Deel dit bericht

Review: Campagnolo 2015

16 Januari 2015

In juni kondigden we al aan dat Campagnolo een aantal van haar groepen op de schop zou nemen. Inmiddels zijn de nieuwe groepen binnen. Goed nieuws dus voor ‘Campa’ fans. Zij kunnen nu met eigen ogen zien wat Campa allemaal veranderde. Sommige van die aanpassingen springen direct in het oog terwijl anderen wat minder zichtbaar zijn. De belangrijkste veranderingen op een rij.

Tijd van komen, tijd van gaan

Dat geldt ook voor de Campagnolo Centaur groep. De groep die tot 2002 bekend stond als Daytona. Na 13 jaar trouwe dienst verdwijnt Centaur uit de schappen. Dat betekent dat Campagnolo in 2015 nog maar één 10-speed groep in het assortiment heeft: de Campagnolo Veloce groep. De groep die vanaf 2015 niet meer leverbaar is in triple uitvoering.

Ook viel het doek voor de Campagnolo Athena EPS groep. Het 11-speed instapmodel is dus niet meer in de ‘Electronic Power Shift’ uitvoering verkrijgbaar. De 11-speed Chorus EPS groep, een trede hoger, vervangt de Athena EPS groep.

Campagnolo 2015 3
De nieuwe Chorus EPS shifters.
Campagnolo 2015 2
De Chorus EPS voorderailleur.
Campagnolo 2015 1
En de Chorus EPS achterderailleur.

Tijd voor vernieuwing

Campagnolo nam de mechanische Chorus, Record en Super Record groepen flink onder handen. Zo kregen deze groepen allemaal een nieuw crankstel, derailleurs en shifters.

Crankstel

Te beginnen met het crankstel. Qua vormgeving lijken de nieuwe vierarms Ultra Torque cranks sterk op die van de Japanse concurrent. Een welkome vernieuwing is de universele ‘steek’ waarmee je met één en dezelfde crank zowel met dubbel (53-39), semi compact (52-36) als compact (50-34) bladen kunt rijden. Kwestie van bladen wisselen.

Campagnolo 2015 6
Het nieuwe carbon Chorus crankstel. De uiterlijke verandering en gelijkenis met Shimano is niet te missen.

Naast de aangepaste steek, plaatst Campagnolo het binnen- en buitenblad bij de drie nieuwe crankstellen dichter bij elkaar. Zo valt de ketting niet meer tussen de voorbladen in. De Chorus, Record en Super Record crankstellen hebben overigens dezelfde bladen gekregen. Alle drie zijn ze uitgerust met de zogenaamde X.P.S.S. technologie.

Dezelfde crank, dezelfde bladen. Waar het verschil dan in zit? In de as van de crank en de lagering (bij Ultra Torque cranks zitten de lagers op de spindle van de crank). Zo hebben de Super Record cranks CULT (keramische) lagers en titanium spindle’s. Een 603 gram wegend crankstel is het resultaat. De Record cranks hebben RVS spindle’s en USB (Ultra Smooth Bearings) lagers waardoor het crankstel 48 gram (651 gram) zwaarder is. De Chorus cranks hebben zowel een RVS spindle’s als RVS lagers en zijn daardoor het zwaarst van de drie: 683 gram.

Campagnolo 2015 5
Het lager van de Chorus crank, met Ultra Torque spindle.

Campagnolo verbeterde niet alleen het topsegment. Met de upgrade van de (mechanische) Chorus groep ontstond er ruimte om ook de Athena groep onderhanden te nemen. Zo kan je tegenwoordig kiezen uit een alu of carbon crankstel met X.P.S.S. voorbladen.

Voorderailleur

De meest in het oog springende aanpassing is de langere arm van de voorderailleur. De hefboom is groter, en dat betekent lichter opschakelen. Een langere arm betekent ook een andere kabelrouting, waardoor in dit geval een andere indexering noodzakelijk is. Alleen compatibel met de nieuwe shifters dus.  

Campagnolo 2015 10
Opschakelen gaat door de langer 'arm' van de  voorderailleurs een lichter.

Een andere aanpassing die Campagnolo maakte is het verbreden en verstevigen van de kooi. Verbreden zodat de ketting ook bij een (te) schuine kettinglijn vrijloopt. Verstevigen omdat de rubber inserts aan de boven- en onderkant van de derailleur verdwenen zijn.

Wat voor de cranks telt, gaat ook op voor de voorderailleurs: het verschil zit vooral in het gebruikte materiaal. Zo maakt Campa de Super Record voorderailleur van carbon en aluminium, net als de Record voorderailleur. Het verschil zit ‘m in de titanium boutjes in de Super Record voorderailleur (71 gram) en RVS boutjes in de Record voorderailleur (74 gram). De Chorus voorderailleur maakt Campa volledig uit aluminium. In combinatie met RVS boutjes weegt de Chorus voorderailleur (76 gram).

Achterderailleur

Ook de achterderailleurs nam Campa onder handen. Zo paste Campagnolo de hoek aan waarin de derailleur beweegt. De derailleur staat hierdoor dichter op de cassette en schakelt sneller, ook onder druk. De nieuwe derailleurs zijn geschikt voor cassettes met een grote vertanding, al zijn deze nog niet leverbaar. Net als de voorderailleurs zijn ook de achterderailleurs niet compatibel met shifters van voor 2015. Je kan alleen shifters en derailleurs matchen als ze beiden een A hebben.

Campagnolo 2015 13
Veel carbon bij de vernieuwde Record achterderailleur.

De kooi van de Super Record achterderailleur maakt Campagnolo volledig van carbon. De body bestaat uit 3 carbon delen. Het geheel wordt bij elkaar gehouden met titanium en aluminium boutjes. Het resultaat is een 166 gram wegende achterderailleur. 4 gram lichter dan de Record achterderailleur. De kooi is hetzelfde, de body van de Record achterderailleur bestaat echter uit 2 carbon delen en wordt bij elkaar gehouden door alu bouten. Het gewichtsverschil met de Chorus achterderailleur is wat groter: 17 gram. De kooi van deze Chorus derailleur is gemaakt van aluminium en de carbon body bestaat uit een deel. Aluminium boutjes houden de derailleur bij elkaar.

Campagnolo 2015 11
De carbon kooi van de Record achterderailleur. Let ook op het A-tje. Alleen te gebruiken met 2015 Super Record, Record of Chorus shifters dus.

Ook de derailleur van de Athena groep nam Campagnolo onder handen. Deze groep heeft tegenwoordig, net als de duurdere groepen, een carbon achterderailleur.

Shifters

De nieuwe Campagnolo derailleurs vragen om een nieuwe indexering, en dus om nieuwe shifters. De Campagnolo 2015 shifters zijn hierdoor niet te gebruiken in combinatie met derailleurs van voor 2015 en andersom. Een andere aanpassing die Campagnolo maakte zijn de rubber hoods. Deze zijn in ergonomisch opzicht verbeterd door waar nodig het rubber harder of juist zachter te maken. Meer grip en comfort dus.

Campagnolo 2015 8
Ook de Athena shifters werden onder handen genomen. Zo kan je tegenwoordig kiezen uit een alu of carbon remgreep.

Bij de nieuwe shifters is het niet zozeer het gebruikte materiaal dat het gewicht bepaald. Wel het aantal gaten. Zo is de greep van de Super Record shifter bovenin op drie plekken ingefreesd. Een besparing van 6 gram ten opzichte van de 348 gram wegende Record shifters waarvan Campagnolo de greep op 2 plekken infreest. De greep van de 350 gram wegende Chorus shifters freest Campa niet in.

Campagnolo 2015 7
De lager geplaatste duimschakelaar in beeld.

Een verbetering die Campa zowel bij de Veloce als Athena groep doorvoerde is het lager plaatsen van de duimversteller. Dit maakt het afschakelen makkelijker. Een aanpassing die alleen bij deze twee groepen mogelijk was. Veloce en Athena zijn de enige groepen, in tegenstelling tot de duurdere Chorus, Record en Super Record groepen, waarbij je met slechts één tandje per klik kan afschakelen. Ook nieuw voor de Athena shifters zijn de carbon grepen. Zit er niet alleen mooier uit, het maakt de shifter ook wat lichter. Overigens ook verkrijgbaar met aluminium grepen.

Compatibiliteit

Zijn de nieuwe Campa cranks, derailleurs en shifters uitwisselbaar met 'oude' groepen? Een vraag die zich logischerwijs opdringt. Het antwoord is ja en nee. De cranks zijn uitwisselbaar met groepen van voor 2015. De Super Record, Record en Chorus derailleurs en shifters kunnen niet gemixt worden met groepen van voor 2015. De 2015 derailleurs vragen namelijk om een andere indexering, en die vind je alleen in de 2015 shifters. 2015 Super Record, Record en Chorus derailleurs en shifters kan je wel onderling uitwisselen. Daarbij is het goed om te weten dat je alle onderdelen die onderling uitwisselbaar zijn, kan herkennen aan het A-tje, zoals op één van de foto's hierboven te zien is.

Uitlopend

De Campagnolo Centaur, Veloce triple en Athena EPS groep staan bij ons als uitlopend te boek. Wil je graag met één van deze twee, of andere Campagnolo groepen rondrijden? Kijk dan in onze webshop waar deze groepen met fikse korting over de toonbank gaan.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Dirk Jan van Straaten

Dirk Jan van Straaten

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...