Deel dit bericht

SRAM MTB groepen overzicht - Alle SRAM mountainbike groepsets op volgorde

15 December 2020

Wanneer je een nieuwe mountainbike uitzoekt, mag je zelf ook een keuze maken voor een geschikte groepset voor je MTB. We maakten al eerder een blog over de verschillende Shimano MTB groepen, maar ook SRAM heeft een groot aanbod aan groepsets. Maar welke SRAM groepset moet je nou eigenlijk hebben? In deze blog zetten we alle SRAM MTB groepen voor je op volgorde, van SX Eagle tot XX1 Eagle.

Welke onderdelen horen bij een groepset?

Een beginnende mountainbiker weet misschien nog niet precies uit welke onderdelen een groepset bestaat. Kort gezegd maken alle bewegende onderdelen van je MTB deel uit van je groepset. Ten eerste zijn dat de shifters, je voor- en achterderailleur en de remmen. Maar ook je crankstel met kettingbladen, je cassette en je fietsketting maken onderdeel uit van de groep.

SRAM mtb groepen GX
Een goede MTB groepset moet natuurlijk wel tegen een stootje kunnen!

Welke SRAM groepset heb ik nodig op mijn mountainbike?

Wanneer je nog niet zo lang op de MTB zit, kan het lastig zijn om een groepset uit te zoeken die goed bij je past. Het is zeker niet zo dat je met een goedkopere SRAM groepset slechte kwaliteit aanschaft. Een beginnende mountainbiker heeft natuurlijk een hele andere groepset nodig dan een prof. Het verschil zit hem vooral in het materiaal van de verschillende onderdelen en het gewicht van de groepset. Hoe duurder je groepset, hoe duurzamer en lichter het materiaal.

SRAM MTB groepen (NX)
Als beginnende mountainbiker hoef je echt niet meteen de duurste groep te kopen om te kunnen rondrijden met een goede groepset!

Heb je een MTB op het oog die bijvoorbeeld afgemonteerd is met een SRAM GX groepset? Kijk dan goed of er ook onderdelen uit een andere SRAM groepset op de fiets zitten. Er worden bij deze fiets voornamelijk onderdelen uit de GX groep gebruikt, maar soms kiest de fabrikant ervoor om te mixen met andere groepen. De relatief snel slijtende onderdelen van een fiets komen vaak uit een lagere groep. De fabrikant probeert hiermee de aanschafprijs wat lager te houden. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om deze onderdelen te upgraden! Met een upgradekit kun je de onderdelen van je MTB een upgrade geven. Meestal bestaan deze sets uit 1 of 2 shifters, derailleurs, een ketting en een cassette.

Overzicht SRAM MTB groepen

Voor we alle SRAM MTB groepen op een rijtje zetten, is het handig om een paar veel voorkomende termen toe te lichten.

AXS: De naam voor het elektronisch schakelmechanisme van SRAM. Eagle: Bij de introductie van de 1x12 speed groep heeft SRAM ter verduidelijking alle 1x12 speed groepen de toevoeging Eagle gegeven. Daaraan kun je dus heel makkelijk herkennen dat het om 12 versnellingen gaat.

SRAM MTB GroepsetType schakelingNiveauDisciplinePrijsGewichtDuurzaamheidSchakelsnelheid & Schakelen onder druk
SX EagleMechanischGoedCrosscountry
NX EagleMechanischGoedCrosscountry
GX EagleMechanischBeterCrosscountry/Trail/Enduro
X01 EagleMechanischBestTrail/Enduro
X01 AXS EagleElektronischBestTrail/Enduro
XX1 EagleMechanischBestCrosscountry
XX1 AXS EagleElektronischBestCrosscountry

SRAM SX Eagle groep

De instapgroep van SRAM is de SX groep. Deze groepset is te verkrijgen als 12-speed (Eagle) en wordt voornamelijk gebruikt op de instapmodellen. Voor relatief weinig geld kun je dus al rondrijden met een volwaardige 12-speed groepset. Het nadeel van de groepset is het gewicht. Met een totaalgewicht van 2328 gram zie je dat er gebruik is gemaakt van wat zwaardere materialen.

De SRAM SX Eagle groep zie je bijvoorbeeld terug op verschillende mountainbikes van Cube, maar ook op de instapmodellen van Trek, Scott en Giant. Door de komst van de SRAM SX groep is er een einde gekomen aan de montage van 2x11 SRAM groepen op nieuwe fietsen.

Met een verhouding van 11-50 heb je een bereik van 454 procent. De groepset beschikt daarnaast over een HG cassette. Dit betekent dat je deze op een normale HG 9-11-speed body kunt plaatsen.

SRAM SX groep
De SRAM SX Eagle groep vind je terug op de instapmodellen.

SRAM NX (Eagle) groep

De volgende groepset in de SRAM lijn is de SRAM NX Eagle. De NX groep is verkrijgbaar als Eagle (1x12). Voorheen was er ook een 11-speed groep, maar deze wordt op nieuwe mountainbikes niet meer geplaatst. Wel zijn er nog losse onderdelen te verkrijgen van de SRAM NX 1x11-speed groep.

De cassette van de NX Eagle groep heeft een HG passing. Deze kan dus geplaatst worden op een 9, 10 of 11 Speed Shimano HG body. Met de cassette heb je een bereik van 454 procent. De SRAM NX Eagle groepset wordt voornamelijk op mountainbikes gebruikt in het lagere segment.

SRAM NX groep
Wanneer je begint met mountainbiken is de SRAM NX Eagle groep een prima keuze.

SRAM GX (Eagle) groep

De SRAM GX groepset is verkrijgbaar als 1x11, 2x11 of als 1x12. De 11- speed groep is niet meer als complete groepset verkrijgbaar. Wel kun je de losse onderdelen nog verkrijgen. De GX Eagle kun je wel als complete groep, losse onderdelen of als upgradekit aanschaffen.

De GX Eagle bevat een SRAM XD body. Daardoor heb je een cassette met een 10-52 verhouding en een bereik van 520 procent. De schakelsnelheid onder druk is wat lager dan bij de topgroepen, maar deze groepset heeft zeker een goede prijs-kwaliteitsverhouding. De SRAM GX Eagle wordt zowel gebruikt door fanatieke, als recreatieve mountainbikers.

sram mtb groepen GX
De SRAM GX Eagle groep heeft een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding!

SRAM X01 Eagle groep

Vanaf deze groepset zitten we in het hogere segment van SRAM. De materialen die gebruikt zijn voor deze groepset zijn zwaarder en minder duurzaam dan die van de XX1 groepset. De SRAM X01 Eagle groep is dus niet de lichtste, maar wel de sterkste groepset. Daardoor is de groep erg geschikt voor trail en/of enduro.

Bij deze groepset zit een SRAM XD body, waardoor je een cassette met een bereik van 520 procent hebt.

SRAM X01 EAGLE groep
Met de SRAM X01 Eagle groep haal je de sterkste groepset van SRAM in huis.

SRAM X01 AXS Eagle groep

Voor de fietser die rond wilt rijden met een sterke SRAM groepset zonder kabels is de SRAM X01 AXS Eagle groep een perfecte keus. Met het AXS draadloze schakelsysteem behoort deze groepset tot trail en enduro wedstrijdniveau. Het afstellen van je schakelsysteem gaat via de AXS app.

Wat zeker niet onbelangrijk is zijn de kleurencombinaties van deze groepset. Je kunt gaan voor bijvoorbeeld goud, maar ook voor alle kleuren van de regenboog op je mountainbike.

SRAM MTB groepen draadloos
Met deze draadloze schakelgroep ben je helemaal klaar voor het ruigere werk!

SRAM XX1 Eagle groep

Wil je als mountainbiker het liefst een zo licht mogelijke groepset? Dan is de SRAM XX1 Eagle groep geschikt voor jou. De groepset bestaat voor een groot deel uit carbon en uit hoogwaardig aluminum. De XX1 Eagle weegt 32 gram minder dan de X01 groepset.
Ten opzichte van de X01 groep lever je wel iets in op de duurzaamheid van de onderdelen. Daar staat tegenover dat je een lichtere en sneller schakelende groep krijgt. Waar de X01 vooral voor enduro en trails gebruikt wordt, is de XX1 puur voor crosscountry ontwikkeld.

Bij deze groepset zit een SRAM XD body, waardoor je een cassette met een bereik van 520 procent hebt. Je hebt de keuze uit een regenboogkleurige, gouden of koperen afwerking.

SRAM XX1 Eagle - SRAM MTB groepen
Met deze regenboogkleurige groepset maak je jouw MTB helemaal af.

SRAM XX1 Eagle AXS groep

Tot slot de laatste van de SRAM MTB groepen: de SRAM XX1 Eagle AXS. Deze groepset bevat de lichtste onderdelen van SRAM en wordt draadloos aangestuurd. De cassette wordt gemonteerd op een SRAM XD body en heeft een bereik van 520%. Met een gewicht van maar 1415 gram haal je met de XX1 Eagle AXS een hele goede en lichte groepset in huis! Ook gaat het schakelen moeiteloos en is er minder sprake van slijtage. Met de AXS app kun je de groepset nog verder personaliseren. In onze blog lees je meer over de draadloze groepsets van SRAM.

SRAM XX1 Eagle AXS
Met deze groepset heb je echt het beste van het beste!

SRAM AXS APP

Om je fietsen te koppelen en het maximale uit de AXS systemen te halen, kun je de AXS app gebruiken. In de app wordt automatisch gezocht naar de laatste firmware updates. Je kunt de schakelaar naar eigen wens instellen en controleren hoe je onderdelen performen. Dit werkt allemaal op bluetooth, zodat je onderweg nog kleine aanpassing kan doen.

SRAM MTB groepen
Met de Sram AXS app kun je je MTB zelf instellen zoals je wilt.

SRAM XX1 Eagle AXS 12-Speed Upgrade kit

Vanaf € 691,-

SRAM GX Eagle Upgradekit

Vanaf € 289,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...