Deel dit bericht

Regenkleding voor fietsers – Ga je voor waterdichte of waterafstotende fietskleding?

Fietsen in de regen is iets waar je in Nederland niet aan kunt ontkomen. Maar tegenwoordig hoeft dat niet te betekenen dat je ook zeiknat op je bestemming aankomt. Sterker nog, dankzij de hele goede regenkleding voor fietsers die je tegenwoordig kunt krijgen is fietsen in de regen fietsen misschien zelfs wel een beetje leuk geworden. We zetten de beste regenkleding voor fietsers voor je op een rij.

Ongeacht of je nu op de racefiets, mountainbike of stadsfiets zit, een beetje regen hoeft jou echt niet meer tegen te houden. Met goede regenkleding voor fietsers kun je misschien zelfs wel een beetje genieten van een flinke regenbui. Een belangrijk onderscheid in de soorten regenkleding is of iets waterdicht is of waterafstotend.

Wat is waterdichte fietskleding?

Waterdicht betekent dat die fietskleding echt hele stortbuien en dagen in de regen fietsen kan doorstaan.

Met goede regenkleding voor fietsers kun je het langer volhouden op de fiets.
Met goede regenkleding voor fietsers kun je het langer volhouden op de fiets.

Waterdicht betekent dat die fietskleding echt hele stortbuien en dagen in de regen fietsen kan doorstaan. Waterdichte fietskleding heeft vaak getapete naden om de regen buiten te houden. Ook de rits is waterdicht of er zit een flapje overheen om de regen buiten te houden. Dat houdt dus goed het vocht buiten.

Maar… het grote nadeel is dat waterdichte fietskleding ook veel minder goed jouw lichaamsvocht naar buiten transporteert. Het wordt dus sneller zweterig en plakkerig van jouw zweet. Vandaar dan ook dat tegenwoordig bijna geen enkele fietskleding meer volledig waterdicht is. Maar de technieken zijn zover dat de kleding hier wel in de buurt komt én nog steeds goed ademend zijn.

Wat is waterafstotende fietskleding?

Waterafstotend is een erg ruim begrip. Met de meeste waterafstotende fietskleding kun je een flinke bui wel de baas. Maar, afhankelijk van de kwaliteit van de regenkleding en de intensiteit van de regen, blijf je niet de hele dag droog.

Een waterafstotend fietsjack ademt beter dan een volledig waterdichte fietsjas.
Een waterafstotend fietsjack ademt beter dan een volledig waterdichte fietsjas.

Deze waterafstotende kleding is veel op de markt te vinden en in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo heb je de hele kleine opvouwbare windjacks die ook de eerste spatten regen tegenhouden tot echte dikke winterjacks die je zo goed als waterdicht kunt noemen.

Weet je zeker dat je echt de volledige dag in de regen zult fietsen? Dan pas is een volledige waterdicht jack aan te raden, maar houd er dan rekening mee dat je niet te warme kleding aantrekt om oververhitting en zweten te voorkomen. Anders ben je aan het einde van je rit alsnog nat van je eigen transpiratievocht!

Regenkleding voor racefietsers en mountainbikers

We beginnen met geschikte fietskleding voor wielrenners en mountainbikers. Deze twee groepen kunnen namelijk van bijna dezelfde kleding gebruik maken. 

Voor de extreme mountainbikers en downhillers onder ons hebben we nog speciale kleding van FOX Racing in het assortiment. Deze kleding en de (regenkleding en regenpakken) voor scholieren en forenzen hebben we onderaan dit blog op een rij gezet.

De Nanoflex technologie van Castelli is een van de bekendste technieken om fietskleding zo goed als waterdicht te krijgen.
De Nanoflex technologie van Castelli is een van de bekendste technieken om fietskleding zo goed als waterdicht te krijgen.

De waterafstotende fietskleding is populair bij zowel racefietsers als mountainbikers. De reden daarvoor is dat je je lichaamswarmte en zweet wel kwijt kunt, maar toch een aardige barrière hebt tegen regen.

Op onze website kun je makkelijk selecteren in welke mate jij wilt dat de kleding waterdicht of waterafstotend is. We hebben dit opgedeeld in 5 klassen door middel van het product een aantal sterren te geven. 

1 ster – het product is niet waterdicht en al het water komt er doorheen
2 sterren – het product heeft een waterafstotende coating en houdt de eerste paar druppels tegen
3 sterren – Het artikel heeft een goede waterafstotende laag en kan opspattend water en de eerste paar regendruppels tegenhouden
4 sterren – Het artikel is gemaakt van een goede waterafstotende stof en houdt opspattend water en een lichte regenbui makkelijk tegen
5 sterren – Het artikel is volledig waterdicht

Je zult al snel zien dat hoe meer water een fietsjack tegenhoudt hoe minder het ademend vermogen wordt. Bedenk dus goed van te voren of je wel eens in een buitje rijdt of dat je echt uren door de regen rijdt. Afhankelijk hiervan kies je het juiste aantal sterren voor jou.

Ook de koubescherming is hierbij belangrijk. Waar je in de zomer genoeg hebt aan een dun laagje over je normale fietsshirt wil je in de winter liever gaan voor een goed warm jack zodat je niet al te veel laagjes over elkaar aan hoeft te trekken. Ook hiervoor kun je makkelijk kiezen bij ons door weer 5 sterren die we elk jack en shirt gegeven hebben voor wat betreft de koubescherming.

1 ster – dit artikel beschermt niet tegen de kou en is echt bedoeld voor gebruik in de zomer
2 sterren – Dit artikel heeft een iets dikkere laag en beschermt goed bij frisse zomeravonden
3 sterren – Dit artikel is ideaal om te gebruiken tijdens het voor- en najaar met temperaturen tussen de 10 en 18 graden.
4 sterren – Dit is een echt winterartikel en kan gebruikt worden bij temperaturen tussen de 0 en 10 graden
5 sterren – Warmer dan dit krijg je niet en is geschikt voor temperaturen onder het vriespunt

Maar genoeg over de technieken. We zetten onze favoriete regenkleding voor fietsers op een rij. Om te beginnen het hoofd. Want niemand wil met een nat hoofd rondfietsen. Vooral bij wat kouder weer koel je dan snel af en dat is niet prettig.

Houd je hoofd warm en droog

Je kunt er voor kiezen om je hoofd tijdens het fietsen droog te houden met een doek, een gewone fietsmuts of zelfs een waterafstotende fietsmuts of koerspet. Met een doekje of buffje haal je in ieder geval de kou eraf en voorkom je dat je een koud hoofd krijgt omdat de wind niet tot op je huid komt.

Een buisvormige doekje is geliefd onder veel fietsers omdat je hem op veel verschillende manieren kunt dragen.
Een buisvormige doekje is geliefd onder veel fietsers omdat je hem op veel verschillende manieren kunt dragen.

Het voordeel van een buisvormig doekje is dat je hem niet alleen om je hoofd kunt doen. Je kunt hem ook als sjaaltje gebruiken. Of laat hem aan de achterkant extra lang in je nek lopen. Extra warmte voor je nek en de achterkant van je hoofd is altijd fijn!

Voor een langere rit is een goede fietsmuts handig. Die ademen vaak goed en zijn net wat dikker. De stof houdt dan wel water vast, maar je hoofd warmt het water in de muts op en dat vormt de buitenste isolatielaag. Nadeel is wel dat, als je langer stil moet staan, je hoofd uiteindelijk wel afkoelt.

Een goede fietsmuts of helmmuts houdt je hoofd ook warm als het nat is.
Een goede fietsmuts of helmmuts houdt je hoofd ook warm als het nat is.

Wil je een zo droog mogelijk hoofd houden? Dan kun je kiezen voor een waterdichte fietsmuts of koerspet. Maar deze zijn al snel te warm voor de herfst, dus bewaar die voor de echt koude dagen.

Een andere optie is een helmcover. Hiermee span je over je helm een waterdichte laag. Voordeel is dat het onder je helm droogt blijft, maar dat het wel blijft ademen. Als een muts je al snel te zweterig zit zou een helmcover een uitkomst kunnen zijn.

 

Een warm bovenlijf

Naast een droog hoofd hechten de meeste fietsers vooral belang aan een droog en warm bovenlijf. Rondfietsen met een nat en koud bovenlijf is erg oncomfortabel.

Castelli Idro 2 regenjack, het allerlichtste fietsjack.
Castelli Idro 2 regenjack, het allerlichtste fietsjack.

De keuzes hiervoor zijn bijna eindeloos. Maar om het simpel te houden; je kunt kiezen voor een klein opvouwbaar jasje dat je snel over je normale fietskleding heen trekt en weer uit kunt doen zodra het droog is. Of je gaat voor een compleet jack dat goede waterafstotende eigenschappen heeft én lekker warm is.

Een goed fietsjack voor wielrenners en mountainbikers kun je heel klein oprollen.
Een goed fietsjack voor wielrenners en mountainbikers kun je heel klein oprollen.

Hieronder wat voorbeelden van de verschillende type jasjes en jacks die we in ons assortiment hebben;

Klein op te vouwen en volledig waterdicht

Klein op te vouwen en waterafstotend

Dik winterjack met een waterafstotende coating

Dik winterjack met goede waterafstotende eigenschappen

Een baselayer houdt je lichaam op temperatuur

Naast een goede regenjas of wielershirt is ook een baselayer erg belangrijk. Die zorgt ervoor dat je zweet goed afgevoerd wordt en dus niet op je huid blijft liggen. Dat scheelt een heleboel in comfort en je blijft een stuk warmer.

Vooral als de temperatuur daalt is een goede baselayer ook belangrijk bij het fietsen in de regen.
Vooral als de temperatuur daalt is een goede baselayer ook belangrijk bij het fietsen in de regen.

Ondershirts zijn te krijgen in verschillende varianten. Vooral de temperatuur waarvoor ze geschikt zijn is een belangrijke factor. Draag je een ondershirt dat veel te warm is voor het weer? Dan kan het oncomfortabel warm zijn.

Draag je een flinterdunne zomerse baselayer tijdens vorst? Dan zul je het waarschijnlijk wel koud krijgen. En staat er een gure koude wind? Kies dan voor een baselayer met winddichte voorkant zodat je lichaam goed beschermd is.

Vergeet je fietsbroek niet

Het is tijd voor je benen, de motor van je fiets. Ook hier is Castelli met de Nanoflex fietskleding erg populair. Echte waterdichte fietsbroeken zijn er niet, maar goede waterafstotende broeken zijn zeker te vinden! 

Fiets je ook in de kou? Dan kun je overwegen meteen een winterse bibtight te kopen. Die is wat dikker en houdt je droog en warm tegelijk.

Droge voeten zijn warme voeten

Je voeten zijn ook erg belangrijk om droog te houden. Niets is vervelender dan te moeten fietsen met soppende fietsschoenen. Met een paar goede overschoenen houd je je voeten in ieder geval droog en warm. Waterdichte overschoenen zijn er in echte winter overschoenen of overschoenen die alleen waterdicht zijn, maar verder geen warmte bieden. Daarnaast zijn er ook waterdichte sokken te vinden, zo weet je zeker dat er geen regen binnenkomt!

Overschoenen houden niet alleen de regen buiten, ze houden je geliefde fietsschoenen ook nog eens mooi!
Overschoenen houden niet alleen de regen buiten, ze houden je geliefde fietsschoenen ook nog eens mooi!

Een punt van aandacht is de overgang van je been naar je overschoen of oversok. Daar kan namelijk altijd wel wat water naar binnen als het erg hard regent. Dat kun je makkelijk voorkomen met een plastic zakje.

Met een waterdichte overschoen blijft je voet kurkdroog.
Met een waterdichte overschoen blijft je voet kurkdroog.

Knip de gesloten onderkant van het zakje af om er een ‘beenstuk’ van te maken. Trek het stuk plastic aan stop die voor de helft in je fietssok. Trek dan je overschoen of oversok aan en vouw de andere helft van het plastic weer daar overheen. Dat voorkomt een heleboel inlopend water. GripGrab heeft er met de GripGrab CyclinGaiter zelfs een speciaal kledingstuk voor gemaakt.

Waterdichte winter overschoenen

Waterdichte zomer overschoenen

Waterdichte sokken

Fietshandschoenen waarmee je grip houdt

Dat je de handen ook nog warm en droog wilt houden is geen verrassing. Maar bij fietshandschoenen is het ook belangrijk dat je voldoende grip houdt op je stuur en nog goed je remmen kunt bedienen.

Goede fietshandschoenen houden niet alleen je handen warm en droog, maar geven je ook onder natte omstandigheden goede grip op je fietsstuur.
Goede fietshandschoenen houden niet alleen je handen warm en droog, maar geven je ook onder natte omstandigheden goede grip op je fietsstuur.

En kun jij tijdens het fietsen je mobiel niet missen? Dan zijn er tegenwoordig ook genoeg fietshandschoenen te vinden waarmee je de smartphone nog kunt bedienen. Dat mag natuurlijk niet tijdens het fietsen! ;-)

En padding en grip, ideaal!
En padding en grip, ideaal!

Het voordeel van fietshandschoenen is verder dat ze meer padding hebben dan gewone handschoenen. Ook kun je je vingers wat vrijer bewegen om goede controle te houden.

Voor de echte koukleumen onder ons hebben we ook nog handschoenen in het assortiment die zichzelf opwarmen. De Sealskinz Heated Cycle handschoenen. Als je nu nog koude handen houdt weten wij het ook niet meer!

Arm- en beenstukken voor twijfelweer

In het voor- en najaar fiets je ook regelmatig in wisselend weer. De ene keer koud met regen, een half uur later volle zon en heerlijk warm. Daarvoor kun je het beste gebruik maken van arm- en beenstukken.

regenkleding fietsers - Waterdichte beenwarmers, ideaal voor de zwaarste omstandigheden.
Waterdichte beenwarmers, ideaal voor de zwaarste omstandigheden.

De meeste arm- en beenstukken zijn vrij dik en houden de elementen voor een tijdje buiten. Wil je echt waterdicht, dan kan dat natuurlijk ook. Het voordeel van arm- en beenstukken is dat je ze relatief snel aan of uit kan trekken.

Vertrek je met prachtig weer maar wordt er misschien regen verwacht? Steek ze in je achterzak zodat je onderweg ze snel aan kan trekken.

Waterafstotende beenstukken

Waterafstotende armstukken

Regenkleding voor extreme mountainbikers of downhillers

Ook voor de extreme rijders hebben we nu speciale regenkleding in ons assortiment van Fox Racing. Dit is de meer baggy kleding die je gewend bent in deze tak van sport, maar voorzien van een goede waterafstotendheid of zelfs helemaal waterdicht. 

Ook tijdens de meest extreme omstandigheden goed beschermd tegen regen en kou.
Ook tijdens de meest extreme omstandigheden goed beschermd tegen regen en kou.

Hieronder de kleding die we momenteel in ons assortiment hebben.

Fox Racing regenkledingfont-weight

Regenkleding voor fietsers die naar werk en school gaan

Net als wielrenners en mountainbikers willen forenzen en scholieren natuurlijk ook graag droog op hun bestemming aankomen. Omdat deze groep minder behoefte heeft aan ventilatie is vooral de waterdichte fietskleding voor deze groep interessant.

Met een goede waterdichte fietsbroek en waterdichte fietsjas heb je een goed regenpak waarmee je hele dagen door de regen heen kunt zonder nat te worden. Het enige nadeel is dat, vooral bij wat warmer weer, het wel een beetje zweterig en klam aan kan voelen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen