Deel dit bericht

Lezyne fietsverlichting - Gezien worden en zelf ook alles zien [Review]

7 Oktober 2017

Goede fietsverlichting is belangrijk voor iedere fietser. Of je nu op de stadsfiets even boodschappen doet, of op de mountainbike of racefiets urenlang in het donker door wilt gaan. Zonder goede fietsverlichting ben je nergens. Lezyne heeft dit jaar weer nieuwe fietslampen uitgebracht. Tijd voor een flinke test van deze nieuwe Lezyne fietsverlichting!

Nu het toch echt te donker is 's ochtends om de dagelijkse woon-werkrit - Nijmegen-Arnhem en terug - zonder goede fietsverlichting te rijden vond ik het tijd voor nieuwe fietslampjes. Ik gebruikte tot voor kort voornamelijk fietsverlichting met batterijen. Dat lijkt ideaal omdat ze best lang mee gaan. Maar de lichtopbrengst is er dan ook naar. Je wordt maar net gezien.

Meer fietsen met betere fietsverlichting

Tijd dus voor een upgrade. Ik wilde meer kunnen zien en ook beter gezien worden. En dan moeten de nieuwe fietslampen ook nog eens minstens twee uur mee gaan. Want lang ben ik elke werkdag ongeveer twee uur aan het fietsen voor mijn commute.

Vanaf de eerste minuut was ik al fan van het Lezyne Stripe drive achterlicht.
Vanaf de eerste minuut was ik al fan van het Lezyne Stripe drive achterlicht.

De route waar ik mijn woon-werk-kilometers maak is matig tot redelijk verlicht. Gelukkig is het een gescheiden fietspad en kom ik niet bijzonder veel auto's tegen. Maar die paar plekken waar auto's mijn pad kruisen zijn wel redelijk onoverzichtelijk. Dus een fietslamp die echt opvalt was ook een vereiste.

Met die twee hoofdeisen in het achterhoofd dook ik onze fietsenwinkel in Arnhem in. Daar staan namelijk een heleboel lampjes uitgestald en kun je ze ook echt even proberen. Na een kwartiertje testen en verpakkingen bestuderen koos ik voor een paar fietslampen om eens even goed te testen.

De selectie

Allereerst wilde ik de Lezyne Lite Drive 700XL hebben. Op de normale, meest felle stand zou die 3 uur mee moeten gaan. Ruim voldoende dus zo op papier. In combinatie met de Lite Drive koos ik de Lezyne Strip Drive als fietsachterlicht. Die was ook op de lichtere stand behoorlijk fel en zou dan zelfs 18 uur mee moeten gaan.

De voorlamp van de KTV Drive is lekker klein en eenvoudig mee te nemen. Maar de batterijduur is niet genoeg voor een flinke tocht.
De voorlamp van de KTV Drive is lekker klein en eenvoudig mee te nemen. Maar de batterijduur is niet genoeg voor een flinke tocht.

Omdat ik toch aan het testen was nam ik er meteen de Lezyne KTV Drive Pair bij. Een goedkope set fietsverlichting die op papier toch aardig zou moeten presteren.

Omdat ik sporadisch ook wel eens een nachtrit maak in het bos ging ik ook ook helemaal los op de Lezyne Deca Drive 1500i met het Infinite Powerpack. Dan krijg je niet alleen een zee aan licht, maar ook nog eens een batterijduur waar je de hele nacht mee door kunt.

En gewoon uit pure nieuwsgierigheid wilde ik ook wel het Lezyne Laser Drive achterlicht testen. Want ja, lasers...

Opladen

Met alle fietslampen in de aanslag begon de eerste test. Hoe lang duurt het opladen? Ik heb ze allemaal eerst een keer volgeladen volgens de instructie van Lezyne en ze daarna allemaal weer leeg laten lopen.

Het laden ging bij alle lampen sneller dan volgens de specificaties, dus onnodig lang wacht voor vertrek was er niet bij.
Het laden ging bij alle lampen sneller dan volgens de specificaties, dus onnodig lang wacht voor vertrek was er niet bij.

Het opladen ging in alle gevallen zelfs sneller dan volgens de specificatie van Lezyne, dus daar was ik al tevreden mee. Zolang je niet last-minute besluit te vertrekken kun je dus altijd wel genoeg energie in de fietslampen krijgen voor een lange rit.

Fietsverlichting voor in de stad

En dan het belangrijkste, het licht. Ik begon met de Lezyne KTV Drive Pair. Daar verwachtte ik het minste van. Volgens de specificaties eigenlijk niet meer dan een lampje voor in de stad of een redelijk verlichte weg buiten de bebouwde kom.

Voor korte ritten in de stad was het achterlicht van de KTV Drive prima.
Voor korte ritten in de stad was het achterlicht van de KTV Drive prima.

En dat klopt. De voorlamp geeft wel redelijk licht, maar het had wat mij betreft wel een stuk feller gemogen. Ook de achterlamp is fel genoeg om goed gezien te worden. Tijdens een rit in de mist had ik het gevoel dat andere weggebruikers me goed zagen. Dat fietst dan meteen een stuk zekerder.

Daglicht-functie is handig

Waar ik vooral van gecharmeerd was is de daglicht-functie van de voorlamp. Deze kan zo fel knipperen dat je echt niet meer over het hoofd gezien wordt. Op mijn dagelijkse woon-werk rit merkte ik al snel de voordelen.

Vooral de daglicht-functie van de KTV Drive voorlamp sprak me aan.
Vooral de daglicht-functie van de KTV Drive voorlamp sprak me aan.

Op plekken waar ik normaal gezien altijd merkte dat automobilisten, vooral met schemer en als het nat was, me wel eens te laat zagen of helemaal niet was dat nu voorbij.

Het KTV Drive achterlicht was niet bijzonder fel.
Het KTV Drive achterlicht was niet bijzonder fel.

Waar ik nog wel eens vol in de remmen moet of preventief moest stoppen heb ik dat met de dagverlichting aan niet gehad. Als je bedenkt dat dit een van de goedkopere sets met fietsverlichting is, krijg je veel waar voor je geld.

Toch iets meer power

Omdat de voorlamp van de KTV drive me toch niet fel genoeg was in de reguliere stand hoopte ik dat de Lezyne Lite Drive 700 XL me zou geven wat ik zocht. Ik had al een ouder model van een iets minder sterke variant van deze Lezyne (450XL) en die voldeed eigenlijk al best goed. Maar omdat ik toch net iets meer licht wilde en meer levensduur koos ik voor een grotere.

ALs de 700XL over de helft van de acculading heen was brandde hij oranje. Onder de 10 procent werd hij rood.
Als de 700XL over de helft van de acculading heen was brandde hij oranje. Onder de 10 procent werd hij rood.

En dat was een goede beslissing. Mijn oude lamp kon op de middelste stand net de woon-werk rit van een kleine 2 uur per dag aan, als ik hem op het werk maar aan de lader hing. Maar de Lezyne Lite Drive 700 XL trekt het makkelijk met een grotere en sterkere lichtbundel dan mijn oude fietslamp.

Alleen als ik hem vol laat branden, bijvoorbeeld bij slecht weer, moet ik hem op het werk ook even aan de lader hangen. Ik laad hem dus in principe nu maar eens per dag op. Wel zo handig omdat ik hem op het werk gewoon op de fiets kan laten zitten.

De 700XL was perfect, op het aansluiten van de laadkabel na, dat had wel wat handiger gemogen.
De 700XL was perfect, op het aansluiten van de laadkabel na, dat had wel wat handiger gemogen.

Qua felheid ben ik ook meer dan tevreden. Niks op de zuinige stand, maar gewoon lekker de felste, zonder de overdrive stand mee te rekenen. Ruim voldoende om de matig verlichte weg goed te kunnen zien op weg naar het werk.

Enige minpunt voor mij is dat ik de laadkabel soms erg moeilijk in de mini-USB poort geplugd kreeg. Best irritant als je hem dagelijks aan de lader moet hangen.

Opvallend achterlicht

De Lezyne Strip Drive is het achterlicht dat ik bij de Lezyne Lite Drive 700 XL zou verwachten, als er een set zou zijn. De prijsstelling is ongeveer gelijk en de prestaties op papier ook.

Ook overdags vond ik het Strip Drive achterlicht er mooi en strak uitzien.
Ook overdags vond ik het Strip Drive achterlicht er mooi en strak uitzien.

Omdat ik het ook belangrijk vind dat ik goed gezien wordt was een fel fietsachterlicht essentieel. En vanaf de eerste minuut wist ik dat de Strip Drive zou leveren wat ik wilde. De continue verlichting, zonder knipperen, houdt het met gemak meerdere woon-werkritten vol.

En de daglicht-stand is een leuke extra voor tijdens zware regenbuien overdags waarbij automobilisten je wat makkelijker zouden kunnen missen. Toch een fijn idee dat achteropkomend verkeer je echt niet over het hoofd kan zien.

Ik gebruikte alleen de daglichtfunctie en een van de twee vast licht standen. Met 8 andere knipperstanden ertussen was het een beetje teveel van het goede.
Ik gebruikte alleen de daglichtfunctie en een van de twee vast licht standen. Met 8 andere knipperstanden ertussen was het een beetje teveel van het goede.

Helaas heeft de Strip Drive wel erg veel verschillende knipperstanden. Zo veel dat ik me er aan ergerde. Je zou ze eigenlijk zelf eruit moeten kunnen zetten. Wie wil er door 11 standen heenzappen om bij de gewenste modus te komen?

Verder bleef hij goed zitten, ondanks dat de D-Fuse zadelpen op mijn Giant een platte achterkant heeft. Dat leek namelijk niet goed te passen als je de achterkant van het achterlicht ziet, maar ik heb er geen problemen mee gehad.

De Strip Drive is best een flinke achterlamp, maar echt niet te groot.
De Strip Drive is best een flinke achterlamp, maar echt niet te groot.

Alleen bleef er bij mij wel wat modder en andere troep hangen in de loze ruimte tussen lamp en zadelbuis. Maar dat is ook zo weer schoongemaakt natuurlijk. Voor mij geen issues omdat ik mijn fiets na bijna elke rit wel even schoonmaak.

Lasers!

Gewoon puur om het feit dat er lasers in zitten wilde ik ook het Lezyne Laser Drive achterlicht wel eens aan het werk zien. Ik voelde me net Dr. Evil bij het monteren en kon het woord lasers dus ook niet meer normaal uitspreken...

page?image_id=3463
"Laser"...

De twee lasers projecteren aan beide kanten van je fiets een lange laserstraal op het wegdek van ongeveer een meter of twee a drie lang. Vooral op erg donkere plekken viel dit licht op, maar zodra ik wat meer in de buurt kwam van straatverlichting was dit voordeel wel weer weg.

De Laser Drive is iets minder smal en hoog dan de Strip Drive, maar is ook zeker niet te groot.
De Laser Drive is iets minder smal en hoog dan de Strip Drive, maar is ook zeker niet te groot.

Ik had wel het gevoel dat automobilisten - omdat de de twee lasers vrij breed uitstralen - wat ruimer om me heen reden. En dat is wat mij betreft pure winst. Want helemaal met winderig en regenachtig weer is wat meer speling wel zo veilig.

Alles zien, maar dan ook echt alles

De laatste fietslamp uit mijn test was de Lezyne Deca Drive 1500i met het Infinite Powerpack. Op de felste reguliere stand - dus niet de overdrive - krijg je hier 1000 Lumen uitgeperst. En dan gaat de accu ook nog eens 5 uur mee op deze lichtsterkte.

De Lezeyne 1500i is een flinke lamp, met de extra Infinity Powerpack erbij helemaal.
De Lezeyne 1500i is een flinke lamp, met de extra Infinity Powerpack erbij helemaal.

En dat merk je. Op een onverlichte weg 's avonds laat zie je echt alles wat je wilt zien. Voor je uit de weg - tot honderd meter ver. De zijkanten van de weg zijn ook goed zichtbaar en geven een goed overzicht over alles wat je tegen kunt komen.

Waar ik soms met mindere fietslampen in bochtjes wat voorzichtiger ben hoefde dat nu niet meer. Omdat je een vrij breed zichtveld hebt nam mijn vertrouwen toe en durfde ik de bochten lekker snel te pakken.

Voor nacht- en duurritten in het donker

Het is dat deze combinatie van fietslamp en accu wat aan de prijs is, anders zou ik hem puur voor die enkele nachtrit in het bos aanschaffen. Wat me wel opviel - of eigenlijk tegenviel - was het gewicht. De fietslamp zelf is al zwaar en in combinatie met het Powerpack heb je toch wel een flinke unit aan je fiets hangen.

De Powerpack werkte overigens uitstekend. Hij was makkelijk aan te sluiten en hij blijft goed vastzitten. Maar helaas is de de verbindingskabel niet lang genoeg om hem op elke willekeurige plek op je fiets vast te zetten. Het gewicht komt dus allemaal voorop je fiets op of vlakbij je stuur te zitten en dat vond ik wat minder fijn.

Fijne fietsverlichting, maar te veel knipperstanden

Al met al was ik over alle fietslampen dus wel tevreden. Op de 1500i na zijn ze allemaal lekker licht en presteren ze erg goed. Een lange batterijduur en relatief korte laadtijden zijn aspecten die voor mij belangrijk waren.

De lichtopbrengst was ook goed op de low-budget versie van de KTV Drive na. Maar goed, daar betaal je dan dus ook niet voor.

Het opladen van de KTV Drive was voor het voor en achterlicht een makkie dankzij de geïntegreerde USB-aansluiting. Geen kabeltjes nodig dus.
Het opladen van de KTV Drive was voor het voor en achterlicht een makkie dankzij de geïntegreerde USB-aansluiting. Geen kabeltjes nodig dus.

Enige nadeel aan echt alle lampen was voor mij het grote scala aan instelmogelijkheden. Ze kun je bij het Strip Drive achterlicht kiezen uit maar liefst 11 verschillende standen. Dat was toch echt teveel van het goede.

Ook de andere lampen hadden veel verschillende standen. En dat terwijl ik eigenlijk alleen een felle stand wil voor slechte omstandigheden, een iets minder felle voor de gemiddelde dag en een daglicht-functie voor slecht weer overdags.

De 1500i gaf echt een enorme bak met licht.
De 1500i gaf echt een enorme bak met licht.

Het wisselen tussen alle standen gaat dan wel makkelijk, maar ik ergerde me er af en toe best aan dat ik al die verschillende knipperstanden moest doorlopen. Helemaal als je net je favoriete had gemist en weer opnieuw kon beginnen

Mijn fietsverlichting voor de winter

In totaal heb ik de verschillende lampen zo'n 1000 kilometer getest in vele verschillende omstandigheden. Na het testen ben ik drie fietslampen blijven gebruiken. De voorlamp van de KTV Drive, de 700XL voorlamp en het Strip Drive achterlicht.

Lezyne fietsverlichting - Mijn fietsverlichting combinatie voor op mijn stuur. De Lezyne 700XL voor constante verlichting en de KTV Drive voor het opvallend felle knipperen op gevaarlijke stukken.
Mijn fietsverlichting combinatie voor op mijn stuur. De Lezyne 700XL voor constante verlichting en de KTV Drive voor het opvallend felle knipperen op gevaarlijke stukken.

Het voorlicht van de KTV Drive gebruik ik alleen als daglicht-fietslamp. Die zet ik in op de paar wegen waar mijn route een autoweg kruist, ongeacht of het dag of nacht is. Doordat ik hem zo weinig gebruik kan hij enkele weken meegaan op een enkele batterijlading.

De Lite Drive 700XL is mijn vaste fietsverlichting voor elke dag. Ruim voldoende licht om de weg te zien en genoeg levensduur om 2 dagen, en dus dik 4 uur, aan woon-werkritten aan te kunnen. Misschien dat ik nog eens een keer de 1100XL ga proberen voor nog meer licht en levensduur.

En zo fiets ik de winter door.
En zo fiets ik de winter door.

Wat de achterlamp betreft houd ik het dus bij de Strip Drive. Deze geeft ruim voldoende licht voor alle omstandigheden en heeft een daglicht-stand voor slechtere omstandigheden overdag.

Mijn Lezyne fietsverlichting voor deze winter

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...