Deel dit bericht

Hoe maak je een fietsroute met Strava routebouwer? [How-To]

24 April 2018

Strava routebouwer is een heel handige en gratis extra binnen Strava. Je kunt met de routebouwer binnen een handomdraai een nieuwe fietsroute creëren. Die kun je dan meteen op je smartphone in de Strava app gebruiken. Heb jij een fietscomputer met fietsnavigatie? Dan kun je jouw route zelfs exporteren. We leggen je graag uit hoe Strava Routebouwer werkt en wat je er allemaal mee kunt.

De Strava routebouwer heeft een aantal voordelen. Allereerst kun je kiezen voor een route die populaire segmenten aandoet. En ga je liever niet de hoogte in? Dan kun je kiezen voor een fietsroute met een minimaal aantal hoogtemeters. Plan je jouw route liever helemaal zelf? Dan kun je die opties ook uitzetten.

Het overzicht met al je routes heeft gelukkig mini-maps zodat je precies weet welke route je in je Strava Routebouwer hebt staan.
Het overzicht met al je routes heeft gelukkig mini-maps zodat je precies weet welke route je in je Strava Routebouwer hebt staan.

Om met Strava een route te kunnen maken moet je natuurlijk wel een (gratis) Strava-profiel hebben. Strava heeft ook betaalde functies, maar de Strava routebouwer is gratis te gebruiken.

Een vrijdagmiddagrit maken

Voor deze Strava Routebuilder gebruiksaanwijzing plannen we voor het gemak een vrijdagmiddagrit. We willen vanaf het Mantel hoofdkantoor in Arnhem eerst even de Veluwe op. Daarna willen we via leuke weggetjes richting Nijmegen. Om het wel een beetje leuk te maken zoeken we ook even wat klimmetjes op.

Stap 1 is natuurlijk inloggen op Strava. Klink als je ingelogd bent links bovenaan op Dashboard. Selecteer Mijn routes. Klik nu op Nieuwe route creëren.

Het maken van een nieuwe fietsroute begint met een lekker lege kaart.
Het maken van een nieuwe fietsroute begint met een lekker lege kaart.

Je krijgt nu een overzichtskaart te zien. Je kunt die uiteraard in- en uitzoomen en met de muis verslepen. Aan de linkerkant van de kaart staat een menu dat je kunt openen door op een van de icoontjes te klikken.

Wat je met welk icoontje kunt leggen we uit tijdens het maken van onze fietsroute.

Wat kun je met de werkbalk?

Bovenaan heb je nu ook een werkbalk gekregen. De functies daarin spreken voor zich. Wat wel goed is om te weten is dat je een paar opties aan- of uit kunt zetten. Op dit moment kun je kiezen voor Populariteit gebruiken, Min. Hoogte en Handmatige modus.

De basisinstellingen zijn voor veel ritjes al genoeg m snel een leuke route samen te stellen.
De basisinstellingen zijn voor veel ritjes al genoeg om snel een leuke route samen te stellen.

Kies je voor Populariteit gebruiken, dan zal de Strava routebouwer automatisch populaire en veelgebruikte routes en segmenten gebruiken. Een groot nadeel is dat Strava hier geen onderscheid maakt tussen MTB of wielrennen. Met een beetje pech kom je dus op een supersteile MTB-klim uit met je Trek Emonda...

Let dus goed op de namen van de segmenten. Daar kun je meestal wel uit afleiden of het voor MTB of racefietsen geschikt is. Strava kiest altijd voor een efficiënte route, maar met de populaire routes aan krijg je vaak een mooiere of voor fietsers gunstigere route.

Maak je ideale fietsroute

Tijd om de route te gaan maken. Allereerst moet je natuurlijk je beginpunt selecteren. In ons geval dus Mantel HQ in Arnhem. Op de onderstaande kaart is dat de groene punt. Je kunt makkelijk en snel in- en uitzoomen op de kaart met het scrollwieltje van je muis.

Markeer het beginpunt zo dicht mogelijk bij je echte start.
Markeer het beginpunt zo dicht mogelijk bij je echte start.

Omdat we eerst naar de Veluwe willen fietsen en ook nog leuke segmenten willen meepakken klikken we in het menu links op het Strava-logo. Daarmee kun je segmenten op de kaart weergeven.

Hoe weet je wat de beste of meest uitdagende fietsplekken zijn? Segmenten bekijken!
Hoe weet je wat de beste of meest uitdagende fietsplekken zijn? Segmenten bekijken!

Zet de slider van segmenten aan. Als het goed is kleurt de slider oranje. Omdat we ook willen klimmen zetten we de bovenste slider op 4. De getallen daar staan voor de klim-categorieën die je ook van de Tour de France kent. Meer dan 3 zal het met een Nederlandse route dus nooit worden.

Segmenten zoeken

In de kaart en in het menu links zie je nu een aantal segmenten staan. Je kunt de segmenten aanklikken om meer informatie te zien. Het stijgingspercentage staat er altijd bij.

Veel klimmen of weinig klimmen? Met het overzicht van segmenten kun je alle kanten uit.
Veel klimmen of weinig klimmen? Met het overzicht van segmenten kun je alle kanten uit.

Je kunt een beetje spelen met slepen van de kaart en in- en uitzoomen om meer segmenten van een bepaald gebied te zien. Je moet dan wel elke keer op Vernieuwen klikken om meer segmenten te zien.

We zien op onze kaart meteen een paar veelgefietste Strava-segmenten die volgens Strava minstens een 4e categorie klim zijn. Helaas is het momenteel niet mogelijk om op het segment te klikken en die automatisch aan je route toe te voegen.

Een segment opnemen in je route

Om een segment op te nemen in je route moet je dus zelf eerst een route naar het segment toe maken. Dat kan heel eenvoudig door vlakbij de start van het segment te klikken.

Wij kiezen hier voor segment D. Een mooie rustige klim, ideaal voor de vrijdagmiddag. We klikken dus vlakbij de start van het segment. Strava plant dan de route tot aan de start al in. Maar die route loopt niet helemaal zoals we willen.

We willen op weg naar segment D wel langs het water fietsen. Om te voorkomen dat Strava alleen de kortste route pakt zetten we wat extra punten.
We willen op weg naar segment D wel langs het water fietsen. Om te voorkomen dat Strava alleen de kortste route pakt zetten we wat extra punten.

Om ervoor te zorgen dat we eerst lekker langs de dijk fietsen zetten we daar wat extra route-punten neer. Op die manier kun je dus vrij precies je eigen voorkeur aanhouden.

Als je route langer wordt zie je trouwens ook dat er elke 5 kilometer een markering komt te staan. Handig als je een bepaalde afstand wilt fietsen. En ook handig om niet een al te ambitieuze route uit te stippelen.

Routepunten toevoegen en verwijderen

Om nu het segment in je route op te nemen moet je op de kaart nieuwe routepunten aanklikken die het segment volgen. Vaak zijn 1 of 2 punten al genoeg.

Foutje gemaakt? Je kunt altijd met 'ongedaan maken' een of meerdere stappen terug.
Foutje gemaakt? Je kunt altijd met 'ongedaan maken' een of meerdere stappen terug.

Bedenk dat je altijd stappen terug kunt doen door op Ongedaan maken te klikken. Dus klik er gerust op los. Om ons segment in zijn geheel te fietsen hebben we 2 routepunten nodig.

Je kunt trouwens elk routepunt verwijderen door met de rechtermuisknop erop te klikken en voor verwijderen te kiezen.

Route plannen met de Strava heatmap

Op de Veluwe lopen tientallen leuke routes en segmenten. Het kan dus lastig zijn om te weten welke de moeite waard zijn. Daarvoor heeft Strava gelukkig de heatmap als extra routebouwer tooltje.

We staan nu boven de klim van ons segment en we willen naar het Westen toe. Maar welke route is nu het leukst? Door in het linkermenu op het tandwiel te klikken krijgen we de kaartinstellingen te zien.

Op deze heatmap is duidelijk te zien wat de populairste route is. Die gaan wij dus mooi meenemen in deze vrijdagmiddagrit.
Op deze heatmap is duidelijk te zien wat de populairste route is. Die nemen wij dus mooi mee in deze vrijdagmiddagrit.

Kies daar voor Wereldwijde heatmap. Op de kaart kun je nu zien welke routes het meest gefietst worden. We zien nu meteen dat er vlak bij het eindpunt van ons segment een veelgefietste route is. Die gaan we rijden!

Die populaire route loopt ver door, helemaal tot aan Oosterbeek, dus daar gaan wij ook heen. We weten dat vlakbij Oosterbeek de Italiaanseweg ligt. Een van de populairste klimsegmenten van de regio. Die willen we wel even meepakken natuurlijk.

De route verbeteren of aanpassen

We klikken dus aan het begin van dat segment en laten Strava de route precies bepalen tot de start.

Strava blijft hier voor de kortste route kiezen, maar dat is een MTB-segment. Dus gebruiken we een paar extra routepunten om de racefiets-klim van de Italiaanse weg te selecteren.
Strava blijft hier voor de kortste route kiezen, maar dat is een MTB-segment. Dus gebruiken we een paar extra routepunten om de racefiets-klim van de Italiaanseweg te selecteren.

De Italiaanseweg heeft twee versies, een voor de racefiets en een voor de MTB. Strava kiest hier de kortste weg, in dit geval de MTB-route. Om de racefietsroute te rijden moeten we dus meerdere routepunten op de kaart klikken om het goede segment te volgen.

Het voorlopige eindpunt ligt nu bij Doorwerth. We hebben al ruim 40 kilometer op de teller staan. Tijd om ook eens richting Nijmegen te gaan. Even uitzoomen en we klikken net voorbij de brug bij Ewijk om aan de goede kant van de Waal uit te komen.

Lange halen, snel thuis. We steken de saaie polder tussen Arnhem en Nijmegen over met een muisklik. Helaas betekenen dat wel wat saaie fietskilomters.
Lange halen, snel thuis. We steken de saaie polder tussen Arnhem en Nijmegen over met een muisklik. Helaas betekenen dat wel wat saaie fietskilometers.

Strava kiest geen rechte lijn maar heeft - hopelijk - wat leuke of mooie stukjes uitgekozen. We kennen dat gebied niet goed, dus we vertrouwen volledig op Strava. We passen niet aan en willen nu via de dijk langs de Waal naar Nijmegen. Daar kan weinig fout gaan.

Nog een klim, en dan naar huis

We willen nog een lekkere klim om het weekend te beginnen. We klikken vlakbij de stuwwal en Strava loodst ons langs een veelgebruikte route naar Ubbergen.

De Oude Holleweg in Berg en Dal. Even afzien, maar het weekend is vlakbij!
De Oude Holleweg in Berg en Dal. Even afzien, maar het weekend is vlakbij!

De Oude Holleweg willen we ook meepakken. Dat is de steilste en zwaarste klim van Nederland, als je Limburg even niet meerekent. En na de klim is het tijd voor de vrijdagmiddagborrel.

Het eindpunt is dus een terras aan de Waal. Een route van 80 kilometer is in ieder geval een goed begin van het weekend en een drankje dan welverdiend. Onze route is af, nu nog daadwerkelijk fietsen.

De route rijden

Nu je route af is moet je hem natuurlijk ook nog rijden. Op je smartphone navigeert Strava zelf voor je. Heb je een Wahoo fietscomputer met fietsnavigatie? Dan kun je de Strava-route ook automatisch synchroniseren.

Navigeren met je smartphone is prima te doen. Het GPS-signaal is wel iets minder nauwkeurig dan van goede fietscomputers met fietsnavigatie.
Navigeren met je smartphone is prima te doen. Het GPS-signaal is wel iets minder nauwkeurig dan van goede fietscomputers met fietsnavigatie.

Leuke extra is dat je - als je op je smartphone met Strava een route bent gestart - je wel een paar leuke features krijgt. Je kunt bijvoorbeeld terug naar het startpunt navigeren of je route tussendoor aanpassen. Maar dit zijn extra's die sommige fietscomputers ook hebben.

Strava-route op een fietscomputer

Heb je een fietscomputer die je niet automatisch kunt laten synchroniseren? Dan gaat het helaas net iets lastiger. Na het opslaan krijg je jouw route te zien met bovenaan een aantal downloadopties: Afdrukken, GPX exporteren en TCX exporteren.

Wil je je route op een fietscomputer fietsen? Dan moet je hem exporteren. De .TCX-versie kun je gebruiken voor je Garmin. Andere fietscomputers kunnen met de .GPX-versie overweg.
Wil je je route op een fietscomputer fietsen? Dan moet je hem exporteren. De .TCX-versie kun je gebruiken voor je Garmin. Andere fietscomputers kunnen met de .GPX-versie overweg.

Voor Garmin fietscomputers heb je twee opties. Bij een Garmin met fietsnavigatie, maar zonder Connect IQ, kun je alleen handmatig een .TCX-bestand op het apparaat zetten. Voor veel andere fietscomputers kun je het .GPX-bestand gebruiken.

Heb je een Garmin met fietsnavigatie en Connect IQ? Dan is het het makkelijkst om de Strava Routes App op je Garmin te zetten. Als je jouw Garmin dan via bluetooth met je telefoon verbindt, worden de routes automatisch gesynchroniseerd. Erg handig!

Afwijken van jouw geplande route

Het is natuurlijk altijd mogelijk om toch van je route af te wijken. Afhankelijk van je fietscomputer kun je er voor kiezen je route automatisch aan te laten passen. Sommige fietscomputers hebben die optie trouwens niet.

In het eerste geval stuurt je fietscomputer met navigatie je weer terug naar je route. In het tweede geval moet je zelf kijken of en hoe je weer op de juiste route kunt komen.

Je opgeslagen Strava fietsroute aanpassen

Heb je een opgeslagen route die je nog aan wilt passen? Dat kan gelukkig ook vrij makkelijk. Als je je route opzoekt bij Mijn Dashboard, Mijn routes en op Bewerken klikt kun je hem helemaal aanpassen.

Wil je iets toevoegen aan het einde van je route? Dan kun je dat zonder problemen naar hartenlust doen. Wil je midden in je route iets toevoegen? Zweef dan met je muis over het zwarte lijntje van je route heen. Doe dit wel op de plek waar je je route wilt verleggen.

Als je met je muis over het zwarte lijntje van je route zweeft wordt het bolletje blauw. Nu kun je vanaf dat punt jouw route aanpassen en uitbreiden.
Als je met je muis over het zwarte lijntje van je route zweeft wordt het bolletje blauw. Nu kun je vanaf dat punt jouw route aanpassen en uitbreiden.

Als je dan een blauw bolletje te zien krijgt kun moet je op de linker knop van je muis klikken en die vasthouden. Je kunt die blauwe bol nu slepen naar een nieuw punt. Zodra je je muis loslaat maakt Strava hier een nieuw routepunt van.

Als we het blauwe bolletje op een andere plek loslaten verlegt Strava onze route. In ons geval nemen we de bekende 7-heuvelenweg nog even mee.
Als we het blauwe bolletje op een andere plek loslaten verlegt Strava onze route. In ons geval nemen we de bekende 7-heuvelenweg nog even mee.

Je kunt dit onbeperkt doen, dus ook je toegevoegde stuk kun je nog verder uitbreiden.

Strava routebouwer: alleen turn-by-turn navigatie ontbreekt

Kunnen we dan echt alleen maar positieve punten vinden? Nee, helaas niet. Een groot nadeel van Strava is dat je geen turn-by-turn navigatie krijgt. Strava maakt de routes namelijk zonder die extra informatie op te slaan.

Ook op je smartphone kun je de route nog aanpassen. Leuke extra is dat je ook naar je beginpunt kunt terugnavigeren.
Ook op je smartphone kun je de route nog aanpassen. Leuke extra is dat je ook naar je beginpunt kunt terugnavigeren.

Dat betekent dat je dus zelf je route in de gaten moet houden. Je krijgt alleen een geluidje te horen als je verkeerd fietst. Vooral als je druk aan de praat bent, of juist erg geconcentreerd bezig, kan dit af en toe vervelend zijn.

We kunnen de Strava routebouwer dus zeker aanraden als je eens nieuwe gebieden wilt ontdekken. Het is gratis, werkt erg intuïtief en je kunt snel mooie routes maken. En dat weegt met gemak op tegen het nadeel van het ontbreken van turn-by-turn navigatie.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

Hoe plan je een route in met Komoot? [How-To]

27 Maart 2023

Zelf een fietsroute maken? Klinkt ingewikkelder dan het is ...

Zelf je fiets onderhouden: Lees onze handige How-to blogs! [do it yourself tips]

7 Februari 2023

Een nieuwe racefiets of mountainbike kopen is één ding. Je fiets goed onderhouden is een tweede ...

Met deze 7 tips gaat de accu van je elektrische fiets langer mee!

28 Juli 2022

Voor velen is er niks fijners dan met goed weer genieten van een mooie rit door de natuur ...