Review: Tacx Satori vs Tacx Booster: Upgrade of Downgrade?
Fietstrainers zijn er van verschillende merken en komen in allerlei vormen, kleuren en maten. Een alom bekend merk met herkenbaar helder blauwe kleur is Tacx. "Tacxen" is inmiddels een algemeen geaccepteerd begrip onder fietsers en daarmee zijn Tacx en fietstrainer twee woorden die nagenoeg inwisselbaar zijn geworden. Na een seizoen met wedstrijden en toertochten komen de voor de fietser gevreesde donkere dagen langzaamaan dichterbij. Als het niet de lokroep van goedverzorgde maaltijden tijdens de feestdagen is, zijn het wel de steeds vroeger ondergaande zon en dalende temperatuur die ervoor zorgen dat er minder tijd op de fiets wordt doorgebracht. Een lichtpuntje aan het begin van de herfst is de mogelijkheid om met een fietstrainer fris de winter door te kunnen komen en fit te blijven zonder de belemmeringen van slechte weersomstandigheden en de snel ondergaande zon. Tacx biedt een uitgebreid assortiment fietstrainers en in deze review worden de gevestigde Tacx Satori en zijn grotere broer, de Tacx Booster, nader bekeken en vergeleken.
Tacx Satori vs. Tacx Booster
De Tacx Satori (T1856) en Tacx Booster (T2500) worden inclusief alle toebehoren in een mooi vormgegeven doos geleverd. Zodra je de apparaten uit de doos haalt, zie je al een eerste verschil tussen de trainers. Waar je bij de Booster de meeste onderdelen zoals de rem al zijn gemonteerd, is de Tacx Satori iets meer een bouwpakket. Het is een beetje puzzelen om het vliegwiel op de trainer te monteren. Echter, voor iedereen die het geduld heeft een handleiding door te nemen en in het bezit is van een schroevendraaier/steeksleutel moet het geen enkel probleem zijn. Nadat je dit alles hebt gemonteerd, kun je bijna beginnen met ''tacxen''. Niet vergeten de bijgeleverde snelspanner te wisselen alvorens je de fiets op de trainer zet. Vervolgens plaats je eenvoudig de fiets in het bevestigingssysteem. Aangezien zowel de Satori als de Booster met een Skyliner geleverd wordt, staat je fiets direct met het voorwiel op de juiste hoogte. Met een draaiknop onder het remsysteem van de Satori en Booster pas je de druk op de band aan zodat deze voldoende grip heeft op het remsysteem, wat slippen van de band voorkomt. De robuuste poten van de trainer, in combinatie met de Skyliner, zorgen onmiddellijk voor een solide gevoel als je op de trainer stapt. Met een schakelaar, die op het stuur wordt bevestigd, kun je tijdens het trainen eenvoudig de weerstand aanpassen.
Zowel bij de Satori als de Booster kun je de weerstand in 10 standen instellen. Met 10 weerstandsinstellingen en een maximale weerstand van 950 Watt is de Satori geschikt voor erg veel trainingsmogelijkheden. De Booster genereert dankzij de sterke magneetrem een zeer hoog vermogen bij een lage snelheid. Het geïntegreerde remsysteem bestaat uit 8 magneten met een 2 kg vliegwiel en biedt een maximale weerstand van maar liefst 1050 Watt. Dit is ruim 100 watt meer dan de Satori. Door de instelmogelijkheden is het makkelijker om trainingen op vermogen te doen. Om echt gericht op vermogen te kunnen trainen met de Satori en Booster heb je weleen vermogensmeter op de fiets nodig, omdat de trainer zelf hier geen terugkoppeling van geeft. Wanneer je een hartslagmeter hebt, kun je echter prima op hartslag trainen. Zoek je een Tacx Trainers met ingebouwde vermogensmeter? Kies dan voor de Tacx i-Flow, i-Vortex, Bushido of i-Genius.
In de praktijk
De Satori en Booster voelen direct solide aan bij duurtrainingen en stevige bloktrainingen. Wanneer je even staand wil aanzetten, word je echter automatisch wat voorzichtig door de beweging die de fiets maakt, ondanks dat het risico op omvallen eigenlijk nihil is. Qua weerstand kunnen de Satori en de Booster een sprintje aan, maar herhaaldelijk staande sprinttrainingen op deze trainers is door het beperkte remvermogen niet aan te raden. Het geluid dat door de Satori wordt geproduceerd, valt onder de 30km/u in lage weerstand en omwentelingen alleszins mee. Dit geluid is bij de Booster iets verder gereduceerd doordat de magneetrem ingebouwd zit in een kunststof behuizing. Hierdoor is de training iets aangenamer voor jezelf, je partner of buren. Echter neemt naarmate je de weerstand en cadans verhoogt het geproduceerde geluid ook flink toe, wat het overwegen van aanschaf van een speciale trainingsband die het geproduceerde geluid enigszins verminderd rechtvaardigt.
Conclusie
De Satori en Booster zijn eenvoudig te installeren en op te bergen door de opvouwbare poten. Diezelfde poten zorgen in combinatie met de Skyliner voor een stabiel en solide gevoel en daarnaast ziet het geheel er goed afgewerkt uit. Met de 10 weerstanden die op het stuur te bedienen zijn en een maximaal te behalen weerstand van 950 Watt (Satori) en 1050 Watt (Booster) is er voor elke sportieve fietser voldoende bereik voor bijna elk type training en kom je fit de winter door! Is de Booster de ideale opvolger voor de Satori? Wij denken van wel. Tacx heeft de goede punten van de Satori verwerkt in de Booster en op een aantal punten verbeterd.
Tacx Satori+ Goed afgewerkt product
+ Solide gevoel tijdens trainen
+ Prijs/kwaliteitverhouding
– Onoverkomelijke geluidsproductie bij hoge snelheid/weerstand
– Aanpassingsset nodig voor afwijkende wielmaten
– Geen stuurcomputer Tacx Booster+ Goed afgewerkt product
+ Solide gevoel tijdens trainen
+ Goede prijs/kwaliteitsverhouding
+ Ingebouwde rem (hierdoor kun je niet meer in contact komen met het hete vliegwiel)
+ Sterkere magneetrem, hierdoor is op lage snelheid nog hoger vermogen te generen
+ Meeste onderdelen al gemonteerd, dus je hoeft zelf niet te puzzelen
- Gereduceerd geluid, maar maakt nog steeds veel geluid bij hoge snelheden/weerstand
- Geen Stuurcomputer
Koen Wulterkens
Met een amateur licentie op zak doe ik graag mee om de prijzen. Van criteriums tot klassiekers, winnen is wat ik wil. Dit seizoen ben ik naast renner ook teammanager van het Computron Cyclingteam. Op de weg rij ik op een Felt F1 en in het bos op een Sensa Cyclocrosser. Bij Mantel heb ik als productmanager de productgroepen helmen, brillen & powermeters onder mij. Daarnaast verzorg ik ook de content op Mantel.com.
Gerelateerde berichten
Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]
12 Juni 2023Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...
NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]
11 Oktober 2022De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...
De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]
8 Juni 2022Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...