Deel dit bericht

Welk fietsstoeltje is geschikt voor je fiets en je kind? [Koopgids]

Welk fietsstoeltje past op jouw fiets en welk fietszitje heb je nodig voor jouw kind? Twee hele belangrijke vragen. Want je wilt natuurlijk wel dat je kind niet alleen veilig op de fiets zit, maar ook dat hij of zij comfortabel zit. Onze fietsstoeltjes specialist Mick zet in deze blog de belangrijkste punten bij het kiezen van een goed kinderzitje voor de fiets op een rijtje. En natuurlijk voldoen al onze kinderzitjes aan de Europese veiligheidsnorm.

Wie eens in ons assortiment heeft gekeken heeft gezien dat we op dit moment verschillende merken fietsstoeltjes verkopen. Bijvoorbeeld Urban Iki fietsstoeltjes, Yepp fietsstoeltjes en Bobike fietsstoeltjes.

Twee soorten fietsstoeltjes: voorzitjes en achterzitjes

Om te beginnen moet je eerst kiezen of je op zoek bent naar een voorzitje of achterzitje. De leeftijd en het gewicht van je kindje bepalen of je een voorzitje of achterzitje nodig hebt.

Fietsstoeltjes voor voorop de fiets en achterop de fiets zien er inmiddels ook best leuk uit.
Fietsstoeltjes voor voorop de fiets en achterop de fiets zien er inmiddels ook best leuk uit.

Is je kind tussen de 9 maanden en de 3 jaar oud? Dan is een voorzitje geschikt. Is je kind wat ouder? Vanaf twee jaar kan een kindje ook prima in een achterzitje zitten.

Waarom een voorzitje?

Een voorzitje monteer je op je stuur. Het voordeel van een voorzitje is dat je kindje meer kan zien en dat er plaats over is voor een fietstas op de bagagedrager.

Voorzitje
Met een voorzitje kan je kindje goed om zich heen kijken tijdens de rit.

Maar het nadeel van een voorzitje is dat deze de fiets wat instabieler maakt. Meestal worden fietsstoeltjes voorop alleen gebruikt als het kind nog relatief klein en licht is. Elk voorzitje uit ons assortiment is geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden t/m 3 jaar met een maximaal gewicht van 15 kilo.

Waarom een achterzitje?

Een achterzitje kun je monteren op je bagagerek of zadelbuis. Het voordeel van een achterzitje is dat dit vaak stabieler fietst. Nadeel is dat het opstappen bij herenfietsen lastiger kan zijn.

Een goede gordel met vergrendeling is belangrijk bij een goed fietsstoeltje.
Een goede gordel met vergrendeling is belangrijk bij een goed fietsstoeltje. Ongeacht of het nu een achterzitje is zoals op de foto of een voorzitje.

Voor het kiezen van een achterzitje is het belangrijk om te bepalen hoeveel kilogram je bagagerek kan dragen. Afhankelijk van het model kunnen de achterzitjes zelf maximaal 22 of 36 kilogram aan.

Voldoet je bagagerek niet aan de gewichtsnorm of heeft je fiets geen bagagerek? Geen probleem. We hebben verschillende kinderzitjes die je op de zadelbuis kunt bevestigen.

Ook de voetjes van je kindje kun je veilig vastzetten in dit fietsstoeltje.
Ook de voetjes van je kindje kun je veilig vastzetten in dit fietsstoeltje.

Bij de achterzitjes moet je ook rekening houden met de leeftijd en de grootte van je kind. Het is namelijk belangrijk dat je kindje goed past in het stoeltje en dus ook goed vastgesnoerd mee kan rijden.

Vastzetten van een achterzitje

De fietsstoeltjes die je achterop monteert kun je vaak op twee verschillende manieren vastzetten. Direct op de bagagedrager of via een zadelbuisbevestiging.

Zowel Yepp als Bobike bieden voor hun zitjes beide opties aan. Voordeel van de zadelbuisbevestiging is dat je geen bagagedrager nodig hebt. Ook als je bagagedrager niet zo stevig is is een zadelbuisbevestiging de ideale oplossing.

Fietsstoeltjes koopgids - Met een montage-adapter zoals deze kun je de meeste fietsstoeltjes prima aan de zadelbuis vergrendelen.
Met een montage-adapter zoals deze kun je de meeste fietsstoeltjes prima aan de zadelbuis vergrendelen.

De meeste zitjes bieden ook de optie om het kinderstoeltje makkelijk en snel op je fiets te klikken. Ook het monteren van een speciale bevestiging – de montageadapter – op meerdere fietsen is dan een goede optie. Je kunt het zitje zo op een andere fiets zetten. Wel zo makkelijk!

Achterzitjes voor kinderen vanaf 9 maanden

Deze fietsstoeltjes zijn geschikt voor de allerkleinsten. Vanaf 9 maanden kunnen de meeste kindjes zich prima overeind houden in een goed fietsstoeltje.

Achterzitjes voor kinderen vanaf 18 maanden

Is je kindje al wat ouder? Dan kun je ook kiezen voor een fietsstoeltje die net een slag groter is, maar wel dezelfde bescherming biedt als de fietsstoeltjes voor de wat kleinere kinderen.

Achterzitjes voor kinderen ouder dan 5 jaar

Is je kindje al wat ouder en is zelf fietsen nog geen optie of fietst je kindje de ene keer wel zelf en de andere keer niet? Dan kun je ook prima uit de voeten met kinderzitjes voor oudere kinderen.

Het maximumgewicht dat zo’n zitje mag dragen ligt tussen de 25 en 35 kilo. Daarmee kunnen de meeste kinderen tot een leeftijd van 10 jaar prima mee op de fiets.

Adapters en accessoires voor kinderzitjes

Wil je je fietsstoeltje zo maximaal mogelijk benutten? Dan kun je kiezen uit een heel scala aan optionele adapters. Daarmee kun je bijvoorbeeld meerdere fietsen voorzien van een montagebeugel zodat je het stoeltje op meerdere fietsen kan zetten.

Windscherm kinderzitje
Een windscherm draagt bij aan een meer plezierige fietsrit voor het kind, doordat het vuil, steentjes, vliegjes en wind tegenhoudt.

Bij de accessoires vind je bijvoorbeeld ook regenhoezen en slaaprollen waarmee je het comfort van de fietstocht voor je kindje verder vergroot. Heb je een voorzitje? Dan kun je ook een windschermpje monteren, daar heb je zelf ook nog een beetje voordeel van!

Deel dit bericht

Wat vind je van dit blog artikel?

Mick du Prie

Mick du Prie

Groot liefhebber van de fiets en alles wat daarbij komt kijken. Zowel binnen als buiten de stad ben ik op de fiets te vinden. In de stad rij ik graag op mijn singlespeed en buiten de stad op mijn racefiets. Buiten het avontuur van de stad neem ik graag deel aan wielerwedstrijden in het buitenland. Binnen Mantel ben ik verantwoordelijk als Productmanager Cityparts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten


Meest gelezen