Deel dit bericht

Framemaat mountainbike - Welke mountainbike framemaat heb ik nodig?

19 December 2021

Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike kun je voor verschillende keuzes komen te staan. Wil je een hardtail MTB of toch liever een full suspension? Wil je een Sram of een Shimano groepset? Als je dan uiteindelijk de mountainbike hebt gevonden die naar jouw wensen is, komt misschien nog wel de belangrijkste vraag: welke framemaat mountainbike heb ik nodig? Je MTB framemaat kun je, onder andere, bepalen aan de hand van je lichaamslengte. Voor sommige mensen is dit echter niet genoeg. In dat geval moet je een aantal andere graadmeters gebruiken. In deze blog lees je wat je nodig hebt om de juiste framemaat te bepalen. Zo kun jij optimaal genieten van je nieuwe MTB! 

page?image_id=2225
De juiste MTB framemaat zorgt ervoor dat jij veel meer comfort ervaart op de mountainbike!

Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike is de framemaat uitermate belangrijk. Als je op een MTB fietst die net wat te klein of the groot voor je is, kun je allerlei blessures krijgen. Van zadelpijn tot pijn in je knieën en voeten en pijn in je rug en nek. Als mountainbiker wil je zo soepel en comfortabel mogelijk op je fiets zitten en daarom moet je framemaat gewoon goed zijn.

Standaard MTB maattabel

Er bestaat een standaard tabel met de maat van je mountainbike. In deze tabel is je lichaamslengte gekoppeld aan de juiste maat mountainbike. Een belangrijke kanttekening bij de onderstaande maattabel is dat het niet voor iedere persoon hetzelfde is en per merk kan verschillen. Hieronder zie je de maattabellen van Trek, Scott, Cube, en Cannondale.

XSSMLXLXXL
Trek1.40 -1.53m1.54 - 1.62m1.63 - 1.70m1.71 - 1.85m1.86 - 1.94m1.95 - 2.00m
Scott1.54 - 1.64m1.65 - 1.70m1.71 - 1.78m1.79 - 1.87m1.88 - 1.94m1.95 - 2.00m
Cube1.48 - 1.58m1.59 - 1.70m1.71 - 1.76m1.77 - 1.82m1.83 - 1.88m1.89 - 1.94m
Cannondale1.40 - 1.53m1.54 - 1.62m1.63 - 1.70m1.71 - 1.82m1.83 - 1.88m1.88 - 1.94m

Framemaat mountainbike meten

De lengte van de zitbuis is eigenlijk wat de framemaat van je MTB inhoudt. Om precies te zijn: dit is de afstand in centimeters tussen de bovenkant van het frame en het hart van de trapas. De lengte van de zitbuis is lang niet voldoende om je framemaat te bepalen omdat het niks zegt over de overige maten van je fiets.

page?image_id=2228
De lengte van de zitbuis is eigenlijk wat de framemaat van je MTB inhoudt.

De geometrie van de mountainbike kan per merk sterk verschillen en daarom is het belangrijk om verder te kijken dan de lengte van de zitbuis alleen. Zoals je hierboven in de tabel hebt kunnen zien, is een L maat bij het ene merk anders van bij het andere merk.

Geometrie van de mountainbike

Je kunt de juiste framemaat niet altijd afleiden aan de hand van je lichaamslengte. Als je afwijkende lichaamsverhoudingen hebt of een agressieve rijstijl hebt, dan moet je een andere maat hebben. De juiste maat bepaal je dan aan de hand van een aantal handige indicatoren. Hier is het belangrijk om te kijken naar de stack en de reach van je mountainbike.

Stack MTB meten

De stack van je mountainbike hangt sterk samen met de rijstijl die je hebt. Dit is de afstand tussen het midden van je bottom bracket en de bovenkant van je balhoofd. Neem jij liever een aerodynamische houding aan, dan moet je stuur zo laag mogelijk staan zodat je ver naar voren hangt.

Stack MTB meten
De stack van je mountainbike zegt alles over de rijstijl die je wilt aannemen.

Wil je liever wat rechter op je fiets zitten? Dan kun je je stuur wat hoger zetten waardoor je je stack verhoogt. Hierdoor zul je minder aerodynamisch zijn, maar zit je wel zonder een zere rug op de fiets.

Reach MTB meten

De reach van je mountainbike is ook gebaseerd op je rijstijl. De lengte vanaf het balhoofd van je stuur gemeten tot de as van bottom bracket is de reach van je MTB. Hoe langer de reach is, hoe verder voorover je zit. Dan heb je dus een zeer aerodynamische en agressieve rijstijl. Als je dus van jezelf weet wat voor rijstijl je hebt, dan kun je daarop een mountainbike kiezen met een lange of korte reach.

Reach MTB meten
Hoe langer de reach van je MTB, hoe aerodynamischer je bent.

Wanneer je toch op zoek bent naar een wat comfortabelere mountainbike, kies dan een frame met een kortere reach. Hier zit je dus wat meer rechtop, waardoor je een stuk relaxter op je fiets zit. Als je dus een meer recreatieve mountainbiker bent die niet per se de snelste tijd wilt neerzetten, kies dan voor een kortere reach.

Finetune jouw ideale MTB houding

Als je niet helemaal lekker op je mountainbike zit, dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat je niet de juiste framemaat hebt. Je kunt je zithouding namelijk ook verbeteren door je zadel- of stuurpositie te veranderen. Als je je zadel bijvoorbeeld wat naar voren verplaatst, kom je iets meer rechtop te zitten, wat comfortabeler kan zijn.

page?image_id=2231
De hoogte en de positie van je zadel heeft ook een grote invloed op je MTB zithouding.

Maak de juiste keuze

Al deze informatie kan je goed op weg helpen om de juiste MTB framemaat te kiezen. Mocht je toch nog twijfels hebben over de juiste framemaat voor je mountainbike, laat je dan helpen door ons in een van onze Superstores. Je kunt er ook voor kiezen om een bikefit te laten doen bij een professional. Zo koop jij zeker de MTB die het beste bij jou past!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Gerelateerde berichten

De nieuwe Pirelli P-Zero Race TLR RS tubeless banden testen op de racefiets (2024)

14 Mei 2024

Tubeless rijden op de mountainbike en gravelbike was voor mij al de norm, maar tubeless op de racefiets moest nog een ...

10 tips om het maximale uit Rebound te halen

10 Mei 2024

Op 1 juni 2024 vindt Rebound plaats, een wereldwijd self-supported gravelevenement en het grootste gravelevenement ter ...

Ken jij onze nieuwe collega?

8 April 2024

ONTVANG EEN CADEAUKAART TER WAARDE VAN €50Ken jij iemand in jouw omgeving die perfect zou passen binnen ons Mantel ...