Deel dit bericht

Reflecterende fietskleding - Opvallen in het donker zorgt voor veiligheid

21 September 2018

Reflecterende fietskleding is - nu de nachten steeds langer worden - een echte must. Of je nu wel eens 's avonds een rit maakt op de racefiets of mountainbike, of dat je elke dag als forens in het donker moet fietsen. Je moet er zelf voor zorgen dat je gezien wordt. Gelukkig is er heel veel keuze in reflecterende wielerkleding waarmee je zo veilig mogelijk de weg op kunt.

Als je zelf wel eens in het donker in de auto zit weet je hoe lastig het is om fietsers goed te kunnen zien. En als het regent, dan zie je die fietsers nog veel moeilijker. Het is dus voor je eigen veiligheid belangrijk om, als je op de fiets zit, zo goed mogelijk op te vallen.

Naast goede fietsverlichting is reflecterende fietskleding ideaal om jezelf zichtbaar te maken voor andere weggebruikers.

Opvallende reflecterende fietskleding in combinatie met goede fietsverlichting zorgt voor een optimale zichtbaarheid op de weg.
Opvallende fietskleding in combinatie met goede fietsverlichting zorgt voor een optimale zichtbaarheid op de weg.

Gelukkig weten de fabrikanten van fietskleding ook dat opvallen tijdens de donkere maanden essentieel is. Van je hoofd tot en met je voeten, alles is tegenwoordig te krijgen in opvallend fluorescerend geel en met supersterke reflectie.

Die reflectie zorgt er trouwens niet alleen voor dat je goed gezien wordt. Het helpt andere weggebruikers ook beter in te schatten hoe hard je gaat. Zeker als je wat harder gaat dan de gemiddelde fietser, zoals op de racefiets, elektrische fiets of speed pedelec, is dat een fijne gedachte.

Hoe werkt reflecterende fietskleding?

Iedereen kent wel de reflecterende kleding die bijvoorbeeld wegwerkers dragen. Je ziet ze al van ver en het lijkt bijna of ze licht geven. De technieken die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld voor deze groep zijn nu inmiddels ook verkrijgbaar en betaalbaar als bijvoorbeeld fietskleding.

De stof reflecteert zo goed omdat er minuscule glaspareltjes of -prisma's in verwerkt zijn. Die kaatsen al het licht dat ze opvangen weer terug. Het bijzondere is dat ze dit onder elke hoek kunnen doen. Dat wordt ook wel retro-reflectie genoemd.

Dus als er licht van een kant op valt, kaatsten ze het bijna allemaal ook weer naar die kant terug. Omdat ze het licht dus weer terugsturen naar de bron zie je - als jij de bron van het licht bent, zoals een autobestuurder - altijd het object dat reflecteert.

Reflecterende fietskleding - De lichte stroken op dit Craft wielerjasje zijn sterk relfecterend.
De lichte stroken op dit Craft wielerjasje zijn sterk reflecterend.

Omdat die glaspareltjes zo enorm klein zijn kan er dus ook een stof van gemaakt worden. Die kan op zijn beurt dus weer worden gebruikt om fietskleding van te maken.

Het enige nadeel is wel dat de reflecterende stof vaak een stuk stugger is en niet goed ademt. Vaak worden ze dus gebruikt op plekken waar je minder ventilatie nodig hebt en ook niet of nauwelijks op bewegende lichaamsdelen, zoals bij fietsers de knieën.

Maar genoeg over de techniek, we lopen het hele lichaam langs met onze tips voor reflecterende fietskleding.

Warmte en reflectie voor je hoofd

Je hoofd is het hoogste punt als je op de fiets zit. Het is dus een belangrijk lichaamsdeel om met een reflecterende of opvallende fietshelm en fietsmuts zichtbaar te maken.

Lekker zichtbaar, ook als je je fietshelm op hebt!
Lekker zichtbaar, ook als je je fietshelm op hebt!

Naast een goede zichtbaarheid is het ook fijn als je hoofd een beetje warm blijft. Je kunt dus kiezen voor een fijne dunne hoofddoek, maar ook voor een lekker warme fietsmuts. Het voordeel van een hoofddoek is dat je hem niet alleen om je hoofd kunt dragen, maar bijvoorbeeld ook als sjaaltje of balaclava.

GripGrab Windproof Hi-Vis Skull Cap

€ 20,13

In stijl de elementen de baas

Ook je bovenlijf kun je extra opvallend maken. Geheel reflecterende wielerkleding zul je niet zo snel vinden. Maar de meeste merken hebben we versies met reflecterende stroken en bijvoorbeeld hun logo van reflecterend materiaal.

Vooral de logo's van de fabrikanten zijn vaak van reflecterend materiaal. Lekker zichtbaar en extra opvallend.
Vooral de logo's van de fabrikanten zijn vaak van reflecterend materiaal. Lekker zichtbaar en extra opvallend.

Bij de wielerjasjes en regenkleding is er wel wat meer keuze. Afhankelijk van de ritten die je maakt, kun je kiezen voor waterdichte kleding of waterafstotend. En verder kun je het zo warm maken als je zelf wilt.

Heb je al genoeg warme en waterdichte winterkleding voor de fiets? Dan kun je ook voor een opvallend windjack kiezen.
Heb je al genoeg warme en waterdichte winterkleding voor de fiets? Dan kun je ook voor een opvallend windjack kiezen.

Is het niet zo heel koud of heb je genoeg warme wielershirts en wielerjasjes? Dan kun je ook nog voor een reflecterend windvest kiezen.

Zichtbaar de kou te lijf met bibtights en beenstukken

Beweging is naast reflectie de beste manier om op te vallen. Dus juist voor je benen doe je er goed aan een reflecterende bibtight of beenstukken te kiezen. Door de fietsende beweging val je extra goed op.

De reflecterende stof hoeft niet overal te zitten. Zelfs een subtiel strookje bij de rits maakt je al veel zichtbaarder.
De reflecterende stof hoeft niet overal te zitten. Zelfs een subtiel strookje bij de rits maakt je al veel zichtbaarder.

En ook voor je benen geldt dat het ook wel zo fijn is om meteen te kiezen voor extra warme fietskleding. Als je in het donker fietst, fiets je ook op de koudste momenten van de dag. Een beetje extra warmte is dan echt geen overbodige luxe.

Schuw jij ook de regen niet? Dan is een waterdichte fietsbroek ook geen overbodige luxe. Fietsen in de regen wil namelijk niet zeggen dat je moet lijden op de fiets. De reflecterende delen zitten bij een fietsbroek vaak bij de onderbenen, rond de rits, ter hoogte van je enkels.

Warm en opvallend met fietsschoenen en overschoenen

Net als voor je benen geldt dat je voeten in beweging zijn op de fiets en dus meer de aandacht kunnen trekken van andere weggebruikers.

Van top-tot-teen in opvallende fietskleding. Fluorescerend geen en reflecterende elementen. Dan ziet niemand je meer over het hoofd.
Van top-tot-teen in opvallende fietskleding. Fluorescerend geel en reflecterende elementen. Dan ziet niemand je meer over het hoofd.

Je kunt kiezen voor opvallende fietsschoenen. Dan is het meteen handig om ook meteen voor goede waterbestendigheid te gaan. En warmte mag voor je voeten al helemaal niet ontbreken.

Naast die opvallende fietsschoenen is er ook heel veel keuze in reflecterende overschoenen. Voordeel van die laatste is dat ze ook nog eens extra warm kunnen zijn en je voeten en fietsschoenen tegen wind en water beschermen.

Nog meer reflectie voor fietsers

Naast alle opvallende fietskleding kun je ook nog allerlei kleine accessoires krijgen waar reflectie een belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan reflecterende tape die je overal op je fiets kunt plakken.

Naast reflectie is goede fietsverlichting ook essentieel.
Naast reflectie is goede fietsverlichting ook essentieel.

Of reflecterende stroken die je met gemak om of tussen je spaken kunt klemmen. En natuurlijk zijn er ook opvallende broekklemmen die vooral voor de fietsende forens net dat beetje extra zichtbaarheid geven. En heb je fietstassen? Ook daar zijn hele opvallende varianten van.

Zelfs trekking-tassen die je ook voor woon-werkverkeer kunt gebruiken zijn in opvallende kleuren te krijgen, met uiteraard ook extra reflectie.
Zelfs trekking-tassen die je ook voor woon-werkverkeer kunt gebruiken zijn in opvallende kleuren te krijgen, met uiteraard ook extra reflectie.

Dus of je nu op de racefiets of mountainbike in het donker fietst of voor je werk elke dag door weer en wind de winter doorfietst, voor alle situaties is wel goede reflecterende en opvallende fietskleding en fietsaccessoires te krijgen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...