Deel dit bericht

Transportfietsen - Extra stevig, extra stoer, extra handig!

4 Juni 2017

Een transportfiets is een fiets die is ontwikkeld om goederen te kunnen vervoeren. Dit was een van de hoofddoelen van de allereerste fietsen die werden gebouwd. Het design van de huidige transportfiets met zijn voordrager en brede banden gaat terug naar het begin van de 20e eeuw toen de allereerste transportfietsen het licht zagen.

Als je het zo bekijkt, is de transportfiets met drager boven het voorwiel nooit uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. Verschil met de begindagen van de transportfiets zit hem vooral in wat we transporteren.

De broden, palingtonnen en melkbussen van toen hebben plaats gemaakt voor Albert Heijn tassen, scheenbeschermers en schoolspullen. Soms zijn ze extra stevig gemaakt met een dubbele bovenbuis. Vrijwel allemaal hebben ze brede banden met genoeg volume om flink wat gewicht te kunnen verplaatsen.

transportfietsen
De klassieke voordrager

Veel onderdelen van de transportfiets zijn in zwaardere kwaliteit uitgevoerd dan bij gewone fietsen. De spatborden zijn breder, het brackethuis en de balhoofdbuis zijn steviger. Dit soort zaken maken de fiets zwaarder. Een kniesoor die daar om geeft, want het is veel belangrijker hoeveel je met de transportfiets van A naar B kan vervoeren.

Sparta transportfietsen

De allereerste fietsen die Sparta op de markt bracht waren transportfietsen. De hedendaagse Sparta Pick-Up transportfiets is het resultaat van jarenlange ontwikkeling. Begin jaren '20 van de vorige eeuw startte Sparta met de bouw van transportfietsen.

transportfietsen
De Sparta Pick-up is een goude oude!

Sparta fabriceert natuurlijk niet alleen transportfietsen. Wel is de Sparta Pick-Up een van de populairste modellen in het assortiment.

Sparta biedt een ruime keuze in uitvoeringen van de Pick-Up. Sparta Pick-Up's komen in vele soorten en maten. De standaard Sparta Pick-Up is een no-nonsense fiets met een terugtraprem, zonder versnellingen. Het maakt deze fiets zeer onderhoudsvriendelijk en 'bombproof'.

transportfietsen
De mat zwarte lak ziet er niet snel vies uit.

De Sparta Pick-Up is ook verkrijgbaar met een betrouwbare Shimano Nexus naafversnelling met 3 of 7 versnellingen. Drie versnellingen is ideaal voor de kleinere ritten en 7 voor langere ritten.

Beide modellen hebben een terugtraprem. De LED voor- en achterverlichting bieden voldoende licht in het donker en zorgen dat je gezien wordt. De verlichting werkt op een setje AA batterijen.

Cortina transportfietsen

De verschillende Cortina fietsen ademen jeugd, modern, trendy en vernieuwing. Naast verfijnde retrofietsen, sportieve stadsfietsen, en hippe mama fietsen biedt Cortina ook robuuste transportfietsen.

De Cortina U4 transport is de ideale fiets voor dagelijks gebruik en komt in verschillende uitvoeringen.

transportfietsen
De transportfietsen van Cortina zijn verkrijgbaar in hippe kleuren.

De heren kunnen kiezen uit drie verschillende modellen bij de Cortina U4 transportfietsen. De basis transportfiets is de Cortina U4 Transport. Wil je een luxere uitvoering? Dan is de Cortina U4 Transport DeLuxe jouw fiets. Wil jij echt een supermooie fiets? Dan is de Cortina U4 Denim de ideale fiets voor jou. Deze transportfiets is prachtig afgewerkt en rijdt heerlijk.

transportfietsen
Zo kan het ook: De Cortina Urban is een strakke zakelijke transportfiets

Ben je op zoek naar een comfortabele en betrouwbare transportfiets? Dan is de Cortina Urban de juiste fiets voor jou. De Cortina Urban is een combinatie van een transport- en stadsfiets waarmee je meer dan goed uit de voeten kan.

De onderhoudsvrije Shimano Nexus versnellingsnaaf schakelt soepel door de 7 versnellingen. Remmen doe je op de Urban met de onderhoudsvrije rollerbrakes. De Urban is er voor heren en dames.

Gazelle transportfietsen

De Gazelle Miss Grace is al jaren één van de paradepaardjes uit de Gazelle-stal. Er zijn waarschijnlijk maar weinig fietsen die een vergelijkbare populariteit genieten als de Gazelle Miss Grace.

Het aluminium frame is licht, sterk en voorzien van mooi uitgesneden aluminium sierteksten. De voordrager is stevig en ideaal om een mooi krat of mand te monteren (bij de uitvoering met 3 versnellingen zit er standaard een mooie mand bij).

transportfietsen
De immens populaire Miss Grace!

De Miss Grace is verkrijgbaar met een betrouwbare Shimano Nexus naafversnelling met 3 of 7 versnellingen. De Miss Grace is voorzien van een dichte kettingkast en rollerbrakes, ideaal want dat maakt de Miss Grace onderhoudsvriendelijk. Optioneel is er een achterdrager in dezelfde kleur te monteren.

transportfietsen

Andere zeer populaire transportfietsen zijn de Puur NL en Gazelle Heavy Duty.

De Gazelle Puur NL is een puur Hollandse transportfiets. Verkrijgbaar met 3 of 7 versnellingen. Dankzij het strakke frame en de brede banden rijdt hij heerlijk relaxt. De Puur NL heeft een degelijk frame dat tegen een stootje kan. De voor- en achterdrager benadrukken het stoere uiterlijk van deze fiets. Dankzij een dubbele standaard en een stuurslot kun je de fiets veilig wegzetten.

De Gazelle Heavy Duty 3 en 7 zijn betrouwbare transportfietsen met een stevigere achterdrager dan de Puur NL. Ondanks z’n solide uitvoering trap ten stuurt de fiets lekker licht. Dit heeft de Heavy Duty mede te danken aan de wat bredere banden en de geometrie van het frame. Het maakt de fiets uitstekend geschikt voor zware belading. Vandaar de naam.

Batavus transportfietsen

De Batavus Diva is al heel wat jaren onderdeel van de Batavus collectie. Het design van de fiets is natuurlijk afgeleid van de welbekende 'omafiets'. Met de stevige afmontage en voordrager geeft Batavus een moderne twist aan het welbekende concept van de omafiets.

De geometrie van de Batavus Diva 3 en 7 plus geven de fiets een relaxte comfortabele zit. Samen met het hoge stuur luxe zadel en de brede banden voel je jezelf over de weg zweven.

transportfietsen
De Batavus Diva is zeer stijlvol.

Batavus Diva en CNCTD ('Connected') zijn al jaren zeer populaire fietsen voor jongeren. De CNCTD kwam al eens bij de ANWB-schoolfietstest als winnaar uit de bus.

transportfietsen

De Batavus Diva E-go is de elektrische variant. De elegantie van de Diva gecombineerd met de kracht van een e-bike. Diva E-go heeft standaard een accucapaciteit van 300 Wh. Tegen meerprijs is de 400 Wh verkrijgbaar.

De accu zit netjes onder de bagagedrager weggewerkt. Met zeven versnellingen is de E-go breed inzetbaar. De rollerbrakes bieden voldoende stopkracht.

Voordragers en andere accessoires

De meeste transportfietsen worden geleverd zonder manden op de voordrager. Alleen de Gazelle Miss Grace 3V wordt standaard geleverd met een fietsmand voorop.

Gelukkig is er ruime keuze in verschillende soorten manden. Basil levert in verschillende maten, open en gesloten rotan manden en plastic kratten. Je bevestigd deze met tie-wraps aan de de voordrager. Op dezer manier ben je niet beperkt tot de breedte of lengte van de voordrager en kan je een zo ruime mand kiezen als je zelf wenst.

De meeste transportfietsen worden geleverd zonder fietsstoeltjes en fietstassen. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe transportfiets moet je daar ook rekening mee houden. De Fietsstoeltjes Koopgids is een handige hulp om uit te vinden welke fietsstoeltjes en- tassen op jouw fiets passen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Daan van Arcken

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...