Deel dit bericht

Tacx rollenbanken - back to basic!

21 November 2016

Onlangs heb ik een van de beste indoortrainers van het moment mogen testen, de Elite Drivo. Een trainer met ongekend veel opties en vol met alle nieuwe technologieën. Dat heb ik gemerkt en ben er heel enthousiast over. De week erna heb ik besloten om de meest simpele variant van indoor trainen te gaan testen, de rollenbank. Ik begon met de twee Tacx rollenbanken die je bij Mantel kunt krijgen.

Bij Tacx hebben ze twee rollenbanken in het assortiment. De meest eenvoudige Antares T1000 en de Galaxia T1100 met het gepatenteerde ‘schommelsysteem’.

Tacx rollenbank Galaxia

Als eerste kreeg ik de Galaxia mee. Mijn collega Agnes zou mij de dag erna voorzien van een Antares. Na een aantal tips te hebben ontvangen van collega’s begon ik - toch een beetje zenuwachtig - die avond met een training op de Tacx Galaxia.

Tacx rollenbankenGalaxia
Alex begon zijn eerste rollenbank-training met de Tacx rollenbank Galaxia

Ik stelde de Galaxia op naast de eetkamertafel. Je moet je toch ergens aan vast kunnen pakken! Fiets erop en er zelf ook opgeklommen. Het voelde in eerste instantie instabiel. Het schommelsysteem bewoog, ik zat vast aan mijn pedalen en de gladde laminaatvloer baarde me zorgen.

Zweten bij 80 watt

Het zweet brak me al uit, nog voordat ik een trap had gedaan. Met de hand aan de tafel maakte ik mijn eerste pedaalslagen en het zweet droop al over m’n rug. Ik keek op mijn Garmin: 80 watt. Niet echt indrukwekkend...

Tacx rollenbanken Galaxia
Het schommelsysteem van de Galaxia zorgt voor een realistischere trainervaring. Maar het is wel even wennen.

Ik stuurde van de tafel af en dreigde er vanaf te rijden. Ik viel en kon gelukkig net op tijd mijn voet uitklikken. Voetje aan de grond en ik kon net een valpartij voorkomen. Opvallend was dat de Galaxia een stuk over de vloer was weggegleden. Genoeg voor vandaag. Morgen weer een poging.

Tacx rollenbank Antares

De dag erna kreeg ik de Antares ook mee naar huis. En ook kreeg ik nog een hele belangrijke tip: hoe harder je fietst, des te stabieler je kunt rijden. Dit keer stelde ik de trainer op op een yogamatje, naast dezelfde eetkamertafel.

Tacx rollenbanken Antares
De Tacx Rollenbank Antares is de meest basic rollenbank die je kunt krijgen

Het ontbreken van het schommelsysteem voelde wel stabieler. Even de hand aan de tafel om op gang te komen en trappen maar. Even op de Garmin kijken: 100 watt.

Hard fietsen zorgt voor stabiliteit

Beide handen op het stuur en blijven trappen was het advies bij Mantel. Ik verbaasde mezelf, het lukte! Harder fietsen deed inderdaad wonderen. Een cadans tussen de 90 en 100 met een vermogen van minimaal 100 watt zorgde ervoor dat ik redelijk stabiel kon blijven rijden.

https://youtu.be/hbRUuep9yDw
Op een gegeven moment schakelde ik voor 10 minuten op het buitenblad. Wat me meteen opviel was dat het vermogen nauwelijks omhoog ging. Het geluid van de rollenbank echter wel. Ook merkte ik dat als je een beetje uit ritme was het achterwiel een beetje tegen de achterste rollen stootte.

De volgende training besloot ik toch weer op de Galaxia te proberen, met wat meer vertrouwen. Op de vloerbedekking van de slaapkamer stond het nog stabieler. Ik wilde niet weer wegglijden zoals bij mijn eerste bijna-valpartij.

Tacx rollenbank Galaxia
Na het proberen van de Antares viel de keuze van Alex toch op de Galaxia, mede dankzij het schommelsysteem

Het was al snel duidelijk dat ik het trucje door had. Ik kon nu echt gaan ervaren hoe een rollenbank werkt en wat je er mee kunt. Na een warming-up van 10 minuten op 100 watt probeerde ik wat verschillende versnellingen uit. Eerst op de 53-16 met een cadans van 90 - 100.

Op het grootste verzet, de 53-11, maakte de trainer aardig lawaai en het vermogen was maximaal 230 watt. Hierdoor was voor mij nu wel duidelijk wat je wel en niet kan met een rollenbank.

Conclusie

De Tacx Antares is een goede rollenbank om te leren rijden op de rollen. Heb je door hoe het rijdt, dan kun je door naar de Galaxia met het schommelsysteem.

Om stabiel te fietsen op de rollen moest ik zo’n 100 watt aan vermogen leveren bij een gewicht van 72 kilo. Als ik daaronder kwam ging ik zwabberen met het voorwiel.

Tacx rollenbank Galaxia
Alex is fan van de Galaxia

Dit type trainer is perfect voor een warming-up en een cooling-down. Je traint echt je stabiliteit op de fiets en daarmee ook je core-stability.

Vooral de schuine buikspieren voelde ik goed na de training. Ik ga de Galaxia gebruiken voor mijn hersteltrainingen, traptempo-trainingen en waarschijnlijk in sommige gevallen ook als warming-up voor de koers.

Echte zware trainingen op hoog vermogen, zoals 30/30 intervallen en sweet spot-trainingen, blijf ik zeker doen, maar dan op mijn Elite Turbo Muin trainer.

Plus- en minpunten Tacx rollenbanken

  • Eenvoudig apparaat.
  • Goedkoopste soort trainers.
  • Makkelijk op te bergen en mee te nemen.
  • Niet mogelijk om op hogere vermogens te trainen.
  • Is zeker niet stil!
  • Tussendoor drinken niet/moeilijk mogelijk.

Tacx Galaxia T1100

€ 229,-

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Alex Lamers

Ik ben content editor en een criteriumtijger. Op mijn Giant Propel Advanced rij ik alleen maar rondjes, maar elk rondje is anders.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...