Deel dit bericht

Lazer Century – Veilig, zichtbaar en nóg aerodynamischer [Review]

Hoe vier je op de beste manier je honderdste verjaardag? Door een nieuw product te lanceren. Dat moet de gedachte van Lazer zijn geweest toen zij hun nieuwe fietshelm, de ‘Lazer Century’, presenteerde. Vol met nieuwe snufjes, aerodynamischer en comfortabeler. Mooie beloftes, maar maakt Lazer deze ook waar? Tijd om dat te testen!

De Century fietshelm van lazer is niet mijn eerste Lazer fietshelm. Mijn huidige fietshelm is een zwarte Lazer Z1 Mips. Daarnaast heb ik diezelfde fietshelm ook in een Team LottoNL-Jumbo uitvoering, overgehouden na mijn afstudeerstage bij die ploeg.

De Lazer Century fietshelm zit perfect.
De Lazer Century fietshelm zit perfect.

Ben ik dan niet te gekleurd om deze fietshelm te testen? Nee, zeker niet. Ooit, als klein jochie, ben ik begonnen met een BBB fietshelm en daarna heb ik vele kilometers gemaakt met fietshelmen van Giro en Kask.

De Lazer Century is typisch Lazer

Toen de fietshelm, zonder doos, op mijn bureau werd neergelegd, zag ik direct dat het een Lazer fietshelm was. Lazer voert het typische ‘Lazer’-uiterlijk door in al hun verschillende modellen. (Oké op de Bullet na dan, maar deze is ontworpen om vooral aerodynamisch te zijn.)

Dit is precies wat ik bedoel met het typische 'Lazer' design.
Dit is precies wat ik bedoel met het typische ‘Lazer’ design.

Naast dat het heel herkenbaar is, is het ook ontworpen zodat de fietshelm erg goed ventileert. Zelfs zo goed, dat ik in de winter een muts of koerspetje nodig heb om het niet koud te krijgen.

Ventilerend en aerodynamisch

Een ander – relatief klein – nadeel van een goed ventilerende fietshelm is dat deze vaak niet of minder aerodynamisch is. Dit is de reden waarom Lazer de ‘Century’ heeft ontwikkeld.

Hier zie je de Lazer Century fietshelm met de Twistcap omgedraaid, super aero.
Hier zie je de Lazer Century fietshelm met de Twistcap omgedraaid, super aero.

De fietshelm houdt je koel op warme dagen en is extra aerodynamisch als je eindelijk je PR’s wil verbeteren. Dat is mij tijdens het testen verre van gelukt, maar dat ligt voornamelijk aan mijn vorm.

De ‘Twistcap’

Hoe doen ze dat? Met een nieuwe technologie, de Twistcap. Deze cap zorgt in een handomdraai voor extra ventilatie of aerodynamica. Door middel van twee magneetjes wordt de Twistcap op zijn plek gehouden.

Het was even oefenen, maar het kan zelfs met één hand.
Het was even oefenen, maar het kan zelfs met één hand.

Meer ventilatie nodig? Met twee vingers pak je de cap op en draai je deze om. Hoewel het stevig vastzit (zelfs met harde wind tegen verroerde de Twistcap zich niet) voelde het systeem met de magneetjes niet degelijk aan.

Lazer claimt dat, mét Twistcap, de Century fietshelm drie procent aerodynamischer is. Gebruik je de cap niet? Dan profiteer je van elf procent meer ventilatie. Het beste van beide werelden.

Testen, testen en nog eens testen

Om de fietshelm zo goed mogelijk te testen, heb ik deze zoveel mogelijk gedragen. Om precies te zijn heb ik de fietshelm 29,5 uur op gehad. Ik houd van feitjes, maar dat is niet de hoofdreden waarom ik het precies aantal uren weet.

Dit is het ledlampje bij daglicht, door de verchroomde randen goed zichtbaar.
Dit is het ledlampje bij daglicht, door de verchroomde randen goed zichtbaar.

Er is nog een goede reden waarom ik het heb bijgehouden. Lazer heeft namelijk bij de achterzijde van de fietshelm een opvallend design gecreëerd dat voorzien is van een geïntegreerde ledlamp. Een ledlamp in een fietshelm? Dat is een mooie feature.

Goede zichtbaarheid

Rondom de lamp is de fietshelm afgewerkt met chromen details. In het donker weerkaatst dit het licht voor nog meer zichtbaarheid. Dit zegt Lazer niet alleen, het werkt ook daadwerkelijk op die manier.

In het donker valt de fietshelm erg goed op.
In het donker valt de fietshelm erg goed op.

Tijdens een avondrit kreeg ik van een mede-wielrenner, in een auto, complimenten over mijn zichtbaarheid! Hiermee vullen ze direct de behoefte van mij en vele andere wat betreft zichtbaarheid/veiligheid op de weg.

Sterke accu

De ledlamp werkt op een accu die is weggewerkt aan de binnenkant van de fietshelm. Je kunt kiezen uit twee standen, continu branden óf een knipperstand. En dat zou dat fietslampje volgens Lazer maar liefst 38 uur volhouden.

De accu is verstopt in de helm. Niet de meest handige plek, vooral niet als je er snel bij wilt.
De accu is verstopt in de helm. Niet de meest handige plek, vooral niet als je er snel bij wilt.

Maar, zoals ik al eerder zei, heb ik de fietshelm 29,5 uur op gehad, tot de batterij leeg was. Die 38 uur klopt dus niet helemaal, maar 29,5 uur met een volle accu is eigenlijk ook geen slechte prestatie.

De accu is eenvoudig op te laden met de meegeleverde usb-kabel.
De accu is eenvoudig op te laden met de meegeleverde usb-kabel.

De accu moet je uit de fietshelm halen om hem de meegeleverde usb-kabel op te laden. Daar liep ik toch wel tegen een minpuntje aan. Het loshalen van de accu is namelijk best omslachtig. Je moet dan namelijk eerst een gedeelte van het Advanced Turnfit System – waarover later meer – loshalen.

Onhandige aan -en uitknop

Tijdens je rit het ledje aan- of uitzetten is geen optie. Je moet stoppen om de fietshelm af te zetten. Het aan -en uitknopje bevindt zich namelijk op de accu. En die zit weer in de helm weggewerkt.

Aan -en uitzetten van het lampje vergt wat creativiteit. Waar een Mantel pen wel niet handig voor is.
De accu eruit halen vergt wat creativiteit. Waar een Mantel pen wel niet handig voor is.

Gevolg was dat ik echt élke rit vergat het lampje aan te zetten voordat ik de helm opzette. Misschien de gedachte van een luier persoon of juist de gedachte van een genie, maar ik zou het knopje op een makkelijk te bereiken plek plaatsen zodat je hem tijdens het fietsen kan bedienen.

Lazer Century met en zonder MIPS

De valtest heb ik voor deze review overgeslagen. Hoewel ik vertrouwen heb in deze fietshelm, wil ik mijn hersenen nog langer laten meegaan.

De fietshelm is er met en zonder MIPS.
De fietshelm is er met en zonder MIPS.

Maar wat voor mij wel een belangrijke factor is is dat deze Lazer Century geen MIPS heeft. Er is ook een variant met MIPS te krijgen, dus als je toch veilig bezig bent is dat ene nog betere keuze.

De fietshelm die iedereen past

Van de Lazer Z1 ben ik gewend dat de straps in het begin erg stug zijn en niet eenvoudig ijn af te stellen. Bij de Century fietshelm viel mij dit erg mee, ik heb vijf minuutjes geklungeld en toen zaten de straps perfect en mooi strak langs mijn hoofd.

De straps van de Lazer Century zijn makkelijk strak af te stellen.
De straps van de Lazer Century zijn makkelijk strak af te stellen.

Het gedeelte rondom mijn oren kon ik helemaal op maat aanpassen. Ik vind het persoonlijk erg fijn als de straps strak langs mijn hoofd lopen. Heb je dit liever niet, dan kan je dit makkelijk en snel aanpassen. Het blijft er dan nog steeds strak en gestroomlijnd uitzien.

Advanced Turnfit System

Buiten de straps is de pasvorm van de fietshelm erg belangrijk. De fietshelm moet strak zitten, maar niet strak aanvoelen. Dat is bij sommige fietshelmen lastig af te stellen. Het grote voordeel van Lazer fietshelmen is dat deze zich zowel horizontaal als verticaal verkleint rondom je hoofd. Dit noemt Lazer het Advanced Turnfit System.

Met het Advanced Turnfit System stelt de helm zich geheel rondom het hoofd af voor de beste fitting.
Met het Advanced Turnfit System stelt de helm zich geheel rondom het hoofd af voor de beste fitting.

Als je twijfelt over de maat, kan je best een maatje groter nemen. Door het Advanced Turnfit System krijg je een ruimere fietshelm ook perfect afgesteld. De fietshelm zat vanaf moment één erg prettig op mijn hoofd.

Waar ik met mijn Z1 tijdens een koffiestop mijn fietshelm het liefst afzet, had ik met de Century geen enkele keer die behoefte.

De fietshelm weegt 255 gram. Dat is niet veel voor een fietshelm inclusief ledlampje.
De fietshelm weegt 255 gram. Dat is niet veel voor een fietshelm inclusief ledlampje.

Het gewicht van de fietshelm zonder MIPS is 225 gram. Iets zwaarder dan de gemiddelde fietshelm, maar wel met een accu en ledlampje. Persoonlijk heb ik niet het gevoel gehad dat de fietshelm veel zwaarder aanvoelde dan de Z1 (216 gram), maar deze schelen ook weinig qua gewicht.

Mooi rood is niet lelijk

Het mooie van de Lazer Z1 vind ik de matte afwerking van de fietshelm. Hoe glanzender iets is, hoe minder chique ik het vind. De Lazer Century heeft – helaas voor mij – een glanzende afwerking, persoonlijk vind ik dat minder mooi.

De matte afwerking met glanzende details heeft niet mijn persoonlijke voorkeur. De fietshelm ziet er zelf verder strak uit.
De matte afwerking met glanzende details heeft niet mijn persoonlijke voorkeur. De fietshelm ziet er zelf verder strak uit.

Al moet ik eerlijk toegeven dat de rode Lazer Century er, zelfs in glanzende afwerking, erg strak uitziet. Helaas kreeg ik de zwarte fietshelm om te testen. Mijn fietsgroepje gaf overigens wel complimenten. Dat gebeurt niet snel in de fietswereld en al helemaal niet bij mannen…

Lazer Century – de ideale fietshelm?

Heb je de fietshelm helemaal afgesteld, wat verbazingwekkend snel gaat, dan zit ie perfect. Wil je het ledlampje aan? Vergeet deze dan niet eerst aan te zetten. Anders moet de fietshelm af en ben je even aan het priegelen om het aan knopje te vinden.

Al met al is het een mooie fietshelm die op het gebied van zichtbaarheid en veiligheid goed scoort. Daarnaast zorgt het voor voldoende ventilatie en aerodynamica.

De Lazer Century is voor vrouwen en mannen een goed passende fietshelm met ledlamp.
De Lazer Century is voor vrouwen en mannen een goed passende fietshelm met ledlamp.

Mocht ik de fietshelm na deze review mogen houden, dan zou ik er heel blij mee zijn. Voor avond -en ochtend ritten zou ik de fietshelm zeker gebruiken. Maar bij daglicht vind ik de fietshelm qua looks toch minder strak. Tenzij ik de rode variant kan bemachtigen ;)

Ben je een fietser die tijdens zijn ritten of woon-werkverkeer graag opvalt en zichtbaar is? Dan is deze fietshelm perfect. Daarnaast geeft de fietshelm in de zomer voldoende ventilatie en in de winter houdt de fietshelm je goed warm.

Pluspunten Lazer Century fietshelm

Ledlamp
Zichtbaarheid
Twistcap
Advance Turnfit System
Het gewicht, ondanks de accu en ledlamp
Eenvoudig af te stellen straps

Minpunten Lazer Century fietshelm

De looks
Plek van de accu en de aan/uitknop
Geen MIPS

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Remco Blaauw

Remco Blaauw

Doordeweeks reis ik het vaakst per trein naar werk. De afstand tot het hoofdkantoor van Mantel vind ik net te ver om te fietsen. In de avonduren probeer ik dan zoveel mogelijk fietsuren te maken. De weekenden staan eigenlijk altijd in het teken van fietsen. Het liefst tochten van ongeveer 100 - 150 kilometer. Maar een kortere tocht op een hoger tempo vind ik ook niet verkeerd. Dit alles doe ik samen met mijn Giant TCR Advanced 1. Hopelijk voeg ik er snel een aan toe. Want sinds dat ik bij Mantel werk ben ik regelmatig aan het flirten met andere fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


21 Juli 2020 3445

Het is van essentieel belang om de remmen van je racefiets of mountainbike goed te onderhouden. Bij schijfremmen is dit niet anders. Als je de bergen intrekt is het daarom aan te raden om je schijfremblokjes goed na te kijken. Je wilt in de afdalingen natuurlijk zo goed mogelijk kunnen remmen. Indien de blokjes versleten zijn of vuil zijn geworden, moeten ze vervangen worden. Na de vervanging moeten de schijfremmen ook ingeremd worden zodat de fiets weer optimaal remt. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in deze blog.

Meest gelezen