Deel dit bericht

Garmin Edge 820 review

16 Augustus 2016

Normaal gesproken neem ik mijn werk niet mee naar huis, maar als je gevraagd bent om de nieuwe Garmin Edge 820 eens een weekendje mee te nemen en aan de tand te voelen, maak ik daar graag een uitzondering voor! We lezen al een tijdje aankondigingen en product-informatie over de Garmin Edge 820, maar ik wilde eens goed weten waar de hype nu echt over gaat. Ik heb die avond dan ook eens rustig de tijd genomen om wat dieper in het wereldje van Garmin te duiken, en te zien wat er allemaal mogelijk is met de Edge 820.

Garmin Edge 820

Uit de doos

Het eerste dat opvalt als je de Edge 820 uit de doos haalt, is het formaat: mooi compact, zonder té klein te zijn. Ideaal! Ik heb wel eens de Garmin Edge 1000 in de handen gehad van een fietsmaatje, en hoewel het een mooi formaat in de hand is (zeker nu we allemaal steeds grotere smartphones gewend zijn), komt hij toch wat fors over zo op je stuur. Dat is niet het geval met de Edge 820: Garmin heeft het formaat van een Edge 520 genomen, en daar een touchscreen in geplaatst. Simpel en doeltreffend, en voor velen vermoedelijk een perfect formaat.

Garmin Edge 820
Dit zit er allemaal in de doos

In de doos treffen we verder een aantal bandjes aan om de stuurpen bevestiging vast te zetten, een out-front mount met bijbehorende montage-rubbers om je stuur te beschermen, een handleiding, en een inbussleutel om de out-front mount mee te monteren. Opladen kan via het bijgesloten mini-USB kabeltje. De Garmin Edge 820 Bundel bevat tevens een hartslag-, snelheid-, en cadanssensor.

Garmin Connect

De Garmin Edge 820 kan je vrij makkelijk registreren bij Garmin via hun online platform Garmin Connect. Dit platform stelt je in staat om trainingen bij te houden, routes uit te zetten, te koppelen met Strava, en nog veel meer. De interface is overzichtelijk en voelt gebruiksvriendelijk aan. Verder is de Edge 820 makkelijk te verbinden met de Garmin Connect app voor je smartphone via Bluetooth, waarmee je bijvoorbeeld de instellingen aan kan passen of je ritten kan uploaden zo gauw je klaar bent. Handig!

Garmin Edge 820 - op je smartphone met Garmin Connect

Functionaliteit

De Edge 820 bevat een aantal nieuwe features zoals Group Track, Battery Save mode, Incident Detectie en Rijder-specifieke Data analyses (fiets-specifieke VO2 max, aangeraden rusttijd op basis van voorgaande trainingen, omslagpunt, etc). Een aantal opties bekend van de Garmin Edge 1000 komen over, zoals bijvoorbeeld Strava Live Segments en het full-colour touchscreen- zij het hier in een 2.3 inch variant. Een paar hiervan belichten we hieronder nogmaals.

Group Track

Group track is een nieuwe feature welke je in staat stelt om mede-Garmin gebruikers te volgen op je eigen device als je ze bijvoorbeeld uit het oog verloren bent. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken tijdens een lange klim, zoals de Mont Ventoux, waarbij je soms liever je eigen tempo wilt rijden dan bij elkaar in het wiel hangen. Met Group Track kan je nu op de hoogte blijven van waar je vrienden zich bevinden ten opzichte van jou, en zien hoeveel harder je aan het vlammen bent dan de rest! Nadeel van deze feature: alleen de Edge 820 is momenteel in staat om de positie van anderen weer te geven. Je vrienden met een Garmin device welke beschikt over LiveTrack kunnen wel uitzenden, maar niet ontvangen. Kortom: jij ziet hun wel, maar anderen zonder een Edge 820 jou dus niet.

Battery Save mode

Iedereen kent het gevoel: mooie weekend-dag, je bent bijtijds op je fiets gestapt voor een lekkere duurrit, en dan na een uurtje of 2 kom je er achter dat je fietscomputer bijna leeg is! Jammer, want met nog 5% aan accu capaciteit ga je jouw 200 km niet vol maken… Om je zo lang mogelijk te voorzien van data heeft Garmin nu de battery save mode geïntroduceerd op de Edge 820. Hiermee schakelt hij zo veel mogelijk batterij-verslindende functies uit en is het scherm enkel nog actief indien dit noodzakelijk is. Denk hierbij aan het aangeven van je volgende route-punt, bijvoorbeeld. Het voorkomt weliswaar niet dat je accu er op een gegeven moment de brui aan geeft, maar het biedt je wel de kans om je rit misschien net af te kunnen maken! In onze ogen een goede toevoeging.

Incident Detectie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze feature (gelukkig) niet uit eerste hand heb kunnen testen, maar de gedachte er achter is simpel en doeltreffend: indien je onverhoopt een valpartij hebt, start de Garmin Edge 820 een timer van 30 seconden. Als deze afloopt, en je hebt deze niet geannuleerd, stuurt het apparaat automatisch een sms naar vooraf geselecteerde contacten. De timer is een handige toevoeging, aangezien iedereen wel eens zijn of haar fiets om heeft laten vallen, en je hier niet direct de hulpdiensten bij nodig hebt om deze weer overeind te krijgen. Je hebt dan in ieder geval de kans om een vals alarm af te wenden. Mocht je onverhoopt niet in staat zijn zelf je contacten te verwittigen, dan kan deze toepassing wel eens een belangrijk verschil gaan maken in hoe de situatie uiteindelijk afloopt. Zeker met de huidige experimenten met sms-functionaliteit van de nooddiensten lijkt dit een interessante eerste stap naar geautomatiseerde noodoproepen. Deze toepassing vereist wel een actieve Bluetooth verbinding met je smartphone.

Garmin Edge 820 - ongeval detectie
Ongeluk gehad? De Garmin Edge waarschuwt je contacten!

Analyseer je eigen data

De Garmin producten zijn al langer in staat om de data van een gebruiker te analyseren en daar maat-advies op aan te bieden. De Edge 820 voegt hier echter een aantal nieuwe opties aan toe binnen de Edge range, door bijvoorbeeld de Stress-score (bekend van de sport horloges), FTP (Functional Threshold Power) en rusttijd op basis van voorgaande activiteiten te berekenen. Al deze data analyses zien we steeds accurater worden sinds Garmin voor het eerst kon verbinden met vermogensmeters, hartslagmeters, weegschalen en activity trackers. Inmiddels is deze analyse technologie dermate ver doorgevoerd dat ook de adviezen steeds betrouwbaarder worden.

Beeldscherm

Garmin heeft er voor gekozen om de functionaliteit van de Edge 1000 in de behuizing van een Edge 520 te stoppen. Het beeldscherm gebruikt, in tegenstelling tot dat van de Edge 520, een capacitief touchscreen welke geschikt is voor gebruik in de regen of met handschoenen aan. Hoewel ik deze claims niet heb getest (het was prachtig weer, voor de verandering!), is mij wel opgevallen dat de responstijd van het scherm een beetje achter blijft. De reacties van het scherm op aanrakingen zijn niet zo snel als we gewend zijn van onze andere touch-enabled apparaten: smartphones, tablets, auto navigatie, etc. Het lijkt alsof het scherm eventjes moet nadenken over de input die zojuist gegeven is. Bij gebruik naast de fiets lijkt het niet erg storend, maar op de fiets even snel van het ene naar het andere scherm “vegen” leek in eerste instantie vaak niet gelukt te zijn, om een fractie van een seconde later alsnog over te springen. Hoewel het niet direct storend is, wekte het bij mij ook niet het blinde vertrouwen dat iedere aanraking wel raak zou zijn, en bleef ik dus altijd eventjes een halve tel langer met mijn hand boven het scherm zweven om te bevestigen dat de aanraking ook echt geregistreerd was. Meestal was deze dat wel, hoewel er ook soms een tweede of zelfs derde poging nodig was. Wel verwacht ik dat er verbetering komt met toekomstige updates.

Garmin Edge 820 - Route voorbeeld

Als we de resolutie van het scherm (200x265 pixels) vergelijken met sommige huidige smartphones (waar een 1920x1080 resolutie steeds normaler lijkt te worden op schermen van 4-6 inch), mogen we voorzichtig stellen dat de Edge 820 hier toch een beetje ouderwets aandoet. Toegegeven, we zullen niet snel filmpjes streamen of door foto’s bladeren op een Garmin 820, maar een iets hogere resolutie zou prettig zijn als we kijken naar bijvoorbeeld de kaarten.

Garmin Edge 820

Op de fiets met de Garmin Edge 820

Daar waar het echt telt: als we lekker aan het fietsen zijn! De Garmin Edge 820biedt veel van wat je mag verwachten: duidelijke (en zelf aan te passen) data lay-out, simpele connectiviteit met externe sensoren zoals snelheid, hartslag, cadans of power meter, en goede leesbaarheid zelfs onder direct zonlicht. Het formaat van het scherm is ideaal en is niet overmatig “aanwezig” op/voor je stuur. De out-front mount waarmee ik de Edge 820 op mijn fiets had gezet voelde stevig en vertrouwenswekkend aan; het meegeleverde veiligheidskoordje is in de verpakking achter gebleven. Navigatie werkte prima, waarbij de voor-geïnstalleerde kaarten snel laden als je in/uit zoomt of naar een ander deel van de kaart scrolt. Het berekenen van een route duurde echter onverwacht lang: een minuutje wachten was zeker niet ongewoon, en stelt toch een klein beetje teleur. Al met al kan je bij de Edge 820 echter gewoon de Garmin-degelijkheid verwachten die we over de afgelopen jaren gezien hebben.

Garmin Edge 820

Conclusie

Dus wat is de Garmin Edge 820 nu precies? Een kleinere Edge 1000, of een “slimmere” Edge 520? Beiden eigenlijk: het neemt de beste eigenschappen van het vlaggenschip van Garmin en stopt deze in het ideale formaat van de Edge 520. Voeg een kleuren-touchscreen, een aantal interessante nieuwe features (zoals incident-detectie of group track) en de mogelijkheid om ieder laatste procentje uit je accu te persen hier aan toe, en bingo: de opvolger van de immens populaire Edge 810 is geboren.
Is alles perfect aan de nieuwste telg van de Edge familie? Dat niet, maar hij is wel érg goed! Het formaat is ideaal en het scherm is duidelijk leesbaar zelfs bij direct zonlicht. We hadden wel gehoopt op een iets hogere resolutie, waarmee het navigeren nog overzichtelijker en makkelijker zou zijn. De laadtijd van routes is aan de lange kant, maar niet storend als je er eenmaal aan gewend bent.

De nieuwe Garmin Edge 820 in een notendop? Hij doet exact wat je er van verwacht, en heeft met een hoop nieuwe functies opnieuw grenzen verschoven in de wereld van fiets navigatie. Hoewel ik hierboven aangaf dat de nieuwste Edge niet perfect is, heb ik tot nu toe geen enkel apparaat gevonden die dat wel is. Bovendien mag sommige hardware weliswaar wat verouderd zijn, we weten inmiddels wel dat het werkt!
Is de hype rondom de Edge 820 dan terecht? Ik denk het wel, want features zoals incident detectie zijn in mijn ogen een mooie toevoeging aan onze helaas niet altijd veilige sport. We hebben nu eenmaal niet alles zelf in de hand, dus het is mooi dat er vangnetten aan het ontstaan zijn voor als het onverhoopt een keer mis gaat. De Edge 820 draagt daarin een belangrijk steentje bij.
Ik bezit zelf op dit moment geen Garmin, maar ondanks kleine tekortkomingen heeft de Edge 820 zeker een plaats gewonnen op mijn wensenlijstje! Dus als je op zoek bent naar een mooie vervanger voor je oude fietscomputer: de Garmin Edge 820 is een waardige opvolger!

  • Ongeval / incident-detectie voegt een extra laagje veiligheid toe
  • Compact schermformaat is precies goed; leesbaar maar niet te fors
  • Group Track maakt het bij elkaar houden van een groep kinderspel
  • Power van de Garmin Edge 1000 in het formaat van een Garmin Edge 520

 
  • Hardware voelt enigszins verouderd
  • Route berekening kan erg lang duren

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Bart van Es

Bart van Es

Gerelateerde berichten

Een week op pad met de nieuwe Ubique R50C carbon racefiets wielen [Review]

12 Juni 2023

Ben je op zoek naar een goede upgrade voor je racefiets? Dan denk je waarschijnlijk vrij snel aan een nieuwe (carbon) ...

NIEUW: de Wahoo ELEMNT ROAM v2 fietscomputer [Review]

11 Oktober 2022

De Wahoo ELEMNT ROAM v2 is de nieuwste toevoeging aan het assortiment fietscomputers van Wahoo ...

De Garmin Edge 1040 en de Garmin Edge 1040 Solar - De nieuwe topmodellen onder de Garmin fietscomputers [REVIEW]

8 Juni 2022

Het is zover, de nieuwe Garmin fietscomputers, de Garmin Edge 1040 en Garmin Edge 1040 solar, zijn gelanceerd! Twee ...