Deel dit bericht

Wielertaal - Alle wielertermen voor tijdens en na het fietsen [Beginners]

13 Augustus 2017

Als beginnende wielrenner moet je niet alleen hard trappen. Het is ook wel handig als je op je eerste ritten al een beetje mee kan praten met je mede-wielrenners. Koen zet in zijn woordenboek met wielertaal de meest gebruikte wielertermen voor je op een rij. Zo kun je niet alleen op de fiets meepraten, maar begrijp je ook wat al die commentatoren nou eigenlijk bedoelen tijdens de Tour de France of een andere wedstrijd.2 vingers in de neus - Enorm makkelijk fietsen alsof het totaal geen moeite kost. à bloc - Volle bak rijden, voluit rijden. Aan de boom schudden - Hard doorrijden om tegenstanders in de kopgroep te lossen Aan het elastiek hangen - Er op hangen en wurgen erbij proberen te blijven. Vaak bevindt deze renner zich in de laatste posities van het peloton. Alles op de kant zetten - Vaak bij zijwind aan de kant rijden waar wind vandaan komt. Dit zorgt ervoor dat niemand uit de wind zit en dus dezelfde inspanning moet leveren als degene die op dat moment voorop rijdt. Chasse Patate - Proberen om in je eentje of groepje vanuit het peloton of achtervolgende groep naar de kopgroep te rijden maar halverwege blijven hangen. Je komt er niet bij en wordt naar loop van tijd weer teruggehaald door je groep of het peloton. D’r op en d’r over - Een groepje of renner inhalen en meteen keihard doorfietsen, hopend dat je ze meteen achterlaat. Deur dicht doen - In een sprint van je lijn afwijken en er zo voor zorgen dat je tegenstander niet kan passeren. De koers hard maken - Een hoog tempo rijden waardoor ontsnappen uit een groep moeilijker wordt. Een jasje uitdoen - Een inspanning leveren die enorm veel energie en kracht kost. Een koffiemolentje draaien - Met een zeer kleine versnelling rijden

Een mooi voorbeeld van een waaier.
Een mooi voorbeeld van een waaier.

Een waaier trekken - Bij zijwind schuin achter elkaar rijden waarbij iedereen uit de wind zit behalve degene die op dat moment vooraan rijdt. Er af gepierd worden - Gelost worden, het tempo niet meer kunnen volgen. Er een snok aan geven - Extra hard gaan rijden. Erbij liggen - Deel uitmaken van een valpartij. Flikken - Een streek uithalen waarmee je iemand benadeelt. Gat laten vallen - Een ploegmaat weg laten rijden en zorgen dat er niemand op dat moment meekan in zijn achterwiel omdat je je benen stilhoudt. Geparkeerd staan - Niet meer vooruit komen, staat zo goed als stil. Gesoigneerd zijn - Er verzorgd en gelikt uit zien. (Geschoren benen, hoge fietssokken, schone fiets, etc.) Goede benen hebben - In een goede vorm verkeren. Grinta - Verbetenheid. Altijd door blijven gaan. Grupetto (De Bus) - Vaak in bergetappes de laatste groep die probeert bij elkaar te blijven om op tijd binnen te komen. Wanneer ze buiten de tijd binnenkomen, is de groep vaak zo groot dat de jury het toelaat. Harken - Moeilijk en vaak met een te grote versnelling rijden. In de boter trappen - Erg makkelijk trappen, vaak op een licht verzet en het kost ogenschijnlijk geen moeite. In een zetel zitten - In de meest ideale positie rijden als de sprint begint.

In de voorbereiding van een sprint proberen de ploegmaten van een ploeg bij elkaar te blijven. En om die orde te handhaven wordt er wel eens een kwak uitgedeeld.
In de voorbereiding van een sprint proberen de ploegmaten van een ploeg bij elkaar te blijven. En om die orde te handhaven wordt er wel eens een kwak uitgedeeld.

Kwak geven - Iemand een bewuste duw geven of opzij zetten (Met het nodige risico). Linkeballen - Het tactisch zo uitspelen zodat je niet te veel kopwerk doet of andere energie verspilt. Mongolenwaaier - In een groep of waaier rijden waar alleen maar pannenkoeken (slechte renners) zitten die gelost zijn. Pannenkoek - Een slechte renner. Plat staan - Een lekke band hebben. Sprint aantrekken - Op ruime afstand van de finish zo hard mogelijk rijden zodat de kopman in een ideale positie kan beginnen met sprinten Sprint der stervende zwanen - Een sprint tussen twee man die allebei kapot zitten maar toch nog een inspanning moeten leveren waarbij ze beide niet vooruit komen. Treintje oproken - Te snel haken een aantal ploeggenoten af die de sprinter naar de finish moeten brengen Wieltjeszuiger - Een renner die achter een ander (vaak dezelfde) aanrijdt, maar dan niet overneemt.

In de jaarlijkse slotronden van de Tour de France op de Champs Elysees zie je altijd wel mooie voorbeelden van het laten 'zwemmen' van een groepje renners. Ze mogen wel weg, maar niet te ver...
In de jaarlijkse slotronden van de Tour de France op de Champs Elysees zie je altijd wel mooie voorbeelden van het laten 'zwemmen' van een groepje renners. Ze mogen wel weg, maar niet te ver...

Zwemmen- Een groepje of renner laten wegrijden uit het peloton en op dezelfde afstand houden en zo energie laten verspillen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Koen Wulterkens

Koen Wulterkens

Met een amateur licentie op zak doe ik graag mee om de prijzen. Van criteriums tot klassiekers, winnen is wat ik wil. Dit seizoen ben ik naast renner ook teammanager van het Computron Cyclingteam. Op de weg rij ik op een Felt F1 en in het bos op een Sensa Cyclocrosser. Bij Mantel heb ik als productmanager de productgroepen helmen, brillen & powermeters onder mij. Daarnaast verzorg ik ook de content op Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...