Deel dit bericht

Fietsrugzakken – Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsrugzak?

Een fietsrugzak, sommige wielrenners en mountainbikers zweren erbij. En dat snappen we wel. Als je op de racefiets lange solo-toertochten rijdt kan een rugzak ideaal zijn om gereedschap en wat reservemateriaal mee te nemen. En bij de mountainbikers zijn fietsrugzakken vooral geliefd als waterdrager. En de fietsforens? Die heeft weer een fietsrugzak nodig met extra veel ruimte voor bagage. Maar welke fietsrugzak moet jij nu hebben? Hoeveel past er eigenlijk in welke rugzak?

Fietsrugzakken zijn er echt in alle soorten en maten. Een goede fietsrugzak zit fijn en heeft voldoende ruimte om bijvoorbeeld fietsgereedschap mee te nemen. En met een beetje geluk is het dus ook nog een waterdrager.

Fietsrugzak is comfortabel

Uiteraard staat draagcomfort bij alle fietsrugzakken centraal. Want of je nu een relatief korte rit maakt, of de hele dag onderweg bent, een fietsrugzak moet je niet hinderen. Daarnaast speelt ook de ventilatie een belangrijke rol.

De schouderbanden van een goede fietsrugzak zijn extra breed voor optimaal comfort.
De schouderbanden van een goede fietsrugzak zijn extra breed voor optimaal comfort.

De meeste fabrikanten zorgen ervoor dat er voldoende ruimte is tussen je rug en de fietsrugzak. Dat zorgt ervoor dat de lucht goed door kan stromen. Anders kan een rugzak behoorlijk zweterig aan gaan voelen.

Rugzakken voor mountainbikers, racefietsers en forenzen

Fietsrugzakken voor mountainbikers hebben vaak naast voldoende bergruimte ook een waterreservoir. Rugzakken voor racefietsers zijn vaak lekker compact, hebben geen waterreservoir en zijn lekker licht.

De fietsrugzakken van Camelbak zijn erg populair omdat ze vaak ruimte hebben voor drinkzakken.
De fietsrugzakken van Camelbak zijn erg populair omdat ze vaak ruimte hebben voor drinkzakken.

Fietsrugzakken voor de woon-werkfietser zijn meestal helemaal waterdicht en extra ruim. Soms kun je ze ook niet alleen als rugzak gebruiken, maar ook op je bagagedragers monteren. Ook hebben ze vaak wat meer vakken om al je spullen handig te kunnen verdelen.

Veel fietsrugzakken die niet waterdicht zijn hebben een waterdicht hoesje. Dat zit dan ergens weggewerkt achter een ritsje. Heeft jouw fietsrugzak geen hoesje? Dan kun je die los krijgen. De meeste hoesjes hebben een opvallende kleur en reflecterende elementen. Daarmee verhoog je jouw zichtbaarheid voor andere weggebruikers als het regent, wel zo veilig!

Fietsrugzak voor backpackers

De buitencategorie zijn de grotere reisrugzakken. Daar kun je bijvoorbeeld een weekend mee bikepacken. Die fietsrugzakken zijn dan wel een aanvulling op de rest van je fietstassen.

Bij een rugzak voor backpackers wil je wat meer volume om voldoende bagage mee te kunnen nemen.
Bij een rugzak voor backpackers wil je wat meer volume om voldoende bagage mee te kunnen nemen.

Je rugzak kun je dan goed gebruiken om je slaapzak mee te vervoeren. Die weegt weinig, maar neemt wel ruimte in. Zo zorg je dat de belasting op je schouders minimaal blijft.

Fietsrugzakken zonder waterreservoir

Een fietsrugzak voor racefietsers en mountainbikers moet vooral licht zijn en comfortabel zitten. De meeste van deze rugzakken zijn ook net iets smaller dan gewone rugzakken.

De meeste wielrenners zul je trouwens niet zo snel zien met een rugzak. Alleen met flinke kou of regen in de winter zie je wel eens wielrenners met een fietsrugzak. Die wordt dan gebruikt voor wat extra reservemateriaal en winddichte of waterdichte fietsjacks.

Op de racefiets heb je vaak ruimte genoeg voor bidons, dus dan is een fietsrugzak met waterreservoir niet nodig.
Op de racefiets heb je vaak ruimte genoeg voor bidons, dus dan is een fietsrugzak met waterreservoir niet nodig.

Wielrenners proppen de benodigdheden voor een rit meestal in de achterzakjes van het wielershirt. Een luxe die mountainbikers vaak niet hebben. Die rijden over te hobbelig terrein waardoor ze dingen zouden kunnen verliezen.

In de zomer wordt een fietsrugzak zonder waterreservoir vooral door toerrijders gebruikt die langere dagtochten rijden. In de rugzak is dan voldoende ruimte voor wat reservemateriaal, fietsgereedschap, wat extra eten en drinken.

Fietsrugzakken met waterreservoir

Een fietsrugzak met waterreservoir is vooral handig voor mountainbikers. Voor deze groep is het niet handig om allerlei spullen achterin hun wielershirt te doen. Dit kan er namelijk tijdens het mountainbiken snel uitvallen. Niet bij alle rugzakken waar een drinksysteem in past wordt deze ook meegeleverd. Soms moet het hem apart aanschaffen.

Verder hebben de meeste mountainbikes hebben maar ruimte voor 1 bidon. En bij sommige mountainbikes is zelfs die ruimte erg beperkt. Op een hete zomerdag is 1 bidon zelfs voor een relatief korte rit niet voldoende.

Nog een voordeel van een rugzak met drinkreservoir: in de winter bevriest je drinken niet omdat het water dicht op je rug ligt.
Nog een voordeel van een rugzak met drinkreservoir: in de winter bevriest je drinken niet omdat het water dicht op je rug ligt.

Daarnaast kan ook een bidon bij ruig terrein uit de bidonhouder stuiteren. Geen wonder dus dat veel mountainbikers er voor kiezen een fietsrugzak met waterreservoir te dragen. Je kunt fietsrugzakken krijgen met een waterreservoir tot wel 3 liter!

Gelukkig kun je in die fietsrugzakken met waterreservoir vaak ook genoeg bagage kwijt voor een tochtje. Reserve binnenband, fietspompje en een fietsjasje passen er altijd nog wel bij, net als een multitooltje of ander fietsgereedschap.

Fietsrugzakken voor bikepacken en woon-werkverkeer

Bij rugzakken waar veel bagage in moet kunnen staat niet alleen het volume voorop, de waterdichtheid is dan ook erg belangrijk. Niemand wil wel veel bagage mee kunnen nemen, om die – eenmaal op de bestemming – zeiknat uit de rugzak te moeten halen.

Voor woon-werkverkeer heb je een grotere rugzak nodig dan voor een kort ritje op de MTB in het weekend.
Voor woon-werkverkeer heb je een grotere rugzak nodig dan voor een kort ritje op de MTB in het weekend.

Daarnaast is het ook handig als je meerdere vakken hebt waar je makkelijk bij kunt. Kleingeld, je telefoon, een ov-chipkaart of toegangspasje wil je niet uit de dieptes van je rugzak moeten halen als je ze nodig hebt.

Hoe groot moet jouw fietsrugzak zijn?

Bij het kiezen van een fietsrugzak moet je dus goed kijken naar wat je er mee wilt doen. Allereerst moet je bepalen of je een waterreservoir mee wilt nemen. Daarna kijk je naar het gebruik om het volume te bepalen.

Een goede fietsrugzak hindert je niet tijdens het fietsen en zit comfortabel.
Een goede fietsrugzak hindert je niet tijdens het fietsen en zit comfortabel.

Is het een fietsrugzak voor dagtochtjes op de racefiets of mountainbike? Of gebruik je hem voor fietsvakanties of woon-werkverkeer? Het helpt om thuis een stapel klaar te leggen met wat je in je rugzak mee wilt nemen.

Je kunt beter net wat ruimte over hebben dan tekort komen. De meeste fietsrugzakken hebben namelijk wel handige banden om een teveel aan loze ruimte er gewoon uit te knijpen voor een fijn compact pakketje.

Veilig je fietshelm opbergen

Een laatste handig punt om op te letten is of je je fietshelm makkelijk aan de rugzak vast kunt maken. Sommige fietsrugzakken hebben speciaal voor je helm extra lussen of zelfs een heel compartiment.

Bij sommige fietsrugzakken past met gemak een flinke fietshelm in een strak aangesloten compartiment. Wel zo handig.
Bij sommige fietsrugzakken past met gemak een flinke fietshelm in een strak aangesloten compartiment. Wel zo handig.

Vooral voor de downhillers en enduro-rijders is het ook handig dat je bijvoorbeeld ook je full-face helm even aan je rugzak kunt hangen. Wel zo fijn als je die ook als het niet nodig is even af kunt zetten.

We hebben hieronder een globaal overzicht van hoe groot jouw fietsrugzak moet zijn voor welke bagage. Geen wet, omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, maar zo krijg je wel een indicatie van de maten. De inhoud van de rugzak staat los van een eventueel waterreservoir.

Wat past er in welk formaat fietsrugzak?

Inhoud / Volume (liter)0-5 l.6-10 l.11-15 l.16-20 l.21-25 l.
Multitool
Telefoon
Portemonnee
Binnenband
Bandenlichters
Pomp/CO2
Regenjack/windjack
Reepjes/gelletjes
Kettingtool en missing link
Zonnebrand
Arm- en beenstukken
Handdoek
Reservekleding
Werkkleding
Schoenen
Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 fietsers over “Fietsrugzakken – Waar moet je op letten bij de aankoop van een fietsrugzak?”

 1. Alles dat jullie opsommen in de 6-10liter categorie neem je toch gewoon mee in je zadeltasje / pompje aan het frame / gsm&portefeuille&voeding in de zakken van je truitje? Zo vervoer je het dan ook nog eens véél aangenamer dan met een enorme zweetplek op je rug.

  1. Met al dat geprop van etenswaren, binnenbandjes, bandenlichters, kettingpons, bandenlichters, puilen je zakken uit en je hele fietsshirt gaat naar de kloten.
   En die zweetplek krijg ik zowiezo wel, zolang ik maar flink doortrap.

 2. Begin dit jaar ook maar eens de stap naar woon-werk fietsen gemaakt. Vanwege het werk dat ik doe, moet ik redelijk mobiel zijn, ofwel er moet een volledige set kleding, douchespullen, schoenen, laptop, lunch en nog wat spulletjes mee kunnen. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Osprey Radial 26 die helaas niet door Mantel aangeboden wordt. Eén van de duurdere backpacks, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit en features die gericht zijn op wielrenners/fietsers. 26L lijkt veel, maar zodra je begint te proppen komt hij toch al snel vol. Desondanks past alles zonder dat je concessies hoeft te maken met welke schoenen of een kleine laptop oid. Daarnaast is het fijn om met packing cubes te werken -aparte tasjes voor je schoenen, kleding, verzorging etc.- die je helpen om de boel compact te houden (gewicht is niet zozeer het issues).

  Heerlijk om de werkdag te starten en eindigen met onze favoriete hobby!

 3. Ben ooit achter over gevallen op mijn rugzak met een laptop erin (gebroken boutje van het zadel) gevolg 2 beschadigde ruggenwervels + 2 dagen in het ziekenhuis en 4 weken een brace gedragen (had ook een gipscorset kunnen zijn) , ik kijk heel goed uit met een rugzak en eigenlijk doe ik het niet meer.

  Let op de risico’s en koop een bagagedrager

 4. Belangrijkste reden voor gebruik van een rugzak-met-waterzak ontbreekt (voor mij): bij technische tracks is uit de bidon drinken onmogelijk/onveilig. Ventiel van waterzak duw je zo in je mond en fietst hard door!

Gerelateerde berichten


Meest gelezen