Deel dit bericht

Review: Garmin Edge Touring

Garmin timmert in 2013 flink aan de weg. Begin dit jaar lanceerde de marktleider op het gebied van gps-apparatuur al de nieuwe Edge 810 en Edge 510. Dit najaar kwam daar de actiecamera Garmin Virb bij en de nieuwe budget navigatie-fietscomputer, de Garmin Edge Touring. De Touring moet het antwoord zijn op concurrenten zoals de Mio Cyclo 505 en de Bryton Rider 60, apparaten waarbij kaartmateriaal standaard wordt meegeleverd. Voorheen diende bij de Edge serie kaartmateriaal apart te worden aangeschaft, maar bij de Edge Touring is hier verandering in gekomen. Heeft Garmin met de Garmin Edge Touring goud in handen? Wij denken van wel…

Garmin Edge Touring (Plus)

De Edge Touring is verkrijgbaar in twee varianten: de Garmin Edge Touring en Garmin Edge Touring Plus. Het verschil tussen de standaarduitvoering en de Plus zit ‘m voornamelijk in ANT+ mogelijkheden. Doordat de Plus is voorzien van een ANT+ ontvanger, kun je een optionele ANT+ borstband met het apparaat verbinden en zo tijdens het fietsen je hartslag monitoren. Bovendien beschikt de Plus over een barometrische hoogtemeter, waardoor actuele hoogte en stijging nauwkeurig kunnen worden weergegeven.

Garmin Edge Touring

In de doos

Zowel de Garmin Edge Touring als de Garmin Edge Touring Plus wordt geleverd inclusief een beknopte handleiding, USB-kabel en twee stuurbevestigingen. Qua afmetingen en specificaties verschilt de Edge Touring nauwelijks van zijn broertjes, de Edge 800 en Edge 810. De behuizing is, afgezien van de witte rand, identiek. Ook het scherm is rechtstreeks afkomstig van de Edge 800/810. In vergelijking met de Bryton Rider 60 en Mio Cyclo 505 is dit scherm wel aan de kleine kant en heeft het een lagere resolutie (160 x 240 pixels), maar qua leesbaarheid in de volle zon steekt dit scherm er nog steeds boven uit. De batterijduur van de Edge Touring is met circa 15 uur prima.

Garmin Edge Touring

Zoals op het onderstaande kaartje te zien is, dekt het meegeleverde kaartmateriaal dekt met 23 landen heel West-Europa. De kaart is gebaseerd op Openstreetmap (OSM), een gratis te gebruiken kaart waarmee wij qua nauwkeurigheid en detail doorgaans erg goede ervaringen hebben. De kaart geeft ook fietspaden weer, zodat je niet enkel beperkt bent tot het volgen van de hoofdwegen.

Garmin Edge Touring

In de praktijk

Uit het beginscherm blijkt direct dat de Garmin Edge Touring echt is toegespitst op navigatie: de keuze is beperkt tussen ‘Waarheen?’ en ‘Bekijk kaart’. Via ‘Waarheen?’ bereik je het navigatiemenu en ‘Bekijk kaart’ tovert het kaartmateriaal op het scherm. Vanuit de kaartweergave kun je door te swipen een kompasscherm of datavelden met ritgegevens (snelheid, afstand etc.) raadplegen.

Garmin Edge Touring

Net als de Mio Cyclo serie beschikt de Edge Touring over een soort Suprise Me functie. Je voert de afstand in die je wilt fietsen en de Edge Touring berekent automatisch enkele mogelijke rondritten. De kwaliteit van deze rondritten is verrassend goed: de route voert zo veel mogelijk over fietspaden en lijkt drukke, stedelijke gebieden te vermijden. Natuurlijk, zoals je kunt verwachten bij automatisch gegenereerde routes kiest de Edge soms een vreemde of onlogische afslag, maar over het algemeen is de rondrit-functie een erg bruikbare en leuke manier om nieuwe routes te ontdekken. Klein nadeel: het apparaat doet doorgaans heel erg lang over het berekenen van de rondritten. Het kan minuten duren voordat de Edge een aantal opties heeft berekend.

Garmin Edge Touring

Vanzelfsprekend kun je met de Garmin Edge Touring ook van A naar B navigeren. Het navigeren zelf werkt uitstekend. De Edge Touring geeft duidelijke aanwijzingen en waarschuwt tijdig wanneer een afslag nadert. Mocht je toch verkeerd rijden, dan herberekent het apparaat nagenoeg direct een gewijzigde route.

Het invoeren van een bestemming is daarentegen niet erg intuïtief en vergt enige gewenning. Je dient namelijk, behalve een eindbestemming, ook altijd een beginpunt in te voeren. Standaard de route vanuit de huidige locatie berekenen lijkt ons een stuk logischer.

Garmin Edge Touring

Qua trainingsmogelijkheden is de Edge Touring duidelijk een stuk beperkter dan de Edge 800/810. De Garmin Edge Touring is niet compatibel met een snelheids/cadanssensor of vermogensmeter en beschikt niet over een virtual partner optie. Verder kun je met de Touring geen intervaltrainingen uitvoeren of tempowaarschuwingen instellen. Ook de Bluetooth-verbinding met je smartphone voor bijvoorbeeld Live Tracking is niet aanwezig op de Edge Touring. Wanneer je je gps-fietscomputer als trainingspartner wil gebruiken, is de Garmin Edge 800/810 daarom nog steeds de beste keuze.

Garmin Edge Touring

Conclusie

De Garmin Edge Touring is precies waar veel recreatieve fietsers al jaren om vragen: betaalbare fietsnavigatie zonder veel toeters of bellen. De Edge Touring laat zich eenvoudig bedienen en het navigeren werkt voortreffelijk. Wil je je gps-fietscomputer voor trainingen gebruiken en tijdens het fietsen een veelvoud aan data in de gaten houden? Dan blijft een uitgebreider apparaat zoals de Edge 800/810 een betere keuze. Wil je je fietscomputer echter hoofdzakelijk gebruiken om te navigeren, gedownloade routes na te rijden of nieuwe weggetjes te ontdekken zonder te verdwalen? Dan is er op dit moment geen beter apparaat op de markt dan de Garmin Edge Touring.

+ Prijs
+ Kaartmateriaal meegeleverd
+ Navigeren werkt uitstekend, duidelijke aanwijzingen
+ Rondrit-functie leuke manier om nieuwe routes te ontdekken

– Scherm is goed afleesbaar, maar aan de kleine kant
– Invoeren navigatie-bestemming kan handiger
– Berekenen rondrit duurt lang

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Léon van Leeuwen

Race: Trek Madone 5.9 MTB: Trek X-Caliber 9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

72 fietsers over “Review: Garmin Edge Touring”

  1. Hallo Joop,

   Jazeker, dat is geen enkel probleem. Je kunt .gpx-bestanden uploaden via de online portal Garmin Connect, of door het bestand direct via de verkenner naar het apparaat (map ‘GarminNew Files’) te slepen.

 1. Is deze gps ook geschikt voor mountainbike routes en vooral om bestaande routes te downloaden en niet om de haverklap verkeerd te rijden? Is dit apparaat ook goed te gebruiken door fietsers die niet zo handig zijn met complexe apparaten?

  1. Beste Wim,

   De Garmin Edge Touring is erg geschikt om bestaande routes na te rijden. Bij elke afslag wordt je gewaarschuwd, zodat verkeerd rijden niet of nauwelijks meer voor zal komen. Door de duidelijke en eenvoudige menustructuur hoef je geen computerexpert te zijn om de fietscomputer te bedienen.

   Voor mountainbike is de meegeleverd kaart van de Edge Touring minder geschikt, omdat dit geen rijkgedetailleerde topografische kaart is. Kleine (bos)paadjes worden daardoor niet weergegeven, wat navigeren in het bos lastig maakt. Een topografische kaart is echter wel los aan te schaffen:

   http://www.mantel.com/garmin-topo-benelux-microsd

   1. Ik heb sinds gisteren ook een Garmin hartslagmeter (volgens de website van Garmin is deze compatible). Vandaag mee gefietst, maar niet zichtbaar in mijn display. In de samenvatting van de rit kan ik wel zien wat mijn gemiddelde en hoogst gemeten hartslag was, maar tijdens de rit geen actuele hartslag zichtbaar. Enig idee waar dat aan ligt?

    1. Hallo Jeroen,

     In dat geval moet je de datavelden even aanpassen (het scherm waar je nu snelheid, afstand e.d. ziet).

     Het aantal datavelden dat wordt weergegeven kun je wijzigen via de instellingen -> reispagina’s -> timer. Vervolgens kun een veld aanpassen door het vakje drie seconden ingedrukt te houden.

 2. Geachte

  Ik heb een garmin edge touring plus en heb een hartslagband.
  Met de hartslagband om de borst ben ik naar hartslagmeter gegaan en deze ingeschakeld.
  Daarna heb ik op zoeken gedrukt en deze heeft hem direct gevonden, maar mijn hartslag zie ik niet op het scherm. Moet ik nog iets doen of wat is de oorzaak?
  Op het sensordetails zie ik sensor ID 46043.
  Wat doe ik verkeerd?
  Graag antwoord
  Hartelijke dank

  1. Het zou kunnen dat de hartslagsensor niet goed contact maakt met de huid. Heb je misschien al geprobeerd om het contactoppervlakte van de borstband eerst even vochtig te maken met wat water alvorens hem om te doen?

 3. Beste,
  Kan ik ook gewoon rijden en mijn hartslag ,snelheid ,calorien,… aflezen zonder een route gepland te hebben ?
  Alvast bedankt

  1. Hallo Cor,

   Via Openstreetmap kun je je eigen kaart voor de Garmin Edge samenstellen, ook van Turkije. In (West)-Europa is de kwaliteit van de Openstreetmap doorgaans uitstekend, maar met de kwaliteit van het kaartmateriaal in Turkije heb ik helaas geen ervaring.

   http://garmin.openstreetmap.nl/

 4. Bedankt voor de review. Net zelf een touring gekocht. Op de racfiets vind ik de navigatie vaak traag. Ook de turn by turn functie brengt je soms in verwarring en deze is volgens mij niet uit te zetten

 5. Heb ook problemen om een gereden rit na te rijden. Op eens krijg ik de witte balken niet meer te zien en moet ik soms terug op de zelfde route ra ra.

   1. Beste Sjaak,
    kijk even of je de nieuwste versie van Garmin Expres op je PC hebt, en geef je Edge Touring daarna een firmware update. Daarnaast kan je natuurlijk gelijk even kijken of er een kaart-update beschikbaar is, maar ik verwacht niet dat hier het probleem in zit. Meestal is het een bug die met een firmwareupdate is opgelost. Succes ermee!

    1. Hallo Jelrik
     ik heb de nieuwste vesie ,
     heb hem afgelopen weekend gedownload,
     kan ik een instelling verkeerd hebben?
     en als hij zegt keren, kan je dit wijzigen?
     zie graag een reactie van je!

     1. Beste Sjaak,

      je ontvangt van ons een mail met een aantal stappen, om het probleem hopelijk mee op te lossen.
      V.w.b. je tweede vraag: als je afwijkt van een ingevoerde route, dan heeft de Touring wel wat moeite om een route te her-berekenen, daar is helaas weinig aan te doen. Opnieuw opstarten werkt dan meestal het snelste.

      Ik hoop je met het stappenplan de oplossing te hebben gegeven.

  1. In dat geval moet je de datavelden even aanpassen (het scherm waar je nu snelheid, afstand e.d. ziet).

   Het aantal datavelden dat wordt weergegeven kun je wijzigen via de instellingen -> reispagina’s -> timer. Vervolgens kun een veld aanpassen door het vakje drie seconden ingedrukt te houden.

 6. Ik heb er voor de eerste keer mee gereden en het toestel
  zo ingesteld dat ik een rondrit had van 30km ( ik kon kiezen uit drie
  lussen).
  Maar na lang rijden ben ik gestopt met 52 km op de
  teller en nog lang niet thuis … dan heb ik de rondrit stopgezet en de gps
  opnieuw ingesteld op rechtstreeks naar huis. Met als resultaat dat ik ipv 30 km
  er 70 km had.
  niet erg hoor , fietsen is leuk. Maar dit kan toch de
  bedoeling niet zijn van zo’n rondrit hé . Zou er iets mis zijn met het toestel of heb
  ik iets verkeerd gedaan? ik heb wel twee keer een verkeerde afslag genomen ,
  maar na korte tijd zat ik terug op het juiste traject.

  Alvast bedankt ,

  1. vandaag terug een rit gereden (lus) van 30 km. en het was 30 km. toch wel een geruststelling. nog een vraagje, wanneer je geen rit uitstippelt, neemt de gps dan ook je gereden gegevens op? waarschijnlijk gewoon op de play-toets drukken.

   1. Ha Dimitri,
    goed om te horen dat de ingevoerde afstand blijkt te kloppen. Inderdaad: nadat je satellietontvangst hebt, kun je met de play-knop je opname starten. Eenmaal op je bestemming druk je nog eens op de play-knop, en vraagt het toestel of je de rit wilt opslaan. Veel plezier van je Garmin!

  2. Beste Dimitri,

   dat was iets meer dan een opwarmronde begrijp ik. Gelukkig is fietsen onze hobby. Mogelijk is de afgelegde afstand het gevolg van de verkeerde afslag, dat het toestel daardoor de voorwaarde van 30 kilometer kwijtgeraakt is. Mocht dit probleem zich vaker blijven voordoen, ook bij een fietstocht waarbij geen verkeerde afslag wordt genomen, neem dan contact met ons op, zodat we het probleem verder kunnen onderzoeken. Ik begrijp dat u het toestel nog maar kort in bezit heeft. Wat dan ook zeker raadzaam is, is te checken of er kaart- en firmware-updates beschikbaar zijn. Deze verhelpen mogelijke bugs en kaartfouten. We wensen u nog veel plezierige kilometers toe met uw navigatie!

 7. Sinds kort ben ik in het bezit van een MIO 505, via MIo share stuur ik de rit naar strava.
  Nu geeft Strava verkeerde rit gegevens een rit van enkele kilometers wordt
  een paar honderd meter, ook klopt de snelheid niet.
  Software van de Mio is 4.1.0
  Is dit op te lossen?

  Alfred

  1. Beste Alfred, als zowel de software op de computer als de software van het apparaat up-to-date zijn, is het lastig aan te duiden waar het probleem zit. Je zou de software op de pc kunnen her-installeren, wellicht dat dat helpt. Helpt dat niet en blijft het probleem voorkomen, neem dan contact op met de Mio call-service: +31(0)20 794 6978. Ze zullen ook vragen naar het serienummer en datum aankoop. Ik ga er vanuit dat het probleem samen met Mio opgelost wordt. Zo niet: geef dan even een seintje zodat wij naar een andere oplossing kunnen kijken.

 8. Hallo,
  Sinds dit weekend heb ik een garmin edge touring. Prima nav; het berekenen van de route duurt echter zo lang dat het apparaatje na ca 10 a 15 min zich zelf uitschakeld. Herhaaldelijk. De edge is voorzien van actuele update. Wat is hiervoor de oplossing? Wat is hier het probleem.
  Dank en groet,
  Johan

  1. Hoi Johan,

   Het zou kunnen zijn dat je route bestandje corrupt is. Probeer bijvoorbeeld eens een andere gpx, vanaf een andere site, met minder kilometers. Ook dient je Garmin Express versie op je PC uiteraard up-to-date te zijn. Daarnaast is, ondanks een voor het oog gelukte update, goed om het volgende te checken:
   Garmin Core Update Service > Volg de onderstaande stappen om de Garmin Core Update Service te starten.
   Voor Windows Vista/7/8:

   – Houd Control + Alt + Delete tegelijk vast
   – Klik op Start Taakbeheer
   – Klik op het Services tabblad
   – Vind de Garmin Core Update Service
   – Zorg ervoor dat deze service is gestart

   Voor Windows XP:
   – Houd de Windows toets + R tegelijk vast
   – Type: services.msc
   – Vind de Garmin Core Update Service
   – Zorg ervoor dat deze service is gestart

   Garmindevice.xml > Volg de onderstaande stappen om het garmindevice.xml uit het toestel te verwijderen:
   – Sluit het toestel aan op de computer
   – Klik op Start (Windows) of Finder (Mac)
   – Windows: Klik op Computer
   – Open de Garmin schijf
   – Open de map Garmin
   – Verwijder het garmindevice.xml

   Mac: Leeg uw prullenbak op de mac
   Start het toestel opnieuw op.

   Ik hoop dat deze stappen je helpen om de storing in de toekomst te voorkomen. Blijft het probleem toch terug komen, dan raad ik je aan om je Edge + aankoopbewijs in te dienen voor een garantie aanvraag.
   Veel onbezorgde kilometers gewenst!

 9. Hallo,
  Hoe krijg ik mijn hartslag in beeld bij de edge touring plus ??
  De verbinding met de borstband is gelukt , maar krijg mijn hartslag niet in beeld.

  1. Beste John,

   door in de gegevensvelden (zeg maar de ”fietscomputer-weergave”) langdurig op 1 van de velden te drukken, kan je dat veld wijzigen naar voorkeur. Er opent een heel scala aan weergave-mogelijkheden, waaronder ook hartslagweergave. Veel plezier van je Edge Touring Plus!

 10. Ik kocht de Edge Touring bij Mantel een jaar geleden. Probleem: Garmin Express blijft me elke keer als ik het device op de laptop aansluit vertellen dat ik Garmin Cycle Map 2015.10 moet updaten. (Terwijl er volgens mij al een .11 of later is.) Dat duurt dan 3 uur. Maar als het klaar is, en ik de Edge bijvoorbeeld een dag later weer aansluit, zegt hij opnieuw “Updaten Garmin Cycle Map 2015.10” en kan ik weer 3 uur updaten. Elke keer weer. Op internet zegt men “de Edge Touring heeft een update loop”. Wat kan ik eraan doen?

 11. Ik heb een Edge Touring van Mantel. Probleem: Als ik de device met Basecamp probeer te gebruiken, is Basecamp elke keer weer (ruim) meer dan een uur bezig de Garmin Cycle Map 2015 in te lezen voordat ik iets kan doen. Is daar een snellere oplossing voor?

  1. Beste Harmen,

   als antwoord op je 2 vragen raden we je in eerste instantie het volgende aan (even uitgaande van een windows pc):
   – Houd de Windows toets + R tegelijk vast
   – Type: services.msc
   – Vind de Garmin Core Update Service
   – Zorg ervoor dat deze service is gestart

   Volg de onderstaande stappen om het garmindevice.xml uit het toestel te verwijderen:
   – Sluit het toestel aan op de computer
   – Klik op Start (Windows)
   – Klik op Computer
   – Open de Garmin schijf
   – Open de map Garmin
   – Verwijder het garmindevice.xml
   – Start het toestel opnieuw op

   Daarnaast zijn er nog een aantal variabelen voor de traagheid met Basecamp. Denk aan een slechte USB kabel, een trage USB hub (probeer bijvoorbeeld eens een USB aansluiting aan de achterkant van je pc, die zijn soms sneller dan aan de voorzijde). Om nog wat sneller te gaan kan je het originele SD kaartje kopieren naar een USB stick of een ander SD kaartje voor in je kaartlezer (alles kopiëren naar een map met de naam Garmin). Basecamp leest dan ook de kaart zonder dat je het toestel aankoppelt én het gaat sneller. 3D, Birdseye en zoekfunctie uitschakelen helpt ook. Hopelijk kom je met bovenstaande stappen een stuk sneller op de fiets ipv uren achter de computer.

   1. Dank voor het zeer snelle antwoord. Compliment. Echter, ik heb een Mac :-)
    Zal tips opvolgen waar mogelijk. Wellicht kan ik voor de rest het beste even in de winkel komen vragen. Is dat OK?

 12. Hallo, nu heb ik reeds 1 maand een garmin edge touring plus gekocht . na 3 weken moest ik al een grotere sd kaart kopen want ze was al te klein hetgeen ik heel raar vind . Als ik een route probeer uit te stippelen op garmin connect stuurt hij mij gewoon elke keer in eenrichtingsstraten waar ik niet in mag .Is dit op te lossen of niet of had ik evengoed mijn geld kunnen verbranden ???

  1. Beste Luc,

   als ik je opmerking cq vraag lees, maak ik eruit op dat je al fanatiek bezig bent geweest met kaartmateriaal downloaden en dergelijke. De geleverde sd kaart met OpenStreetMaps is voldoende groot voor het door Garmin meegeleverde kaartmateriaal. Vaak kan je voor een paar euro grotere kaartjes kopen om extra data op te slaan. Wil je dat niet, kijk dan even of je het volledige kaartgebied op je GPS nodig hebt. Ik kan me zo voor stellen dat je niet zomaar in Nederland, Spanje en Noorwegen tegelijk gaat fietsen, dus kan je daar wat van wissen (maak vooraf even een back-up). De OpenStreetMaps worden niet door Garmin zelf ontwikkeld, maar door alle gebruikers ervan wereldwijd (daarom is het gratis beschikbaar). Dit betekend helaas ook dat het niet feilloos is, maar óók dat je zelf wijzigingen kan doorgeven. Dit is echter wel een tijdrovend klusje, waar je je flink in zou moeten verdiepen. In de Garmin zelf is hier geen instelling voor te wijzigen. Je geld verbranden was zonde geweest, want gelukkig zijn niet alle straten in Nederland eenrichtingsverkeer ;-) Blijf vooral ook checken op updates voor je kaartmateriaal en firmware om zo van de meest recente info te zijn voorzien. Hopelijk rijd je nog vele fijne kilometers met je Garmin Edge Touring Plus!

   1. Bedankt voor deze snelle reactie en vooral duidelijke . Maar ik woon in barcelona en mijn spaans is technisch nog niet zo goed .
    Nogmaals bedankt met vriendelijke groeten Luc

 13. Ergens zal ik een instelling hebben aangepast maar waar en welke? Op mijn edge touring staat sinds kort op de kaart de straatnaam waar ik fiets. Ik heb geen route of rondweg gekozen. Weet wel waar ik fiets en wil alleen het kaartje zien met beginpunt, blauwe lijn waar ik gefietst heb. Werk dan alleenmet de timer. De eerste twee maanden was dat ook het geval. Welke instelling moet ik terugzetten. Fabrieksinstellingen herstellen helpt niet en master reset werkt niet op een edge touring.

  1. Beste Henk,

   om de proef op de som te nemen hebben wij in onze winkel het Edge Touring demo-model gepakt, voorzien van de nieuwste updates, en zijn er mee op pad gegaan. En inderdaad: bovenin het kaart-scherm is een tekstbalkje met bijvoorbeeld: ”Fietsen op ”straatnaam” of ”Gereed voor navigatie”. Deze melding is helaas nergens in het menu uit te schakelen, of te veranderen. Het enige wat in te stellen of te verwijderen is, zijn de gegevensvelden onderin de kaart. Gezien je eerst wèl alleen de kaartweergave had, vermoeden we dat het met een toestel-update te maken heeft gehad. Zodra het toestel aan Garmin Connect gekoppeld wordt, zoekt dit programma automatisch naar de nieuwste kaarten en de nieuwste firmware. In grote lijnen zijn dit altijd verbeteringen, maar in jouw geval komt de update niet aan alle wensen tegemoet. Hier kunnen wij helaas niet verder helpen, omdat de software ontwikkeling door Garmin gedaan wordt. We hopen evengoed dat je mooie tochten kunt rijden dankzij de Edge Touring.

   1. Oh zeker wel, alleen een stuk korter want met deze nu standaard geworden instelling is de batterij na 6 uur is 160 km leeg getrokken. Jammer of dit moet zijn als zelfbescherming. Ik heb ondertussen met garmin contact opgenome, ze bevestigen je stelling en zullen het melden bij de ontwikkelafdeling met verzoek een optie te maken dat je dit uit kunt zetten.
    Dank voor prompte reactie en heldere uiteenzetting.

    1. Graag gedaan Henk. Misschien nog een tipje voor de batterijduur: het display is een van de grote stroomverbruikers. Experimenteer eens met de helderheidsinstellingen; deze verlagen en automatisch laten dimmen kan de batterijduur ten goede komen. En nu hopen op een snelle oplossing van Garmin dan maar, vwb de melding in het display…

 14. Mooie review van een leuk apparaat waar ik veel plezier aan beleef. Tourlijk dingen kunnen altijd beter zoals idd de snelheid van het berekenen van langere routes etc. maar verder zeer tevreden, al helemaal omdat ik de edge plus met een gelukje voor 125 euro heb kunnen kopen vorig jaar. Lees in de review dat intervaltraining niet mogelijk is. Dat is niet helemaal waar want als je gebruikt maakt van de ronde functie en in je scherm huidige rondetijd instelt dan is intervaltraining goed mogelijk. je hebt dan een vertraging van misschien een seconde omdat je de linker(rondetijd)knop moet indrukken maar ik doe op deze manier intervaltraining ;-). Idd voor het koppelen van wattagemeters en uitgebreidere trainingsmogelijkheden kan je beter wat geavanceerders halen maar goed ik ben geen wedstrijdrijder dus kan hiermee perfect uit de voeten…

  1. Hallo,
   Bedankt voor je reactie en dat is inderdaad een mooie manier om je intervaltrainingen uit te voeren. Fijne kilometers nog!

 15. Ik heb nu een aantal keer de Garmin Edge Touring gebruikt, en de laatste twee keer, valt deze onderweg gewoon uit.
  Ik kan ehm daarna wel weer opnieuw starten, maar ik had een rondrit uitgestippeld, maar die was die helaas kwijt.. Zijn er meer mensen die dit wel eens gehad hebben. Moet ik mijn gps na laten kijken?

  1. Wat vervelend dat je deze problemen ondervindt met uw toestel. Staat er op het toestel de nieuwste software update? Dit verhelpt vaak dit soort problemen. Wanneer je de nieuwste software update al geïnstalleerd is, adviseer ik om een Reset uit te voeren via onderstaande procedure:

   Installeer Garmin Express en open het programma. Vervolgens koppel je het toestel aan je computer. Wanneer er een update beschikbaar is dan wordt deze via het programma aangeboden.

   Wanneer updaten niet lukt dan voer je eerst de master reset hieronder uit en vervolgens probeer je de Edge weer te updaten.

   Let op: met een master reset gaan uw trainingsgegevens en instellingen op het toestel verloren. Wij adviseren je vooraf een backup te maken op Garmin Connect, dit kan via Garmin Express.

   1. Schakel de Edge uit.

   2. Druk op de knoppen ‘lap/reset’ en ‘start/stop’ en hou deze ingedrukt

   3. Zet het toestel aan terwijl de deze twee knoppen ingedrukt houdt.

   4. Hou de drie knoppen vast als je het Garmin logo ziet.

   5. Laat de knoppen los als het Garmin logo verdwijnt.

   6. Het scherm wordt blanco en na enkele seconden verschijnt weer het Garmin logo.

   7. De master reset is voltooid als je de taal kunt kiezen.

   1. Ik heb het zelfde probleem
    Harde reset zo als hierboven omschreven loste het niet op.
    Speciale Update van Garmin loste het niet op
    Ter reparatie aangeboden bij Garmin loste het niet op
    Nu voor de tweede keer naar Garmin voor reparatie.

    Ik zelf denk dat het probleem in het geheugen van het apparaat zit
    Ik denk niet dat hij een route kan navigeren en opslaan tegelijk tijdig kan
    Naar een uurtje loopt geheugen vol en valt hij uit denk ik

    1. Wat vervelend dat het toestel voor de tweede keer ter reparatie naar Garmin moet. Helaas is dit niet een probleem wat opgelost kan worden vanuit huis. Hiervoor moet Garmin het toestel bekijken. Mijn excuses voor het ongemak.

 16. Bij zijn de hoogtekaarten niet meer zichtbaar. Erg onhandig als je een route laat plannen en wilt weten hoe het hoogteprofiel eruit ziet.

  1. Beste ?,
   Ik heb het nog eens gecontroleerd, maar het staat goed ingesteld. Ik zie later ook bij de gereden ritten de hoogtekaarten terug, ook bij de geplande ritten. Als ik rijd en ik heb geen route gepland dan kan ik wel tijdens het rijden het gereden hoogteprofiel zien. Eerst ging het wel goed en de Garmin is pas geupdate. Kan het liggen aan de kaarten die erop staan? Nu staan de standard baseman en de garmin cycle map erop.
   Overigens wel fijn om via deze blogspot te communiceren!

   1. In principe kan alleen het hoogte profiel worden weergegeven wanneer er een geplande route is of in gereden routes. Wanneer je een activiteit start kan hij enkel achteraf het gereden profiel weergeven.

  2. Hallo Gerard,

   Je kan de hoogte gegevens aanzetten via het menu. Hiervoor moet je naar instellingen -> Reispagina’s -> hoogte. In dit menu kan je de hoogte instellingen aanpassen.

   1. Het probleem is opgelost. Ik had per ongeluk het bestand gmapdem verwijderd (in gelukkig op mijn computer opgeslagen). Na terugzetten werkt het weer als vanouds!

  1. Hallo Gerard,

   Onder ¨te vermijden¨ moet je ook instellen dat je een tour fietser bent. Hierbij zal het toestel geen onverharde wegen meer gebruiken.

   1. Ook dat staat goed ingesteld, een enkele keer een foutje vind ik niets zo erg maar het is niet erg praktisch. Ik zit nu in Frankrijk en weet niet of dat nog van invloed is op de juistheid van de kaarten?

 17. Adres niet in te voeren

  Ik heb de Garmin al een tijdje en eigenlijk ging alles goed.
  Ik kan alleen geen adres meer invoeren.
  Bij zoekfuncties staan alleen nog PLAATSEN en COÖRDINATEN.
  Er staat geen ADRESSEN, ondanks dat in de handleiding staat dat dit in de lijst moet staan.

  Ik heb alles ge-update en ook al een reset uitgevoerd.
  Het staat er niet bij.
  Dit vind ik erg vervelend.
  Ik kan dus geen straatnaam invoeren.

  Wie kan me hiermee helpen?

  Daarnaast heb ik het probleem als ik een rondreis plan en één van de routes neem,
  en afwijk van de route door een blokkade of wat dan ook hij mij niet terug navigeert naar de route.
  Tevens geeft hij niet aan dat ik verkeerd rijd.

  Als je ingeeft bij route herberekenen “automatisch” en je wijkt van de route af.
  Dan brengt hij je automatisch naar het beginpunt en gaat hij niet door met de route.

  Heeft iemand hier een antwoord op.

  In ieder geval alvast bedankt.

  Groepjes Niels

  1. De foutmelding dat er niet op adressen gezocht kan worden heeft waarschijnlijk te maken dat hij de kaart niet kan gebruiken. Je kan de kaart eruit halen en opnieuw terug stoppen. Heb je ook een harde reset uitgevoerd waarbij alles opnieuw ingesteld moest worden?

 18. Heb net als andere hier hetzelfde probleem. Tijdens de ritten valt gps gewoon uit. Bij het heropstarten zoekt hij een signaal en van zodra dit gevonden is en ik hervat de rit valt hij terug uit. Heb de reset en dergelijke gedaan, maar probleem blijft aanhouden.

 19. Hallo, ik heb een edge touring. Valt èlke keer uit wanneer ik een ‘koers’ aan het rijden ben, dus geuploade route. Is er iets aan te doen? Toestel is nog onder garantie. Alvast bedankt voor een antwoord.

 20. Ik heb de laatste software (4.20) op mijn Garmin Touring gezet. Als ik naar reispagina’s/kaart ga, kan ik Orientatie, Automatisch zoomen en Kaartdetail niet wijzigen. Waar zou dat aan kunnen liggen?

  1. Beste Huub,

   Het kan gebeuren dat de update niet helemaal goed verwerkt wordt. Het beste kun je even proberen Je Garmin naar de fabrieksinstellingen te zetten en vervolgens de update weer te installeren. Als het goed is werkt alles dan weer. Maar het kan ook zijn dat er bij een update wat dingen verplaatst zijn in het menu of dat functies zijn verwijderd of aangepast. De meest recente gebruiksaanwijzing op de site van Garmin dateert van 2013, dus waarschijnlijk is er niets significants aangepast in de laatste update. Je kunt de gebruiksaanwijzing als pdf in het Nederlands hier downloaden: http://static.garmin.com/pumac/Edge_Touring_OM_NL.pdf
   ^Olle

 21. Het zal dan aan mij liggen, maar ik heb nog niet door hoe de navigatie echt goed werkt. Ik mis wel eens een afslag om dan iets later de route weer op te pikken. Omdraaien houd ik niet zo van als je ziet dat je toch weer op de route uitkomt. Garmin edge touring plus blijft desondanks aangeven dat je moet omdraaien, ook al zit ik weer vol op de route. Navigeren doet is dan niet meer, alleen maar signaal “keer om”. Idem als je langs de route afslag pakt om wat te drinken. Ik heb niet gevonden dat dit gewijzigd kan worden, daardoor is dit voor mij nu een waardeloos apparaat.

  1. Beste Ronald,

   Vreemd dat je Garmin de route niet automatische herberekent. Dit zou in de meeste gevallen wel moeten gebeuren zodra van je route afwijkt. Je kunt de instelling vinden onder “routeopties” op het startscherm. Misschien kan je eens kijken of hij niet per ongeluk staat uitgeschakeld.
   Op de volgende pagina vind je de gebruikshandleiding van Garmin: http://static.garmin.com/pumac/Edge_Touring_OM_NL.pdf
   Hopelijk kom je er zo uit!

Gerelateerde berichten


Meest gelezen

2 Augustus 2013 42517

Toen Shimano in 2012 met de 11-speed Dura Ace 9000 groep op de markt kwam, leek het slechts een kwestie van …