Deel dit bericht

Review: SKS Rennkompressor

Moeten we de SKS Rennkompressor nog introduceren? Waarschijnlijk niet. Al meer dan 40 jaar is de Rennkompressor de meest geliefde vloerpomp in wielerland. Ook nu nog, in een tijd waarin gemak de mens dient en veel banden met een compressor worden opgepompt. Menig mecanicien vertrouwt ook vandaag de dag nog op zijn ‘good-old’ Rennkompressor om banden op spanning te brengen. Wij waren benieuwd of de Rennkompresser nog steeds voldoet aan de hedendaagse eisen en namen de proef op de som.

SKS Rennkompressor - in de doos

Specificaties SKS Rennkompressor

Ventiel : Presta (Frans), Schrader (auto), Dunlop (Hollands)
Max druk: 16bar/230PSI
Hoogte: 650mm
Materiaal: stalen buis, metalen voeten, houten handgreep
Gewicht: 2.200gram

In de praktijk

Al meer dan 4 decennia brengt SKS de Rennkompressor op de markt. Hele generaties zijn er mee opgegroeid. Wat er in al die jaren is aangepast aan het ontwerp? Een nieuwe E.V.A. ventielkop, een ander kleurtje en verder vrijwel niets. Is ook niet nodig. De zware stalen buis en uitklapbare metalen voeten zorgen ook 40 jaar na dato dat de Rennkompressor staat als een huis. De Rennkompressor is de meest stabiele pomp die we in onze handen hadden.

SKS Rennkompressor - totaal

Dat de Rennkompressor een stevige pomp is merk je ook tijdens het pompen. Waar andere hogedrukpompen tijdens het pompen buigen, geeft de Rennkompressor geen krimp. Een pomp die tegen een stootje kan, dat ook. We namen de Rennkompressor mee naar verschillende koersen. Iedereen die koerst weet wat een pomp te verduren krijgt. Jan en alleman maken er gebruik van, de pomp wordt door sommige onverlaten overgegooid en beland ook weleens op de grond in plaats van in iemands handen. De Rennkompressor doorstond deze praktijktest met vlag en wimpel. Want nog steeds zetten we onze banden zonder problemen op spanning met de Rennkompressor.

Dan het pompen zelf. Dat gaat met de Rennkompressor opmerkelijk licht in vergelijking met andere hogedrukpompen. Zonder al te veel kracht uit te oefenen zit er 8bar in je raceband. Iets dat de manometer nauwkeurig aangeeft. Al moet gezegd worden dat de manometer al pompend wat lastiger af te lezen. Iets dat je merkt als je tijdens het pompen de manometer nauwkeurig probeert af te lezen. Om al pompende de manometer goed af te kunnen lezen is een hogere plaatsing beter. Een detail.

SKS Rennkompressor - manometer

De Rennkompressor die wij testten had een E.V.A. ventielkop. Het voordeel van dit type kop is dat je vrijwel ieder type band (Presta, Schrader en Dunlop ventiel) op kunt pompen. Heb je liever een Multivalve of koperen ventielkop? Dat kan, deze zijn los verkrijgbaar en eenvoudig te verwisselen met de E.V.A. kop. Wil je je band oppompen maar zit het ventiel bovenaan? Met de Rennkompressor hoef je het wiel niet te draaien. De slang is lang genoeg om bij het ventiel te komen. Zeker een pluspunt.

Een probleem waar veel hogedrukpompen mee kampen is het lekken van lucht tijdens het pompen. Iets waar je met de Rennkompressor ook na intensief gebruik geen last van hebt. Wel moet je in het begin wat meer kracht zetten om de ventielkop op het ventiel te drukken. Het rubberringetje moet wat soepeler worden, kwestie van regelmatig gebruiken.Voordeel is wel dat de kop tijdens het pompen nooit van het ventiel springt. Ons is dat in ieder geval nooit gebeurd. Wat wel voorkomt is dat de hevel van de ventielkop met vrij veel kracht opensprong in het begin. Minder prettig voor je vingers die de klap opvangen. Gelukkig verhelpt ook dit probleem zichzelf na verloop van tijd.

SKS Rennkompressor - E.V.A. ventiel

De SKS Rennkompressor staat bekend om zijn duurzaamheid. Dat er aan deze pomp iets kapot gaat is een zeldzaamheid. Struin het internet maar af, klachten zijn zeldzaam. Hoogstens lees je dat het rubbertje in de ventielkop is versleten en vervangen moet worden. Een onderdeel waarvan je weet dat het geen eeuwig leven is beschoren. Mocht er dan toch iets kapot gaan of verslijten dan is er geen man over boord. Rubberringetjes, ventielkoppen en slangen. Allemaal onderdelen die los verkrijgbaar en eenvoudig te vervangen zijn.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dirk Jan Van Straaten

Dirk Jan Van Straaten

De weg is waar mijn passie ligt. Al enige jaren actief als wielrenner zowel competitief als rustig toeren. De weg biedt eindeloze mogelijkheden of het nu gaat om stevig klimmen of een vlak polderlandschap je vindt het er allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 fietsers over “Review: SKS Rennkompressor”

 1. Een probleem waar veel hogedrukpompen mee kampen is het lekken van lucht tijdens het pompen. Iets waar je met de Rennkompressor ook na intensief gebruik geen last van hebt.
  ———–

  Hier hebben wij helaas erg veel last van. Hij lekt bij de schroef die aan de slang aan de pomp verbind. Aandraaien heeft geen zin. Het ging even goed, maar wij zijn alles behalve content met de pomp. Hij ligt inmiddels al weer jaar in de kast. Wellicht maandag morgen product, maar wel contact gehad met Mantal, maar die gaf aan helaas komt vaker voor. Kunnen we niks aan doen. Stonden wel even te kijken van deze service.

  Simpel mtb band op pompen is helaas niet mogelijk.

  De SKS Rennkompressor E.V.A aangeschaft op 16-10-2017 bij Mantel

  1. Ik heb ook last van lekkende lucht uit de E.V.A. kop, dan uit de achterkant. Inmiddels een vervangende pomp, maar nog steeds hetzelfde probleem. Volgens mij is het beter voor Frans ventiel een pomp met een specifieke kop daarvoor te bestellen.

   1. Hey Marco,

    Je kunt ervoor kiezen de pompkop te vervangen voor een koperen variant.
    Deze is specifiek voor de Franse ventielen ontwikkeld.

    Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42660

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …