Deel dit bericht

Welk fietsstoeltje is geschikt voor jouw kind? [Koopgids]

22 April 2022

Welk fietsstoeltje past op jouw fiets en welk fietszitje heb je nodig voor je kind? Dit zijn twee belangrijke vragen die jezelf kunt stellen wanneer je een fietsstoeltje gaat kopen. Aan de ene kant wil je dat je kind veilig op de fiets zit, maar daarnaast wil je dat je kind comfortabel in zijn of haar fietsstoeltje zit. In deze blog geven we aan waar je op moet letten bij het kopen van een goed kinderzitje voor op de fiets.

Veiligheid voorop (en achterop)

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat al onze fietsstoeltjes voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN14344. Dit houdt in dat de fietszitjes bijvoorbeeld geen scherpe randen of gaten heeft waar je kind zijn of haar vingers aan kan bezeren. Ook kunnen kinderen de voetriempjes en de gordel niet zelf loskrijgen, waardoor ze stevig en veilig in het stoeltje blijven zitten. Alleen onze junior fietsstoeltjes voldoen niet aan deze norm, aangezien deze geschikt zijn voor de wat oudere kinderen (5-10 jaar).

5 punts gordel kinderzitje fiets
Een fietsstoeltje met 5 puntsgordel draagt bij aan de veiligheid voor je kindje.

Ook zijn veel fietsstoeltjes voorzien van een 5 puntsgordel. De vijfpuntsgordel zorgt ervoor dat de rug van je kind in contact is met de rugleuning. Op deze manier is je kind het best beschermd wanneer je een ongeluk krijgt. Ten opzichte van een 2 punts gordel of 3 punts gordel heeft je kindje minder bewegingsvrijheid en dus veiliger in het zitje. Het handige van de vijfpuntsgordel is dat je deze met één hand kunt bedienen, zodat je met je andere hand je fiets kunt vasthouden. Door het unieke magnetische sluitingsmechanisme kan je kind de gordel zelfstandig vastmaken, maar niet loshalen.

Twee soorten fietsstoeltjes: voorzitjes en achterzitjes

Ten eerste is de leeftijd van je kind belangrijk. Voor de verschillende leeftijdscategorieën zijn er namelijk verschillende fietsstoeltjes. Afhankelijk van de leeftijd en gewicht van je kindje kun je bepalen of je een voorzitje of achterzitje nodig hebt. Wie eens in ons assortiment heeft gekeken heeft gezien dat we op dit moment verschillende merken fietsstoeltjes verkopen, namelijk Urban Iki fietsstoeltjes, Yepp fietsstoeltjes, Bobike fietsstoeltjes en Thule Yepp fietsstoeltjes.

fietsstoeltje voor en fietsstoeltje achter
Fietsen met zowel een voorzitje als achterzitje is echt even oefenen.

Fietsstoeltje voorop - Het voorzitje

Is je kind tussen de 9 maanden en de 3 jaar oud? Dan is een voorzitje geschikt. Toch is het ook belangrijk om te kijken naar het gewicht van je kind. Het gaat namelijk ook om de stabiliteit. Het is namelijk belangrijk dat je kindje zelf in staat is om rechtop te gaan zitten. Als de nek van een kind nog niet ver genoeg ontwikkeld is, kan hij of zij blijvende schade oplopen tijdens het vervoeren in een fietszitje. Is je kind zwaarder dan 15 kg? Dan zul je een achterzitje moeten aanschaffen.

Urban Iki Voorzitje

Vanaf € 59,95

Bobike ONE Mini

Vanaf € 64,95

De voor- en nadelen van een voorzitje

Er zijn zowel een aantal voor- en nadelen van een voorzitje op je fiets. De voordelen zijn dat je kind gezellig bij je zit. Ook kan hij of zij beter om zich heen kijken en daardoor beter genieten van de fietsrit. Daarnaast kun je je kindje beter in de gaten houden dan wanneer hij of zij achter je op de fiets zit. Ten slotte is het voordeel dat je met een fietsstoeltje voor ruimte overhoudt op je bagagedrager voor bijvoorbeeld een fietstas.

Voorzitje
Met een voorzitje kan je kindje goed om zich heen kijken tijdens de rit.

Maar er zitten er ook wat nadelen aan fietsen met een voorzitje. Ten eerste zul je even moeten wennen aan het fietsen met je kindje in een voorstoeltje. Door het extra gewicht voorop wordt sturen namelijk wat lastiger en kun je minder scherpe mochten maken.
Ook kunnen je knieën tegen het voorzitje aankomen wanneer je aan het trappen bent. Ten slotte vangt je kind veel regen en wind tijdens het fietsen. Gelukkig kun je dit laatste voorkomen door een windscherm te monteren.

Fietsstoeltje voor met windscherm

Wanneer je je een voorzitje aanschaft raden we aan om ook een windscherm te monteren op je fiets. Een fietsstoeltje met windscherm zorgt ervoor dat je kindje beschermd wordt tegen wind, insecten, regen en opspattend vuil. Ook zijn er windschermen met een grijstint die UV-licht filteren. Zo wordt je kind ook nog eens tegen de zon beschermd. Windschermen zijn er tegenwoordig een matchende kleuren met het fietsstoeltje. Zo zitten jij en je kindje altijd hip op de fiets.

fietsstoeltje met windscherm
Een windscherm draagt bij aan een meer plezierige fietsrit voor het kind, doordat het vuil, steentjes, vliegjes en wind tegenhoudt.

Thule Yepp Windscherm

€ 39,95

Bobike Mini One+

€ 29,95

Urban Iki Universeel

€ 34,95

Het voorzitje monteren

Een voorzitje monteer je op de stuurpen van je fiets. Wanneer je een voorzitje uitkiest is het belangrijk om op de diameter van je stuurpen te letten. Controleer deze daarom goed. Ook zijn er verschillende typen stuurpennen. Een handverstelbare stuurpen kun je gemakkelijk met de hand verstellen. Ook een verstelbare stuurpen kun je verstellen, alleen heb je hier gereedschap voor nodig. Veel moederfietsen hebben extra ruimte op de stuurpen om een voorzitje te kunnen monteren.

Wil je het voorzitje ook op een andere fiets kunnen plaatsen? Dan heb je een stuur adapter nodig. Let op: heb je een fiets met een A-Head stuurpen? Dan heb je een aparte A-Head adapter nodig om het fietsstoeltje te monteren.

Bobike Stuur Adapter

€ 18,95

Urban Iki Compact Adapter

€ 19,95

Fietsstoeltje achterop - Het achterzitje

Vanaf ongeveer 9 maanden tot een jaar of 5-6 kun je jouw kind vervoeren in een fietsstoeltje achterop de fiets.Ook bij achterstoeltjes is het belangrijk dat je kind zichzelf goed overeind kan houden. Is je kind zwaarder dan 15 kilo? Dan heb je sowieso een achterzitje nodig in plaats van een voorzitje. Bij een fietsstoeltje achter moet je naast de leeftijd ook rekening houden met de grootte van je kind. Je kindje moet namelijk goed passen in het achterzitje en dus ook goed vastzitten. Achterzitjes zijn er voor verschillende leeftijdscategorieën.

junior kinderzitje
Ook de iets oudere kinderen kun je prima meenemen met een fietsstoeltje achterop de fiets.

Achterzitjes voor kinderen vanaf 9 maanden

Deze fietsstoeltjes zijn geschikt voor de allerkleinsten. Vanaf 9 maanden kunnen de meeste kindjes zich prima overeind houden in een goed fietsstoeltje.

Bobike ONE Maxi

€ 74,95

Achterzitjes voor kinderen vanaf 18 maanden

Is je kindje al wat ouder? Dan kun je ook kiezen voor een fietsstoeltje die net een slag groter is, maar wel dezelfde bescherming biedt als de fietsstoeltjes voor de wat kleinere kinderen.

Bobike Go Maxi

€ 68,95

Het junior fietsstoeltje - Achterzitjes voor kinderen ouder dan 5 jaar

Is je kind al wat ouder en is zelf fietsen nog geen optie of fietst je kind nog niet altijd op zijn eigen fiets? Dan kun je ook prima uit de voeten met kinderzitjes voor oudere kinderen, het junior fietsstoeltje. Het maximumgewicht dat zo’n zitje mag dragen ligt tussen de 25 en 35 kilo. Daarmee kunnen de meeste kinderen tot een leeftijd van 10 jaar prima mee op de fiets. Wel is het belangrijk je kind goed zijn balans kan houden. Controleer voordat je een junior fietsstoeltje koopt altijd even hoeveel gewicht je bagagedrager mag dragen.

Ga je regelmatig boodschappen doen op de fiets zonder je kinderen? Dan kun je bij het Urban Iki Junior en het Bobike junior eenvoudig het achterzitje inklappen. Zo kun je makkelijk je boodschappen vervoeren.

Urban Iki Junior

€ 74,95

Bobike Junior Classic Plus

€ 76,95

De voor- en nadelen van een achterzitje

Aan een fietsstoeltje achterop de fiets zitten zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel van een fietsstoeltje achter is de gewichtsverdeling. Je kunt met een achterzitje dus stabieler fietsen. Daarnaast heb je optimaal zicht op de weg in tegenstelling tot een fietsen met een voorzitje.

fietsstoeltje achter
Het nadeel van een achterzitje is dat je minder goed kunt communiceren met je kind.

Ook zijn er een aantal nadelen van een achterzitje. Ten eerste kun je je kind lastig in de gaten houden tijdens het fietsen. Let er dus op dat de voeten van je kind goed vastzitten in de voetsteunen en dat de vingers van je kind onderweg niet klem kunnen komen te zitten in bijvoorbeeld de zadelvering. Daarnaast kan een kind minder goed om zich heen kijken in een achterzitje op de fiets. Ten slotte kan het opstappen op een herenfiets met achterzitje lastiger zijn.

Het achterzitje monteren

Een achterzitje kun je monteren op je bagagedrager of aan de zadelbuis. De meeste achterzitjes zijn ontworpen voor bevestiging op de bagagedrager. Vooral moederfietsen hebben vaak extra stevige bagagedragers. Toch is dat niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als je bagagerek niet aan de gewichtsnorm voldoet of als je geen bagagedrager hebt. Ook is het van belang dat je let op de breedte van de bagagedrager. Bij al onze fietsstoeltjes voor achterop de fiets is aangegeven hoe breed de bagagedrager moet zijn. Heb je geen bagagedrager of is deze niet geschikt voor een achterzitje? Dan kun je kiezen voor een zadelbuisbevestiging. Je hebt dan wel een zadelbuis adapter nodig.

fietsstoeltje aan de zadelbuis
Met een montage-adapter zoals deze kun je de meeste fietsstoeltjes prima aan de zadelbuis vergrendelen.

Heb je geen bagagedrager of is deze niet geschikt voor een achterzitje? Dan kun je kiezen voor een zadelbuisbevestiging. Je hebt dan wel een zadelbuis adapter nodig. Heb je een elektrische fiets met een accu onder de bagagedrager? Dan kun je zowel kiezen voor een achterzitje aan de zadelbuis of om het achterzitje met een adapter op je bagagedrager te plaatsen.

Achterzitje op de elektrische fiets

Heb je een elektrische fiets met een accu onder de bagagedrager? Dan kun je zowel kiezen voor een achterzitje aan de zadelbuis of om het achterzitje met een adapter op je bagagedrager te plaatsen. Veel achterzitjes passen wel op een e-bike, maar het is altijd verstandig om dat voor je aankoop goed te controleren.

Het achterzitje op verschillende fietsen monteren

De meeste zitjes bieden ook de optie om het achterzitje makkelijk en snel op je fiets te klikken. Ook het monteren van een speciale bevestiging – de montageadapter – op meerdere fietsen is dan een goede optie. Je kunt het zitje zo op een andere fiets zetten. Wel zo makkelijk!

Urban Iki Bevestigingsset

€ 21,95

Bescherm je fietsstoeltje tegen diefstal

Natuurlijk wil je zuinig zijn op je kinderzitje. Een aantal fietsstoeltjes zijn daarom uitgerust met een anti-diefstalbeveiliging. Met een kinderzitje met geïntegreerd slot hoef je niet meer bang te zijn dat deze gestolen wordt.

Accessoires voor fietsstoeltjes

Zoals we in deze blog al eerder hebben aangegeven kun je je fietsstoeltje uitbreiden met een bevestigingsset, windscherm of andere handige accessoires voor fietszitjes. Met bijvoorbeeld een slaaprol, stuurtje voor je kind of een regenhoes maak je de fietsrit voor je kind nog leuker, comfortabeler en veiliger! Wil je zorgen dat je kind helemaal veilig op de fiets zit? Dan kun je ook een fietshelm voor kinderen aanschaffen.

fietsstoeltje accessoires
Met een fietshelm voor kinderen en een slaaprol vergroot je zowel de veiligheid als het comfort tijdens de fietsrit.

Heb je hulp nodig bij het uitkiezen van het beste fietsstoeltje voor jou? Gebruik dan onze fietsstoeltjes keuzehulp.

Urban Iki Stuur

€ 10,-

Thule Yepp Slaaprol

Vanaf € 19,95

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Eva van den Berg

Eva van den Berg

Sinds ik bij Mantel werk, schrijf en lees ik dagelijks veel over fietsen. Daarnaast mag ik ook nieuwe producten uittesten. Dit zorgt ervoor dat het steeds meer begint te kriebelen om mijn eigen collectie fietsen uit te breiden. Ik ben dan ook benieuwd hoe de inhoud van mijn schuur er over een paar jaar uitziet. Gelukkig heb ik thuis een grote schuur!

Gerelateerde berichten

Met het juiste Fizik zadel zit je altijd goed op je fiets [koopgids]

12 Januari 2024

Stap in de wereld van ongeëvenaard comfort en prestaties met Fizik, een toonaangevend fietsmerk dat mede bekend is om ...

De beste mountainbikes van 2023 [koopgids]

4 Augustus 2023

Als gepassioneerde mountainbiker wil je natuurlijk de perfecte fiets voor jouw avonturen vinden ...

Winter fietsschoenen voor frisse, koude en ijskoude dagen op de MTB en racefiets [Koopgids]

13 December 2022

In de winter stel je meer eisen aan je fietsschoenen. Bijna niets is vervelender dan fietsen met koude en natte voeten ...