Deel dit bericht

Shimano STEPS e-bike motoren: de verschillende STEPS systemen uitgelegd!

Shimano STEPS is het systeem van Shimano dat gebruikt wordt in elektrische fietsen van gerenommeerde merken. Het systeem is gebouwd om je elektrische fiets zoveel mogelijk op een gewone stadsfiets te laten lijken. Dankzij de slimme trapondersteuning voelt de ondersteuning erg natuurlijk aan. Het is bijna alsof je zonder ondersteuning fietst. Er zijn verschillende Shimano STEPS systemen die geschikt zijn voor verschillende type fietsers. Fiets jij met je elektrische fiets bijvoorbeeld veel door een drukke binnenstad, gebruik je de fiets voor woon-werkverkeer of gebruik je jouw e-bike vooral om te toeren? Daarvoor heeft Shimano verschillende STEPS e-bike systemen in huis. Wat de verschillen zijn tussen de systemen leggen we uit in deze blog.

Het merk Shimano is al jaren een bekend fenomeen in de fietsindustrie. De Japanse fabrikant maakt onderdelen voor vrijwel alle fietsen en dus ook elektrische fiets motoren, genaamd STEPS. Dankzij haar jarenlange ervaring heeft Shimano veel innovaties door weten te voeren in het STEPS systeem. En dat bewijst zich met meer dan 130 fietsmerken die gebruik maken van Shimano STEPS motoren bij hun elektrische fietsen. Bij ons vind je onder andere fietsen van Cortina, Gazelle, Koga en Sensa uitgerust met Shimano STEPS.

Met een e-bike fietst het net wat lekkerder door de heuvels

Stadsfiets en trekking e-bike systemen

E-MTB systemen

Stadsfiets en trekking e-bike systemen

Shimano STEPS E5000

De Shimano STEPS E5000 is met 2,5 kg de lichtste motor van Shimano die op de markt te vinden is. Dit systeem is vooral geschikt voor gebruik in de stad en op licht glooiend terrein. Deze motor levert een vermogen van 250 W met 40 Nm koppel. Je vindt deze motor vooral in fietsen die geschikt zijn voor woon-werkverkeer door de stad en het doen van boodschappen met je fiets.

Het Shimano STEPS E5000 systeem op een Cortina

De ondersteuning is in te stellen in drie standen: High (200% ondersteuning), Normal (100% ondersteuning) en Eco (40% ondersteuning). Daarnaast is er ook nog een walk-modus. Walk geeft een beetje ondersteuning als je met de fiets moet lopen. Alle standen bieden ondersteuning tot 25 km/h.

Shimano STEPS E6000

De Shimano STEPS E6000 is een krachtigere motor dan de E5000 die we hiervoor hebben genoemd. Deze E6000 is geschikt om bijvoorbeeld ook een rit mee door de heuvels te maken. De motor is met 3,2 kg dan ook iets zwaarder. De motor levert een koppel van 50 Nm. Ook hierbij is de ondersteuning in te stellen in drie standen: Hoog (230% ondersteuning), Normaal (150% ondersteuning) en Eco (70% ondersteuning). Ook deze motor biedt de walk-modus voor het lopen met de fiets.

Shimano STEPS E6100

De Shimano STEPS E6100 is de nieuwste motor en weegt slechts 2,88 kg. Deze motor is 20% zuiniger dan de STEPS E6000 en heeft dus een grotere actieradius. De motor levert een koppel van maar liefst 60 Nm en daarom is dit systeem geschikt voor meer klimwerk.

e bike actieradius
In de Limburgse heuvels is een groter koppel een absolute aanrader!

Ideaal wanneer je bijvoorbeeld ook met je fiets naar Zuid-Limburg gaat en daar een mooie rit wil maken. Net als de andere STEPS systemen is het STEPS E6100 systeem in te schakelen in drie ondersteuningsmogelijkheden en een ondersteuning voor het lopen met de fiets.

E-MTB Systemen

Shimano STEPS E7000 & E8000

Het Shimano STEPS E7000 en E8000 systemen vind je vooral terug op sportieve fietsen. Van elektrische hybride fiets tot elektrische mountainbike. De aandrijving is gemaakt voor een zo direct mogelijke krachtoverbrenging. Dit systeem is goed bestand tegen modder en alle weersomstandigheden. Ook is de motor voorzien van een extra beschermkap voor wanneer je offroad rijdt met dit systeem.

Op dit terrein komt de trail stand van de Shimano STEPS motor goed van pas!

Je kunt dus altijd vertrouwen op een gecontroleerde, soepele rijervaring. De ondersteuningsstanden zijn Boost, Trail, Eco en Power Walk Assist. Boost gebruik je met voornamelijk bij klimmen, trail op technisch terrein en eco bij lange tochten. En moet je te voet verder? Dan helpt de Power Walk Assist je de fiets meenemen. De STEPS E7000 motor levert een koppel van 60 Nm. De STEPS E8000 motor is nog iets krachtiger en levert een koppel van 70 Nm.

Accu’s

De Shimano motoren systemen zijn te verkrijgen met drie soorten li-ion accu’s. Een accu van 418 Wh, 504 Wh of 630 Wh, welke voorop de onderste framebuis wordt bevestigd of is geïntegreerd in het frame. De 418 Wh accu is opgeladen tot 80% in 2 uur en in 4 uur volledig opgeladen. De 504 Wh accu is opgeladen tot 80% in 2,5 uur en in 5 uur volledig opgeladen. Hiervoor krijg je wel een grotere actieradius terug.

Op deze fiets is de accu op de onderste framebuis geplaatst.

Hoe lang gaat de accu van Shimano mee?

Shimano claimt dat deze accu’s minimaal 80% van het volledige vermogen behouden na 500 keer opladen en minimaal 60% van het vermogen na 1000 keer opladen. Wil je een aantal tips om je accu langer mee te laten gaan? Lees dan onze 7 tips.

Hoever kan ik rijden op één acculading?

Dat is per type STEPS motor verschillend en afhankelijk van verschillende factoren. De actieradius is afhankelijk van de temperatuur, ondergrond, gewicht en bandenspanning. Hieronder vind je een overzicht van het bereik per motor met de accu van 504 Wh in optimale omstandigheden.

  • E5000: 185 km in eco stand met een rijder/fiets gewicht van 100kg op vlakke wegen bij 23 km/u.
  • E6000: 150 km in eco stand met een rijder/fiets gewicht van 100kg op vlakke wegen bij 23 km/u.
  • E6100: 185 km in eco stand met een rijder/fiets gewicht van 100kg op vlakke wegen bij 23 km/u.
  • E7000: 100 km in eco stand, 75 km in trail en 50 km in boost.
  • E8000: 100 km in eco stand, 75 km in trail en 50 km in boost.
Op onverhard terrein zal de fiets meer stroom verbruiken. Mooi is het wel!

Automatisch schakelen

Alle STEPS motoren zijn te gebruiken met het elektronische schakelsysteem van Shimano: Di2. Met Shimano Di2 kun je sneller en soepeler schakelen met je elektrische fiets. Bovendien helpt dit systeem je wanneer je bijvoorbeeld weg wil rijden bij een stoplicht of een helling op fietst. Het systeem schakelt automatisch terug als het merkt dat je meer moeite krijgt bij het heuvelop fietsen of wanneer je bij een stoplicht stilstaat. Zo zit je altijd in de juiste versnelling. Let op: niet alle fietsen beschikken over het Di2 schakelsysteem.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Dennis

Dennis

In de zomer ben ik veel op de racefiets te vinden. In de winter stap ik over naar mijn cyclocross fiets. Gekoerst op de weg bij de nieuwelingen, junioren en amateurs. Daarna ben ik in een rustiger tempo gaan genieten van het fietsen. Mijn mooiste ervaring tot nu toe? Het rijden van la Marmotte in de Franse Alpen. Je vindt mij vooral in de heuvels bij het Rijk van Nijmegen of tijdens mijn woon-werk ritten tussen Brabant en ons kantoor in Arnhem. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen