Deel dit bericht

Trek Procaliber SL

14 Juli 2015

Gary Fisher’s race machine uit de jaren tachtig is herrezen! Met de nieuwe Procaliber SL slaat Trek een nieuw pad in. Een MTB met heel veel nieuws! Hier wil ik je graag meer over vertellen.
Dat het hier een echte XC race bak betreft lijkt mij duidelijk. Wanneer je de XC-scene volgt heb je de Trek Factory Racing Teamleden er al mee zien rijden!
Meest opvallende detail: het scharnierpunt op de zadelbuis.

trek procaliber sl full mantel

Filosofie

Een hardtail frame is op het gebied van efficiëntie en gewicht niet te kloppen. In het onderzoek naar meer comfort in de racefiets is Trek aan de slag gegaan met de IsoSpeed Decoupler. Dit kenmerkende scharnier systeem kreeg wereldfaam in de Noord Europese Klassiekers waar Fabian Cancellara de overwinningen aan elkaar reeg.

IsoSpeed

Het scharnierpunt op de verbinding van het hoofdframe met de zadelbuis geeft veel meer flex. Dit absorbeert en filtert veel beter de trillingen en klappen van de fiets. Ondanks de toegenomen verticale flex blijft de trap efficiëntie bewaard. De uitkomst is, dat ondanks het zware terrein de rijder meer energie kan sparen. Dit voordeel kan in de eindsprint zeer voordelig zijn.

trek procaliber sl isospeed mantel

Frame

De Trek Procaliber SL is gebouwd uit het OCLV mountain carbon. Dit is sterk, licht en voldoet aan de hoogste industriële eisen. De specifieke frame vorm samen met de layup van het carbon zorgen voor de hoge verticale flex.
De Procaliber is weer ontworpen rond de G2 geometrie. Dit geeft de Trek zijn prettige stuur eigenschappen op zowel lage als hoge snelheid.
Trek heeft ook veel aandacht geschonken aan de kabelloop van de fiets. Het “Control Freak” kabelbeheer zorgt voor een opgeruimd frame. Het geeft ruimte voor kabels van de lockout’s, dropperposts en remleidingen. Alles wordt zo geluidsarm en gestroomlijnd gemonteerd.
Natuurlijk is dit top frame ook Di2 ready.

trek procaliber sl bekabeling mantel

Smart Sizing

Dit betekent bij Trek dat de kleine frame maten 27,5inch wielen hebben (13,5” en 15,5”) en vanaf 17,5” framemaat worden het 29” wielen. Zo krijgt iedereen de snelste wielen bij zijn lichaamslengte.

Boost

Trek gebruikt voor de 2016 29ers Boost-110 en Boost-148 naven. Deze nieuwe inbouw breedte voor de voor- en achternaaf hebben als grootste voordeel dat de stijfheid gelijk is geworden aan die van 27,5” wielen. De hoek die de spaken maken met de naaf is groter geworden. Bijkomend voordeel is dat er achterin meer ruimte ontstaat voor kortere chainstays, wat zorgt voor een zeer wendbaar gevoel. Ook is er hierdoor meer ruimte ontstaan om dikkere banden monteren.

trek procaliber sl boost mantel

Conclusie

De Trek Procaliber SL is een mountainbike die comfort en efficiëntie naadloos aan elkaar verbindt. Zoals de Trek Superfly 29er een voorbeeld was voor alle goede 29ers is de Trek Procaliber SL de nieuwe maatstaf voor het nieuwe seizoen.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan snel naar onze Megastore op de Overmaat in Arnhem om hem te komen bekijken!

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Ben Lucas

Ben Lucas

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...