Deel dit bericht

Wat zijn de verschillen tussen de typen fietszadels?

Een goed fietszadel kan je fietsrit maken of breken. Over bijna geen onderwerp wordt meer gesproken. Van kleine pijntjes, schuurplekken en gevoelige zitbotten tot en met de weinig aan de verbeelding overlatende slaapzak. Maar wist je dat je met goede fietszadels een heleboel van deze fietskwalen kunt verhelpen of sterk verminderen?

We hebben al een uitgebreide zadelkeuze hulp voor je klaar staan met een handig en snel stappenplan om bij jouw ideale fietszadel uit komen. Maar wat zijn dan eigenlijk de belangrijkste verschillen tussen de type fietszadels voor wielrenners en mountainbikers?

Drie fietszadels van Selle Italia

We hebben drie fietszadels van Selle Italia voor je op een rijtje gezet om de onderlinge verschillen duidelijk te maken. We hebben hier gekozen voor Selle Italia fietszadels omdat zij erg goede fietszadels hebben voor een prijs waar je het niet voor hoeft te laten.

fietszadels - Selle Italia SLR TM Super Flow
Het smalle Selle Italia SLR TM Super Flow fietszadel heeft een hele grote uitsparing en een vlakke achterkant. Ideaal voor slanke en lichte wielrenners en mountainbikers.

Allereerst twee fietszadels waar zowel de mountainbikers als de wielrenners zich op thuis kunnen voelen. Grofweg kun je deze twee zadels opdelen in twee types; de afgetrainde superslanke Italianen en de wat stevigere Hollandse boerenzoon.

Comfort is alles

Bij beide fietszadels draait het om het comfort. De Selle Italia SLR Flow heeft een redelijke grote uitsparing met een vlakke achterkant. Dit zadel is ook aan de smalle kant en is gemaakt voor de slanke en lichte wielrenners onder ons. Ook een cross country mountainbiker kan zich prima op dit zadel thuis voelen.

Fietszadels - Selle Italia SLR TM Super Flow
De SLR Flow fietszadels zijn ook geschikt voor cross country mountainbikers.

Alle SLR Flow fietszadels van Selle Italia zijn vrij breed en plat en hebben een uitsparing in het midden en extra padding. Wel lopen de zadels van voor naar achter gezien iets op. Daarmee zijn deze zadels perfect voor fietsers met een gemiddelde lenigheid.

Hoe lenig ben jij?

Gemiddelde lenigheid betekent dat je ergens halverwege je scheenbenen komt met je handen als je je voorover laat hangen en je tenen probeert aan te raken. Kom je niet zover of kun je je tenen wel aanraken? Dan zijn andere fietszadels beter geschikt voor je.

Het Selle Italia Flite TM Flow fietszadel is ontworpen voor wat bredere en zwaardere fietsers.
Het Selle Italia Flite TM Flow fietszadel is ontworpen voor wat bredere en zwaardere fietsers.

Ben je wat steviger gebouwd? Dan kun je heel goed terecht bij de Selle Italia Flite TM Flow fietszadels. Daar krijg je hetzelfde comfort en gemak als bij de SLR Flow fietszadels, maar dan geschikt voor als je zitbotten wat verder uit elkaar staan.

Fietszadel voor tijdritspecialisten

Als derde fietszadel hebben we – speciaal voor triatleten en tijdrijders – het Selle Italia Iron Flow Fietszadel. De vorm valt meteen op. De korte maar brede neus is speciaal gemaakt zodat je op het puntje van je zadel toch best comfortabel kunt zitten.

Een korte neus? Dat is bijna een understatement als je van boven naar de Iron Flow kijkt van Selle Italia.
Een korte neus? Dat is bijna een understatement als je van boven naar de Iron Flow kijkt van Selle Italia.

Dankzij de korte neus voldoet dit zadel toch aan de officiële UCI-eisen voor tijdritfietsen. Niet voor niets is dit fietszadel dus populair bij triatleten en tijdritspecialisten.

Het Iron Flow fietszadel heeft extra padding zodat je ook bij een lange triathlon-rit nog comfortabel kunt zitten.
Het Iron Flow fietszadel heeft extra padding zodat je ook bij een lange triathlon-rit nog comfortabel kunt zitten.

Om ook bij de enorme afstanden van bijvoorbeeld Iron Man wedstrijden toch comfortabel te kunnen fietsen zit er bovendien nog extra padding in ook.

Kies jouw fietszadel

Aan de hand van de bovenste drie zadels zie je dus al dat er binnen een merk al enorm veel keuze is in type zadels. Wil jij heel gericht advies? Maak dan gebruik van onze zadel keuzehulp of die van Selle Italia zelf.

Om echt te bepalen welk fietszadel bij je past kun je ook langs een van onze superstores komen.
Om echt te bepalen welk fietszadel bij je past kun je ook langs een van onze superstores komen.

In onze superstores helpen we je ook graag verder. Daar kunnen we ook bepalen hoe breed jouw fietszadel moet zijn en welke zadels bij jou passen.

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 fietsers over “Wat zijn de verschillen tussen de typen fietszadels?”

 1. Eigenlijk werd ik eerlijk gezegd niet veel wijzer met deze info gezien de keuze uit slechts 2 zadels voor gewone fietsers. Er zijn ook tegenstrijdigheden bij de info, bvb. Het smalle Selle Italia SLR TM Super Flow fietszadel is geschikt voor de slanke afgetrainde Italianen en iets verder lees je: Alle SLR Flow fietszadels van Selle Italia zijn vrij breed en plat . Ja wat is het nu , een smal zadel of een vrij breed zadel? Verder nog, als je zitbotten wat verder uit elkaar staan moet je opteren voor de flite TM flow zadels ? Ik dacht dat dit een keuze is bij alle zadels ofwel een S3(smal) of L3 voor bredere types, die dus ook terecht kunnen bij bvb de SLR.
  Selle Italia heeft enorm veel modellen dus een keuze maken op basis van deze info is praktisch onmogelijk.

  1. Hey Hans,

   Het SuperFlow zadel valt in een andere serie dan de gewone Flow en is inderdaad wat smaller.
   Wat de verdere info betreft, dit artikel uit 2017 heeft geen rekening gehouden met de aanpassingen die er in 4 jaar tijd zijn geweest.
   Om bij de beste keuze te komen raad ik je aan bij de winkel langs te komen of onze online keuzehulp in te vullen.

   Robbert|Mantel

Gerelateerde berichten


Meest gelezen