Bikepacking tassen - Met deze tassen kun jij elk bikepacking avontuur aan!
Als je in het woordenboek zoekt naar bikepacking zul je geen concrete definitie vinden. Toch wordt bikepacking steeds populairder. Bikepacking is eigenlijk backpacken, maar dan op een sportieve fiets. Op deze fietsen vind je geen bagagerekken, waardoor je speciale bikepacking tassen nodig hebt. Bikepackers nemen daarom ook alleen de essentiële spullen mee om met zo weinig mogelijk gewicht op pad te kunnen, namelijk kampeerspullen en wat te eten. Het doel is dus om zoveel mogelijk mooie plekken te ontdekken op de fiets, met zo min mogelijk bagage. In deze blog vertellen we je met welke fietsen je kunt bikepacken en welke bikepacking tassen er allemaal zijn.
Welk type fiets heb ik nodig voor bikepacking?
Welke bikepacking tassen heb ik nodig?
Welk type fiets heb ik nodig voor bikepacking?
Je kunt je bikepacking avontuur aangaan met verschillende typen fietsen. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel kilometers je wilt maken, op welk terrein je wilt gaan bikepacken en hoeveel spullen je mee wilt nemen. Per type fiets geven we de voor- en nadelen.
Bikepacking met racefiets
Ten eerste kun je kiezen om je racefiets mee te nemen. Er zijn een aantal voor- en nadelen voor te noemen. Ben je van plan om voornamelijk over geasfalteerde wegen te rijden, dan is de racefiets een goede keuze. De racefiets is licht en gemaakt voor snelheid. Je kunt er dus veel kilometers mee afleggen op een dag. Ook heeft een racefiets weinig onderdelen die onderweg veel onderhoud vereisen of kapot kunnen gaan. Daardoor hoef je dus ook weer minder reservemateriaal mee te nemen.
Een nadeel van een racefiets is toch wel het comfort. Je houding is niet ideaal en je zit vrij laag, waardoor je na lang fietsen klachten kunt krijgen. Wil je wat comfortabeler op de racefiets zitten? Dan kun je ook kiezen voor een racefiets met bredere banden, een endurance fiets of een gravel bike.
Een ander nadeel is dat je bij een racefiets goed op het gewicht van je bagage moet letten. Het frame is niet gemaakt om overal zware tassen aan te hangen. Een racefiets is dus misschien meer geschikt als je van plan bent om tijdens je bikepacking trip in hotels of b&b’s te overnachten. Zo hoef je een stuk minder gewicht mee te nemen. Nieuwsgierig naar een bikepacking trip op de racefiets? In deze blog testte Olle de Topeak bikepacking tassen uit tijdens een driedaagse trip naar de Eifel.
Bikepacking met de gravel bike
Wanneer je ook van het asfalt af wilt, kun je voor een gravel bike kiezen. De banden van deze fietsen zijn breder dan die van de racefiets, zodat je er meer mee offroad kunt gaan.
Een Gravel Bike is comfortabeler dan een racefiets, maar lichter dan een MTB. Met een gravel bike heb je veel meer mogelijkheden. Je kunt er namelijk mee op asfalt, het bos in of allebei. Daarnaast kun je op je Gravel Bike accessoires monteren, zodat je extra bagage mee kunt nemen. Dit maakt deze fietsen heel geschikt voor als je gaat kamperen. Je kunt er namelijk veel mee vervoeren.
Bikepacking met mountainbike
Ook kun je kiezen om met je mountainbike te gaan bikepacken. Een MTB met een voorvering en brede banden is vooral geschikt voor ruw terrein. Als je van plan bent om over rotspaden heen te fietsen kun je het best kiezen voor een full suspension mtb. Door zowel de voor- als achtervering krijg je meer comfort en controle. Het nadeel van een MTB is dat deze zelf al redelijk zwaar is. Als je er veel gewicht aanhangt zal het daarom zwaar zijn om te fietsen. Daardoor ben je een stuk langzamer dan met een gravelbike of racefiets.
Bikepacking met trekkingfiets
Trekkingfietsen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die wat langer op de fiets willen zitten, zoals tijdens lange fietstochten of fietsvakanties. De fietsen zijn ontworpen voor robuustheid, hoge belasting en comfort.
Je zit rechtop de fiets, hebt vaak veel versnellingen en goede remmen. Een ander bijkomend voordeel is de ruimte voor bepakking dankzij de stevige bagagedragers. Veel trekkingfietsen beschikken ook over een fietsstandaard, zodat je je fiets makkelijk weg kunt zetten. Het is dan ook geen sportieve fiets en daarom ook niet echt geschikt voor ruig terrein.
Welke bikepacking tassen heb ik nodig?
Bikepacking tassen zijn ontworpen voor fietsen zonder bagagedragers. Je kunt ze aan je frame, stuur of zadelbuis ophangen. Ook is wat je in welke fietstas stopt erg belangrijk voor het comfort en gebruiksgemak tijdens en naast het fietsen. Je wilt namelijk een goede verdeling van gewicht hebben. Ook is het fijn om je lichaam vrij te houden en om bij spullen te kunnen die je vaak nodig hebt. Daarom is het belangrijk om goed te bedenken wat je echt nodig hebt en of je het ook echt gaat gebruiken. Probeer alles zo licht mogelijk te houden. In onderstaande video zie je de Topeak Bikepacking tassen collectie.
Zadeltas
De zadeltas heeft het grote voordeel ten opzichte van een rugzak dat je geen last krijgt van zweet en/of rugpijn. Het is van belang dat je de tas goed bevestigt, omdat een zadeltas kan gaan zwiepen tijdens het fietsen en bij verkeerde belasting. Meestal bevestig je de zadeltas met klittenband aan het zadel en aan de zadelpen. Ze zijn vaak waterdicht of zelfs waterafstotend. Je kunt de tas over het algemeen erg gemakkelijk oprollen.
Deze tassen wil je niet te zwaar beladen en zijn daardoor geschikt voor lichte en wat grotere voorwerpen, zoals kleding, een slaapmat, lichtgewicht tent en een slaapzak. Omdat de tas hoger zit wil je er ook niet al te veel gewicht in hebben. Dat beïnvloedt namelijk de rijeigenschappen van de fiets. Zorg er daarom voor dat je het gewicht goed richting het zadel duwt en dat daar geen losse ruimte zit.
Frametas
Frametassen kunnen gemakkelijk aan je frame vastgemaakt worden. Zo creëer je extra ruimte naast je andere fietstassen. Let er wel op dat de bidons (of dat de bidonhouders het toelaten dat je een bidon er via de zijkant uit kunt halen) nog steeds passen en dat je niet met je benen tegen de tas schuurt.
In een frametas wil je meestal de meest zware dingen opbergen, zoals je gereedschap, pompje, kookgerei, maar ook kleding. Dit is goed voor de gewichtsverdeling. Een frametas kun je zo indelen dat je relatief makkelijk bij je spullen kunt, dus ook sportvoeding zou je goed kwijt kunnen in je frametas.
Frametas bovenbuis
Dit is een kleinere tas die op de bovenbuis van het frame bij het stuur zit. Vaak kan deze tas ook bij het zadel gemonteerd worden. Ideaal voor kleine dingen je makkelijk bij de hand wilt hebben, zoals je portemonnee, telefoon, powerbank, multitool, reservebandje en eventueel een energie reepje of een sportgel. Sommige frametassen voor op de bovenbuis hebben de mogelijkheid om een kaart of telefoon in de bovenkant op te bergen. Hierdoor blijven ze beschermd tegen de elementen en kun je toch makkelijk navigeren.
Snackpack
De snack pack is ontwikkeld zodat je altijd snel en makkelijk bij je snacks kunt. De tas is eenvoudig te bevestigen aan de stuurpen. Ook kun je er een extra bidon in kwijt.
Accessoiretas
Een accessoiretas kun je bovenop je stuurtas bevestigen. Zo kun je gemakkelijk bij alle belangrijke items, zoals je telefoon, snacks of regenjas. Daarnaast kun je deze tas vaak ook als heuptas gebruiken.
Stuurtas
Een stuurtas is eigenlijk een soort roltas die je monteert op het stuur. De stuurtas heeft twee rolopeningen aan de zijkant. Bij dit soort tassen is het belangrijk om in de gaten te houden dat de tas goed tussen de beugels van het stuur passen bij een gravelbike of racefiets. Natuurlijk moet je nog steeds kunnen schakelen en remmen.
Zorg ervoor dat je niet al te zware spullen in de stuurtas stopt, want dat beïnvloedt het stuurgedrag negatief. Toch mag er best wat gewicht in zitten. Juist doordat de tas op je stuur zit is het gewicht redelijk goed te controleren. Ideaal voor bijvoorbeeld een slaapzak, tent of slaapmatje, toiletspullen en kleding die je na het fietsen aan wilt doen. Hieronder maken we onderscheid tussen grote stuurtassen en compacte stuurtassen.Grote stuurtassen voor tijdens het bikepacken
Compacte stuurtasjes voor tijdens het bikepacken
Tips voor je bikepacking tassen
- Om lakschade op je fiets te voorkomen kun je wat beschermende tape/stickers plaatsen op de plekken waar je jouw tassen monteert. Hoe strak en goed je jouw tassen ook monteert, door het fietsen zullen ze altijd iets bewegen/losser worden/trillen.
- Een zadeltas kan ook dienen als spatbord bij nattere omstandigheden. Vaak is er ook geen ruimte meer voor een spatbord voor aan de zadelbuis.
- De volgorde van inpakken is belangrijk. Zorg ervoor dat je dingen waar je snel bij moet kunnen als laatste inpakt zodat je ze snel kunt pakken. Als het bijvoorbeeld begint te regenen wil je niet dat je regenjas helemaal onderin de zadeltas zit.
- Sommige spullen waarvan het niet erg is dat ze nat worden kun je ook buiten je fiets hangen aan je tassen, zoals pannetjes, mok, etc. Let er wel op dat ze niet tegen elkaar rammelen, want van het geluid kun je helemaal gek worden!
- Denk ook aan je veiligheid. Op een zadeltas en stuurtas kun je meestal vrij gemakkelijk een fietslamp hangen. Kies anders voor een lampje voor op je helm. Verder kun je ook altijd reflecterende elementen op je tassen zetten.
- De keuze voor waterafstotende en waterdichte tassen is afhankelijk van het klimaat waarin je fietst. Toch kun je in het geval van waterafstotende tassen je droge kleding in een aparte plastic tas of drybag inpakken, zodat je als je overvallen wordt door een regenbui dat tenminste droog houdt.
Mees Janssen
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.
Gerelateerde berichten
Bone conduction met een krachtige bas: Shokz lanceert de nieuwste Openrun Pro 2
4 September 2024Het nieuwe flagship model van Shokz, de Openrun Pro 2 is zojuist gelanceerd ...
Haal het maximale uit je woon-werk ritten met Ortlieb fietstassen
27 Augustus 2024Elke dag komen wij, samen met veel van onze collega’s, lekker met de fiets naar het werk ...
Welke montagestandaard past het beste bij mij en mijn fiets?
13 Augustus 2024Je fiets schoonmaken of een complete fiets opbouwen? Met een montagestandaard is het sowieso een stuk gemakkelijker en ...