Multitools - Met welke multitool fiets jij straks rond? [Koopgids]
Pech tijdens je fietstocht, je hebt het vast wel eens meegemaakt. Aangezien je niet je hele gereedschapskoffer mee kunt nemen op de fiets, komt een multitool dan goed van pas. Er zijn verschillende soorten multitools, van kleine multitools met alleen de meest essentiële tools tot grotere multitools die (bijna) elk probleem kunnen verhelpen. Hoe kies je de beste multitool uit voor jou? Dat lees je in deze koopgids!
Allereerst is het belangrijk om na te gaan wat je allemaal nodig hebt tijdens een fietsrit. Wil je alleen wat kleine aanpassingen aan je fiets kunnen doen, zoals het openzetten van je remmen en je zadel in hoogte verstellen? Of wil je ook complexere problemen kunnen verhelpen, zoals een spaak- of kettingbreuk?
Een multitool is een perfect middel om veel uiteenlopende problemen aan je fiets te verhelpen. Het verschilt per multitool welke gereedschappen er allemaal op zitten en welke problemen je ermee kunt oplossen. In deze koopgids maken wij onderscheid tussen twee type multitools: de 'must-haves' en de 'alleskunners'.
De 'must-have' multitools
De 'must-have' multitools zijn de ideale hulp voor kleine en simpele reparaties onderweg. Deze multitools bevatten vaak verschillende inbus- en torxsleutels en een kruiskopschroevendraaier. Daarmee kun je verschillende bouten los of vastdraaien en bijvoorbeeld je steekas uit je fiets halen.
Voordelen
- Voordelen van de ‘must-have’ multitools zijn onder andere dat ze licht van gewicht zijn en weinig ruimte in beslag nemen. Hierdoor merk je nauwelijks dat je een multitool bij je hebt.
Nadelen
- Helaas kan het toch nog voorkomen dat je pech krijgt die je niet kan verhelpen met deze multitools. Een kettingpons en spaaksleutel zitten bijvoorbeeld niet op deze multitools.
Onze 'must-have' multitools
Deze multitools hebben een verschillend aantal functies, variërend van 5 tot 12. Zo zit er voor ieder wat wils tussen!
De 'alleskunners' multitools
Met een ‘alleskunner’ multitool kun je bijna elke reparatie onderweg uitvoeren. Deze multitools beschikken vaak - naast de standaard gereedschappen - over bandenlichters, kettingpons en een spaaksleutel. Zo kun je zelfs een ketting- en spaakbreuk verhelpen.
Voordelen
- Het grote voordeel van deze multitools is dat bijna elke functie erop zit waardoor je jouw fietstocht snel weer kan hervatten.
Nadelen
- Door het grotere formaat zijn de ‘alleskunners’ ook vaak zwaarder. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je ook nog een quicklink of breekpen nodig hebt om je ketting te repareren, een kettingpons alleen is niet genoeg.
De multitools van Lezyne
Lezyne multitools combineren stijl, technologie en een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding in een compacte verpakking. De RAP II multitools worden zijn gemaakt van lichtgewicht aluminium dat is voorzien van een prachtige en duurzame zwarte afwerking. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zo zit er altijd wel iets tussen voor jou! De RAP II 18 beschikt - naast de standaard tools - ook over tools voor jouw ketting, spaken en remschijven. De RAP II 24 is verder uitgebreid met moersleutels en de RAP II 25 beschikt daarnaast zelfs over een CO2-adapter.
De multitools van Crankbrothers
Crankbrothers multitools beschikken over veel functies en extra grip op de zijkant. De M17 multitool bevat een kettingpons, schroevendraaier (kruiskop en plat) en spaak-, inbus-, torx- en moersleutels. De M19 multitool beschikt over twee extra functies, namelijk twee steeksleutels. De M20 multitool bevat ook nog een ventielkern verwijderaar en een remschrijfrichter.
De multitools van Topeak
Onderstaande Topeak multitools hebben naast de standaard gereedschappen ook bandenlichters en een beschermend opbergzakje. Als kers op de taart zijn deze multitools ook uitgerust met een flesopener, zodat je jezelf na de rit op een ijskoud drankje kunt trakteren!
Opbergen in je fiets
De meeste multitools steek je achterin het zakje van je fietsshirt of neem je mee in je zadeltasje. Er zijn echter ook multitools die je op kan bergen in je fiets: in de openingen van je stuur of in je stuurbuis. Op die manier is jouw multitool mooi weggewerkt en kun je hem nooit meer vergeten!
Tubeless banden repareren met een multitool
Heb je tubeless banden? Deze Lezyne multitools beschikken over een tool waarmee je jouw tubeless banden kunt repareren. Daarnaast kun je de multitool makkelijk verbergen in je fietsstuur.
Mees van Dijk
Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met wielrennen en daardoor ook bij Mantel terecht gekomen. Je hobby combineren met je bijbaan, wie wil dat nou niet? Vanuit Nijmegen maak ik vaak mooie fietsritjes, bijvoorbeeld over de Posbank of over de dijk. En tijdens de vakantie vind ik het ook erg leuk om de fiets mee te nemen. Er zijn nog een heleboel plekken waar ik op de fiets heen wil, dus nog genoeg leuks om naar uit te kijken!
Gerelateerde berichten
De perfecte Gazelle fiets voor iedere fietser [Koopgids]
19 Februari 2025Ben je op zoek naar een nieuwe fiets en wil je verzekerd zijn van topkwaliteit? Gazelle biedt een breed assortiment aan ...
Wahoo fietstrainers - de perfecte fietstrainers voor de echte Wahooligan!
5 November 2024Indoor trainen is dé manier om te blijven genieten van het fietsen gedurende de winter en tussendoor jouw prestaties te ...
Met deze Elite fietstrainers win jij je indoor fietswedstrijden! [Koopgids]
15 Oktober 2024De tijd van indoor fietsen komt er weer aan ...