Deel dit bericht

Fietstassen Koopgids - Wat is de beste fietstas voor mijn fiets?

25 Augustus 2020

Fietstassen zijn ideaal als je bijvoorbeeld veel bagage of boodschappen mee wilt meenemen op de fiets. Fietstassen zijn er in veel soorten en maten en elke fietstas is dan ook gemaakt voor een ander doel. Een student heeft bijvoorbeeld een ander soort fietstas nodig dan iemand die op fietsvakantie gaat. In deze koopgids lees je wat de meest geschikte fietstas voor jou en voor jouw fiets is.

Welke soorten fietstassen zijn er?

Mountainbikes en racefietsen hebben standaard geen bagagerek achterop hun fiets en daarom vind je op deze fietsen andere fietstassen dan op stadsfietsen en e-bikes. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden voor het bevestigen van een fietstas, zoals aan het frame, op het stuur of aan het zadel. Ook zijn er trekking fietstassen, deze zijn handig wanneer je op fietsvakantie gaat.

Fietstassen voor je stadsfiets

Fietstassen voor op je stadsfiets zijn ideaal om je dagelijkse boodschappen in te doen of om bijvoorbeeld je school- of werkspullen mee te vervoeren. Er zijn fietstassen met vrolijke kleuren en prints tot degelijke tassen. Voor ieder wat wils!

Fietstas voor boodschappen
Fietstassen zijn ideaal om je boodschappen mee te vervoeren.

Wat is het verschil tussen enkele of dubbele fietstassen?

Voor je stadsfiets heb je de keuze tussen een enkele fietstas of een dubbele fietstassen. Een dubbele fietstas hangt aan beide zijden van de bagagedrager, een enkele fietstas slechts aan één kant. Een fietstas enkel is handig als je weinig spullen hoeft te vervoeren op de fiets, zoals bijvoorbeeld je jas. Een ander voordeel is dat enkele fietstassen vaak gemakkelijk zijn te (de)monteren op je bagagedrager. Zo kun je je enkele fietstas bijvoorbeeld ook handig als werktas gebruiken.

Heb je meer spullen om te vervoeren, zoals bijvoorbeeld je weekboodschappen? Dan kun je ook kiezen voor een fietstas dubbel. Daarnaast zijn dubbele fietstassen handig als je bijvoorbeeld een lange dagtocht wilt maken. Dubbele fietstassen hebben minder invloed op het stuurgedrag dan een enkele fietstas. Bij een enkele fietstas zit al het gewicht namelijk aan een kant van de fiets. Bij een dubbele fietstas kun je het gewicht beter verdelen. Het nadeel van een dubbele fietstas is wel dat je ze niet snel en eenvoudig van je bagagerek af kunt halen.

Makkelijk afneembare fietstas

Vind je het fijn als je een fietstas gemakkelijk van de fiets kunt afhalen? Kies dan voor fietstassen die eenvoudig afneembaar zijn. Zo kun je ze eventueel ook op een andere fiets plaatsen of ergens binnen opbergen. Sommige fietstassen zijn zelfs zo ontworpen dat je ze kunt gebruiken als normale tas door middel van een schouderriem, schouderband of handvaten.

Afneembare fietstassen
Trekking fietstassen worden ook veel gebruikt op stadsfietsen en e-bikes, omdat je ze gemakkelijk van je fiets af kunt halen.

Ook zijn er fietstassen die een combinatie zijn van een fietstas en een rugzak. Zo kun je voor je op pad gaat de tas eenvoudig aan je bagagerek vastmaken en op werk of school de tas op je rug dragen. Dat scheelt je weer een bezwete rug onderweg! Vind je het prima als je fietstassen vast op je fiets zitten? Kies dan voor fietstassen met een vaste bevestiging. Deze zijn minder eenvoudig te demonteren, maar er zitten ook een paar voordelen aan. Ze zitten vaak steviger, zijn minder makkelijk te stelen en kunnen meer gewicht aan.

Waterdichte fietstas

Fiets jij door weer en wind naar bijvoorbeeld school of je werk? Dan kun je het beste kiezen voor een waterdichte fietstas. Zo blijven al je spullen zelfs bij de stevigste bui droog. Ben je meer een mooi weer fietser en fiets je af en toe door een klein buitje? Dan is een fietstas die spatwaterdicht is voldoende. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een waterdichte en spatwaterdichte fietstas? Het materiaal van een spatwaterdichte fietstas laat geen water door tot op een zekere hoogte. Dit houdt in dat je spullen prima droog blijven bij een paar spatten, maar als het lang en hard regent kun je beter voor een waterdichte fietstas gaan. Deze tassen zijn van een ander materiaal gemaakt en hebben dubbel gestikte naden. Zo kun je altijd alles droog vervoeren.

Tablet of laptop mee?

Gebruik je je fietstassen voor werk of school en moet je je laptop erin vervoeren? Kies dan voor een fietstas waar een apart vak voor je laptop of tablet inzit. De kans is dan een stuk kleiner dat je apparaat beschadigt tijdens je fietstocht. Je tablet of laptop zit dan strakker en kan dus niet gaan stuiteren of tegen iets anders uit je tas stoten. Om je elektronische apparaat beter te beschermen zijn deze fietstassen meestal waterdicht of specifiek bij het laptop- of tabletvak waterdicht.

Fietstas voor laptop
Bij veel fietstassen op onze website hebben we aangegeven wat er bijvoorbeeld allemaal inpast.

Fietsmanden en fietskratten

Naast fietstassen zie je op een (stads)fiets ook vaak een fietsmand of fietskrat. Hierin kun je gemakkelijk je boodschappen, tas of zelfs je hondje vervoeren. Fietsmanden heb je in verschillende materialen en maten. Of je gaat voor een rotan, metalen of stalen fietsmand is geheel aan jou. Ook een fietskrat is erg hip. Je kunt kiezen voor kunststof of hout. Let altijd op als je een fietsmand of fietskrat koopt of het bevestigingsmateriaal ook meegeleverd wordt. Sommige fietsmanden en -kratten kun je gemakkelijk zelf met tiewraps vastzetten.

Fietstassen voor je e-bike

Heb je een e-bike met een accu onder de bagagedrager? Dan kan het zijn dat niet alle fietstassen op jouw bagagedrager passen. Bij fietstassen voor elektrische fietsen is speciaal rekening gehouden met de accu onder de bagagedrager. E-bike fietstassen moeten dunnere en bredere bandjes hebben om ze vast te kunnen maken. Enkele fietstassen beschikken vaak over een haaksysteem. De haken moeten bij een e-bike dunner zijn om achterop je bagagedrager te kunnen passen. Heb je al fietstassen en passen deze niet op je e-bike? Dan kun je natuurlijk ook voor bijvoorbeeld een zadeltas of stuurtas kiezen. Als jouw e-bike een accu in het frame heeft, dan passen eigenlijk alle standaard type fietstassen op jouw bagagedrager.

e-bike fietstassen
Houd er rekening mee dat niet alle fietstassen op je e-bike passen.

Basil City Shopper

Vanaf € 34,95

Trekking fietstassen

Heb je tassen nodig voor een lange fietstocht of zelfs voor een fietsvakantie? Dan kun je het best gaan voor een trekkingtas, ofwel een reisfietstas. Waar een bikepacker het liefst kiest voor bijvoorbeeld stuurtassen en frametassen, gaat een vakantiefietser voor fietstassen die je aan je voor- en/of achterdrager kunt hangen. Alles over bikepacking tassen en op welke fiets je het best kunt bikepacken lees je in onze bikepacking blog.

Omdat trekkingfietsen vooral worden gebruikt voor de langere afstanden zijn trekking fietstassen over het algemeen licht van gewicht. Ook zijn ze vaak waterdicht, zodat je spullen altijd droog op hun bestemming aankomen. Wanneer je op fietsvakantie gaat, fiets je vaak van hotel naar hotel. Het is daarom handig dat je je trekking fietstassen gemakkelijk van je fiets af kunt halen.

Fietstassen trekking
Ga je op fietsvakantie? Dan heb je de keuze uit veel verschillende soorten fietstassen. Het is maar net wat jij zelf fijn vindt.

Voortassen

Voortassen zijn vaak een stuk kleiner dan achtertassen en zorgen ervoor dat je meer in evenwicht bent als je fietstassen achter vol zitten. Zorg ervoor dat je niet te veel in je voortassen stopt, daardoor kun je gaan slingeren. Veel tassen die ontworpen zijn voor de voordrager / lowrider kunnen ook gebruikt worden op de achterdrager. Dit is bijvoorbeeld ideaal bij fietsen met kleinere framematen of kleinere wielen.

Ortlieb Sport Packer Classic

€ 123,45

Vaude Aqua Front

€ 93,95

Achtertassen

Achtertassen worden vaak gebruikt tijdens lange fietstochten. Je kunt er namelijk veel bagage in kwijt en je hebt geen last van de tassen tijdens het fietsen. Ook passen deze tassen op bijna alle bagagedragers.

Ortlieb Back Roller Classic

€ 128,20

Hoeveel liter inhoud kan er in mijn fietstas?

Als je een fietstas hebt uitgekozen, ben je vast benieuwd hoeveel spullen er nou daadwerkelijk in kunnen. Ook kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt tussen verschillende maten. Misschien zegt een inhoud van 53 liter je wel helemaal niks. Daarom hebben wij bij een aantal fietstassen op onze website een foto gemaakt met wat er bijvoorbeeld allemaal in je fietstas past. Dat helpt je weer om een inschatting te maken!

inhoud fietstas
In deze fietstassen kun je een flink aantal boodschappen kwijt.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Ontdek de nieuwe Bliz fietsbrillen: Scandinavisch design voor maximale bescherming en stijl

18 April 2024

Bliz fietsbrillen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van veeleisende fietsers ...

Openingsevent: Vier het nieuwe fietsseizoen in Superstore Rotterdam

29 Februari 2024

Kom op zaterdag 23 maart langs bij Superstore Rotterdam en vier met ons de opening van het nieuwe fietsseizoen! Op 23 ...

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...