Deel dit bericht

SRAM X01

15 November 2013

Nadat we eerder al over SRAM XX1 en de hele 'single ring' trend berichtten, hebben we inmiddels ook XO1 binnengekregen. De nieuwe groep van SRAM is gebaseerd op het 1x11 principe, met een enkel voorblad aan de voorzijde en een 11 speed cassette op de speciale XD body aan de achterzijde. SRAM X01 wordt bij ons geleverd als kit. In een kit zit een X01 achterderailleur, X1195 10-42 cassette en een XX1 ketting. Daarbij is er nog de keuze uit een kit met triggershifter of met twistershifter. De keuze voor het crankstel laten we aan jullie zelf over. Voorlopig hebben we in ieder geval de keuze gemaakt voor alleen de kleur zwart/grijs.

De SRAM X01 groep

SRAM X01 groep

X01 groep en kettingbladen

De belangrijkste aanpassing in deze groep is het crankstel en de kettingbladen. Het officiële SRAM X01 crankstel maakt gebruikt van een BCD (Bolt Circle Diameter, ofwel steek) van 94 mm. Anders dan de XX1 die gebruik maakt van een BCD van 74 mm levert dit de beperking op dat het voorblad niet kleiner gemaakt dan worden dan 32 tanden. Het X01 crankstel wordt dus geleverd zonder bladen, waarbij er de keuze is uit 30, 32, 34, 36 tanden. Daarbij is er ook geen keuze uit twee verschillende q-factors, zoals bij XX1. Natuurlijk kun je wel kiezen uit een BB30 of GXP variant.

SRAM X01 crank

Naast de kettingbladen in 94mm BCD, is er ook een serie kettingbladen in BCD 104. Deze maat wordt onder andere gebruikt op SRAM triple mountainbike cranks, Shimano, Raceface, Truvativ en diverse andere merken. Dit maakt de drempel om naar een 1x11 systeem om te bouwen een stuk kleiner. Met behoud van je huidige crank kun je, in theorie althans, een 1x11 groep op je fiets monteren, door alleen de SRAM X01 kit te kopen en een los X-Sync buitenblad.

X01 kettingbladen

X01 XG-1195 cassette

De nieuwe XG-1195 cassette is zwart gecoat met een minder dure coating van de XG-1199 cassette. Beiden cassettes worden gefreesd uit één stuk 4130 chromoly staal. De zwarte coating zou voor een langere levensduur van de cassette moeten zorgen. De praktijk moet dit uitwijzen, maar met de heftige prijs die zo'n cassette heeft is iedere verlenging van levensduur in ieder geval meegenomen. Belangrijk is in ieder geval om de slijtage van je ketting goed bij te houden met een slijtage meter, om zo op tijd van ketting te wisselen. De PC-XX1 ketting is in ieder geval bij beiden groepen hetzelfde.

SRAM X1195 cassette

X01 X-Horizon achterderailleur

De X01 achterderailleur is iets veranderd ten op zichte van de XX1 derailleur, maar de wijzigingen beperken zich hoofdzakelijk tot optische verschillen. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van minder dure derailleurwieltjes. Qua werking is er echter niets veranderd. Ook hier zien we het X-Horizon principe met de ingebouwde Type 2 Clutch om het klapperen van de ketting tegen te gaan.

SRAM X01 derailleur

Twister of trigger?

Dat blijft nog altijd de voornaamste vraag bij de SRAM keuze. Uit beiden kan gekozen worden en zal voornamelijk gebaseerd zijn op smaak en gewenning. De X01 trigger beschikt over een aluminium kapje in plaats van een carbon kapje zoals de XX1 broer. Wel heeft de X01 trigger een kleine facelift ondergaan en is een meer organische geworden. De stand van de duimschakelaar kan aangepast worden om zo een optimale slag te hebben voor iedere duimgrootte. De technologie van de X01 twister is ongewijzigd gebleven. Alleen ook hier heeft het carbon afdekkapje plaats gemaakt voor een aluminium variant.

SRAM X01 shifter

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...