Alles wat je moet weten over fietsendragers: tips, soorten en advies
Of je nu op vakantie gaat met de caravan, een weekend weg plant met je racefiets of je mountainbike wilt meenemen naar de Ardennen: een goede fietsendrager is onmisbaar. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een fietsendrager? In deze blog geven we antwoord op de meestgestelde vragen en leggen we uit welke drager het beste past bij jouw situatie.
Inhoudsopgave:
Waar moet je op letten bij het gebruik van een fietsendrager?
Welke fietsendrager onderdelen zijn essentieel bij jouw fietsendrager?
Waar moet je op letten bij het gebruik van een fietsendrager?
Een fietsendrager kopen lijkt eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. De juiste keuze hangt af van je auto, het type fiets(en) dat je wilt meenemen en hoe vaak je de drager gebruikt. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te bedenken waar je behoefte aan hebt.
Let bij het kiezen van een fietsendrager op het gewicht van je fietsen, zoals elektrische fietsen of mountainbikes, en kies een model met een hoger draagvermogen indien nodig. Overweeg ook het gebruiksgemak: een opvouwbare drager is handig voor opbergen, terwijl een kantelbare drager het makkelijker maakt om bij de kofferbak te komen. Kijk verder naar het aantal fietsen, het type bevestiging, en de aansluiting (7- of 13-polig). Vergeet niet lokale regels te controleren, zoals een extra kentekenplaat of verlichting. Denk aan toegankelijkheid, vooral voor zwaardere fietsen, en overweeg een drager met een oprijgoot of sloten voor beveiliging.
Hoe snel mag je rijden met een fietsendrager?
In Nederland geldt geen officiële snelheidslimiet voor rijden met een fietsendrager, maar er wordt wel geadviseerd om niet harder dan 120 km/u te rijden. Voor de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers is het verstandig om je snelheid aan te passen, zeker bij zwaardere belading of slechte weersomstandigheden.
Hoeveel gewicht mag op een fietsendrager?
De maximale belasting hangt af van twee dingen: de maximale kogeldruk van je trekhaak en de belasting die de fietsendrager zelf aankan. Controleer altijd beide waarden. Veel fietsendragers kunnen tussen de 45 en 60 kg dragen, maar voor e-bikes en zwaardere mountainbikes is dat soms krap. Let dus goed op het totaalgewicht van je fietsen én de drager zelf.
Welke soorten fietsendragers zijn er?
Fietsendrager voor op de trekhaak
De populairste keuze is de fietsendrager voor op de trekhaak. Een groot deel van de modellen zijn kantelbaar, hebben afsluitbare fietsklemmen en bieden plaats aan 2, 3 of zelfs 4 fietsen. Bekende merken zijn Thule, Pro User en XLC. Deze fietsendragers hebben vaak ook een bijpassende opbergtas om de fietsendrager in op te bergen en een oprijgoot om jouw fiets gemakkelijk op de drager te rijden. Voor extra bescherming tijdens je rit kun je gebruikmaken van een fietshoes tegen weer en wind. Overige fietsdrageronderdelen voor jouw fietsendrager voor op de trekhaak worden ook aangeboden, zoals verloopstekkers, carbon frame beschermers en zelfs bescherming voor je aandrijving. Zowel voor de racefiets, mountainbike als andere fietsen. Voor carbon frames zijn er modellen met speciale bescherming.
Fietsendrager zonder trekhaak
Geen trekhaak? Geen probleem. Er zijn ook fietsendragers voor op de achterklep. Je hebt hier de mogelijkheid om tot 2 fietsen of 3 fietsen mee te nemen. Deze dragers zijn net zo stevig als die voor op de trekhaak en bieden een handige oplossing voor het vervoeren van fietsen wanneer je geen trekhaak op je auto hebt. Ideaal voor wie af en toe een fiets wil meenemen. Let wel op de bevestiging: zorg dat je auto geschikt is voor de fietsendrager voor op de achterklep en dat de lak van de auto niet beschadigt.
Fietsendrager voor op het dak
Een fietsendrager voor op het dak is handig als je achterklep of trekhaak al bezet is, maar ook als je auto al een dakrails bezit. Je fiets staat stevig vast met frameklemmen of via de voorvork. Deze optie is minder geschikt voor zware fietsen, maar ideaal voor een racefiets of carbon fiets. Zo hebben we fietsendragers van Thule, Spinder en Pro User, maar ook dragers van Seasucker waar zelfs geen dakrails voor nodig is!
Fietsendrager voor elektrische fietsen
E-bikes zijn zwaarder dan gewone fietsen, dus kies in dat geval een drager met voldoende draagvermogen. Daarom hebben we fietsendragers voor elektrische fietsen voor jou geselecteerd. Dit zijn vaak fietsendragers voor op de trekhaak. Veel elektrische fietsdragers hebben een oprijgoot en zijn kantelbaar. Dit zijn twee belangrijke voorwaarden, zodat jij gemakkelijk de elektrische fiets op de drager rijdt en gemakkelijk in de achterbak kan na het kantelen van de fietsen. Controleer goed het maximaal toelaatbare gewicht per fietsendrager, zeker bij het vervoeren van zware elektrische fietsen, en zorg dat de riempjes en frameklem altijd stevig vastzitten. Het assortiment biedt merken zoals Thule, Pro User en XLC.
Fietsendrager voor camper, caravan of dissel
Ga je op pad met de camper of caravan? Dan zijn er speciale fietsendragers voor op de dissel van je caravan of camper. Let hier extra goed op gewicht en balans. Ook hier zijn oplossingen van Thule en Pro User beschikbaar die speciaal ontworpen zijn voor dit type voertuigen.
Aantal fietsen per fietsendrager
Fietsendrager voor 1 fiets
Heb je een unieke carbon racefiets of wil je gewoon je eigen fiets meenemen op vakantie? Dan is een fietsendrager voor 1 fiets voldoende. Deze zijn vaak opvouwbaar, licht van gewicht en daardoor makkelijk op te bergen. Dit zijn vaak fietsendrager voor op het dak die slechts één fiets kunnen dragen per drager.
Fietsendrager voor 2 fietsen
De populairste optie is een fietsendrager voor 2 fietsen: geschikt voor een koppel of twee e-bikes. Denk aan modellen van Thule, voor zowel de trekhaak als de achterklep, of de dragers van Pro User. Dit zijn vaak fietsendragers voor op de trekhaak of fietsendrager voor op de achterklep. E-bikers zullen rekening moeten houden dat er speciale fietsendragers voor elektrische fietsen zijn.
Fietsendrager voor 3 fietsen
Ideaal voor gezinnen of als je naast je eigen fiets ook nog een mountainbike of kinderfiets wilt meenemen. Let goed op het totale gewicht en kies voor een drager met robuuste bevestiging. Deze dragers bieden standaard de optie om 3 fietsen mee te nemen, en zijn vaak fietsendragers voor op de trekhaak.
Fietsendrager voor 4 fietsen
Voor grotere gezinnen of fietsvakanties met vrienden zijn er fietsendragers voor maximaal 4 fietsen. Deze zijn wat forser van formaat, maar vaak nog steeds inklapbaar en voorzien van wieltjes. Thule biedt uitstekende opties, zodat jij altijd de mogelijkheid hebt om 4 fietsen te vervoeren. Fietsendragers voor 4 fietsen zijn meestal 3-fietsdragers met een aparte adapter voor 4 fietsen, die niet standaard is inbegrepen en apart aangeschaft moet worden.
Welke fietsendrager onderdelen zijn essentieel bij jouw fietsendrager?
Er zijn verschillende accessoires die handig zijn om bij je fietsendrager aan te schaffen, zoals:
Carbon frame beschermer voor carbon fietsen
Aandrijving bescherming, bijvoorbeeld voor racefietsen en mountainbikes
Frame adapters voor fietsen zonder horizontale bovenbuis, bijvoorbeeld van Thule en Pro User
Wandhouders voor de fietsendrager, speciaal voor Thule en Pro User fietsendragers
Bekijk alle fietsendrager onderdelen en accessoires
Welke fietsendrager past bij jou?
Een fietsendrager kies je op basis van jouw gebruik: het aantal fietsen dat je wilt meenemen, het type fietsen dat je wilt vervoeren (zoals racefietsen, mountainbikes of e-bikes), en of je auto een trekhaak, dakrails of geen van beide heeft. Let altijd goed op gewicht, bevestiging, verlichting en aansluiting (7- of 13-polig). Kom je er niet helemaal uit? Doe dan onze keuzehulp om erachter te komen welke fietsendrager voor jou gemaakt is!
Bekijk het volledige assortiment fietsendragers van de bekende merken zoals Thule, Pro User, SeaSucker, Spinder en XLC op onze website of kom langs in een van onze Superstores voor persoonlijk advies!
Stan Vermeulen
Mijn passie voor fietsen begon tijdens mijn middelbare schooltijd, met mijn eerste rit naar Parijs. Vanaf dat moment begon ik met kleine bikepacking-tochten. Of het nu op de Veluwe is, in het Schwarzwald, Baskenland of de Strade Bianche omgeving, bikepacking is voor mij de meest avontuurlijke manier om te fietsen. Het mooiste moment? Wanneer je van het asfalt plots een afslag naar gravel maakt, en je je in één keer in een niemandsland midden in de natuur bevindt. Kilometers maken in alle rust, met natuurlijk een koffiestop erbij, dat maakt het helemaal af!
Gerelateerde berichten
Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets?
11 April 2025Het kopen van een elektrische fiets (e-bike) is een spannende investering ...
Alles wat je moet weten over elektrische cargofietsen
11 Maart 2025Elektrische cargofietsen zijn dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een duurzaam en efficiënt vervoermiddel ...
Zadelpijn: Wat is het en wat kun je er tegen doen?
7 Maart 2025Zadelpijn is een van de meest vervelende klachten bij fietsers ...