Deel dit bericht

Techcenter: Hydraulische raceremmen monteren

2 Juni 2015

Ook dit jaar is het aanbod van racefietsen met schijfremmen vergroot. Deze stijgende lijn is voor Mantel.com een reden om de hydraulische racerem eens onder de loep te nemen.

In een eerder blogbericht hebben wij de remmen al eens getest, nu is het de tijd voor het monteren hiervan om je meer vermogen, meer stabiliteit en een betere controle en voordeel tijdens het rijden te geven.

Inhoudsopgave

1. Monteren van de shifters2. Monteren van de remklauw3. Installeren van de remleiding4. Vullen en ontluchten van de remmen5. Inremmen van de remblokken6. Remschijven keuze hulp

Benodigd gereedschap

 

1. Monteren van de shifterset

Het monteren van de shifterset dien je niet te onderschatten. De positie van de shifters is iets om over na te denken zodat je geen last gaat krijgen van drukplekken in je handpalmen. Wacht dus met het wikkelen van het stuurlint als je zeker weet dat de positie goed is.
Ondanks dat de ST-R785 shifters groter ogen dan de standaard Di2 shifters, is het gevoel van vastpakken toch hetzelfde.
Een mooie verbetering van de hydraulische hendels is dat de reach (afstand van de hendel tot het stuur) aangepast kan worden.
Hieronder is het verschil goed te zien tussen de hydraulische en mechanische shifters.
De montage is gelijk gebleven je hebt alleen een inbus 5mm nodig.

1382092290079-1k95g3nhdv5vj-960-540[1]

 

2. Monteren van de remklauwen (IS of PM)

Voordat je de remklauwen gaat monteren zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Belangrijk is om te weten wat voor een type frame je hebt en welke bevestiging op je frame zit.
Er zijn 2 type bevestigingen. Er is de zogenaamde IS (International Standard) en de PM (Post Mount bevestiging. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van de PM bevestiging. Zowel de remklauwen als de bevestiging op het frame zullen van dit type aansluiting zijn.

InternationalStandard_PostMount.jpg

De Shimano remklauwen zijn standaard PM en kan je direct op het frame of vork monteren. Voor een IS frame of vork kan je een Shimano adapter gebruiken.

 

3. Installeren van de remleiding

Om te beginnen kan je de remleiding bevestigen aan de remklauw. De bevestiging op de remklauw gaat d.m.v. een bajonet aansluiting. Deze bajonet aansluiting zit al standaard op de remleiding gemonteerd.
Inkorten van de remleiding gaat aan de kant van de shifter. Voor het inkorten van de remleiding heb je de Shimano Olive Set SM-BH90 nodig. Knip de kabel op de juiste lengte (kabel meelopend met het stuur) zodat je het stuur nog goed kan draaien. Daarna kan je het pinnetje in de leiding tikken en de olive erop schuiven.

112

 

 

4. Vullen/ ontluchten van de remmen

Het vullen/ ontluchten van de remmen is in basis gelijk aan de Shimano MTB hydraulische schijfremmen. De hydraulische raceremmen werken volgens het ‘one way bleeding’ principe.
Je begint met het verticaal plaatsen van de oliereservoirs in je shifters (dit kan je doen door je stuur naar boven te kantelen). Op je shifters kan je het olieopvangbakje plaatsen welke hier te vinden is.
Als 2e stap verwijder je de remblokken uit de remklauw en plaats je de adapters. Op de remklauw zit een nippel met een moertje. Deze is nodig voor de spuit met slang.
Na deze voorbereiding vul je het opvangbakje op de shifter met een laagje minerale olie en vul je de spuit met voldoende olie.
Plaats de spuit op de nippel en draai deze open. In het bakje kan je nu de stop eruit trekken en spuit je de leiding ‘door’. Nadat je geen belletjes meer ziet in het bakje kan je alles dicht draaien. Op deze manier is alle lucht uit de leiding en is je leiding dus voldoende gevuld.
Tikken tegen de remklauw en de remgreep een paar keer inknijpen is tijdens dit proces van belang. Op deze manier weet je zeker dat alle lucht uit de leiding is.
Als laatste plaats je de remblokken terug en ben je klaar met het hele proces.

 

5. Inremmen van nieuwe remblokken

Het inremmen van je remblokken is heel belangrijk. Het verlengt de levensduur van de remblokken en vergroot de remkracht. Lees hier alles over in het blogbericht: Schijfremblokken inremmen

6. Remschijven

De grootte van de remschijven bepalen de remkracht. Afhankelijk van het type frame je hebt zijn de bevestigingspunten voor de remklauw bepalend. Ga bij de fabrikant van het frame na welk type frame je hebt. Meestal is dit een 140mm of 160mm aansluiting.
Voor het wielrennen en het veldrijden zal je niet snel naar remschijven van 180mm hoeven gaan zoals in het mountainbiken. Een combinatie van een 140mm achter en een 160mm remschijf voor is een goede combinatie voor in de bergen en remt meer dan voldoende in vergelijking met velgremmen.
Houd wel rekening met het wel of niet plaatsen van schijfremadapters. Bij 140mm frames kan je ook 160mm schijven rijden, mits je hiervoor adapters plaatst.

IS mount:

PM directe bevestiging:

57643_523003.jpg

 

Uiteraard is alles nog eens na te lezen in de dealerhandleiding op de techdocs van Shimano.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...