Deel dit bericht

Wat zijn de verschillen tussen de typen fietszadels?

20 December 2017

Een goed fietszadel kan je fietsrit maken of breken. Over bijna geen onderwerp wordt meer gesproken. Van kleine pijntjes, schuurplekken en gevoelige zitbotten tot en met de weinig aan de verbeelding overlatende slaapzak. Maar wist je dat je met goede fietszadels een heleboel van deze fietskwalen kunt verhelpen of sterk verminderen?

We hebben al een uitgebreide zadelkeuze hulp voor je klaar staan met een handig en snel stappenplan om bij jouw ideale fietszadel uit komen. Maar wat zijn dan eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen de type fietszadels voor wielrenners en mountainbikers?

Drie fietszadels van Selle Italia

We hebben drie fietszadels van Selle Italia voor je op een rijtje gezet om de onderlinge verschillen duidelijk te maken. We hebben hier gekozen voor Selle Italia fietszadels omdat zij erg goede fietszadels hebben voor een prijs waar je het niet voor hoeft te laten.

fietszadels - Selle Italia SLR TM Super Flow
Het smalle Selle Italia SLR TM Super Flow fietszadel heeft een hele grote uitsparing en een vlakke achterkant. Ideaal voor slanke en lichte wielrenners en mountainbikers.

Allereerst twee fietszadels waar zowel de mountainbikers als de wielrenners zich op thuis kunnen voelen. Grofweg kun je deze twee zadels opdelen in twee types; de afgetrainde superslanke Italianen en de wat stevigere Hollandse boerenzoon.

Comfort is alles

Bij beide fietszadels draait het om het comfort. De Selle Italia SLR Flow heeft een redelijke grote uitsparing met een vlakke achterkant. Dit zadel is ook aan de smalle kant en is gemaakt voor de slanke en lichte wielrenners onder ons. Ook een cross country mountainbiker kan zich prima op dit zadel thuis voelen.

Fietszadels - Selle Italia SLR TM Super Flow
De SLR Flow fietszadels zijn ook geschikt voor cross country mountainbikers.

Alle SLR Flow fietszadels van Selle Italia zijn vrij breed en plat en hebben een uitsparing in het midden en extra padding. Wel lopen de zadels van voor naar achter gezien iets op. Daarmee zijn deze zadels perfect voor fietsers met een gemiddelde lenigheid.

Hoe lenig ben jij?

Gemiddelde lenigheid betekent dat je ergens halverwege je scheenbenen komt met je handen als je je voorover laat hangen en je tenen probeert aan te raken. Kom je niet zover of kun je je tenen wel aanraken? Dan zijn andere fietszadels beter geschikt voor je.

Het Selle Italia Flite TM Flow fietszadel is ontworpen voor wat bredere en zwaardere fietsers.
Het Selle Italia Flite TM Flow fietszadel is ontworpen voor wat bredere en zwaardere fietsers.

Ben je wat steviger gebouwd? Dan kun je heel goed terecht bij de Selle Italia Flite TM Flow fietszadels. Daar krijg je hetzelfde comfort en gemak als bij de SLR Flow fietszadels, maar dan geschikt voor als je zitbotten wat verder uit elkaar staan.

Fietszadel voor tijdritspecialisten

Als derde fietszadel hebben we - speciaal voor triatleten en tijdrijders - het Selle Italia Iron Flow Fietszadel. De vorm valt meteen op. De korte maar brede neus is speciaal gemaakt zodat je op het puntje van je zadel toch best comfortabel kunt zitten.

Een korte neus? Dat is bijna een understatement als je van boven naar de Iron Flow kijkt van Selle Italia.
Een korte neus? Dat is bijna een understatement als je van boven naar de Iron Flow kijkt van Selle Italia.

Dankzij de korte neus voldoet dit zadel toch aan de officiële UCI-eisen voor tijdritfietsen. Niet voor niets is dit fietszadel dus populair bij triatleten en tijdritspecialisten.

Het Iron Flow fietszadel heeft extra padding zodat je ook bij een lange triathlon-rit nog comfortabel kunt zitten.
Het Iron Flow fietszadel heeft extra padding zodat je ook bij een lange triathlon-rit nog comfortabel kunt zitten.

Om ook bij de enorme afstanden van bijvoorbeeld Iron Man wedstrijden toch comfortabel te kunnen fietsen zit er bovendien nog extra padding in ook.

Kies jouw fietszadel

Aan de hand van de bovenste drie zadels zie je dus al dat er binnen een merk al enorm veel keuze is in type zadels. Wil jij heel gericht advies? Maak dan gebruik van onze zadel keuzehulp of die van Selle Italia zelf.

Om echt te bepalen welk fietszadel bij je past kun je ook langs een van onze superstores komen.
Om echt te bepalen welk fietszadel bij je past kun je ook langs een van onze superstores komen.

In onze superstores helpen we je ook graag verder. Daar kunnen we ook bepalen hoe breed jouw fietszadel moet zijn en welke zadels bij jou passen.

Selle Italia SLR TM Super Flow

€ 99,99

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...