Deel dit bericht

Framemaat mountainbike – Welke mountainbike framemaat heb ik nodig?

Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike kun je voor verschillende keuzes komen te staan. Wil je een hardtail MTB of toch liever een full suspension? Wil je een Sram of een Shimano groepset? Als je dan uiteindelijk de mountainbike hebt gevonden die naar jouw wensen is, komt misschien nog wel de belangrijkste vraag: welke framemaat mountainbike heb ik nodig? Je MTB framemaat kun je, onder andere, bepalen aan de hand van je lichaamslengte. Voor sommige mensen is dit echter niet genoeg. In dat geval moet je een aantal andere graadmeters gebruiken. In deze blog lees je wat je nodig hebt om de juiste framemaat te bepalen. Zo kun jij optimaal genieten van je nieuwe MTB! 

De juiste MTB framemaat zorgt ervoor dat jij veel meer comfort ervaart op de mountainbike!

Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike is de framemaat uitermate belangrijk. Als je op een MTB fietst die net wat te klein of the groot voor je is, kun je allerlei blessures krijgen. Van zadelpijn tot pijn in je knieën en voeten en pijn in je rug en nek. Als mountainbiker wil je zo soepel en comfortabel mogelijk op je fiets zitten en daarom moet je framemaat gewoon goed zijn.

Standaard MTB maattabel

Er bestaat een standaard tabel met de maat van je mountainbike. In deze tabel is je lichaamslengte gekoppeld aan de juiste maat mountainbike. Een belangrijke kanttekening bij de onderstaande maattabel is dat het niet voor iedere persoon hetzelfde is en per merk kan verschillen. Hieronder zie je de maattabellen van Trek, Scott, Cube, en Cannondale.

XSSMLXLXXL
Trek1.40 -1.53m1.54 – 1.62m1.63 – 1.70m1.71 – 1.85m1.86 – 1.94m1.95 – 2.00m
Scott1.54 – 1.64m1.65 – 1.70m1.71 – 1.78m1.79 – 1.87m1.88 – 1.94m1.95 – 2.00m
Cube1.48 – 1.58m1.59 – 1.70m1.71 – 1.76m1.77 – 1.82m1.83 – 1.88m1.89 – 1.94m
Cannondale1.40 – 1.53m1.54 – 1.62m1.63 – 1.70m1.71 – 1.82m1.83 – 1.88m1.88 – 1.94m

Framemaat mountainbike meten

De lengte van de zitbuis is eigenlijk wat de framemaat van je MTB inhoudt. Om precies te zijn: dit is de afstand in centimeters tussen de bovenkant van het frame en het hart van de trapas. De lengte van de zitbuis is lang niet voldoende om je framemaat te bepalen omdat het niks zegt over de overige maten van je fiets.

De lengte van de zitbuis is eigenlijk wat de framemaat van je MTB inhoudt.

De geometrie van de mountainbike kan per merk sterk verschillen en daarom is het belangrijk om verder te kijken dan de lengte van de zitbuis alleen. Zoals je hierboven in de tabel hebt kunnen zien, is een L maat bij het ene merk anders van bij het andere merk.

Geometrie van de mountainbike

Je kunt de juiste framemaat niet altijd afleiden aan de hand van je lichaamslengte. Als je afwijkende lichaamsverhoudingen hebt of een agressieve rijstijl hebt, dan moet je een andere maat hebben. De juiste maat bepaal je dan aan de hand van een aantal handige indicatoren. Hier is het belangrijk om te kijken naar de stack en de reach van je mountainbike.

Stack MTB meten

De stack van je mountainbike hangt sterk samen met de rijstijl die je hebt. Dit is de afstand tussen het midden van je bottom bracket en de bovenkant van je balhoofd. Neem jij liever een aerodynamische houding aan, dan moet je stuur zo laag mogelijk staan zodat je ver naar voren hangt.

Stack MTB meten
De stack van je mountainbike zegt alles over de rijstijl die je wilt aannemen.

Wil je liever wat rechter op je fiets zitten? Dan kun je je stuur wat hoger zetten waardoor je je stack verhoogt. Hierdoor zul je minder aerodynamisch zijn, maar zit je wel zonder een zere rug op de fiets.

Reach MTB meten

De reach van je mountainbike is ook gebaseerd op je rijstijl. De lengte vanaf het balhoofd van je stuur gemeten tot de as van bottom bracket is de reach van je MTB. Hoe langer de reach is, hoe verder voorover je zit. Dan heb je dus een zeer aerodynamische en agressieve rijstijl. Als je dus van jezelf weet wat voor rijstijl je hebt, dan kun je daarop een mountainbike kiezen met een lange of korte reach.

Reach MTB meten
Hoe langer de reach van je MTB, hoe aerodynamischer je bent.

Wanneer je toch op zoek bent naar een wat comfortabelere mountainbike, kies dan een frame met een kortere reach. Hier zit je dus wat meer rechtop, waardoor je een stuk relaxter op je fiets zit. Als je dus een meer recreatieve mountainbiker bent die niet per se de snelste tijd wilt neerzetten, kies dan voor een kortere reach.

Finetune jouw ideale MTB houding

Als je niet helemaal lekker op je mountainbike zit, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat je niet de juiste framemaat hebt. Je kunt je zithouding namelijk ook verbeteren door je zadel- of stuurpositie te veranderen. Als je je zadel bijvoorbeeld wat naar voren verplaatst, kom je iets meer rechtop te zitten, wat comfortabeler kan zijn.

De hoogte en de positie van je zadel heeft ook een grote invloed op je MTB zithouding.

Maak de juiste keuze

Al deze informatie kan je goed op weg helpen om de juiste MTB framemaat te kiezen. Mocht je toch nog twijfels hebben over de juiste framemaat voor je mountainbike, laat je dan helpen door ons in een van onze Superstores. Je kunt er ook voor kiezen om een bikefit te laten doen bij een professional. Zo koop jij zeker de MTB die het beste bij jou past!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Framemaat mountainbike – Welke mountainbike framemaat heb ik nodig?”

 1. Mogelijk klopt er iets niet aan de Trek L en XL maten in de tabel in dit stukje. L eindigt met 1,78m en XL begint met 1,86.

  Weet niet hoe zinvol die tabel met ../M/L/XL maten uberhaubt is. De meeste leveranciers werken met cm/inch maten.

  Van Scott kan ik geen maattabel op hun site vinden. Er wordt naar verwezen in hun FAQ, maar er staat geen link bij.

  1. Hey Pieter,

   Dat klopt inderdaad niet helemaal, gaan we aanpassen.
   Elke fabrikant gebruikt weer een andere maat, wat nogal verwarrend kan werken.
   Het beste is natuurlijk om de fiets gewoon te testen in een van onze winkels.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen