Nieuw: Powertap
Een aantal weken terug schreven we een uitgebreide blog over het nut van een powermeter. Om op die blog verder te gaan zullen we deze keer de Powertap powermeter (of vermogensmeter) onder de loep nemen. De Powertap is een powermeter die in de naaf van het achterwiel zit. Deze naaf stuurt draadloos zijn gegevens door naar een headunit die geschikt is om ANT+ signalen op te vangen.
Techniek Powertap
De Powertap wielset die wij op dit moment verkopen is een zeer degelijke wielset die ideaal is voor allround gebruik. Dankzij 16 mm hoge DT Swiss velgen en 32 DT Swiss Competition spaken per wiel kan hij goed tegen een stootje. Dit maakt het tot een ideale set om te trainen. Uiteraard hebben we de wielen ook op de weegschaal gehad. Met 1820 gram voor de volledige set (exclusief snelspanners) valt het gewicht nog erg mee, zeker gezien de zwaardere naaf waar de techniek inzit om het vermogen te meten. De naaf is voorzien van industrielagers en uiteraard wordt deze wielset geleverd met snelspanners. Tot zover niets nieuws onder de zon, een degelijke, goed te onderhouden set wielen waar je kilometers lang van plezier van kunt hebben.
De naaf is uiteraard wel meer dan een soepel lopend ding waar je spaken in geknoopt worden en waarmee je hem in je fiets klemt. De naaf is de zogenaamde G3 naaf, de derde generatie van Powertap naven. Sinds de eerste draadloze versies van hun powermeters is de naaf verregaand verbeterd: lichter, stijver en ANT+ compatibel. De naaf weegt nog maar 325 gram, waarmee hij al bijna 100 gram lichter is dan zijn voorganger. Hoewel de naaf kleiner is, zijn de naafflensen verder uit elkaar geplaatst waardoor het wiel stijver gemaakt kan worden. De body is geschikt voor Shimano en SRAM 10 en 11-speed systemen.
Hoe meet de Powertap-naaf het vermogen?
In de achternaaf bevinden zich rekstrookjes, dit zijn hele smalle strookjes aluminiumfolie waarvan de weerstand verandert als ze vervormen. Doordat er stroom door deze strookjes gaat die gemeten wordt, kun je dankzij het spanningsverschil de kracht uitrekenen die er uitgeoefend wordt. Hoe meer rekstrookjes aanwezig zijn, hoe preciezer het systeem, de Powertap heeft een afwijking van +/- 1,5%, wat zeer goed is. Op de website van Powertap staan een aantal wetenschappelijke artikelen die je hier meer over kunnen vertellen.
Samen met de snelheid, kan met de kracht het vermogen worden uitgerekend. Dit doet de Powertap-naaf uiteraard helemaal zelf. Een ANT+ zender stuurt het signaal naar jouw headunit. Een headunit wordt niet meegeleverd, maar alle ANT+ compatibel computers kunnen het vermogen op het display tonen. In de G3 achternaaf zit een CR2032 batterij die voor de benodigde stroom zorgt. Hij gaat ongeveer 2000 uur mee en is met behulp van het meegeleverde tooltje te vervangen. In Nederland importeert Edco de Powertap-wielen. Op hun website staat ook een uitgebreide FAQ-lijst die je antwoord geeft op veelgestelde vragen.
Onze ervaringen
Een aantal van ons rijden al jaren met Powertap-wielen rond en zijn zeer te spreken over de functionaliteit. De nieuwe naaf is uiteraard ook door ons getest, we willen graag alles weten van het materiaal wat we verkopen! De installatie kan niet makkelijker, net als elke andere wielset is het een kwestie van seconden om je wiel te wisselen. De aansluiting op de Garmin Edge 1000 die wij hebben gebruikt, was ook zeer simpel. De eerste keer hoef je alleen aan te geven dat er een powermeter aanwezig is, je kunt hem een naam geven en alle volgende keren vindt de Edge 1000 hem gelijk bij het opstarten.
Als je met de Powertap-wielset rijdt, merk je eigenlijk niks speciaals, behalve dat je je vermogen op je fietscomputer kunt aflezen. De naven draaien zeer soepel en dankzij de 32 spaken per wiel is het een zeer stijve, maar toch comfortabele wielset. Wat ons betreft echt een ideale allround wielset voor vele probleemloze kilometers.
Voor- en nadelen
Het grote voordeel van de Powertap-wielset is dat je heel gemakkelijk deze powermeter kunt gebruiken in verschillende fietsen. Op dinsdag intervaltraining en op woensdag blokkentraining op je tijdritfiets? Geen probleem, gewoon simpelweg het wiel wisselen en je bent klaar om zo efficiënt mogelijk te trainen. Dit voordeel is gelijk ook een nadeel, je zit vast aan het achterwiel. Een lichtere/snellere wielset steken voor een wedstrijd betekent geen data voor die dag. Met een relatief lichte velg en een zeer degelijke bouw zul je echter niet snel problemen hebben om met deze wielen aan de gang te gaan.
Als veel van jullie net zo enthousiast zijn over trainen met vermogen als wij, is de kans groot dat we meer variaties op gaan nemen, zodat we zelfs de meest veeleisende wielrenners blij kunnen maken. Iets wat natuurlijk altijd ons streven is! Daarnaast is het zeer makkelijk om de Powertap te calibreren, servicen en installeren. De voordelen van Powertap houden niet op bij het gebruiksgemak. Met Edco als leverancier is ook de service en garantie op een zeer hoog niveau.
Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze blog, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Mocht je diep op de theorie willen ingaan, staan op de website van Powertap een aantal interessante webinars van Hunter Allen, een zeer ervaren coach die je veel verteld over de ins en outs. Deze filmpjes zijn soms een beetje langdradig, maar bevatten wel veel nuttige informatie.
Jan Janssen
Gerelateerde berichten
10 tips om de Festive 500 te volbrengen
18 December 2024De Festive 500 ...
Schwalbe G-One R Pro Line: Sneller, sterker en klaar voor elke gravelrace!
12 December 2024Schwalbe introduceert met trots de nieuwste generatie gravelbanden: de G-One R Pro Line ...
De nieuwe Cube fietsen voor 2025: Veelzijdigheid en prestaties voor iedereen [Koopgids]
5 December 2024Cube heeft hun collectie voor 2025 gelanceerd, en er is meer keuze dan ooit tevoren ...