‘controllable’ toevoegen. De Wahoo KICKR fietstrainer kun je als ‘controllable’ selecteren. Met controllable bedoelt Zwift de smart trainer waar jij gebruik van maakt.

Zwift Wahooligan bundel
Geen laptop of tv in de buurt? Ook op je telefoon kun je Zwiften.

Nadat de trainer is gekoppeld via controllable, worden gelijk de datavelden van je powermeter en cadanssensor ingevuld. De trainer meet namelijk ook je geleverde vermogen en kan de cadans berekenen die jij trapt. Alleen de hartslagsensor moet ik nog even aanklikken en dan ben ik klaar om te vertrekken. Opvallend is dat ik de Headwind en de KICKR Climb niet hoef te koppelen. Deze zijn al gekoppeld met de trainer via de Wahoo Fitness App en hoef je in Zwift niet opnieuw te koppelen. De trainer stuurt namelijk de gegevens van Zwift door naar de Wahoo Headwind en de KICKR Climb.

Klaar om de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel te testen!

klaar om de Wahoo bundel te proberen!
Schoenen aan en gaan!

Warm en droog trainen met de Wahoo KICKR V6

Om je trainingsgegevens zo betrouwbaar mogelijk weer te geven dien je normaal ook je fietstrainer nog te kalibreren, maar tot mijn verbazing is dat niet nodig met de Wahoo KICKR power V6 fietstrainer. De fietstrainer doet dit namelijk al automatisch. Mijn eerste rit op Zwift begin ik in de map ‘Watopia’. Ik kies voor een rondje met verschillende kleine heuvels, zodat ik de fietstrainer goed kan testen op verschillende soorten virtueel terrein.

De warming-up

Bij het wegfietsen hoor ik de Wahoo KICKR V6 amper. Hij staat op de trainermat die ook nog eens de trillingen dempt. Je hoort eigenlijk vooral je eigen aandrijflijn en je ketting ratelen op de cassette. Dat is wel prettig voor mijn buren aangezien ik in een appartement woon. Ik merk bij het schakelen wel een probleempje op bij de 11-speed Shimano compatible cassette die al gemonteerd zat op de trainer. Mijn derailleur schakelt ineens niet meer precies.
Ik moet dus even afstappen om te kijken of mijn fiets goed vastzit in de trainer, maar dat is het probleem niet. Het lijkt erop dat ik mijn derailleur opnieuw moet afstellen op deze cassette. Gelukkig is het verschil niet erg groot met mijn eigen achterwiel met Shimano Ultegra cassette, dus kan ik na een korte aanpassing aan de derailleurkabel mijn weg weer vervolgen.

Wahoo Indoor Wahooligan Bundel
Helemaal klaar om de eerste training te beginnen met de Wahooligan bundel.

Klimmen maar!

Na een warming-up wordt het tijd voor het echte werk, klimmen! Ik zie in Zwift de percentages oplopen, 1%, 2%, 5%. Soms tik ik stukken aan van zelfs 12%! En ik kan je vertellen, dat voelt net zo zwaar als bij een echte beklimming. Bij ieder verschil in het hellingspercentage voel je dat de trainer direct de weerstand aanpast. Dit gaat niet meteen in één ruk, maar voelt erg natuurlijk. Bij echte steile stukken begint mijn cadans ook te zakken.

Virtueel klimmen versus ´echte´ klimmetjes

Na een tijdje begin ik het verschil te merken tussen ‘echt’ klimmen en ‘virtueel’ klimmen. De weerstand die de Wahoo KICKR V6 geeft blijft namelijk heel erg constant. Wanneer ik zelf een beklimming op fiets, kan ik mijn fiets een beetje naar voren duwen om zo gemakkelijker over het dode punt heen te trappen. Virtueel lukt dit eigenlijk niet. Voor mijn gevoel maakt dit het virtueel klimmen een stukje zwaarder. De spanning op je spieren blijft namelijk heel constant. Daarom kom ik soms even uit het zadel om te proberen de spanning wat te verminderen. Door te staan op de pedalen gaat de fiets wat heen en weer bewegen. Je kunt niet zo smijten met je fiets zoals je dat bijvoorbeeld op een echte klim zou doen. Maar ik voel toch dat de fiets iets heen en weer wil gaan.

Wahoo Indoor Wahooligan Bundel
Even op de pedalen staan om de spanning op de spieren te verminderen.

Minder statisch fietsen met de Axis Feet

De Axis Feet pootjes zorgen ervoor dat de trainer licht heen en weer kan bewegen. Om precies te zijn, maximaal 5º. Dit merk ik wanneer ik in het zadel zit en wat meer vermogen lever, dan voel je dat je iets heen en weer gaat. Je moet er geen wonderen van verwachten, maar het voelt in elk geval een stuk minder statisch dan met andere direct drive trainers.

axis feet realistisch fietsgevoel
De Wahoo Axis Feet bewegen mee met de fietstrainer, waardoor het indoor trainen realistischer wordt.

Na het einde van mijn eerste virtuele rit met de Wahoo Bundel komt er nog een leuke uitdaging; een virtueel sprintklassement. Ik geef alles wat ik in mij heb in een sprint van ongeveer 14 seconden. Ik tik de 1050 watt aan, maar nog lang niet de maximale 2200 watt weerstand die de trainer kan leveren. Voor mij levert de Wahoo KICKR V6 dus meer dan voldoende om vooruit te kunnen. Je hoort trouwens met zo’n sprint wel degelijk de trainer even lawaai maken. Maar je zal ook niet je hele rit tegen de 1000 watt aan trappen dus zo erg is dat niet.

De Wahoo Headwind: geen gewone ventilator

Bij mijn eerste rit viel meteen één ding op. De Wahoo Headwind sprong bij de eerste trap meteen aan. Ik had via de Wahoo Fitness App ingesteld dat de Headwind op basis van mijn snelheid harder zou gaan blazen. In het begin vond ik dit wat fris, maar ik was dan ook nog niet opgewarmd. Nadat ik een paar minuten op het vlakke had getrapt, begon ik het warmer te krijgen en werd de wind steeds prettiger. Toen ik probeerde achter een groepje aan te sprinten ging mijn snelheid omhoog en blies de ventilator zo hard dat de handdoek die ik op mijn stuur had liggen wegwaaide. Dat is ook niet gek, want wanneer de Wahoo KICKR Headwind maximaal blaast komt de lucht er met een snelheid van 48 km/h uit. Dat haalt een ‘gewone’ ventilator niet.

Wahoo Headwind
Met de Wahoo Headwind voel je de wind door je haren gaan.

Je Wahoo KICKR Headwind op snelheid of hartslag instellen

In het tweede gedeelte van de eerste rit kwamen meer heuvels voor en begon het stijgingspercentage op te lopen naar stukken van 10%. Mijn snelheid was hier lager en de Headwind blies een stuk minder hard, terwijl mijn hartslag juist omhoog schoot. Nu begreep ik goed waarom je de Wahoo Headwind ook op basis van je hartslag kan instellen. Op basis van snelheid voelt wel het meest realistisch voor mij, want als ik zelf een heuvel op fiets heb ik ook niet zoveel rijwind. Maar omdat ik binnen fiets kwam ik eigenlijk rijwind tekort en begon ik flink te zweten, dat was afzien! Gelukkig ging in iedere afdaling de windsnelheid omhoog en kon ik weer snel afkoelen.

wahoo headwind
De Headwind op hartslag of snelheid instellen, de keuze is aan jou!

Voor een lange klim zou ik de Wahoo KICKR Headwind echt op mijn hartslag moeten instellen om mijzelf beter af te kunnen laten koelen. Dit heb ik later dan ook gedaan toen ik de befaamde Alpe Du Zwift op ging fietsen. Dat was een groot verschil! Met mijn hartslag continu rond de 170 slagen blies de Headwind op vol vermogen. Ik bleef hard zweten, maar ik raakte niet oververhit. Het is wat minder realistisch op deze manier, maar het is een handige functie als je weet dat je een lange beklimming op gaat fietsen. Mocht je de instellingen van de Wahoo Headwind tijdens je rit willen aanpassen, dan is dat ook mogelijk via de Wahoo Fitness app.

Een realistisch fietsgevoel met de Wahoo KICKR Climb

Wil je een realistisch fietsgevoel bij virtueel fietsen? Dan hoort daar ook bij dat je de hellingsgraad voelt wanneer je klimt of daalt. De Wahoo KICKR Climb simuleert dit precies. De KICKR Climb kun je handmatig bedienen via een afstandsbediening aan je stuur of je kunt hem koppelen aan je Wahoo fietstrainer.

wahoo climb
Met de afstandsbediening kun je de Wahoo KICKR Climb makkelijk bedienen.

Ik heb de Wahoo Climb voor de start van mijn rit gekoppeld aan de Wahoo KICKR V6 fietstrainer. Dit doe je door op de afstandsbediening de grote knop 3 seconden ingedrukt te houden. De witte LED op de afstandsbediening zal constant gaan branden wanneer de trainer gekoppeld is. Door nog een keer kort op de knop te drukken zal de fietstrainer in de ‘unlocked’ modus gaan. Dat wil zeggen dat de hellingshoek automatisch aangepast zal worden. De KICKR Climb simuleert een helling tot maximaal 20% omhoog en 10% omlaag.

Klimmen in Zwift

De Wahoo KICKR Climb reageert erg snel op veranderingen in de hellingshoek tijdens ritten op Zwift. Voordat het getal met het hellingspercentage op mijn computerscherm verandert, gaat de Wahoo Climb al omhoog of omlaag. Het veranderen van het hellingspercentage loopt precies gelijk met de verandering van het wegdek in Zwift. Dus dat maakt het wel een stukje realistischer. Bij een heuvelige zone in Zwift ging ik snel op en neer, waardoor je constant verplaatst met je lichaamsgewicht. Dat voel je, zeker bij een langere rit, wat meer in je armen.

Wahoo Indoor Wahooligan bundel
Even een pauze inlassen is geen overbodige luxe na zo´n realistische klim.

Op langere klimmen merk je dat je je gewicht wat meer naar voren wil houden en meer op de punt van je zadel gaat zitten. Je moet namelijk meer weerstand leveren en je gewicht verplaatst zich. Net zoals het echte klimwerk. En ga je staan op een beklimming, dan sta je ook niet zo voorovergebogen zoals bij een sprint op het vlakke. Sturen gaat helaas niet met de Wahoo Climb. Persoonlijk ben ik meer fan van de KICKR Climb dan ik vooraf had gedacht. Een hele toffe feature, maar daar hangt wel een prijskaartje aan…

Het eindoordeel: Is de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel de ultieme set voor je indoor trainingen?

Kort antwoord: ja. Ik denk dat de combinatie van de Wahoo Headwind, de KICKR Climb en de Wahoo KICKR Power Trainer V6 met de axis feet de meest dichtstbijzijnde benadering geeft van het buiten fietsen. Voor indoortrainingen is de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel dan ook geweldig. Er zijn op dit moment geen concurrerende merken die aan dit totaalplaatje kunnen tippen. Maar daar wil ik wel graag een kritische noot aan toevoegen. Je kunt namelijk niet sturen en aan je techniek werken, klimmen blijft op een erg constante weerstand gaan en je kunt niet zo gooien met je fiets zoals dat in het echt kan.

Is de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel een vervanging voor je buitentrainingen in de wintermaanden?

Zou ik dan hier de hele winter mijn trainingen op kunnen blijven uitvoeren? Vergeleken met de basic fietstrainer waar ik vroeger op heb getraind, haal ik nu veel meer plezier uit mijn trainingen. Mede doordat het een stuk interactiever is geworden met leuke trainingssoftware geven de toevoegingen van de Wahoo Indoor Wahooligan Bundel je een extra realistisch gevoel.

Wahoo Indoor Wahooligan bundel
Heb je huisgenoten die fietsen? Dat wordt loten wie er eerst mag!

Toch zou ik het liefst mijn trainingen combineren met buiten fietsen. Op werkdagen lekker in de avond op Zwift fietsen zonder problemen. En in het weekend toch ook een rondje buiten ‘echt’ fietsen. En regent het in het weekend? Dan trap ik toch gewoon nog een rondje op Zwift of andere trainingssoftware met de Wahoo bundel, geen probleem. En dat wilde vroeger nog weleens met erg veel tegenzin gebeuren…

Pluspunten Wahoo Indoor Wahooligan Bundel

De Wahoo Indoor Wahooligan Bundel maakt je indoor training zo realistisch mogelijk. De vernieuwde Axis Feet pootjes onder de trainer zorgen ervoor dat je 5º naar links en rechts kunt bewegen. De Wahoo Headwind blaast harder dan een gewone ventilator en is naar je eigen voorkeur in te stellen. De Wahoo KICKR V6, de Wahoo Headwind en de KICKR Climb zijn te koppelen met elkaar. Alles wordt perfect afgestemd op jouw training!

Minpunten Wahoo Indoor Wahooligan Bundel

De set-up neemt aardig wat ruimte in beslag en is vrij zwaar. Hiervoor moet je wel een geschikte plek hebben thuis, zodat je niet altijd de set-up hoeft te verplaatsen. De Shimano Compatible cassette schakelt minder precies dan een Shimano cassette.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Dennis Hobbenschot

Dennis Hobbenschot

In de zomer ben ik veel op de racefiets te vinden. In de winter stap ik over naar mijn cyclocross fiets. Gekoerst op de weg bij de nieuwelingen, junioren en amateurs. Daarna ben ik in een rustiger tempo gaan genieten van het fietsen. Mijn mooiste ervaring tot nu toe? Het rijden van la Marmotte in de Franse Alpen. Je vindt mij vooral in de heuvels bij het Rijk van Nijmegen of tijdens mijn woon-werk ritten tussen Brabant en ons kantoor in Arnhem.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...