Deel dit bericht

Speedplay: Onderhoud en monteren schoenplaatjes

28 Januari 2016

Speedplay pedalen. Zie zien er mooi uit, werken fantastisch, maar het is wel verstandig om met enige regelmaat onderhoud uit te voeren om ze in topconditie te houden.

Inhoudsopgave

Zero Pedalen: Wat zit erin

Een Speedplay pedaal is vrij geavanceerd. Het beschikt over twee industrielagers en een externe smeerpoort. In de pedal body zit nog een naaldlager die niet verwijderd kan worden. Het kunnen smeren van een Speedplay maakt dat ze een lange levensduur hebben. Het smeren van een Speedplay pedaal is een koud kunstje. Het enige dat je nodig hebt is een speciale Speedplay vetpomp.

speedplay zero internals

Wanneer onderhoud plegen?

Speedplay beveelt onderhoud iedere 2000 miles/3200 km,  of iedere 3 maanden aan. Daarbij zeggen ze dat het raadzaam is om meteen te smeren na buitengewoon regenachtig of abnormaal stoffig weer. Niet tijdig smeren tast de garantie aan van Speedplay pedaal.

Hoe smeer je het pedaal?

 • Verwijder de smeerpoort-schroef met een Philips #1 scherpe kruisschroevendraaier.
 • Zet de vetpomp op het kleine gaatje.
 • Pomp het vet erin terwijl je het pedaal langzaam rond draait. Als het goed is komt er nu aan de andere kant van de as vies vet uit. Pomp door totdat er weer schoon vet zichtbaar is.
 • Veeg het overtollige vet af. En schroef de smeerpoort-schroef weer terug. Draai niet te hard vast. Bij te hard vastdraaien beschadig je de schroefdraad in de stofkap.

Speedplay schoenplaatjes monteren

De nieuwe generatie schoenplaatjes, uitgekomen in 2015, heet de V.2. Cleat. Dit kun je ook terugvinden op de grote spacer met V2 erop. Als het goed is heb je daarbij de volgende onderdelen:

v.2 cleat

Nog even voor de volledigheid: mocht je de V1 cleats hebben, dan heb je onderstaande onderdelen.

v1 cleat

Deze spacers zijn nodig om het plaatje optimaal aan te laten sluiten op je schoen. Omdat bij Speedplay het click-mechanisme in het schoenplaatje zit verwerkt is het belangrijk dat deze niet onder spanning gemonteerd wordt, maar precies past.

radius speedplay

Nu kun je natuurlijk zelf op zoek gaan naar de beste afstelling, maar gelukkig heeft Speedplay een lijst gecreëerd en de goede configuraties al voor je op een rij gezet.

Bontrager NylonTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Bontrager Silver Series CarbonTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
GaerneTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Giro CarbonTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
MavicTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
NorthwaveTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Scott CarbonTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Sidi Vent CarbonTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
SpecializedTussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Diadora - Nylon, Carbon, Jet RacerHuidig jaar & ouder* Verwijder tussenlegplaatjes 5-F & 5-R.
Monteer tussenlegplaatjes 6-F & 6-R.
Mogelijk ”extra tussenlegplaatje” vereist onder montageschroef van schoenplaatje van elke V.2-voetplaat.
Giro - Nylon & Carbon2012 - 2015* Verwijder tussenlegplaatjes 5-F & 5-R.
Monteer tussenlegplaatjes 6-F & 6-R.
Northwave Speedplay2012 - 2015Laat V.2-voetplaat weg.
Door Northwave meegeleverde kit vereist: NW Speedplay-adapter (verkrijgbaar bij Northwave).
Shimano2015 & ouder* Verwijder tussenlegplaatjes 5-F & 5-R.
Monteer tussenlegplaatjes 6-F & 6-R.
SIDI - Carbon Comp / Carbon Millenium III / Vent Carbon / Carbon Millenium 42012 & ouder* Verwijder tussenlegplaatjes 5-F & 5-R.
Monteer tussenlegplaatjes 6-F & 6-R.
Sidi Carbon Lite & Sidi Glass Fiber Comp2012Gebruik tussenlegplaatjes 5-F en 5-R
Sidi - Eleven / Millenium III / Millenium 42013 - 2015* Verwijder tussenlegplaatjes 5-F & 5-R.
Monteer tussenlegplaatjes 6-F & 6-R

Monteren van Zero Cleat op een schoen met drie gaten

monting speedplat
 1. Nu je het bovenstaande schema hebt bekeken weet je als het goed is welke spacers je moet gebruiken. Let allereerst op dat de schoenplaatjes gemarkeerd zijn met links en rechts, corresponderend met je linker en rechter schoen. Als je de twee 5-F & 5-R spacers nodig hebt: die zitten voorgemonteerd op de V2 zwarte base plate. Heb je de twee 6-F & 6R spacers nodig dan zul je eerste de voorgemonteerde spacers van de base plate moeten verwijderen. Pulk ze er voorzichtig veraf. Let daarbij op dat je de vier kleine moeren niet verliest die onder de spacer zit. Monteer daarna de twee twee 6-F & 6R spacers weer, en draai de base plate om.
 2. Pak de goede lengte 5mm platte kop schroeven. (6) op de afbeelding. Zwart zijn korte schroeven, zilver zijn lange schroeven. Je hebt de correcte lengte wanneer de schroef 5 gehele draaien in de schoenzool gaat. Te korte schroeven kunnen ervoor zorgen dat je het schoenplaatje lostrekt van de zool. Te lange schroeven voel je aan de binnenkant van je schoen.
 3. Plaats de Zero V2 base plate op beide schoenen.
 4. Positioneer de base plate. Geadviseerd wordt de streep op 2/3 van de base plate onder de bal van de voet te hebben (of eigen voorkeur natuurlijk). Schroef de base plate nu vast met de goede lengte schroeven met een #2 Philips schroevendraaier. Maximaal aanhaalmoment is 4.0 Nm. De base plate is niet goed geïnstalleerd wanneer de base plate niet vlak is aan de bovenkant. Wanner de base plate in het midden te hoog staat, gebruik dan de extra bijgeleverde shim (2) en stop deze onder de voorste 6-F spacer en de schoenzool. Is het schoenplaatje getordeerd, gebruik dan de meegeleverde extra shim onder de bevestigingsschroef waar het plaatje getordeerd is.
 5. Nu de base plate bevestigd is, is het tijd om het schoenplaatje te monteren. Klik de gouden metalen plaat op de hele behuizing van het klikmechanisme. Het woord 'left' en 'right' moet je nog kunnen lezen. Zo niet, draai dan de plaat 180 graden. Links op je linker schoen, rechts op je rechterschoen.
 6. Draai nu de vier 4x12mm schroeven losjes vast. Zet ze nog niet volledig vast. We gaan nu de zijdelingse speling instellen.
 7. Link nu je linker schoen in op het linker pedaal. Je kunt nu instellen hoe dicht je schoen op de crankarm komt. In de regel is het beter zo dicht mogelijk bij de crankarm te komen, maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat de neus of de hak de crank raakt bij uitklikken of ronddraaien.
 8. Nu je de goede positie hebt bepaald draai je de schroeven vast met 2.5 Nm. Als je geen momentsleutel hebt, draai dan de schroeven dan kruislings vast totdat je weerstand voelt van schroefkop die zich in het aluminium van de gouden plaat vastbijt. Wanneer je deze weerstand voelt draai dan niet verder door dan 90 graden.

Monteren van een Zero Cleat op een schoen met vier gaten

 • Gebruik een V2 protector shim kit. Omdat de zool zo dicht op het carbon zit is er kans op beschadiging. De aluminium protector kan dit voorkomen.
 •  Volg nu stap 5 t/m 8.

Bewegingsvrijheid instellen

Bij het Speedplay Zero pedaal is het mogelijk de bewegingsvrijheid in te stellen van 0 t/m 15 graden. Met een kleine #1 Philips schroevendraaier kun je één of beide pinnetjes indraaien. In onderstaande afbeelding zie je wat het effect is. Je kunt dus afzonderlijk instellen hoever je hak naar binnen of naar buiten kan bewegen.

inout

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Simon Kikken

Simon Kikken

Natuur, bos & singeltrack, iets mooiers is er niet. Met een amateur licentie ben ik al een aantal jaren actief in XC en Marathon wedstrijden. Op de singletracks ben ik te spotten op een BMC Fourstroke FS01 of Trek Superfly Elite. Voor de fun rij ik op de singlespeed veldfiets of de racefiets. Ik ben de bedrijfsleider van Mantel.com.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...