Deel dit bericht

Trek Allant+ 7 [REVIEW]: E-bike van het jaar 2020

16 Oktober 2020

De Trek Allant+ 7 heeft de titel ´E-bike van het jaar 2020´ binnengesleept. De Trek e-bike ziet er sportief uit en heeft een mooi design, maar hoe fijn is deze elektrische fiets nou eigenlijk? En scoort de Trek Allant+ 7 ook bij ons veel punten op comfort en veiligheid? In deze blog review test Maurice het voor je uit!

De eerste indruk van de Trek Allant+ 7

Wat meteen opvalt als ik de Trek Allant+ 7 voor de eerste keer zie is de uitstraling van deze e-bike. De elektrische fiets ziet er gewoon erg goed uit door de sierlijke lijnen van het frame in combinatie met de robuuste brede fietsbanden. De banden hebben een licht noppenprofiel waardoor de e-bike ook op een zand- of grindpad voldoende grip zal hebben. Samen met de geveerde voorvork lijk het erop dat de Trek Allant+ 7 veel comfort gaat bieden, ook op minder goede wegen. Wat ook zeker bijdraagt aan het comfort is de verstelbare stuurpen. Hiermee kan iedere fietser altijd een comfortabele positie vinden. Ik heb hem nu al zin om deze Trek e-bike te testen!

De Trek Allant+ 7 heeft een mooie uitstraling.
De Trek Allant+ 7 heeft een mooie en sportieve uitstraling.

Een sportief karakter

Het hart van een e-bike is de motor. De Trek Allant+ 7 heeft een zeer krachtige Bosch Performance Line CX middenmotor. Met maar liefst 75 Nm aan trekkracht dus zeker niet kinderachtig. De motor is centraal en laag geplaatst waardoor de fiets een laag zwaartepunt heeft. Dit maakt dat de elektrische fiets heerlijk stabiel is, ook op hogere snelheid. Om al die snelheid te kunnen controleren zitten er gelukkig krachtige Shimano hydraulische schijfremmen op. Deze schijfremmen zijn heel prettig te doseren waardoor je altijd veilig en op tijd snelheid kunt verminderen of kunt stoppen.

Op de Trek Allant+ 7 zit een krachtige Bosch Performance Line CX middenmotor.
De motor is laag geplaatst, waardoor de e-bike erg stabiel rijdt.

De Bosch middenmotor wordt gevoed door een intube 500 Wh accu. De accu is dus volledig geïntegreerd in het frame. Trek noemt dat de Removable Integrated Battery (RIB). Het ziet er niet alleen fraai uit, het geeft het frame ook nog eens extra stijfheid voor een nog betere wegligging van de fiets. Mocht de capaciteit van de standaard accu niet genoeg zijn voor je, dan kun je ook kiezen voor de Range Boost. Dat houdt in dat er een tweede 500 Wh accu naadloos aangesloten wordt op het frame. Daardoor krijg je dus een twee keer zo grote actieradius. Het sportieve karakter van deze e-bike komt ook door de aandrijflijn. Op de Trek Allant+ 7 vind je namelijk een derailleursysteem van Shimano met 9 versnellingen. Zo kun je altijd het juiste verzet vinden!

De weg op met de Trek Allant+ 7

Op papier klopt het allemaal. Maar hoe zit dat in de praktijk? Tijd om de fiets mee naar buiten te nemen. Nadat het zadel en het stuur op de juiste hoogte gezet zijn, kan ik de eerste meters maken op mijn Trek Allant+ 7. De stand van de motor heb ik in de tour modus gezet. Het eerste dat opvalt is de krachtige ondersteuning die deze stand al biedt. En dan is er ook nog een sport en zelfs een turbo modus. Wil je een maximale actieradius? Dan kun je ook kiezen voor de eco modus. Maar in de tour stand van de motor heb je al een zeer prettige ondersteuning. Bovendien is de reikwijdte zo al heerlijk groot.

Turbo modus op de Trek Allant+ 7
Kies je voor de turbo modus? Dan ga je voor de maximale ondersteuning!

Terwijl ik aan het fietsen ben merk ik dat de Trek Allant+ 7 bijzonder stabiel aanvoelt. Ook in vlot genomen bochten en op hogere snelheid. Dit komt door de wielen met brede banden, de stijve voorvork met een 15 mm steekas en de geometrie van het frame. Deze combinatie maakt dat de fiets super stabiel is, waardoor je met veel vertrouwen en een veilig gevoel de weg op kan gaan. Wat ook bijdraagt aan de veiligheid zijn de Shimano remmen. Veel remkracht gekoppeld aan een prettige en goed te doseren bediening. Onderweg kwam ik moeiteloos en heel gecontroleerd elke keer weer tot stilstand voor een rood stoplicht. Zelfs bij een noodstop voor een overstekende hond hield ik zonder problemen de controle, maar kwam ik wel ruimschoots op tijd tot stilstand. Erg goede en prettige remmen dus.

Veilig op pad met goede fietsverlichting

Op weg naar de sportschool 's avonds in het donker bleek ook de verlichting van de e-bike prima in orde te zijn. De koplamp heeft een erg goede lichtopbrengst zonder dat je tegenliggers verblind worden. En zelfs in het pikkedonker op een onverlicht bospad kun je goed zien waar het fietspad loopt. Enig minpuntje aan het achterlicht is dat hij enigszins onbeschermd uitsteekt achter de bagagedrager. Ik kan me voorstellen dat je in bijvoorbeeld een drukke fietsenstalling gemakkelijk schade kunt oplopen aan het achterlicht.

Achterlicht Trek Allant+ 7
Let op dat je geen schade oploopt aan je achterlicht.

Maar over de felheid van de achterverlichting heb ik zeker geen klachten. Hiermee word je altijd gezien van achter! Zelfs bij daglicht. Ook over de fietspedalen hebben ze bij Trek nagedacht. Waar pedalen doorgaans enkel aan de voor- en achterzijde reflectoren hebben, zitten ze bij de Trek Allant+ 7 rondom. Weer zo'n slim detail van Trek.

Trek Allant+ 7: de terechte e-bike van het jaar 2020?

De fiets heeft veel eigenschappen die je in eerste instantie misschien over het hoofd ziet, maar in de praktijk heel erg fijn blijken te zijn. Denk hierbij aan de tapered headtube voor extra stijfheid en stuurprecisie, de metalen verbindingspunten (in plaats van kunststof) bij onder andere de spatborden, en de mogelijkheid om meerdere bidonhouders te monteren. Het zijn onder andere deze kenmerken die maken dat de Trek Allant+ 7 zo solide en luxe aanvoelt.

De degelijkheid in combinatie met het sportieve karakter en de high-end afwerking van de e-bike zorgen ervoor dat ik met enige vorm van teleurstelling de fiets weer moet inleveren. Door weer en wind naar het werk fietsend, op bezoek bij vrienden, een snelle boodschap en naar de sportschool kan ik maar tot één conclusie komen: de Trek Allant+ 7 is de terechte e-bike van het jaar 2020 geworden!

e-bike van het jaar
De Trek Allant+ 7 is een fijne e-bike voor de sportieve fietser.

Pluspunten

  • Hoogwaardig aluminium frame met geïntegreerde accu zorgt voor een stabiele wegligging.
  • Krachtige motor en accu combinatie voor veel vermogen en grote actieradius, die ook nog te vergroten is.
  • Krachtige Shimano remmen die fijn te doseren zijn.
  • Brede banden zorgen voor veel grip en controle.
  • Comfortabel dankzij de geveerde voorvork.

Minpunten

  • Een open aandrijflijn vraagt iets meer onderhoud dan een riem of gesloten systeem.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Maurice Reurich

Maurice Reurich

Op vijfjarige leeftijd begonnen met BMX racen en als achtjarige ook een wielrenlicentie gekregen. Tegenwoordig persoonlijke records najagend via Strava op zowel de mountainbike als racefiets.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...