Deel dit bericht

Fietsgereedschap – Deze 7 tools moet iedere fietser hebben!

Met goed fietsgereedschap kun je prima thuis aan je fiets sleutelen. Aan de hand van onze How-to blogs en de How-to video´s op ons YouTube kanaal kun je namelijk heel veel zelf doen. Maar je klusplezier is natuurlijk wel afhankelijk van het juiste fietsgereedschap! In deze blog zetten we de 7 onmisbare tools die jij als fietser zeker in huis moet hebben voor je op een rij.

1. Inbus- & torxsleutels

Zonder een goede set inbussleutels ben je nergens. Een fiets zit namelijk voor een groot deel in elkaar met inbus- of torx schroeven. Bij inbus- en torxsleutels geldt dus zeker dat je beter voor kwaliteit kunt gaan. Een goede inbussleutel houdt langer zijn vorm en beschadigt de inbusjes op je mountainbike of racefiets niet.

fietsgereedschap-inbussleutel
Een driehoeksvorm is ideaal voor precisie klussen.
Steeds meer fietsonderdelen worden voorzien van torx schroeven in plaats van inbus. Een torxschroef heeft een kop met een zespuntige ster. Het voordeel hiervan is dat de kans op doordraaien van de schroef een stuk kleiner is. Op een multitool zitten vaak een aantal inbussleutels. Erg handig voor onderweg, maar thuis ben je beter uit met een sleutelset. Met de lange hendel kun je meer kracht zetten, je hebt alle maten bij de hand en ten slotte liggen de sleutels prettig in de hand.

2. Kettingslijtagemeter

Wil je controleren wanneer je fietsketting aan vervanging toe is? Dan heb je een kettingslijtagemeter nodig, oftewel een ketting checker. Dit eenvoudige stuk fietsgereedschap is min of meer een stuk metaal, maar zeker onmisbaar!

chain checker
Met deze makkelijke tool zie je gemakkelijk of je je fietsketting moet vervangen.
Je gebruikt de kettingslijtagemeter door het haakje aan de achterkant van het tooltje in je fietsketting te steken. Verdwijnt de punt aan de voorkant helemaal in de fietsketting? Dan moet je je fietsketting vervangen. Wanneer je je fietsketting tijdig vervangt, voorkom je ook verdere slijtage aan de rest van je aandrijflijn! Om je cassette te sparen kun je twee kettingen gebruiken. Om de twee á driehonderd kilometer wissel je van ketting. Hoe je je fietsketting kunt vervangen, lees je in deze blog.

3. Cassette afnemers en kettingzwepen

Het vervangen van de cassette van je racefiets of mountainbike is geen lastige klus. Je hebt alleen maar een cassette afnemer en een kettingzweep nodig. Met de kettingzweep lever je tegendruk en met de cassette afnemer maak je de sluitring los. Wanneer je kettingzweep gaat kopen, let dan goed op of deze geschikt is voor het aantal tandwielen van je cassette. In onze blog lees je precies hoe je je cassette kunt vervangen.

cassette afnemer
Je hebt alleen maar een cassette afnemer en een kettingzweep nodig wanneer je de cassette van je fiets wilt vervangen.

4. Montagestandaard

Geen fietsgereedschap dat je bewaart in je gereedschapskoffer, maar een montagestandaard mag zeker niet ontbreken in dit rijtje! Klussen aan je mountainbike of racefiets is leuk, maar alleen als het soepel gaat. En een montagestandaard maakt het klussen aan je fiets een stuk eenvoudiger.

fietsgereedschap-montagestandaard
Een montagestandaard mag zeker niet ontbreken als je zelf onderhoud aan je fiets doet.
In de standaard staat je fiets stabiel, zodat je maximaal kracht kan zetten. Ook wanneer je een wiel uit de fiets moet halen, is een montagestandaard een uitkomst. En niet onbelangrijk, je hoeft niet constant te bukken, omdat de standaard op een prettige hoogte staat.

5. Kettingpons of Missing link tangen

Je ketting vervangen is een simpel klusje. Veel kettingen hebben een sluitschakeltje, ook wel missing link genoemd. Deze kun je losmaken met een missing link tang. De meeste tangen kunnen de missing link zowel openen als sluiten.

missing link tang
Met behulp van een missing link tang of kettingpons kun je gemakkelijk je fietsketting vervangen.
Niet alle kettingen hebben zo’n schakeltje. Bij kettingen met borgpennen heb je een kettingpons nodig. Daarmee druk je een van de verbindingspennen uit de ketting waardoor deze loskomt. Het plaatsen van de breekpen doe je ook met de kettingpons.

6. Momentsleutel

Heb je een carbon frame? Dan is een goede momentsleutel niet overbodig. Hiermee weet je zeker dat je jouw moertjes en boutjes met het juiste moment aandraait. Dat geeft een gerust gevoel als je aan het klussen bent met je dure carbon frame.

Fietsgereedschap -Momentsleutel
Een momentsleutel is nodig voor de perfecte afstelling van je fiets.
Ook voor veel draaiende onderdelen heb je een momentsleutel nodig. Denk bijvoorbeeld aan de schroefjes op je crankstel. Deze moeten allebei even strak worden aangedraaid, om te voorkomen dat de crank los komt tijdens het fietsen.

7. Montagepasta

De onderdelen op je fiets krijgen behoorlijk wat te verduren. Je hebt dus ook onderhoudsmiddelen nodig. Olie en vet beschermen tegen water, zand en zout. Ook voorkom je vervelende kraakjes en piepjes.

Een allround grease kun je voor bijna alles gebruiken. Het blinkt nergens in uit, maar is niet duur en daarom ideaal voor standaard klussen.

Montagepasta smeer je op onderdelen die niet bewegen. Door elk boutje in te smeren, weet je zeker dat je hem later ook weer los kunt krijgen. Een goede carbon montagepasta vermindert de kracht die je nodig hebt om carbon onderdelen vast te zetten. De korreltjes in de pasta voorkomen dat je zadelpen of stuur verschuift.

Montagepasta
Montagepasta voorkomt verdraaien en loskomen van onderdelen en beschermt tegen corrosie.
Voor draaiende onderdelen zoals je lagers heb je lagervetten nodig. Het verversen van vet in je lagers zorgt ervoor dat de onderdelen soepel en efficiënt blijven draaien. Je lagers onderhouden loont zeker, maar vergt wat meer tijd en handigheid.

Bonustip: gereedschapskoffer met fietsgereedschap

Ga jij helemaal los en wil je alles in huis halen wat je nodig hebt? Dan kun je ook kiezen voor een complete gereedschapskoffer. Het kost je eenmalig veel geld, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.

gereedschapskoffer
Met een gereedschapskoffer heb je alles bij de hand wat je nodig hebt.

Welk fietsgereedschap is voor jou onmisbaar? Laat het ons weten in de reacties!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Constantijn Karels

Constantijn Karels

Bij Mantel mag ik de productpagina’s van onderhoud, elektronica en accessoires schrijven. Je hobby combineren met een bijbaan is natuurlijk ideaal, wie wil dat nou niet? Mijn passies zijn mountainbiken en wielrennen. Op de Veluwe, waar ik woon, kan ik hiermee goed uit de voeten. En op vakantie naar de Alpen moet de fiets uiteraard mee, want niets is mooier dan een flinke klim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen