Remsystemen fiets: Met welk remsysteem fiets ik het fijnst?
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een nieuwe fiets aan gaat schaffen, maar het gebruikte remsysteem is een zeer belangrijk onderdeel van je fiets. Je wilt natuurlijk snel en veilig kunnen remmen wanneer dat nodig is. Het is bij de keuze voor een bepaald remsysteem belangrijk om je af te vragen waar en waarvoor je je fiets gaat gebruiken. Een racefiets of een mountainbike hebben namelijk andere remmen nodig dan een stadsfiets of e-bike. We zetten in deze blog de voor- en nadelen van de verschillende remsystemen op een rijtje. Zo kies jij het remsysteem wat het beste bij jouw wensen past!
Verschillende soorten remsystemen
De keuze voor jouw ideale elektrische fiets, stadsfiets, mountainbike of racefiets hangt af van veel factoren. Het type remsysteem moet er daar zeker één van zijn. Er zijn verschillende remsystemen en ieder remsysteem heeft voor- en nadelen. Ook worden bepaalde remsystemen vaker gebruikt bij een bepaald type fiets. Het remsysteem is ook vaak een indicatie voor het prijsniveau waarin de fiets valt. Een terugtraprem is over het algemeen goedkoper dan bijvoorbeeld een rollerbrake of schijfrem. De verschillende remsystemen die tegenwoordig het meest voorkomen zijn:
Rollerbrakes
Rollerbrakes, ook wel trommelremmen genoemd, komen vaker voor bij stadsfietsen en elektrische fietsen. Als je in eerste instantie naar de remgrepen kijkt bij fietsen dan is er weinig verschil te zien tussen verschillende remmen. Wanneer je vervolgens naar het wiel kijkt dan zie je een duidelijk verschil tussen de remsystemen. Bij een trommelrem kun je duidelijk zien in de wielen dat de rollerbrakes gemonteerd zijn bij de naaf.
In de rollerbrake zit een gekarteld wiel dat wordt gedraaid wanneer je de remgrepen van je fiets indrukt. De rollers, metalen schijfjes, zitten in het gekartelde wiel. Wanneer je de rem indrukt dan dan duwen de rollers tegen de remschoen aan. Hierdoor ontstaat er weerstand wat uiteindelijk resulteert in remkracht. Fietsen met rollerbrakes hebben veel remkracht die niet minder wordt met nat weer. Als het stijgingspercentage te hoog wordt, wordt fietsen met rollerbrakes afgeraden omdat overhitting van de koelschijf op de loer ligt. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van trommelremmen voor je op een rijtje.
Voordelen rollerbrakes
- Relatief goedkoop
- Weinig onderhoud
- Remprestaties blijven goed bij nat weer
Nadelen rollerbrakes
- Rollerbrakes wegen vrij veel
- Bij lange afdalingen kunnen de remmen overhit raken
Schijfremmen
Schijfremmen lijken op het eerste oog erg op trommelremmen, maar er zijn toch duidelijke verschillen. Schijfremmen vind je steeds vaker op elektrische fietsen en stadsfietsen. Tegenwoordig komen schijfremmen ook veel voor bij racefietsen en bij mountainbikes zijn schijfremmen al een heel lange tijd de norm. Fietsen met schijfremmen herken je makkelijk aan een ronde schijf die op beide wielen bevestigd is. Om de schijf zit een kleine remklauw met daarin de schijfremblokjes. De remschijf zorgt er niet alleen voor dat je fiets goed tot stilstand komt, het ziet er ook nog eens mooi uit!
Schijfremmen hebben de beste remkracht van alle remsystemen. Als je dus op fietsvakantie gaat naar de Alpen en lange afdalingen moet gaan maken, is het aan te raden schijfremmen te hebben. Dat maakt het afdalen toch een stuk veiliger. Voor stadsfietsen en elektrische fietsen zijn schijfremmen vooral voordelig omdat ze heel duurzaam zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Mocht je toch je schijfremblokjes moeten vervangen, dan is dit heel makkelijk te doen!
Voor de sportfietsen zijn schijfremmen vergeleken met velgremmen wel wat zwaarder. Dit kan nadelig zijn voor je sportieve resultaten, want in het wielrennen of mountainbiken geldt: hoe lichter de fiets, hoe sneller je gaat. Mocht je je remschijven toch moeten vervangen dan is dit ook een duurdere onderneming dan bij velgremmen. Hieronder zetten we voor- en nadelen van schijfremmen voor je op een rijtje.
Voordelen schijfremmen
- Uitstekende remkracht in alle omstandigheden
- Duurzaam
- Onderhoudsvriendelijk
Nadelen schijfremmen
- Wat aan de zware kant
- Remschijven zijn relatief duur
- Erg gevoelig voor olie en smeer - verliezen dan veel remkracht
Terugtraprem
We hebben er allemaal wel eens op gefietst: een fiets met een terugtraprem. In het begin is het wat onwennig, maar als je er eenmaal aan gewend bent, kan het heel fijn zijn. Fietsen met een terugtraprem komen nog steeds veel voor. Dit zie je vooral nog veel terug in het achterwiel bij stadsfietsen en kinderfietsen. Het principe van de terugtraprem is heel eenvoudig. Je duwt je pedaal naar achteren waardoor je tot stilstand komt. Fietsen met een terugtraprem zie je vaak terug bij kinderfietsen omdat de remactie dus relatief eenvoudig is.
Naast de praktische voordelen van een terugtraprem is dit remsysteem ook heel onderhoudsvriendelijk en moeilijk kapot te krijgen. Ook lopen er geen remkabels over de fiets wat het een stuk strakker doet ogen. Omdat de terugtraprem alleen in het achterwiel zit, heb je met dit remsysteem wel minder remvermogen. Overhitting bij lange afdalingen kan ook makkelijk voorkomen. Dit soort remmen zie je daarom dan ook het meest bij stadsfietsen.
Voordelen terugtraprem
- Een terugtrapremmen is heel onderhoudsarm
- Geen remkabels maken de fiets minder kwetsbaar
- Makkelijk voor kinderen
Nadelen terugtraprem
- Minder remkracht dan andere remsystemen
- Trapper is niet terug te draaien wanneer je in stilstand weg wilt fietsen
- Overhitting treedt op bij met veel remmen (lange afdalingen)
V-brakes
V-brakes lijken op velgremmen, maar toch zijn er verschillen tussen de twee remsystemen. Fietsen met v-brakes komen vooral voor in de categorie stadsfietsen en goedkopere e-bikes. V-brakes staan erom bekend dat ze met droog weer een goede remkracht garanderen.
V-brakes geven echter wel veel minder remkracht dan velgremmen. Door de mindere remkracht sleept het remblok als het ware over de velg. Hierdoor slijten de velg en het remblok sneller omdat ze ook warmer worden. Dit betekent dus dat v-brakes ook minder duurzaam zijn dan velgremmen.
Voordelen v-brakes
- Relatief goedkoop
- Makkelijk in onderhoud
- Goede remkracht bij droog weer
Nadelen v-brakes
- Remkracht neemt af bij nat weer
- Meer slijtage dan velgremmen en schijfremmen
- Minder duurzaam dan velgremmen
Velgremmen
Velgremmen zie je vooral bij racefietsen en elektrische fietsen. Velgremmen zijn vaak een halve kilo lichter dan schijfremmen, dit kan op de racefiets een redelijk verschil maken. Daarnaast zijn fietsen met velgremmen goedkoper en makkelijker in onderhoud. Een setje velgremmen kun je namelijk heel makkelijk vervangen. Ook is de remkracht van velgremmen bij droog weer uitstekend en beter dan v-brakes.
Velgremmen slijten wel wat sneller dan schijfremmen en bij nat weer neemt de remkracht van velgremmen af. In combinatie met carbon wielen kunnen velgremmen nog meer remkracht inleveren bij nat weer.
De mate waarin jouw remmen reageren op een remactie, de modulatie, is ook minder bij velgremmen vergeleken met schijfremmen. Met schijfremmen rem je dus een stuk preciezer dan met velgremmen.
Voordelen velgremmen
- Lichter dan schijfremmen
- Uitstekende remkracht bij droog weer
- Onderhoudsvriendelijk
Nadelen velgremmen
- Modulatie is minder goed dan bij schijfremmen
- Minder remkracht bij nat weer dan schijfremmen
Hydraulische of mechanische remmen?
Er valt tussen de verschillende remsystemen nog een andere belangrijke keuze te maken. Wil je een hydraulisch of mechanisch remsysteem? Je kunt bij velgremmen en schijfremmen de keuze maken tussen een hydraulisch of een mechanisch systeem. Hydraulische schijfremmen komen vooral voor bij elektrische fietsen, racefietsen en mountainbikes. Hydraulische velgremmen zie je vooral bij elektrische fietsen en stadsfietsen.
Bij mechanische remmen wordt de fiets tot stilstand gebracht zonder vloeistof of elektriciteit. Meestal wordt er bij mechanische remsystemen gebruik gemaakt van kabels. Bij hydraulische velgremmen of schijfremmen wordt altijd een vloeistof (olie) gebruikt om de fiets tot stilstand te brengen.
Het voordeel van hydraulische remsystemen is dat deze remmen vaak krachtiger remmen. Daarnaast hoef je ze minder vaak af te stellen, want dit doet de olie. Deze voordelen zijn dan ook gelijk de reden waarom hydraulische schijfremmen en hydraulische velgremmen vaak duurder zijn dan de mechanische varianten. Ook is het onderhoud van hydraulische remmen duurder en moeilijker dan bij mechanische remmen. Zo zie je dat deze varianten ook weer voordelen en nadelen hebben.
Het remsysteem: een belangrijke keuze
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je een nieuwe fiets uit gaat zoeken, maar het remsysteem is wel degelijk belangrijk. Het is goed om van te voren op een rijtje te hebben waarvoor je je e bike, stadsfiets, racefiets of mountainbike wilt gaan gebruiken. Je hebt in deze blog kunnen lezen dat ieder remsysteem zo zijn eigen voordelen en nadelen heeft. Dat maakt het maken van een geschikte keuze weer iets makkelijker!
Mees Janssen
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.
Gerelateerde berichten
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?
11 April 2025Het kopen van een elektrische fiets (e-bike) is een spannende investering ...
Alles wat je moet weten over fietsendragers: tips, soorten en advies
9 April 2025Of je nu op vakantie gaat met de caravan, een weekend weg plant met je racefiets of je mountainbike wilt meenemen naar ...
Alles wat je moet weten over elektrische cargofietsen
11 Maart 2025Elektrische cargofietsen zijn dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en efficiënt vervoermiddel ...