Deel dit bericht

Houd je hoofd warm met fietsmutsen, buffjes en helmmutsen

21 November 2017

Fietsmutsen, fietssjaaltjes, buffjes en helmmutsen. Ze houden allemaal je hoofd warm en droog. Maar om je hoofd op de juiste temperatuur te houden is het belangrijk dat je niet alleen de elementen buiten houdt, maar dat je zweet ook goed afgevoerd wordt. Want vocht en wind zijn de twee zaken waar je hoofd het meest door afkoelt. We zetten de verschillen tussen de verschillende soorten koubescherming voor je hoofd voor je op een rijtje.

Het warmhouden van je hoofd kan echt het verschil maken op de fiets. Je verliest namelijk de meeste lichaamswarmte via je hoofd. En dan hebben we het nog niet eens over het comfort. Want met een koud hoofd rondfietsen vindt niemand fijn.

Een fietsmuts en een sjaaltje. Ideaal om in alle omstandigheden een warm hoofd te houden.
Een fietsmuts en een sjaaltje. Ideaal om in alle omstandigheden een warm hoofd te houden.

Het is dus belangrijk om je hoofd lekker warm en comfortabel te houden en er voor te zorgen dat je ook het zweet goed afvoert.

Fietssjaaltjes en fietsbuffjes

Fietssjaaltjes zijn niets meer dan vrij dunne doeken die een buisvorm hebben. Daardoor zijn ze op allerlei verschillende manier te gebruiken. Zo kun je zo'n fietssjaaltje gebruiken als fietsmuts, als bandana maar ook als balaclava.

Een fietssjaaltje of buffje houdt je nek warm en kun je ook nog gebruiken als fietsmuts. Ideaal op wisselvallige dagen.
Een fietssjaaltje of buffje houdt je nek warm en kun je ook nog gebruiken als fietsmuts. Ideaal op wisselvallige dagen.

Ideaal voor wisselvallige dagen waar je niet precies weet wat je aan moet. Je kunt dan het doekje in een handomdraai even aanpassen zodat je bijvoorbeeld ook je nek en oren warm kunt houden.

Je kunt een sjaaltje uiteraard ook alleen voor je nek gebruiken of om bijvoorbeeld alleen je oren af te dekken. Een erg multifunctioneel fietsaccessoire dus!

Fietsmutsen voor meer warmte

Een fietsmuts is vaak iets dikker dan een fietssjaaltje en zit ook net iets strakker. Daarmee houdt je wat meer de wind buiten en ze zijn ook net iets warmer.

Sommige fietsmutsen lopen ook aan de achterkant wat langer door om ook je nek aan de onderkant warm te houden. En de oren worden ook niet vergeten.

Een goede fietsmuts kun je makkelijk over je oren trekken zodat ook die goed en comfortabel warm blijven.
Een goede fietsmuts kun je makkelijk over je oren trekken zodat ook die goed en comfortabel warm blijven.

Een goede fietsmuts is ook nog eens erg goed ademend. Als je dan tijdens een inspanning begint te zweten voert de stof jouw zweet van je hoofd af naar de buitenkant waar het kan verdampen.

Omdat je zweet dan niet vanaf je huid verdampt houdt je het een heel stuk warmer en comfortabeler op de fiets. Daarnaast zijn fietsmutsen ook te krijgen in winddichte varianten om de elementen helemaal goed buiten te houden.

GripGrab Skull Cap Hi-Vis

€ 29,95

Balaclava's voor extreme kou

Slaat de winter echt hard toe? Dan is een gesloten fietsmuts zoals een balaclava een goede optie. Dit is eigenlijk de fietsvariant van de bekende bivakmuts. Maar dan uiteraard wel een stuk beter ademend.

Omdat dit type fietsmuts uit een geheel bestaat wordt jouw warmte veel beter vastgehouden. Ook je nek, oren en mond worden hiermee goed beschermd.

GripGrab Balaclava

€ 29,95

Castelli Ws Balaclava

€ 39,95

Helmmutsen en helmcovers voor elk weertype

Een helmmuts of helmcover is te gebruiken in alle weertypes. Je draagt deze over je helm heen en ze worden voornamelijk gebruikt om regen van je hoofd weg te houden. Maar omdat een helmmuts ook isolerend werkt kun je deze in de winter ook als extra laag dragen of hele koude dagen.

fietsmutsen - Met een balaclava zijn alleen nog je ogen blootgesteld aan de kou.
Met een balaclava zijn alleen nog je ogen blootgesteld aan de kou.

Ook als je snel last hebt van een koud hoofd kan een helmmuts voor extra comfort zorgen.

Naast flexibele helmmutsen zijn er voor sommige helmen ook harde plastic fietshelm-covers te krijgen. Maar die passen dan vaak slechts op slechts een bepaald type fietshelm.

Velotoze helmcover

€ 23,95

Alles in Hi-vis!

En natuurlijk zijn alle fietsmutsen, helmmutsen en andere zaken om je hoofd warm te houden op de fiets ook te krijgen in Hi-vis varianten.

Daarmee houd je je hoofd niet alleen warm en droog, maar ben je ook nog eens extra zichtbaar tijdens de donkere dagen.

Wat vind je van dit blog artikel?

Deel dit bericht

Olle Vastbinder

Olle Vastbinder

Je komt mij bijna elke dag wel ergens op de fiets tegen. Ik fiets elke werkdag, door weer en wind, van huis naar mijn werk en weer terug. Vaak op de racefiets, maar in de winter ook op een fijne oude crosser. In het weekend ben ik ook niet van de fiets af te krijgen. Ik pak dan de racefiets voor een lange tocht. Of mijn mountainbike om daar de nodige kilometers mee te maken, liefst met mijn hond Runa. En kun je me buiten trouwens niet vinden? Dikke kans dat ik dan binnen aan het zweten ben op Zwift.

Gerelateerde berichten

De mooiste winterroutes op de (elektrische) fiets

2 Februari 2024

Ontdek de winter op de fiets ...

Comfortabel en stijlvol op pad met de nieuwe GripGrab fietskleding en accessoires

26 Januari 2024

Stap uit je comfortzone en omarm alle weersomstandigheden met de nieuwste fietskleding en accessoires van GripGrab ...

10 tips om de Rapha Festive 500 te volbrengen

15 December 2023

De Rapha Festive 500 ...