Deel dit bericht

SRAM X01

Nadat we eerder al over SRAM XX1 en de hele ‘single ring’ trend berichtten, hebben we inmiddels ook XO1 binnengekregen. De nieuwe groep van SRAM is gebaseerd op het 1×11 principe, met een enkel voorblad aan de voorzijde en een 11 speed cassette op de speciale XD body aan de achterzijde. SRAM X01 wordt bij ons geleverd als kit. In een kit zit een X01 achterderailleur, X1195 10-42 cassette en een XX1 ketting. Daarbij is er nog de keuze uit een kit met triggershifter of met twistershifter. De keuze voor het crankstel laten we aan jullie zelf over. Voorlopig hebben we in ieder geval de keuze gemaakt voor alleen de kleur zwart/grijs.

De SRAM X01 groep

SRAM X01 groep

X01 groep en kettingbladen

De belangrijkste aanpassing in deze groep is het crankstel en de kettingbladen. Het officiële SRAM X01 crankstel maakt gebruikt van een BCD (Bolt Circle Diameter, ofwel steek) van 94 mm. Anders dan de XX1 die gebruik maakt van een BCD van 74 mm levert dit de beperking op dat het voorblad niet kleiner gemaakt dan worden dan 32 tanden. Het X01 crankstel wordt dus geleverd zonder bladen, waarbij er de keuze is uit 30, 32, 34, 36 tanden. Daarbij is er ook geen keuze uit twee verschillende q-factors, zoals bij XX1. Natuurlijk kun je wel kiezen uit een BB30 of GXP variant.

SRAM X01 crank

Naast de kettingbladen in 94mm BCD, is er ook een serie kettingbladen in BCD 104. Deze maat wordt onder andere gebruikt op SRAM triple mountainbike cranks, Shimano, Raceface, Truvativ en diverse andere merken. Dit maakt de drempel om naar een 1×11 systeem om te bouwen een stuk kleiner. Met behoud van je huidige crank kun je, in theorie althans, een 1×11 groep op je fiets monteren, door alleen de SRAM X01 kit te kopen en een los X-Sync buitenblad.

X01 kettingbladen

X01 XG-1195 cassette

De nieuwe XG-1195 cassette is zwart gecoat met een minder dure coating van de XG-1199 cassette. Beiden cassettes worden gefreesd uit één stuk 4130 chromoly staal. De zwarte coating zou voor een langere levensduur van de cassette moeten zorgen. De praktijk moet dit uitwijzen, maar met de heftige prijs die zo’n cassette heeft is iedere verlenging van levensduur in ieder geval meegenomen. Belangrijk is in ieder geval om de slijtage van je ketting goed bij te houden met een slijtage meter, om zo op tijd van ketting te wisselen. De PC-XX1 ketting is in ieder geval bij beiden groepen hetzelfde.

SRAM X1195 cassette

X01 X-Horizon achterderailleur

De X01 achterderailleur is iets veranderd ten op zichte van de XX1 derailleur, maar de wijzigingen beperken zich hoofdzakelijk tot optische verschillen. Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van minder dure derailleurwieltjes. Qua werking is er echter niets veranderd. Ook hier zien we het X-Horizon principe met de ingebouwde Type 2 Clutch om het klapperen van de ketting tegen te gaan.

SRAM X01 derailleur

Twister of trigger?

Dat blijft nog altijd de voornaamste vraag bij de SRAM keuze. Uit beiden kan gekozen worden en zal voornamelijk gebaseerd zijn op smaak en gewenning. De X01 trigger beschikt over een aluminium kapje in plaats van een carbon kapje zoals de XX1 broer. Wel heeft de X01 trigger een kleine facelift ondergaan en is een meer organische geworden. De stand van de duimschakelaar kan aangepast worden om zo een optimale slag te hebben voor iedere duimgrootte. De technologie van de X01 twister is ongewijzigd gebleven. Alleen ook hier heeft het carbon afdekkapje plaats gemaakt voor een aluminium variant.SRAM X01 shifter

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 fietser over “SRAM X01”

  1. nondejuuu, is Sinterklaas net weg zie ik deze mooie spulletjes staan bij Mantel.
    is er al iets bekend over de prijs van de complete groep?
    en levert SRAM ook cracks die langer zijn dan 175 mm?
    en ’n zwarte cassette… Ideaal! hoef ik wat minder te poetsen.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42677

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …