Deel dit bericht

SPD trekking schoenen voor de fiets - Het beste van twee werelden

15 November 2016

SPD Trekking schoenen voor de fiets vormen maar een kleine groep in ons assortiment. Toch worden deze schoenen best vaak verkocht. Maar wanneer heb je een SPD trekking schoen nodig en wanneer niet? Wat zijn de voor- en nadelen van een specifieke trekkingschoen voor op de fiets? Je leest het allemaal in dit blog!

SPD Trekking schoenen, wat zijn het eigenlijk?

SPD Trekking schoenen gebruik je voornamelijk tijdens een fietsvakantie, dagtocht of voor woon-werkverkeer. De schoen is zo ontwikkeld dat je in kunt klikken in een SPD-pedaal.

Dit inklikken heeft als groot voordeel dat je goed vastzit tijdens het fietsen en je zowel kunt duwen als trekken aan de pedalen. Ook kan je voet niet meer zomaar van het pedaal afschieten en weet je zeker dat je voet op de goede manier op de pedaal gepositioneerd blijft.

SPD Trekking schoenen zool
De zool van een trekking schoen is stug, maar toch redelijk flexibel. Ideaal voor fietsen en wandelen.

Dat trapt een heel stuk efficiënter dan met een gewone schoen zonder SPD. De schoenplaatjes die je onder je schoen vast moet schroeven worden trouwens niet bij de schoenen meegeleverd maar bij de pedalen. En natuurlijk kun je die plaatjes ook los kopen.

Het is trouwens ook mogelijk om een gecombineerd pedaal te kopen. Dan heb je een normale, platte zijde, en aan de andere kant het SPD-kliksysteem van Shimano. Handig voor als je niet altijd vast wilt zitten.

Voordelen van een Trekking schoen

Het voordeel van een trekking schoen ten opzichte van een mountainbike- of raceschoen is dat de zool een stuk soepeler is. Het schoenplaatje ligt volledig verzonken in de zool. Je kunt er dus ook normaal mee lopen

spd trekking schoenen algemeen
SPD trekking schoenen zien er vaak net uit als gewone wandelschoenen.

Verder ziet de Trekking schoen er ook veel meer uit als een 'normale' schoen. Je kunt hem dus ook met gewone kleding dragen zonder dat het er gek uit ziet. Door de soepele zool kun je er ook prima mee lopen. Ideaal tijdens een dagtocht of fietsvakantie als je ook de omgeving even wilt bekijken zonder je fiets.

Het nadeel van deze soepele zool is dat deze slapper is dan bij een normale fietsschoen. Hierdoor zal de zool iets meebuigen met het kracht zetten op het pedaal en verlies je wat efficiëntie tijdens het fietsen. Maar voor de meeste dagtochtjesmensen is dit verschil niet te merken en met normale schoenen verlies je zelfs nog meer stijfheid!

Verschillende sluitingen

Trekking schoenen hebben verschillende sluitingen. Zo heb je alleen een vetersluiting zoals bij een klassieke schoen. Toch zien we ook in de trekking schoenen steeds vaker de specifieke fietsschoensluiting terugkomen zoals een BOA sluiting of klittenbandsluiting.

De nieuwe Northwave Mission Plus heeft deze zelfs beide. Hiermee is de schoen nog beter af te stellen naar jouw voet en kun je zelfs tijdens het fietsen de schoen nog makkelijk aanpassen.

Ben jij het type dat graag mooie tochten fietst maar ook wandelend van de omgeving wilt genieten? Dan zijn trekking schoenen voor jou zeker een uitkomst. Zo heb je het beste van beide werelden en kun je alle kanten op.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Agnes Ronner

Agnes Ronner

Baanfiets, racefiets of mountainbike. Alle soorten fietsen zijn bij mij welkom. Eerst het wielrennen als zomertraining voor het schaatsen. Daarna baanwielrennen op het hoogste niveau en het mountainbiken om de regenachtige zomerdagen en winter door te komen. Momenteel rij ik op een Giant TCR Advanced 1 LTD en een Sensa Merano SFB Pro. Wellicht volgend jaar weer in het bezit van een wedstrijdlicentie om de competitie weer aan te gaan.

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...