Deel dit bericht

Vaude Green Shape, een verantwoorde keuze

29 Januari 2016

In de outdoorbranche is Vaude geen onbekende. Het Duitse bedrijf heeft zijn sporen ruimschoots verdiend, dit mede door de kwalitatief hoogstaande en doordachte producten. Maar ook door de manier waarop zij hun visie over sociale verantwoordelijkheid handen en voeten geven. Helaas geldt voor veel kleding- en outdoorfabrikanten dat eigen gewin centraal staat. Vaak wordt voorbij gegaan aan het feit dat we onze aarde moeten achterlaten voor onze kinderen. Vaude neemt sinds een flink aantal jaren het voortouw, en laat op een transparante wijze zien hoe het óók kan. Dit alles in de vorm van de Vaude Green Shape producten.

https://youtu.be/BQgt80pO0YM

Een nieuw label: Green Shape

Vaude is sinds jaar en dag een familiebedrijf. Ze zijn meegegaan met de tijd, waarin steeds meer de verantwoording voor mens en milieu genomen moet worden. Vaude neemt deze verantwoording serieus. Ze zijn partner van diverse stichtingen, waaronder het Duitse WWF. Milieubescherming en Eco-management heeft dan ook veel prioriteit bij Vaude. Het bedrijf kan de voetafdruk op het milieu van haar producten beïnvloeden met haar keuze van productiematerialen en doen dat dan ook. Daarnaast zijn ze ook partner van DAV, de Duitse Alpen Vereniging, de enige sportorganisatie die tevens als natuurbeschermingsorganisatie wordt erkend. Tal van andere instanties vullen de lijst aan.

vaude green shape

Waarom zou je dan ook nog een eigen label ‘ Vaude Green Shape’ uitwerken? Vaude had er sterk de behoefte aan, om met een volkomen transparant en meetbaar systeem, de lat nog hoger te leggen dan tot nu toe mogelijk was. Het een sluit het ander niet uit, maar het is vooral een enorm verlengstuk geworden van alle goede initiatieven die tot op heden bestonden. Dit heeft inmiddels tot een prachtig resultaat geleid: Vaude is in 2015 uitgeroepen tot Duitslands meest duurzame merk!

vaude green shape

Waarom is niet de hele collectie van Vaude Green Shape?

Bij de Vaude Green Shape visie wordt er onder andere gekeken naar ecologisch verantwoord materiaal gebruik. Bijvoorbeeld het milieu belastende Fluor Carbon voor waterdichtheid, of PVC als materiaal past niet binnen dit keurmerk. Waar mogelijk kiest Vaude voor een goed alternatief materiaal. Maar soms is dit alternatief er (nog) niet, en kan een bepaald product het keurmerk daarom niet dragen. Achter de schermen is Vaude wel hard aan het werk, om ook voor die ‘foute’ materialen alternatieven te ontwikkelen. Zodoende zal de Vaude Green Shape collectie steeds ruimer worden. Momenteel draagt al bijna de hele Vaude rugtassenlijn het Green Shape keurmerk, en ook steeds meer kleding wordt milieu- en maatschappelijk bewust gefabriceerd. Toch wel een prettig idee, dat je favoriete jas duurzaam en reparabel is, het materiaal gebruik niet (of minder) belastend voor het milieu is, en dat er geen onderbetaalde kindertjes werkzaam zijn geweest voor jouw fietstas. Toch?

vaude green shape

De keuze is aan ons

Als consument ben ik soms ook geneigd om voor het goedkoopste te kiezen. Niet meteen nadenkend over de afkomst of consequenties in de landen van herkomst. Stel bij een volgende aankoop jezelf eens de vraag: wie zou het gemaakt hebben? Welk dierenleed had hiermee mogelijk bespaard kunnen blijven? Hoeveel groeit de afvalberg van deze (mogelijk inferieure) aankoop? Het is niet voor niks, dat bijvoorbeeld de low-budget kledingwinkels zo populair zijn. Daarom heb ik respect gekregen voor deze keuze en denkwijze van Vaude! Kwaliteitsproducten in een groen en vriendelijk jasje. Daar betaal ik dan graag iets extra’s voor. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Jelrik Garms

Jelrik Garms

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...