Deel dit bericht

DT Swiss ERC 1100 Dicut Review - Lachend Tegen de Wind in Kopwerk Doen! [Review]

29 Juli 2017

Een van de voordelen van het werken bij Mantel is dat je zo af en toe mooi nieuw materiaal mag testen. Deze keer was ik de gelukkige die met de gloednieuwe DT Swiss schijfrem racefietswielen mocht gaan rijden voor deze DT Swiss ERC 1100 Dicut review. Ik ben met mijn Giant Defy Advanced 1 nog een van de weinigen met schijfremmen bij Mantel en dat heeft dus zo zijn voordelen.

Het feest begint al met het uitpakken van de doos waar de wielen in verstuurd worden. Een saaie doos zoals altijd bij wielen, maar de eerste indruk van de wielen maakt veel goed. Ze zien er mooi uit en - als je daar waarde aan hecht - zijn mooi matzwart afgewerkt en wat mij betreft een lust voor het oog.

Al bij de eerste aanblik van de DT Swiss ERC 1100 Dicut in mijn fiets was ik verkocht...
Al bij de eerste aanblik van de DT Swiss ERC 1100 Dicut in mijn fiets was ik verkocht...

Het typenummer, ERC 1100 Dicut, staat in subtiel glanzend zwart op de verder matzwarte wielen. Alleen het DT Swiss logo staat er in opvallend wit op, maar niet te groot en maar op 1 plek. Daar wilde ik wel een paar weken op fietsen. Topwielen, zonder het opvallende of schreeuwerige design dat sommige andere fabrikanten wel eens toepassen.

DT Swiss ERC 1100 Dicut review - De spaken zijn aan de uiteinden rond en voor de rest helemaal afgeplat voor wat extra aerodynamica
De spaken zijn aan de uiteinden rond en voor de rest helemaal afgeplat voor wat extra aerodynamica

De spaken zijn aan de uiteinden rond maar voor het overgrote deel afgeplat. Dat geeft ook meteen een extra luxe uitstraling.

Banden monteren - Tubeless ready

Ik had zelf nog een set gloednieuwe Grand Prix SII liggen en die lagen er in no-time op. Ik had bewust gekozen om met de banden te rijden waar ik al jaren mee fiets om het verschil met de standaardvelgen op mijn Giant Defy Advanced 1 te kunnen voelen.

Wie graag tubeless wil rijden hoeft zich niet druk te maken, de wielen zijn tubeless ready. Ik heb er ook nog een aantal weken mee gereden op de nieuwe Hutchinson tubeless banden, maar op die review moet je nog even wachten.

Remschijven met Center Lock

Ik had gedacht wel even mijn remschijven over te zetten, maar helaas hebben de DT Swiss wielen een center lock montage en geen zes-gaats. Geen probleem met een magazijn vol fietsonderdelen om de hoek. Bovendien krijg je bij een nieuwe set wielen een adapter erbij, dus dat valt nog te overzien.

Ik heb zelf gewoon even wat goedkope remschijven gehaald voor de test, maar op zulke mooie wielen horen eigenlijk wel kwalitatief goede remschijven.

Zelfs met wat relatief goedkope remschijven zag het geheel er erg mooi uit.
Zelfs met wat relatief goedkope remschijven zag het geheel er erg mooi uit.

Bij een quick release sluiting moet je centerlock remschijven met je cassette sleutel aandraaien. Maar bij 15 mm steekassen, zoals deze DT Swiss racefietswielen, heb je een bracket sleutel nodig. Die moet je dus wel hebben liggen. Maar als je racefietswielen in deze prijsklasse koopt zal die sleutel waarschijnlijk al gewoon bij je thuis liggen.

De montage van zowel de banden als de remschijven verliep dus snel een eenvoudig. Even de wielen terug in de fiets en het eindresultaat mocht er zijn. Nou ben ik niet erg veel gewend, maar dit zag er toch wel echt heel mooi uit.

De eerste kilometers

Tijd voor de eerste rit. Mijn dagelijkse woon-werk-rit is 25 kilometer enkele reis. Ik mocht dus beginnen met een bescheiden afstand als eerste kennismaking. En vanaf de eerste meter was ik onder de indruk.

Ik had het gevoel beter contact te maken met de weg en vooral in de bochten voelde mijn racefiets een stuk stabieler. En dit was nog maar alleen het eerste stuk in de stad! Tijd voor wat serieus vlak asfalt zonder stoplichten.

De hoge velgen zorgden voor een heel aangenaam gesuis op snelheden boven de 30 km/h.
De hoge velgen zorgden voor een heel aangenaam gesuis op snelheden boven de 30 km/h.

Ik draaide de snelfietsroute richting Nijmegen op vanaf Arnhem en daar begin de lol echt. Met gemak reed ik tegen de wind in rond de 35 km/h. En vanaf de 30 km/h begonnen de wielen ook heerlijk te suizen, helemaal als er wat scherpere bochten waren.

Dat suizende geluid is verre van bescheiden. Ik merkte dat sommige mensen die ik voorbij snelde me al aan hoorden komen ruim voordat ik er was. Dat scheelde ook weer bellen...

Maar waar het suizen bij hogere snelheden erg aangenaam klonk en alleen maar motiveerde om harder te fietsen was er op geluidsgebied wel een nadeel.

Luide body met snelle aangrijping

De body ratelt namelijk wel heel erg hard. Iets dat bij DT Swiss naven eigenlijk wel standaard is. Ik vond het persoonlijk wel een stuk te luid, maar dat is wel iets erg persoonlijks.

Dankzij de hele snelle engagement trap je nooit in het luchtledige als je heel even je benen stil hebt gehouden.
Dankzij de hele snelle engagement trap je nooit in het luchtledige als je heel even je benen stil hebt gehouden.

Wat ik eigenlijk pas merkte toen ik mijn eigen wielen weer in mijn fiets had liggen is dat de engagement of aangrijping van de DT Swiss ERC 1100 Dicut heel erg snel is. Ik had bij mijn eigen wielen ineens het gevoel alsof ik in het luchtledige trapte voordat mijn trapbeweging werd overgebracht naar het wiel.

Tegen de wind in!

In de weken die volgden heb ik enkele kleinere en grotere ritten gemaakt. Wat me daarin vooral opviel is dat ik veel makkelijker tegen de wind in hoge snelheden kon halen. Ook bergaf waren de verschillen opvallend.

De wielen en mijn fiets leken wel voor elkaar gemaakt qua kleurstelling.
De wielen en mijn fiets leken wel voor elkaar gemaakt qua kleurstelling.

De wielen zijn met 47 mm niet bijzonder hoog, maar ik heb in de eerste paar ritten wel even moeten wennen aan de wind, vooral in bochten. Als er een onverwachte windvlaag van de zijkant kwam, net als ik in een bocht hing was dat af en toe best even schrikken.

Maar na een paar honderd kilometer was ik daar aan gewend. Toch is het wel iets waar je, als je voor het eerst met hoge velgen rijdt, op moet letten. Handjes aan het stuur dus in het begin.

Minder hobbels

Een ander punt dat me eigenlijk pas opviel nadat ik de testwielen weer in had geleverd is dat de de DT Swiss wielen een beduidend soepeler weggevoel gaven. Kleine hobbeltjes worden weggefilterd en zelfs de wat grotere onregelmatigheden voelden minder stug aan.

Dat gevoel is niet alleen te danken aan het carbon maar ook aan de interne velgbreedte. Want met 21 mm ligt is die behoorlijk breed. Dat ziet er ook nog eens lekker stevig uit en zorgt ervoor dat de buitenbanden die ik op de velgen had gelegd erg mooi bolden.

Tubeless rijden was ook geen probleem. Velglint krijg je van DT Swiss gewoon meegeleverd.
Tubeless rijden was ook geen probleem. Velglint krijg je van DT Swiss gewoon meegeleverd.

Waar ik bij mijn eigen wielen echt elke steen voel was dat tijdens het rijden op de testwielen een heel stuk minder. In plaats van een enkele grote 'klap' vingen de wielen de grootste klap op waardoor het allemaal een stuk aangenamer en rustiger aanvoelde.

Ik heb de wielen ook niets gespaard en heb bewust een paar slechte wegen opgezocht. Ondanks kuilen, stenen, gravel en zand bleven de wielen hun werk prima doen. De stabiliteit en het vermogen om klappen op te vangen zorgden ervoor dat ik op wegen die ik normaal verafschuw toch lekker door kon trappen.

Daar gaan mijn PR's

Ook op de klimmetjes die ik gehad heb reed ik allemaal mijn pr's uit de boeken op Strava. Maar het verschil heuvelop was een stuk minder indrukwekkend dan op het vlakke of in afdalingen. Zolang het niet al te steil omhoog ging boekte ik toch wel heel erg mooie PR's.

Dat is mede te danken aan het hele stabiele weggevoel, ook bij hoge snelheden. Daardoor snijd je met met een stuk meer vertrouwen een bocht aan en kun je bochten dus harder nemen. En dat zorgde dus voor een flinke tijdswinst in mijn geval.

page?image_id=3372

Een half uurtje met de rekenmachine en Strava zij aan zij gaf meer duidelijkheid. Bergop waren mijn prestaties met zo'n 5 procent toegenomen, bergaf en op het vlakke zelfs met ongeveer 8 procent.

Toch wel behoorlijke verschillen. Maar, daarbij moet ik wel zeggen dat de omstandigheden wel erg ideaal waren. Allereerst had ik ook net een nieuwe racefiets, mijn Giant Defy Advanced 1 - in vergelijking met de oude Harrier waar mijn pr's op waren gereden.

Daarnaast ben ik nog nooit zo fit geweest. Dat scheelt samen ook nog wel wat. En dan werkte het weer ook nog eens mee want ik heb echt geen druppel regen gezien.

DT Swiss ERC 1100 Dicut maken het verschil

De wielen van DT Swiss maakten het plaatje voor mij compleet en dat merkte ik op Strava. Maar resultaten op Strava zeggen ook niet alles. Het gevoel tijdens het rijden speelde ook een grote rol.

page?image_id=3373

Ik heb een paar langere ritten gemaakt van ruim boven de 150km. Daarbij merkte ik goed dat ik meer kopwerk kon verrichten in een groep en dat ook langer vol kon houden. Zelfs na thuiskomst merkt ik nog voordeel omdat ik me een stuk minder moe voelde.

Ook trokken de wielen bij de tussenstops af en toe wel wat bekijks. Ondanks het bescheiden uiterlijk viel het met name de fanatiekere wielrenners wel op dat er toch iets speciaals onder mijn fiets lag.

Conclusie DT Swiss ERC 1100 Dicut review

Ik heb in totaal net 1200 km gereden op de DT Swiss racefietswielen in een paar weken tijd. Daarvan was zo'n 600 kilometer met de Continentals Grand Prix SII erop en ook nog eens 600 kilometer met de tubeless Hutchinsons (Die review volgt nog). De tape om de wielen tubeless te maken krijg je trouwens gewoon in de doos meegeleverd.

page?image_id=3374

Ik heb gevarieerd met korte woon-werkritten van 25km tot en met enkele flinke tochten tegen de 200km. Of ik nu ging voor snelheid of niet, ik had soms echt het gevoel dat ik vloog, vooral tegen de wind in.

En als ik dan eens een keer stilstond bij een stoplicht of een terras konden de wielen de goedkeuring dragen van het overige aanwezige wielervolk. Want dat ze er mooi uitzien, daar was iedereen het over eens.

Maar, net als ik zelf, schrok menig toeschouwer wel even van het prijskaartje. Het zijn dus droomwielen, maar voor velen zal het ook echt bij dromen blijven. Maar als ik het geld zou hebben, dan zou ik er niet over twijfelen. De DT Swiss ERC 1100 Dicut zijn echt topwielen die het racefietsen alleen maar nog leuker maken.

Nog geen schijfremmen?

Niet iedereen heeft natuurlijk al een racefiets met schijfremmen. Gelukkige heeft DT Swiss voor die groep ook nog vergelijkbare velgrem wielen liggen, de DT Swiss RRC 65 Dicut.

Met 65 mm een stukje hoger dan de disc-versie, maar verder dezelfde wielset. Collega's Martin en Niels wilden zich wel opofferen om deze wielen te testen.

Martin over DT Swiss RRC 65 Dicut

De dingen die de ERC 1100 Dicut DB zulke goede wielen maken, gelden ook voor de hogere velgrem-variant, de DT Swiss RRC 65 Dicut. Ook deze wielset is tubeless ready, ziet er prachtig uit en heeft een klein engagement.

Wat al meteen opvalt aan deze versie is dat hij, voor een carbon wiel, erg goed remt. Dankzij de hoge velg heb je merkbaar veel aerodynamisch voordeel. Daarbij vond ik het vooral opvallende dat het met de windgevoeligheid best meeviel. Helemaal als je bedenkt dat de velg maar liefst 65mm hoog is.

Met gemak een hoge snelheid

Op mijn racefiets merkte ik dat het echt hele snelle wielen zijn. Zelfs met ritjes waar ik het rustig aan deed, reed ik met gemak 30 gemiddeld. Toen ik ze een maand later ook nog eens in mijn winterfiets zette merkte ik dat deze fiets ook ineens een stuk beter fietste.

De zwarte ‘stealth’ look van deze wielen sprak mij erg aan. Je moet er van houden, iets wat helemaal zwart is. Mijn winterfiets werd er in ieder geval een heel stuk mooier door!

Niels over DT Swiss RRC 65 Dicut

Ik heb zelf de Edco Gesero 65mm. In mijn ogen de beste wielset in deze hoogte. En dus zeker een goede wielset om de DT Swiss RRC 65 Dicut mee te vergelijken.

De Dicut gebruikt ceramische industrielagers vergelijkbaar met een DT Swiss 180 naaf, lichtgewicht en van zeer hoge kwaliteit. Het zijn een van de meest strakke wielen waar ik op gefietst heb.

De spaakspanning voelt goed en bij het aanzetten blijven de velgen mooi gecentreerd. De straight pull spaken in combinatie met het hoge engagement geven de wielen een direct gevoel.

Als het aankomt op aerodynamica zijn ze niet erg windgevoelig voor een wielset van deze hoogte. Ze houden vooral je fiets beter op snelheid. De remkracht is bovengemiddeld in zowel droge als natte omstandigheden en dat tweede punt laat nog wel eens te wensen over.

Ten slotte staan ze eigenlijk fantastisch in elke fiets. De DT Swiss RRC 65 Dicut heeft mij dus positief verrast.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...