Deel dit bericht

Fox voorvork onderhoud: Zo maak je je Fox voorvork schoon!

Mountainbikes zijn niet voor te stellen zonder een verende voorvork. De vering van een voorvork zorgt ervoor dat je net wat makkelijker je mountainbike parcours kunt afleggen, daarom is de voorvork van je MTB een heel belangrijk onderdeel. Elk onderdeel dat essentieel is voor het goed functioneren van je fiets moet goed onderhouden worden, zo ook je voorvork. In deze blog lees je hoe je Fox voorvork onderhoud kunt uitvoeren. Zo zorg je dat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van je mountainbike!

In deze blog lees je stap voor stap hoe je je Fox voorvork het beste kunt schoonmaken. Het Fox voorvork onderhoud is verdeeld in drie onderdelen: het uit elkaar halen, het schoonmaken en het opnieuw in elkaar zetten van je voorvork.

Benodigdheden Fox voorvork onderhoud

Het is redelijk wat gereedschap, maar het bespaart je wel een ritje naar de fietsenmaker.

Fox voorvork uit elkaar halen

 

 1. Hang je Fox voorvork stevig op

  Zorg dat je een plek hebt om de voorvork stevig op te hangen, bij voorkeur een montagestandaard.

 2. Laat de lucht uit de vork ontsnappen

  Laat de lucht uit de vork ontsnappen, het ventiel zit onder het blauwe afdekdopje, draai het dopje van de vork.

 3. Druk met een kleine inbussleutel op het ventiel

  Druk vervolgens met een kleine maat inbussleutel op het ventiel zodat alle lucht ontsnapt. Hierdoor komt de vork omhoog. Let erop dat je een doekje of papiertje op het ventiel houdt omdat er olie uit kan spuiten. 

 4. Draai de inbusbout los van de stelschroef voor de rebound

  Draai met een 2 mm. inbussleutel de inbusbout los van de stelschroef voor de rebound of compressie, afhankelijk van welk type vork je hebt.

 5. Haal de dop van de vork af

  Als de schroef is losgedraaid, kan de dop van de vork worden gehaald.

 6. Draai de onderliggende moer van de rechter vorkpoot los

  Om de onderliggende moer van de rechter vorkpoot los te draaien, gebruik je een dopsleutel 10. Achter de moer zit een crush-washer. Deze moet verwijderd worden, deze mag niet opnieuw gebruikt worden.

 7. Herhaal dit bij de linkervork

 8. Pak een opvangbak

  Pak nu een opvangbak en zet die onder de vorkbenen.

 9. Sla het binnenwerk voorzichtig uit de voorpoten met een rubberen hamer

  Draai de zwarte moer er een aantal slagen op en zet de dopsleutel 10 op deze moer. Sla vervolgens met een rubberen hamer op de dop 10 zodat je het binnenwerk naar binnen slaat. LET OP: sla voorzichtig met een rubberen hamer totdat het binnenwerk los is van de vorkpoten, let erop dat de bouten recht blijven, vervangen is een kostbare grap.

 10. Herhaal dit bij de linkervork

  Doet hetzelfde bij de rechtervork. Er komt nu olie uit de vork, vandaar de opvangbak.

 11. Verwijder nu de onderste vorkpoten

  De onderste vorkpoten kun je nu verwijderen door ze met je handen naar beneden te trekken. Let op: er komt een hoop olie uit lopen.

  Mocht je de onderste vorkpoten er niet af krijgen, kijk dan of het binnenwerk nog uitsteekt onder de poten en herhaal stap 9 en 10 om het binnenwerk los te slaan.

 12. Maak de onderkant van de onderste vorkpoten droog

 13. Leg de onderste vorkpoten even weg

  Leg de onderste vorkpoten weg, leg ze op papier of doeken die eventuele lekkende olie opnemen.

 14. Neem de bovenste vorkbenen af

  Neem vervolgens de bovenste vorkbenen af met keukenpapier en reinig de vorkpoten met desinfecterende spray en een katoenen doek. Nadat je dit hebt gedaan heb je de voorvork succesvol uit elkaar gehaald. 

Het schoonmaken van je Fox voorvork

1. Haal de keerringen uit de onderpoten
Pak een steeksleutel 17 en zet de vorkpoten op de grond. Zet de steek 17 onder de keerringen, houd de vork stevig vast en wip de keerkringen uit de onderpoten. 

2. Verwijder ook de foamringen

3. Maak nu de binnenpoten en buitenpoten goed schoon met alcohol
Na het verwijderen van de keerringen en de foamringen maak je de binnenpoten en de buitenpoten goed schoon met isopropanol. De keerringen en de foamringen kun je het beste vervangen, dus deze kun je weggooien. Om je Fox voorvork goed te onderhouden kun je het beste een nieuw setje ringen terugplaatsen. 

4. Pak een pvc-pijpje en wikkel hier een doek omheen
Haal de pvc-pijp door de binnenpoten en zorg dat al het vuil weg is.

5. Haal de pvc-pijp door de binnenpoten en zorg dat al het vuil weg is

Je Fox voorvork opnieuw in elkaar zetten

1. Herplaats de verzadigde foamringen
De fox Float zorgt voor de smering van de vorkbenen. Plaats de nieuwe foamringen in een badje met 20 wt gold olie en laat deze hier even intrekken.

2. Haal de veerringen van de keerringen af en hang deze om de binnenpoten. Dit vergemakkelijkt de montage van de buitenpoten straks.

3. Pak de seal geleider tool en zet de keerringen hierop. Sla de tool met de keerringen in de onderste vorkpoten

4. Vet de keerringen in met een beetje Dynamic fork grease 

5. Druk de vorkpoten terug

6. Plaats de vorkpoten nu weer terug
Let erop dat de keerringen niet dubbelvouwen en de de vorkpoten soepel over de binnenpoten glijden. Krijg je hem niet verder, controleer dan of de foamringen niet geklemd worden. De buitenpoten moeten zonder kracht over de binnenpoten glijden.

7. Gebruik de injectiespuit om de juiste hoeveelheid olie in de spuit te tappen. De benodigde hoeveelheid vind je in het Oil Volumes overzicht van Fox

8. Spuit vervolgens de olie weer in de linker- en rechtervork

9. Draai nu de moeren aan en plaats de eventuele afdichtingsringen terug. Plaats de nieuwe crushwashers over het schroefdraad heen en monteer de moeren weer.

10. Zet de moeren vast op het door Fox aangegeven juiste moment, zie hiervoor de website van Fox, Gebruik hiervoor een momentsleutel!

11. Vergeet de instelschroef van de rebound niet weer te bevestigen!

12. Plaats de pomp op de voorvork en pomp de gewenste hoeveelheid druk in de voorvork. Herplaats vervolgens de afdekdopjes
De juiste hoeveelheid druk verschilt per persoon. Het is namelijk afhankelijk van het gewicht van de fietser. Hoe je je voorvork het beste kunt afstellen lees je in deze blog.

13. Veer de vork een paar keer goed in om te zorgen dat de olie goed verdeeld is

13. Haal het overtollige vet weg 
Het overtollige vet wat uit de keerringen komt blijft aan de binnenpoten plakken. Haal dit overtollige vet weg met een doek. Let op: tijdens het fietsen kan dit vet ook op de binnenpoten komen. Dit heet zweten. Let erop dat je na je rit of voor de rit de vorkpoten afneemt met een droge doek, anders trekt dit vet vuil aan.

 

  

 

 

 

 

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mees Janssen

Mees Janssen

In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met fietsen. Ik vind het dan ook heel bijzonder dat ik dit tijdens mijn werk ook mag doen. Omdat ik in Arnhem woon, vind ik het heerlijk om in mijn achtertuin (de Posbank) erop uit te trekken met mijn racefiets. Naast het zelf fietsen, vind ik het ook heerlijk om wielrennen te kijken op de televisie. Mijn televisie draait overuren met klassieke wielerrondes zoals de Giro, de Tour de France en de Vuelta. Voor mij was het dan ook een persoonlijk hoogtepunt toen de Giro d´Italia door Arnhem heen kwam in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen