Deel dit bericht

Shimano RS81 C35 nader bekeken

Met de introductie van de Shimano RS81 serie is er naast de C24 en C50 ook een C35 gekomen. Deze 35mm hoge velg zagen we al eerder in de Dura Ace serie maar is er nu ook op een meer betaalbaar niveau. Ik heb de Shimano RS81 C35  wielset eens goed onder de loep genomen en ik ben positief verrast!

De Shimano RS81 C35 in het Algemeen:

De Shimano RS81 C35 set ziet er goed uit door zijn semi-hoge velg en straightpull spaken. Ook valt de bestickering gelijk op: bijna de hele velg is bestickerd maar komt desondanks niet schreeuwerig over. Ik denk niet dat veel rijders zich eraan zullen storen.

Velgen:

De 35mm hoge velg is gemaakt van aluminium en verder verstevigd met carbon. Het remvlak is van aluminium en heeft een breedte van 20mm. De velg zelf is van carbon met een kern van aluminium. Dit maakt een lichte maar stijve velg. Wat opvalt aan de velg zijn de verhogingen rond de spaakgaten. Door deze verdikkingen kan de spaakspanning verhoogd worden en dit komt de stijfheid van de wielen ten goede.

Spaken:

Het achterwiel bevat 21 aerodynamische spaken. De spaken zijn aan de non-driveside radiaal geplaatst en aan de driveside kruizen ze drie spaken. Dit is opvallend want de meeste fabrikanten laten de driveside twee maal kruizen. De spaken aan de cassette kant zijn gespoten en verlopen van kleur van grijs naar zwart naarmate je dichterbij de velg komt.
Het voorwiel bevat 16 aerodynamische spaken. Het voorwiel is radiaal gespaakt, de afstand tussen de spaken is asymmetrisch, dit wijkt af van een traditioneel radiaal gespaakt wiel.

Shimano RS81 C35

Naven:

Waar de voorganger van de Shimano RS81 C35 nog veel onderdelen deelde met de goedkopere RS-10, RS-20 en RS-30 heeft Shimano bij de RS-81 serie de naven uitgerust met de onderdelen die je ook in de 6800 Ultegra naven vindt. Dit is een flinke verbetering! De assen zijn hol gemaakt en hebben een diameter van 13mm. (Bij de RS80 was dit 9mm.) Voor de lagering wordt nog steeds het traditionele cup-conus systeem gebruikt, maar deze heeft wel een verandering ondergaan. Het spannen van het lager gebeurt nu met een sluitring welke voorzien is van een kartelrand. Deze valt over een uitsparing in de as. Het lager is hierdoor met meer precisie af te stellen en zal niet loslopen.
De breedte van de naven valt ook op. De achternaaf is 131mm breed geworden en is voorzien van een 11 speed body. Door de bijgeleverde ring kan je toch met 9 of 10 speed rijden. De flensen van de naaf zijn ook verder naar buiten geplaatst en dat zie je goed bij het voorwiel. In de foto hierboven zie je hoever de spaken naar buiten staan.

Accessoires:

Bij de Shimano RS81 C35 zijn de volgende accessoires meegeleverd:
– snelspanners voor en achter.
– twee spaaksleutels.
– twee ventielverlengers.
– één spacer om een 9 of 10 speed cassette te monteren.
– twee plakkertjes die het tikken van het ventiel tegen de velg moeten voorkomen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Kees Neijenhuis

Kees Neijenhuis

Enthousiast Trailrunner en Mountainbiker. Ik hou van het buiten sporten! Daarnaast heb ik een zwak voor mooie producten en vakmanschap. Rij op een Trek Top Fuel 9.7 SL 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Shimano RS81 C35 nader bekeken”

 1. Hallo kees,
  Wat houdt optbal gespaakt precies in?
  Wat zijn de voor/nadelen t.o.v. de Shimano C24
  Zo zitten er in de C24 naar mijn mening: Andere spaken/Aantal spaken/3 overkruist/Andere velgen (assymetr. en lager)/Offset

  Dit zijn toch duidelijke verschillen welke toch op de een of andere manier merkbaar naar voor moeten komen.

  Ik weeg zelf 84 kg. en twijfel tussen de 2 opties. rekening houdende met inlevering van wat comfort op de C35.

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42680

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …