Deel dit bericht

Downhill for Dummies - De Kunst van het Afdalen met Enduro Mountainbikes

30 Juni 2017

Ook eens een keer zin om je van een heuvel af te storten? In Nederland zijn de uitdagende lange afdalingen misschien schaars. Maar op vakantie zit je als je Nederland verlaat al snel wel ergens in de buurt bij een mooie afdaling. Wat je nodig hebt? Beschermende kleding, een beetje lef en een van de mountainbikes uit ons assortiment enduro mountainbikes, ook wel downhill fietsen genoemd.

En je hoeft echt niet naar de Alpen te gaan voor een downhill-avontuur? De skiliften draaien niet alleen daar in de zomer voor de wandelaars en fietsers. Ook dichterbij huis zoals in Winterberg kun je zonder moeite aan de top beginnen met je enduro downhill fiets.

Bekende wintersportgebieden zoals Alpe d’Huez, Leogang, Verbier en Winterberg zijn in de zomer een mountainbikemekka. Bikeparks met tientallen aangelegde tracks komen op veel plekken voor. Ook liggen er nog eens honderden kilometers aan singletracks waar wandelaars en bikers over het algemeen goed samengaan.

Downhill for Dummies

Ben je nog nieuw in de downhill-scene? En wil je weleens ervaren hoe het is om in vol ornaat de berg af te stuiven op een dikke full-suspension? In alle bikeparks kun je bikes en equipment huren.

Nog leuker is het natuurlijk om je eigen fiets mee te nemen, dan zit je niet te hannesen met de instellingen en kun je meteen vol vertrouwen de berg af. Bijkomend voordeel is dat huren relatief duur is vergeleken met de aanschaf van een fiets.

Downhill for Dummies

Als je van afdalingen houdt, dan loont het ook om je eigen kniebeschermers en fullface-helm te kopen. Voordelen: Je zit niet in het stinkzweet van je voorganger; je weet zeker dat je helm en beschermers goed passen én de drempel ligt lager om vaker te gaan downhillen. Probeer bijvoorbeeld eens een dagje in Winterberg (Duitsland).

Downhill mountainbikes

Wat heb je nodig? Het begint met de mountainbike. Een full-suspension is cruciaal. Een fully is meer vergevingsgezind op ruig terrein. Bovendien heb je meer grip op de ondergrond.

Downhill for Dummies

140 mm - 160 mm mountainbikes

Mountainbikes met een veerweg (voor en achter) van 140 tot 160 millimeter zijn heel geschikt voor enduro. Klimmen én dalen (liefst zo technisch mogelijk) doe je op eigen kracht. Je bent niet afhankelijk van liften. Een dropperpost is een must bij deze mountainbike. Het me een druk op de knop kunnen laten zakken van de zadelpen geeft meer bewegingsvrijheid op je fiets bij steile afdalingen.

Downhill for Dummies

Wat betreft wielmaat is 27.5-inch het meest gebruikelijk voor een speelse enduro-bike. Tegenwoordig kun je ook met een 29’er fully met 120 mm veerweg goed uit de voeten op technische trails.

Downhill en enduro mountainbikes kooptips

Cube Stereo 140 HPA 27.5 Race

De Cube Stereo 140 HPA 27.5 Race is een aluminium full suspension mountainbike die doet wat er van hem wordt gevraagd. Of het nu technisch singletracks of uitdagende enduro routes zijn. Met name op smalle trails komt deze fiets echt tot z'n recht dankzij de 27.5-inch wielen en het stijve aluminium frame.

Downhill for Dummies

De Stereo 140 HPA 27.5 Race heeft een ultralicht en betrouwbaar aluminium frame.

Tel daarbij de topkwaliteit onderdelen bij op zoals uitgebalanceerde Fox Float demper en Fox 34 vork, en dan is elke afdaling een genot. Met de 2x11 Shimano XT groep is klimmen ook nog eens een eitje.

Giant Reign 2 LTD

De Giant Reign 2 LTD is een een echte enduro-bike. Dat zie je aan de 160 mm veerweg. Dat is genoeg om echter ieder worteltapijt of rockgarden op te vreten. Het lekker brede stuur van maar liefst 80 centimeter en de sterke Boost wielen geven je optimale controle.

page?image_id=5576

Het lichte en stijve ALUXX SL-aluminium frame van de Giant Reign 2 LTD geeft veel vertrouwen om agressief terrein te kunnen overwinnen. Hij is soepel genoeg om extreme afdalingen af te vliegen en efficiënt genoeg om steile beklimmingen met minder inspanningen op te knallen.

page?image_id=5577

De stabiele geometrie, een taps toelopend OverDrive balhoofdbuis-ontwerp en een demperophanging die geschikt is voor lucht- of oliedempers, zorgen ervoor dat de Reign een geweldige keuze is voor wild trailrijden en enduro-racing.

page?image_id=5578

Bovendien is deze bike ook iets ‘slacker’ dan de Cube Stereo 140 (een balhoofdhoek van 65 graden versus 67,5 graden) voor nog meer controle op de downhills.

 

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Bram van Boekholt

Bram van Boekholt

Trail-addict. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe singletracks (liefst zo technisch mogelijk) en flink aangestoken door de 'enduro-koorts'. Ik heb twee mountainbikes in de schuur staan. Een Trek Remedy & Cube Reaction. Daarnaast staat natuurlijk ook een racefiets, in mijn geval een Cube Agree.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...