Deel dit bericht

Bidon of drinkzak - Drinken tijdens het fietsen

21 Februari 2021

Drinken uit een bidon of drinkzak tijdens het fietsen is ontzettend belangrijk. Te weinig drinken gaat namelijk ten koste van je prestaties. Om te zorgen dat je goed gehydrateerd blijft, kun je kiezen om een bidon of drinkzak mee te nemen tijdens je fietsrit. In deze blog leggen we de verschillen uit en waarom het belangrijk is om voldoende drinken mee te nemen tijdens je fietsrit.

Drinken tijdens het fietsen

Goed hydrateren is belangrijk tijdens het fietsen. Daarmee voorkom je dat je lichaam uitdroogt en klachten als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, krampen en verwardheid. Om optimaal te kunnen trainen is een goede vochtbalans dus extra belangrijk. Zorg er altijd voor dat je net zo veel vocht inneemt als je verliest. Vind je het lastig om genoeg te drinken tijdens een rit? Dan is het een goed idee om van te voren een planning te maken wanneer en hoe veel je moet drinken. Hoe je dat doet, lees je in onze blog. Je kunt je fietscomputer of sporthorloge zo instellen dat je een melding krijgt als het tijd is voor een slok water.

goed drinken tijdens het fietsen
Vind je het lastig om te drinken tijdens het fietsen? Plan dan regelmatig een pauze in, zodat je voldoende gehydrateerd blijft!

Bidon of drinkzak: Hoe neem je je drinken mee?

Bidon

De bidon is niet alleen populair in de fietswereld, maar wordt bij bijna alle sporten wel gebruikt. Dit komt omdat het waarschijnlijk de gemakkelijkste manier van het meenemen van water of sportdrank is. Dit is ook de reden dat er veel verschillende bidons te vinden zijn van merken als Camelbak, Elite en Tacx. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een bidon?

sportdrank in bidon
Ook sportdrank kun je gemakkelijk meenemen in een bidon.

Inhoud van een bidon

Ten eerste kun je je afvragen hoe veel sportdrank of water je mee wilt nemen in je bidon. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld meerdere bidons van 550 ml mee te nemen tijdens je rit. Maar tegenwoordig zijn er ook bidons met een inhoud van bijvoorbeeld 800 ml.

Bidons met een inhoud tot 550 ml

Elite Fly

Vanaf € 6,95

Bidons met een inhoud van 550 - 700 ml

SiS 600ml

€ 5,49

Bidons met een inhoud van 700 - 1000 ml

Cube Teamline

€ 4,95

Materiaal van de bidon

De meeste bidons zijn grotendeels gemaakt van plastic. Wel zijn de meeste bidons BPA-vrij. Bisfenol A (BPA) is een chemische stof dat soms verwerkt is in plastic. Wanneer je er te veel van binnenkrijgt kan dit schadelijk zijn voor je lichaam. Ook gaan bidons zonder weekmakers zoals BPA langer mee, smaakt je drinken niet naar plastic en wordt de kans op schimmel in je bidon een stuk kleiner. Het voordeel van een plastic bidon is dat ze goed tegen een stootje kunnen en vaak stevig vastzitten in een bidonhouder. Naast plastic bidons zijn er ook metalen bidons verkrijgbaar, zoals van aluminium of RVS.

Thermo bidon

Ook kun je kiezen voor een thermo bidon. Deze bidons hebben een dubbelwandige constructie met een isolerende laag waardoor je drank langer de juiste temperatuur behoudt. Dit geldt zowel tijdens warme als koude weersomstandigheden. Dit kan je zeker helpen om je vochtbalans op peil te houden!

thermo bidon
Ook bij winterse omstandigheden houd je jouw drank op de gewenste temperatuur.

Camelbak Podium Chill 620ml

Vanaf € 14,95

Camelbak Podium Ice

€ 24,95

Drinktuit

De meeste bidons beschikken over een standaard drinktuit die je omhoog moet trekken als je een slok wilt nemen. Maar je kunt ook kiezen voor een siliconen drinktuit. Deze drinktuit is lekvrij en je kunt erdoor drinken door in de bidon te knijpen of door aan de tuit te zuigen. Ook zijn sommige bidons uitgerust met zogenaamde mud caps. Deze klepjes sluiten de drinktuit af, zodat ze beschermd zijn tegen vuil of opspattende modder.

Bidons met mudcaps

Camelbak Podium Dirt Series

€ 14,95

Camelbak Podium Dirt Chill 620ml

Vanaf € 12,95

Voor iedereen een geschikte bidon
Bidons zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren en maten. Er is dus altijd wel een bidon die goed bij jou en de kleur van je frame past! Ook kun je tegenwoordig zelfs kiezen voor een bidon die biologisch afbreekbaar is.

Biologisch afbreekbare bidons

Tacx Shiva Mantel 500ml

Vanaf € 2,95

Tacx Shiva 750 ml

€ 3,95

Bidonhouders

Wanneer je kiest om een bidon mee te nemen op de fiets, dan heb je natuurlijk ook een goede bidonhouder nodig. Ook de keuze in bidonhouders is tegenwoordig erg groot. Welke je nodig hebt hangt vooral af van je gebruik.

Een wielrenner die af en toe eens een rondje fietst kan prima de weg op met een allround bidonhouder van bijvoorbeeld kunststof. Terwijl een fanatieke klimmer waarschijnlijk liever kiest voor een lichtgewicht bidonhouder van carbon. Fiets je graag op ruig terrein of op een slecht wegdek? Dan kun je kiezen voor een extra klemmende bidonhouder. Zo weet je in ieder geval zeker dat je bidon goed blijft zitten. Ten slotte zijn er ook side cage bidonhouders. Deze zijn geschikt voor kleinere frames, zoals op een kinderfiets of een full suspension frame.

bidonhouder
De meeste fietsers geven de voorkeur aan een bidonhouder op de onderbuis.

Let bij de aanschaf van je bidonhouder altijd op waar je deze kunt monteren, bijvoorbeeld op de onderbuis, zadelbuis of aan het stuur.

Drinkzak


Naast het meenemen van een of meerdere bidons kun je ook kiezen voor een drinkzak tijdens je fietsrit. Een drinkzak is een soort waterzak die je in je fietsrugzak kunt stoppen. Door middel van een slangetje kun je direct drinken tijdens het fietsen. Meestal worden drinkzakken gebruikt wanneer fietsers lange toertochten maken op de mountainbike of gravelbike. Bekende merken drinkzakken zijn Camelbak, Ergon en Evoc.

drinkzak
Met een drinkzak kun je op ieder moment een flinke slok nemen, zonder dat je je handen van het stuur hoeft te halen!

Hoe werkt een drinkzak?


Een drinkzak is waterreservoir dat door middel van een grote draaiknop aan de bovenkant opengemaakt kan worden. Door deze opening kun je de drinkzak vullen met water of sportdrank. Aan de binnenkant zit een slangetje die uit het waterreservoir komt. Wanneer je aan het mondstuk zuigt, kun je gemakkelijk blijven drinken tijdens het fietsen.

Voordelen drinkzak


Er zijn een aantal voordelen van een drinkzak ten opzichte van een bidon. Ten eerste kun je veel meer water meenemen dan met een of meerdere bidons. Daarnaast hoef je, in tegenstelling tot een bidon, je gewicht niet te verplaatsen op de fiets en kun je je handen aan het stuur houden. Ook hoef je bij een drinkzak niet bang te zijn dat je je drinken verliest wanneer je op ruig terrein fietst. Door een drinkzak te gebruiken, weet je dus zeker dat je gehydrateerd kunt blijven tijdens je toertocht. Je kunt kiezen tussen een drinkzak van 1.5, 2 of 3 liter.

Drinkzakken van 1 liter

Camelbak Crux 1,5L

€ 29,95

Drinkzakken van 2 liter

Evoc Hydration Bladder 2l Insulated

€ 34,95

Camelbak Crux 2L

€ 34,95

Drinkzakken van 3 liter

Ergon BH300

€ 27,95

Evoc Hydration Bladder

Vanaf € 29,95

Nadelen drinkzak


Een nadeel van het gebruik van een drinkzak is dat je door het fietsen met een fietsrugzak flink kan gaan zweten. Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle fietsrugzakken tegenwoordig voorzien van rugventilatie. Zo kan ook de warmte bij je rug goed afgevoerd worden. Denk er ook aan dat je het aantal liter water dat je meeneemt ook op je rug zal moeten dragen. Met een bidon heb je hier natuurlijk geen last van. Ten slotte moet je een drinkzak goed schoonhouden na gebruik. Veel drinkzakken kun je tegenwoordig ook binnenstebuiten keren. Zo kun je ze beter schoonmaken en laten drogen en wordt de kans op schimmelvorming een stuk kleiner.

Fietsrugzakken


Wanneer je met een drinkzak wilt fietsen, zul je ook een fietsrugzak moeten aanschaffen. In sommige gevallen wordt er een drinksysteem meegeleverd bij je fietsrugzak. In andere gevallen zul je deze los aan moeten kopen. Wil je weten waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een fietsrugzak? Lees dan onze fietsrugzakken koopgids!

bidon of drinkzak
Kies jij liever voor een bidon of drinkzak?

Fietsrugzakken met waterreservoir

Camelbak Lobo 9

€ 82,95

Evoc Stage 6L + 2L bladder

€ 84,95

Fietsrugzakken geschikt voor drinkzak

Evoc FR Enduro Blackline 16

€ 169,95

Vaude Tremalzo 22

€ 94,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...