Stages power meter - De ideale dubbelzijdige powermeter voor jouw fiets!
Een vermogensmeter of power meter zie je inmiddels terug op elke racefiets in het profpeloton. Een van de meest geliefde merken zijn de vermogensmeters van Stages. Bij Team Sky rijden ze al jaren met een dubbelzijdige Stages power meter. En Team Sky was tot nu toe nog de enige die toegang hadden tot die dubbelzijdige Stages vermogensmeters. Maar de dubbelzijdige powermeters zijn nu voor iedereen te krijgen. Nu kun je dus met een van de beste vermogensmeters constant het wattage in beide benen bijhouden.
De vermogensmeters van Stages worden altijd gemonteerd in de originele crankarmen van de diverse fabrikanten. Stages koopt zelf de crankarmen in bij de fabrikanten en levert ze compleet afgewerkt af.
Je kunt dus altijd met je favoriete merk blijven fietsen. Ook het uiterlijk van de crankarm verandert nauwelijks. De Stages Powermeter wordt aan de binnenkant gemonteerd. Aan de buitenkant zie je dus nauwelijks verschil.
Lichtgewicht powermeter
De derde generatie Stages vermogensmeters weegt maar 15 gram voor de linker crank en 20 gram voor de rechter. Dus met maximaal 35 gram voor een dubbelzijdige vermogensmeter is dat zelfs voor de fanatiekste grammenjagers geen bezwaar.
De powermeter zit in een behuizing van polycarbonaat in de crankarm. Je kunt alleen een complete crankarm krijgen met voorgemonteerde powermeter. De batterij kun je gelukkig wel makkelijk zelf vervangen. Maar dat hoeft slechts eens per 175-200 uur.
Hoe werkt een Stages vermogensmeter?
Stages meet het vermogen met behulp van rekstrookjes. Deze rekstrookjes geven bij vervorming een hogere of lagere weerstand. Door jouw kracht op de pedalen buigt de crank minimaal. De rekstrookjes vervormen dan en die vervorming wordt heel nauwkeurig door de vermogensmeter opgemeten.
Die vervorming wordt gebruikt om de kracht te meten die je uitoefent. Via deze kracht rekent het apparaat vervolgens het geleverde vermogen uit. In de derde generatie powermeters heeft Stages de nauwkeurigheid tot een maximale afwijking van slechts 1,5 procent gekregen.
Die 1,5 procent maximale afwijking wordt gehaald in zowel de enkelzijdige als de dubbelzijdige vermogensmeters. Dankzij de automatische temperatuurcorrectie hoef je jouw Stages vermogensmeter niet te herkalibreren bij het fietsen. Hij past zich automatisch aan aan de temperatuur.
En het kalibreren voor je rit is erg eenvoudig. Je hoeft alleen je cranks verticaal te houden voor een paar seconden en je kunt vertrekken!
Geen cadanssensor meer nodig
Naast het vermogen registreert de Stages Powermeter ook de cadans met behulp van versnellingssensoren in de unit zelf. Dus geen cadanssensoren of magneetjes meer.
De versnellingssensoren zorgen voor een snelle en betrouwbare manier van meten. Er wordt direct geregistreerd wanneer je stopt en begint met trappen. Je ziet dus op je fietscomputer - of achteraf - bij het analyseren precies met welke trapfrequentie je welk vermogen trapte.
Gegevens versturen met ANT+ en Bluetooth
De Stages Powermeter verstuurt het gemeten vermogen en de cadans draadloos met ANT+ of Bluetooth. Dat zijn twee standaarden waarvan er altijd wel een op elke moderne smartphone of fietscomputer terug te vinden is.
Je kunt dus met gemak een smartphone of een Garmin Edge fietscomputer koppelen. Sinds deze zomer heeft Stages met de Stages Dash zelfs een eigen fietscomputer. Dikke kans dat je dus al een apparaat hebt waar de Stages mee gekoppeld kan worden.
Voor- en nadelen van een Stages Power meter
De plaatsing van de powermeter in de crankarm heeft zowel voordelen als nadelen. Een groot voordeel is dat het niet uitmaakt welke wielen je in je racefiets of mountainbike hebt zitten. De vermogensmeter zit in je crankarm en die wissel je niet per wedstrijd of training.
Maar dat voordeel is ook een nadeel. Je wisselt namelijk niet even snel de crank van twee fietsen. De twee fietsen moeten dan ook nog eens met hetzelfde merk en type crank zijn uitgevoerd.
Een ander sterk punt van de Stages Powermeter is het gewicht. Met 35 gram voor de dubbelzijdige versie zit je nooit verkeerd. Helemaal als je bedenkt dat de Stages Vermogensmeters een van de goedkoopste zijn die je kunt krijgen.
Verder hebben we nog wel een belangrijk aspect; de Stages Powermeter is door de minieme uitstulping aan de binnenkant van de crankarm niet geschikt voor alle fietsframes. Twijfel je over jouw racefiets of mountainbike? Vraag het dan gerust even aan onze klantenservice.
Welke merken worden ondersteund?
Je kunt Stages powermeters krijgen met crankarmen van onder andere Shimano, Sram, Campagnolo, FSA en RaceFace. Het spreekt voor zich dat ze alleen de duurdere high-end modellen leveren. Niemand zit te wachten op een Shimano Claris crankarm met vermogensmeter...
De dubbelzijdige powermeters van Stages zijn voorlopig alleen te krijgen in twee Shimano varianten; Shimano Ultegra en Shimano Dura Ace.
Dubbelzijdige Stages powermeters
Enkelzijdige Stages powermeters
Breid je huidige linker Stages powermeter uit!
Natuurlijk zijn ze bij Stages niet vergeten dat er al veel mensen rondfietsen met een enkelzijdige Stages powermeter. Je kunt dus ook een losse drive-side Stages vermogensmeter kopen. Een 'maar' is er wel; alleen de tweede generatie powermeters kunnen samen met de derde generatie.
Heb je dus een eerste generatie Stages? Dan kun je die niet samen met een derde generatie powermeter van Stages gebruiken.
Stages powermeters voor Campagnolo
Stages heeft voor Campagnolo liefhebbers drie varianten op de markt gebracht. Je kunt een enkelzijdige Stages Powermeter krijgen voor de Campagnolo Chorus, Campagnolo Record en Campagnolo Super Record.
De montage van Stages Powermeters voor Campagnolo is net als bij de Shimano Cranks erg eenvoudig. In de crank zit dezelfde powermeter verwerkt en het gewicht en andere specificaties zijn dus ook gelijk.
Kenneth Busser
Ik ben een recreatieve fietser die zich meer bezighoudt met computers en gadgets dan supersnelle tijden. Ik heb al meer dan 10 jaar dezelfde Trek racefiets, maar Single Speed fietsen hebben ook mijn interesse. Fietsen doe ik graag met vrienden, maar ik hoef niet altijd de snelste te zijn. Binnen Mantel verantwoordelijk als Productmanager Accessoires.
Gerelateerde berichten
10 redenen waarom de herfst het leukste fietsseizoen is!
2 Oktober 2024Het is weer voorbij die mooie zomer. De meeste mensen balen hier als een stekker van en kijken erg op tegen de herfst ...
Bone conduction met een krachtige bas: Shokz lanceert de nieuwste Openrun Pro 2
4 September 2024Het nieuwe flagship model van Shokz, de Openrun Pro 2 is zojuist gelanceerd ...
Haal het maximale uit je woon-werk ritten met Ortlieb fietstassen
27 Augustus 2024Elke dag komen wij, samen met veel van onze collega’s, lekker met de fiets naar het werk ...