Deel dit bericht

Liv Avail en Liv Envie - Vrouwen racefietsen voor beginners en fanatieke rijdsters

16 Mei 2017

Liv is het vrouwenmerk van Giant en heeft de afgelopen jaren veel successen geboekt op de weg. Zo wonnen Marianne Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten veel koersen op deze racefietsen voor vrouwen van Giant. Onze Bas is al jaren fan van Giant en vertelt je graag over de twee topseries van Liv die wij in het assortiment hebben voor de fietsende vrouw: De Liv Avail en Liv Envie.

De Liv Avail SL1 en SL2 zijn twee echte instapfietsen voor beginnende wielrensters. De Liv Avail advanced en Envie Advanced modellen hebben een carbon frame en zijn allemaal een stuk beter afgemonteerd. Dat zijn racefietsen voor de wat fanatiekere rijdsters.

Afhankelijk van welke model fiets je kiest krijg je Giants' eigen SR-2 wiel of de hogere PR-2 wielen.
Afhankelijk van welke model fiets je kiest krijg je Giants' eigen SR-2 wiel of de hogere PR-2 wielen.

De zeges van bovengenoemde profs waren bijna allemaal op de Liv Envie. Dit model is namelijk speciaal ontwikkeld voor een hele lage luchtweerstand. Aan de platte vormen van de buizen kun je al zien dat deze fiets snel vooruit wil. Een fiets dus die geschikt is voor vrouwen die van doorfietsen houden, wedstrijden rijden en/of triathlon ambities hebben.

Liv Envie is aerodynamisch en stijf

De Liv Envie Advanced 1
De Liv Envie Advanced 1

Het Envie frame is de damesvariant van de Giant Propel. Het frame maakt gebruik van dezelfde geavanceerde Composite Advanced carbonvezel. Dit maakt het mogelijk dat Envie naast heel stijf en aerodynamisch ook nog lichter is dan de meeste andere racefietsen in zijn prijsklasse.

Liv Envie Advanced 2
De Liv Envie Advanced 2

Ook de zithouding is aangepast voor vrouwen, zodat je niet zover voorover zit als op een herenmodel. De zithouding is gericht op vrouwen die een allround of sportieve houding zoeken.

Naast bovengenoemde punten is het fijn dat de bekabeling netjes door het frame gaat en dat er ondanks de aerodynamische vormgeving genoeg ruimte is voor 25 mm banden.

Sportief maar comfortabel

De componenten van de Envie passen goed bij de fiets. Het dameszadel dat gericht is op een sportieve houding zorgt voor veel zitcomfort en het compacte stuur zorgt ervoor dat je ook gemakkelijk in de beugels kan rijden.

De PA-2 wielen zorgen voor een laag gewicht in combinatie met aerodynamische eigenschappen. Het enige wat ik jammer vind aan deze fiets is dat Giant 23 mm banden monteert, maar deze zijn (later) gemakkelijk te upgraden naar 25 mm banden. De Envie is verkrijgbaar in 2 varianten, waarvan alleen de schakelgroep en de kleurstelling verschillen.

Liv Envie Advanced 1 - lichtgewicht voor de bergen

Deze heeft de Shimano Ultegra groepset voorzien met de compacte crank van 50-34 in combinatie met de 11-28 cassette, dit zorgt ervoor dat de fiets zowel op het vlakke als in de bergen goed tot haar recht komt. Hoewel de fiets niet als pure klimfiets is ontwikkeld, is hij met een gewicht van 7,5 kg lichter dan veel klimfietsen.

Envie Advanced 2 - all-round vrouwen racefiets

Deze fiets heeft de Shimano 105 afmontage, deze zit dicht tegen de prestaties van de Ultegra groepset aan, waardoor je heel veel waar voor je geld krijgt. Ook deze fiets heeft een compact 50-34 crankstel en een 11-28 cassette, waardoor die breed inzetbaar is. Het gewicht van 7,65 kg is verrassend laag voor een fiets onder de 2000 euro.

Voor alle vrouwen die van snel fietsen of wedstrijd fietsen houden is de Liv Envie een perfecte fiets. Zowel qua aerodynamica, gewicht en rijeigenschappen is ze beter dan veel vrouwenracefietsen van meer dan 4000 euro. Het is immers niet voor niets een van de succesvolste modellen uit het damespeloton.

Liv Avail - Vrouwen racefietsen voor ontspannen ritten

Is snelheid voor jou geen prioriteit en wil je gewoon lekker ontspannen je ritjes rijden? Dan is Liv Avail voor jou de juiste keuze. Deze fiets is gericht op veel comfort in combinatie met een allround rijgedrag.

De Liv Avail SL 1
De Liv Avail SL 1

Het Liv Avail model hebben we verkrijgbaar in twee verschillende aluminium uitvoeringen, de Avail SL 1 en Avail SL 2. Daarnaast hebben we ook nog de Liv Avail Advanced 2. Deze carbon racefiets voor vrouwen is biedt je nog betere rijeigenschappen voor nog net geen 2.000 euro.

Liv Avail SL - Aluminium comfort

De Avail SL is gemaakt van licht Aluxx SL aluminium. Het geheim van de fiets zit in de D-Fuse zadelpen. Deze carbon zadelpen zorgt door zijn vormgeving dat trillingen van het achterwiel worden weggefilterd.

page?image_id=656

Ik heb dezelfde zadelpen op mijn Giant Defy en kan echt beamen dat dit heel goed werkt. Deze zadelpen zorgt ervoor dat deze fiets comfortabeler aanvoelt dan iedere andere aluminium fiets en zelfs comfortabeler dan menig carbon racefiets.

Vrouwspecifieke vormgeving

Daarnaast is de zithouding vrouwspecifiek, dus je zit wat meer ontspannen in een rechtop zittende houding. De handremmen voorop het stuur garanderen dat je altijd snel en gemakkelijk bij de remmen kan.

page?image_id=657

Ook is het frame mooi afgewerkt, zo gaat alle bekabeling door het frame heen. Dit zie je niet altijd in deze prijsklasse en is nog een pluspunt van deze fiets.

Liv Avail SL 1 - Shimano 105 afmontage

De Avail SL is in 2 varianten verkrijgbaar, de SL 1 en de SL 2. De Avail SL 1 heeft een Shimano 105 afmontage, deze groep heeft 22 versnellingen en al standaard een klimverzet gemonteerd, zodat je altijd een goed bereik hebt.

Liv Avail SL 2 - Veel waar voor je geld

Liv Avail SL 2 met Tiagra afmontage
Liv Avail SL 2 met Tiagra afmontage

De Avail SL 2 heeft een Shimano Tiagra afmontage, deze groep heeft 20 versnellingen en presteert ook al op een hoog niveau, zodat je niet snel tekort zult komen.

Beide fietsen hebben 25 mm banden gemonteerd, die zorgen voor veel grip en veel comfort.

Liv Avail Advanced 2 - schijfremmen en optimaal comfort

De Liv Avail Advanced 2 heeft een volledig carbon frame met ook de befaamde D-Fuse zadelpen. Omdat het frame van carbon is haal je daar ook nog extra comfort uit. Het Powercore bracket zorgt ervoor dat iedere trap raak is.

Liv Avail Advanced 2 HRD
Liv Avail Advanced 2 HRD met schijfremmen!

Een ander sterk punt van deze racefiets zijn de hydraulische schijfremmen. Deze bieden maximale remkracht zelfs onder de meest extreme omstandigheden. De hoge PR-2 wielen zorgen voor mooie looks en betere stijfheid.

Door het comfortabele frame en de comfortabele zadelpen haal je uit deze fiets maximaal comfort terwijl, je daarnaast ook in een comfortabele houding zit. Een ideale fiets dus voor vrouwen die lekker ontspannen (lange) ritten willen maken.

Daarnaast is deze fiets volledig afgewerkt met Shimano 105, deze groep zorgt voor topprestaties op het gebied van schakelen. Ook het feit dat Liv al een bergverzet monteert, zorgt ervoor dat deze fiets in ieder terrein prettig rijdt.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Bas Vlaskamp

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...